»

Biokemiki s Harvarda prirejali posnetke v več deset študijah

Slo-Tech - Raziskovalci z uglednega inštituta Dana-Farber za raziskave raka, ki je del medicinske fakultete na Harvardu, so prirejali posnetke v objavljenih znanstvenih člankih. Vodilni raziskovalci, med katerimi sta tudi direktor in pooblaščenec za integriteto, so v vsaj 37 člankih objavili posnetke, ki so bili prirejeni s Photoshopom ali podobnimi orodji. Preiskava dodatnih člankov še poteka.

V začetku leta so drugi raziskovalci na blogu For Better Science objavili sum, da so v 57 študijah objavljeni posnetki, ki so prirejeni. Med osumljenci so tudi izvršna direktorica Laurie Glimcher, operativni direktor William Hahn in celo pooblaščenec za integriteto v raziskavah Barrett Rollins. V internem pregledu, ki ga je sprožilo internetno razkritje, je inštitut odkril 37 primerov. Šest člankov bodo umaknili, v 31 pa bodo objavili popravke. Za ostalih 20 člankov preiskava še poteka, večinoma pa so nastali izven inštituta.

Rollins ob tem pojasnjuje, da to še ne pomeni, da je šlo za neetično...

15 komentarjev

Guardian: Whisper ni sledil uporabnikom

Guardian - Oktobra lani je Guardian objavil krajšo serijo člankov, v katerih so razkrivali domnevne kršitve zasebnosti aplikacije Whisper. Gre za aplikacijo za mobilne telefone, ki omogočajo anonimno objavljanje šepetov - fotografij z dodanim tekstom. Guardian je sedaj večino navedb umaknil in objavil daljše opravičilo.

Poudarili so, da je Whisper spremembe politike zasebnosti začel pripravljati že...

1 komentar

Drugi epilog prevare z matičnimi celicami samomor soavtorja, preoblikovanje oddelka RIKEN-a in objava korespondence

Yoshiki Sasai

Slo-Tech - Posledice objavljenih in kasneje umaknjenih člankov o novem načinu priprave matičnih celic, za katera se je izkazalo, da sta prevari, so obsežne. Umik člankov je bil še najmanjša nevšečnost, saj so se Japonci odločili kar reorganizirati celoten Center za razvojno biologijo v Kobeju (CDB) v RIKEN-u, kjer je potekala glavnina raziskave.

Akademska kariera Haruko Obokata, ki je bila prva avtorica člankov in je potvarjala podatke v njiju, je več ali manj zaključena. Zaključena pa je tudi življenjska zgodba 52-letnega Yoshikija Sasaija, ki je minuli mesec storil samomor. Sasai je bil soavtor spornih člankov, in sicer je bil pri enem celo kontaktna oseba (corresponding author), v CDB-ju pa je...

4 komentarji

Hud vihar v RIKEN-u zaradi lažnih objav o matičnih celicah

Teruo Kishi je vodil odbor za reforme.

vir: Science Blog
Science Blog - Letošnja zgodba o revolucionarni metodi za pripravo matičnih celic z izpostavitvijo neugodnim pogojem, ki se je izkazala za veliko prevaro, bo imela resnejši epilog, kot smo pričakovali. Medtem ko so najprej sankcije grozile le avtorici prispevka in mogoče ostalim sodelujočim, bo RIKEN zaprl in reorganiziral celoten oddelek, so sporočili na novinarski konferenci v Tokiu.

RIKEN je največji japonski inštitut za raziskave na področju STEM (znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika), ki zaposluje več kot 3000 ljudi (to je približno trikrat več kot Inštitut Jožef Stefan) na sedmih lokacijah na Japonskem. Eden izmed oddelkov je tudi Center za razvojno biologijo v Kobeju (CDB), kjer je...

13 komentarjev

Epilog letošnje prevare o pripravi matičnih celic

Obokata umika članka.

vir: Nature
Science Blog - Prva avtorica letošnjih člankov o revolucionarni metodi za pripravo matičnih celic (STAP), na katera je kmalu padla težka senca dvoma, je po pritisku znanstvene skupnosti in svojega delodajalca japonskega inštituta RIKEN, ki je v svoji neodvisni preiskavi pri avtorici ugotovil kršitve znanstvene etike, popustila in dovolila umik člankov.

