»

BSA poroča, mi pa na drevo

vir: BSA
BSA - Globalna organizacija za zaščito poslovne programske opreme oz. Business Software Alliance je objavila najnovejše poročilo o nelegalni uporabi programske opreme po svetu. Dokument, ki so ga pripravili skupaj z analitično hišo IDC, nosi s sabo dobro novico, namreč, uporaba nelicenčnega programja po svetu zlagoma upada. Trenutno je po svetu v povprečju nameščenega 37 % takih programov, kar predstavlja dvoodstotni padec glede na leto 2016. Slaba plat poročila pa se nanaša na prizadevanja BSA, saj ankete med šefi informatike kažejo, da gre omenjeno upadanje v večji meri pripisati strahu podjetij pred zlonamerno programsko opremo (54 %), kot pa prizadevnim grožnjam advokatov združenja, kar je kot razlog za nakup licenc navedlo 43 %...

10 komentarjev

Apple s padcem prihodkov razočaral

Apple - Apple je predstavil rezultate prvega letošnjega četrtletja, nad katerimi investitorji niso bili navdušeni. Zaradi nižjega dobička in manj prihodkov kot v enakem obdobju lani je delnica takoj po objavi izgubila kar šest odstotkov vrednosti. Tako nizko je bila nazadnje januarja in februarja letos, pred tem pa oktobra 2014. Glavni problem: vsi že imajo pametni telefon.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih upadli na 50,6 milijard dolarjev, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Na Kitajskem je prodaja upadla celo za četrtino. Dobiček je znašal 10,5 milijarde dolarjev oziroma 23 odstotkov manj kot lani, bruto marža pa je s 40,8 padla na 39,4...

166 komentarjev

Apple odprl kodo svojega programskega jezika Swift

The Verge - Apple je popolnoma odprl svoj novi programski jezik Swift, ki so ga predstavili lani poleti. To pomeni, da so kot odprta koda dostopni prevajalnik, knjižice in razhroščevalnik. Na voljo je pod licenco Apache 2.0, ki dovoljuje tudi komercialno uporabo.

Apple je že lani ob predstavitvi Swifta, ki je namenjen lažjemu pisanju aplikacij za Applovo strojno in programsko opremo, napovedal odprtje kode. Z današnjo potezo so potrdili, da si želijo čim več aplikacij v Swiftu, ki bi tekle tudi na Linuxu, ki je takisto podprt. Microsoft pa je že maja napovedal prevajalnik za Swift, ki bo podpiral Windows. Apple uradno ni izdal prevajalnikov za Windows ali Android, a odprtje kode pomeni, da ju bo skupnost verjetno kmalu napisala sama.
...

17 komentarjev

Izšel iOS 8

Slo-Tech - Po napovedih na Applovem dogodku prejšnji teden so v Cupertinu danes izdali novo verzijo operacijskega sistema za mobilne naprave iOS 8, ki je po besedah proizvajalca največja sprememba vse od izida App Stora. Na voljo je za mobilne telefone iPhone 4S in novejše, iPade od druge generacije naprej, iPod pete generacije in Apple TV tretje generacije. Posodobitev že lahko brezplačno snamete z...

97 komentarjev

Apple povečal dobiček in promet

Apple - Apple je pred nekaj urami razkril poslovne rezultate drugega letošnjega četrtletja, ki so v skladu s pričakovanji Wall Streeta, a še vedno rekordni (za to obdobje v letu). Tako zahtevni so do Appla! Dobiček in promet sta se v primerjavi z enakim obdobjem lani nekoliko povečala, delnica pa se je premaknila za manj kot odstotek.

Prihodki so znašali 37,4 milijarde dolarjev, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V istem času se je dobiček povzpel za 11 odstotkov na 7,7 milijarde dolarjev. Bruto marža se je dvignila na 39,4 odstotka. Napovedali so tudi četrtletno dividendo, ki bo znašala 0,47 dolarja na delnico (delnice so se junija cepile 1:7). Presečni datum je 11. avgust.

...

0 komentarjev

Google nekoliko povečal dobiček

vir: Google
Google - Google je razkril svoje poslovanje v minulem četrtletju, v katerem so zabeležili višje prihodke od pričakovanj in nekoliko nižji dobiček. Delnica je zato ostala približno tam, kjer je bila.

V zadnjih treh mesecih je Google ustvaril 15,96 milijard dolarjev prihodkov, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja podjetja se je znašal 4,26 milijarde dolarjev, kar je 23 odstotkov več kot lani, a še vedno tri odstotke manj od napovedi in pričakovanj analitikov. Nekoliko ga je najedla prodaja Motorole Lenovu, saj je moral ob tej transakciji Google navzdol prevrednotiti njeno vrednost za 68 milijonov dolarjev, še za približno 800 milijonov dolarjev pa so razdelili lastnih delnic. Čisti dobiček je tako znašal 3,42 milijarde dolarjev.

Google razdeli svoje prihodke v...

9 komentarjev

Apple povečal dobiček

Apple - Apple je v prvem letošnjem četrtletju povečal dobiček, so sporočili iz podjetja. V teh treh mesecih so ustvarili 45,6 milijard dolarjev prihodkov oziroma 4,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani, medtem ko se je dobiček povzpel za sedem odstotkov na 10,2 milijardi dolarjev. Bruto marža se je dvignila s 37,5 na 39,3 odstotka. Vsi ti rezultati so boljši od pričakovanj analitikov,

Glavni motor podjetja ostaja prodaja iphonov, ki so jih prodali kar 43,7 milijona (lani 37,4 milijona). Porasla je tudi prodaja Macov, in sicer na 4,1 milijona, medtem ko se je povpraševanje po ipadih nekoliko znižalo, tako da so jih prodali 16,3 milijonov. Apple že nekaj časa ustvari večino prihodkov izven ZDA; sedaj so jih natančno dve tretjini.

V preteklem četrtletju je Apple delničarjem...

12 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev

Apple s padcem dobička

Apple - Apple je včeraj zvečer objavil težko pričakovane poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje. V medijih se je špekuliralo, da bo to prvo četrtletje po skoraj treh letih rekordnih dobičkov, ko Apple ne bo zmogel povečati dobička. To se je tudi zgodilo, saj Apple ni povečal dobička v primerjavi s preteklim četrtletjem, a to ni razlog za preplah, sej je prodaja še vedno stabilna.

Apple je v zadnjih treh mesecih zbral 43,6 milijarde dolarjev prihodkov, ob čemer so ustvarili 9,5 milijarde dolarjev dobička,...

18 komentarjev

Apple z rekordnim dobičkom

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj zvečer po pričakovanjih objavil poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem so ponovno poslovali rekordno. V prvem kvartalu fiskalnega leta 2012, ki se je končal konec decembra, so prihodki od prodaje znašali 46,33 milijarde dolarjev, kar je za 73 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Čisti dobiček se je povzpel na rekordnih 13 milijard dolarjev, kar je za 116 odstotkov več. Bruto marža se je z 38,5 odstotka povišala na 44,7 odstotka.

Investitorji so odlične rezultate pozdravili, tako da je vrednost Applove delnice poskočila za osem odstotkov in dosegla absolutni rekord pri 450...

94 komentarjev