»

Samsung ostaja glavni dobavitelj procesorjev za Apple

Reuters - Po pričakovanjih bosta Samsung in Apple vztrajala v grenko-sladkem zavezništvu, ki navkljub občasno drugačnim predstavam v javnosti obema podjetjema izdatno koristi. Samsung bo ostal glavni proizvajalec čipov za prihajajoč Applov pametni telefon iPhone, kar smo napovedovali že decembra.

Samsung naj bi bil odgovoren za proizvodnjo približno treh četrtin vseh dobavljenih čipov, piše Reuters, sklicujoč se na južnokorejske časnike. Samsung bo čipe za Apple proizvajal v tovarni v Austinu v Texasu, ki je ena izmed dveh, ki so ju opremili za proizvodnjo v 14 nm-FinFET tehnologiji. Apple bo tako dobil čipe, na katerih se bo svetil dragocen napis Izdelano v ZDA.

Podatkov o teži pogodbe ni, a zagotovo ne gre za malo denarja. V letu 2013 naj bi Apple za...

47 komentarjev

Apple dobil prve čipe iz TMSC-ja, čedalje manj odvisen od Samsunga

The Wall Street Journal - Apple je prejel prvo pošiljko mikroprocesorjev iz TMSC-ja, poroča Wall Street Journal. S tem je TMSC zaprl usta vsem, ki niso verjeli, da bodo sposobni realizirati lansko pogodbo, ki so jo sklenili z Applom. Največ lahko izgubi Samsung.

Ta je bil dolga leta edini dobavitelj mikroprocesorjev za Applove iPhone, a je bilo njuno partnerstvo grenko-sladko, saj sta bili podjetji nenehno zapleteni v tožbe zaradi medsebojnih kršitev patentov. Samsung je Applov najpomembnejši dobavitelj in hkrati njegov največji konkurent. Zato si Apple že dlje časa prizadevati diverzificirati svoje kanale in to vključuje proizvodnjo čipov v TMSC-ju. S tem je Apple dobil več manevrskega prostora tudi pri pogajanjih s Samsungom, od katerega lahko sedaj...

28 komentarjev

Porota brez sprememb v primeru Apple proti Samsungu

Slo-Tech - Porota je danes dokončala razsodbo v primeru Apple proti Samsungu, ki so jo izrekli v petek, pa se je potem izkazalo, da je pomanjkljiva. Konec je bil še bolj vodén, kot petkova sodba, saj porota skupne višine odškodnine ni spremenila. Samsung je Applu še vedno dolžan 119,6 milijona dolarjev.

Po preučitvi petkove razsodbe je namreč Apple opazil, da porota ni izračunala višine odškodnine zaradi kršitve patenta '172 v modelu Galaxy S2, medtem ko so za kršitev tega istega patenta v Galaxyju S2 Epic 4G Touch dosodili štiri milijone dolarjev, za Galaxy S2 Skyrocket pa 5,8 milijona. To so morali ta teden popraviti in to so storili zelo salomonsko.

Po dveh urah so namreč sporočili odločitev,...

3 komentarji

Bela hiša razveljavila prepoved uvoza starejših Applovih izdelkov

Slo-Tech - Pisarna za ameriške trgovske predstavnike (United States Trade Representative, USTR) je razveljavila odločitev Ameriške Komisije za mednarodno trgovino (ITC), ki je v začetku junija izrekla prepoved uvoza starejših Applovih izdelkov v ZDA. Šlo je za še en spor med Applom in Samsungom, v katerem je slednji Apple obtoževal kršitve patenta za modulacijo CDMA. ITC je to potrdil in odločil v Samsungov prid, tako da je prepovedal uvoz iPhona 3GS in iPhona 4 v ZDA. Sedaj je ta odločitev razveljavljena.

Pri tem ne gre le za nepomembno obstransko napravo, saj se v ZDA še vedno proda veliko starih modelov iPhone, ker so pač bistveno ugodnejših od novih. Apple je tako po odločitvi ITC-ja začel intenzivno lobirati v Beli hiši, v...

35 komentarjev

Korejsko sodišče Apple in Samsung poslalo v kot

BBC - Seulsko sodišče je v primeru Apple proti Samsungu, v katerem sta obe podjetji drug drugega obtoževali kršitev patentov v izdelkih, sprejelo salomonsko rešitev. Kriva sta oba, saj sta oba kršila vsaj en patent v lasti konkurenta, zato morata oba plačati globo. Hkrati je prepovedalo uvoz (za Apple) in prodajo (za oba) nekaterih popularnih izdelkov v Južni Koreji.

Sodišče v južnokorejski prestolnici je razsodilo, da je Apple kršil dva Samsungova patenta, ki se nanašata na brezžično povezovanje. Zaradi tega mora Apple Samsungu plačati 40 milijonov vonov (28.000 evrov), prav tako pa ga je doletela prepoved prodaje starejših izdelkov iPhone 3GS, iPhone 4, iPad in iPad2. Prepoved za iPhone 4S ne velja.

Nič kaj zglednejše pa ni bilo Samsungovo ravnanje. Sodišče je...

8 komentarjev

Samsung bo zahteval prepoved prodaje iPhone 5 v Južni Koreji

Korea Times - Samsung se je odločil Applu za tožbe vrniti v enaki meri, zato poizkušajo doseči prepoved uvoza in prodaje Applovega prihajajočega iPhona 5 v Južni Koreji. Korea Times poroča, da namerava Samsung takoj po predstavitvi iPhona 5 v Južni Koreji na sodišču vložili tožbo zaradi domnevnega kršenja patentov, povezanih z brezžičnim prenosom podatkov. Dokler Apple ne bo odstranil možnosti brezžične komunikacije iz izdelkov z iOS (s čimer iz iPhona dobimo izjemno drag obtežilnik za papir), v Južni Koreji ne bo smel prodajati svojih izdelkov, če bo seveda sodišče istega mnenja kot Samsung.

Samsung je sicer sprva trdil, da se z Applom ne bodo spustili v brezglavo tožarjenje, a so si po nemški odredbi premislili. Apple je namreč uspel dobiti odredbo o prepovedi prodaje pametnih telefonov...

26 komentarjev

Intel proizvajalec procesorjev za Applove mobilne naprave?

EETimes - Medtem ko Intel že proizvaja procesorje za Applove namizne računalnike Mac, viri pravijo, da se bo Intel bržkone postal tudi proizvajalec in dobavitelj procesorjev za Applove mobilne naprave iPad, iPod touch in iPhone. Trenutno to počneta Samsung in TMSC, a naj bi se v prihodnjem letu zgodila zamenjava.

Ta je do neke mere logična, saj bosta od nje, če se seveda uresniči, imeli koristi obe podjetji. Apple je pomemben igralce na trgu elektronskih naprav in lahko Intelu zagotovi veliko posla s svojimi naročili, medtem ko lahko Intel s svojim znanjem in proizvodnimi sposobnostmi izdatno pomaga tudi Applu. Ob tem ni odveč poudariti, da je odnos med Samsungom in Applov v zadnjem času zelo čuden. Podjetji se vzajemno tožita...

7 komentarjev