Spomnimo, da je Haruko Obokata s sodelavci letos objavila dva članka v Nature, kako lahko z neverjetno enostavnim postopkom somatske celice pretvorimo v matične celice. Po njenih navedbah naj bi zadostovala zgolj izpostavitev celic neugodnim pogojem, najlaže kar kislemu mediju. Kmalu je na članka padla senca dvoma, ki se je okrepila, ko rezultatov laboratoriji po svetu niso uspeli reproducirati. Kasneje se je ugotovilo, da...

7 komentarjev

Z letošnjima člankoma o matičnih celicah je nekaj hudo narobe

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem so japonski znanstveniki na Centru za razvojno biologijo RIKEN objavili revolucionarno odkritje, kako lahko iz odraslih mišjih celic pripravijo matične celice. O izjemnem odkritju so pisali vsi mediji, saj je kazalo, da lahko matične celice dobimo z neverjetno enostavno metodo, in sicer z izpostavitvijo celic zmerno kisli raztopini (s pH 5,7) za pol ure, s fizičnim stiskanjem celic ali z uporabo bakterijskega toksina. Zlasti prva možnost se je zdela predobra, da bi bila resnična. Žal se zdi čedalje verjetneje, da navedbe ne držijo.

Raziskave matičnih celic so vroča tema, kjer je ponovljivost poizkusov problematična. Nekaj izmed tako imenovanih kanonskih člankov, ki so najširše citirani, raziskovalci v neodvisnih laboratorijih niso bili sposobno ponoviti. Na seznamu desetih največkrat citiranih člankov s...

4 komentarji

Prva deseterica superračunalnikov brez sprememb

Superračunalnik K, Japonska

Top 500 - Pol leta je naokoli in ponovno je pred nami osvežena lestvica 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu. To pot v prvi deseterici sploh ni bilo sprememb, saj je vodilni položaj ohranil japonski superračunalnik K, ki stoji v Inštitutu za računalniško znanost RIKEN. Da je vodstvo še okrepil, je zaslužna njegova dograditev, saj sedaj v končni obliki zmore 10.510 bilijonov plavajočih operacij na sekundo (10,51 petaflops). Na drugem mestu je ostal kitajski Tianhe-1A, ki je bil tam že na junijski lestvici in zmore 2,57 petaflops, tretji pa ostaja ameriški superračunalnik Jaguar z 1,76 petaflops. V prvi deseterici so še štirje superračunalniki iz ZDA, ter po en kitajski, japonski in francoski.

Erich Strohmaier, vodja ekipe,...

9 komentarjev

Japonski superračunalnik prvi presegel 10 petaflops

Network World - Japonski superračunalnik K, ki so ga letos postavili v Inštitutu za računalniško znanost RIKEN (AICS) v mestu Kobe, je postavil nov rekord v številu operacij s plavajočo vejico na sekundo. Kot prvi računalnik na svetu je presegel mejo 1016 operacij na sekundo in se z dosežkom 10,51 petaflops še okrepil na prvem mestu lestvice 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu.

Preizkus zmogljivosti je tekel neprekinjeno 30 ur s sintetičnim programom LINPACK, doseženi rezultat pa postavlja njegovo učinkovitost na 93,2 odstotka (razmerje med izmerjeno hitrostjo in teoretično najvišjo hitrostjo za to konfiguracijo), kar je prav tako svetovni rekord. Njegov prejšnji rekord je znašal 8,16 petaflops ob učinkovitosti 93,0 odstotka, ki ga je postavil, še preden je bil v celoti dograjen (imel je 68.544 procesorjev). Sedaj je K dokončan, v praktično uporabo pa ga bodo predali...

61 komentarjev

Japonska vlada zaenkrat brez superračunalnika

TG Daily - Finančna kriza očitno ne pozna meja, saj je udarila tudi po že zastavljenih državnih projektih. Japonska vlada je načrtovala izgradnjo povsem novega superračunalnika, a je zaradi pomanjkanja denarja prišlo do težav ne pri naročniku, temveč pri proizvajalcih. Sodelovanju sta se odpovedala tako NEC kot Hitachi, a na srečo to ne pomeni, da katerikoli od njiju zapušča trg superačunalnikov.

Poteza je presenetljiva iz dveh razlogov. 115 milijard jenov (880 milijonov €) za projekt je bilo zagotovljenih, partnerja pa sta odstopila kljub že začeti izgradnji superračunalnika. Slednji naj bi začel obratovati že naslednje leto, a se je Riken, inštitut za naravoslovne raziskave in naročnik superračunalnika, odločil začeti s praznim listom papirja.

2 komentarja