»

Kitajski operacijski sistem že oktobra

Reuters - Lasten operacijski sistem, ki ga Kitajska razvila že nekaj časa, naj bi bil nared letošnjega oktobra, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua. Sistem z imenom COS (China Operating System) bo tedaj prišel na namizne računalnike, medtem ko bo na mobilno verzijo počakati nekoliko dlje.

Kitajska je razvoj COS-a začela po Snowdnovem razkritju vohunske afere NSA, razvojno ekipo pa so sestavili marca. Ker ne želijo biti odvisni od zahodne programske opreme - strojno opremo že tako ali tako večidel gradijo sami - si jo bodo napisali sami. Odprtokodni Linux je izvrstna začetna točka, zato bodo na njem gradili tudi Kitajci. Pri razvoju sodelujeta Inštitut za programsko opremo pri Kitajski akademiji znanosti (ISCAS) in podjetje...

30 komentarjev

Kitajska vlada ne bo kupovala Applovih izdelkov

Bloomberg - Kitajska je prepovedala nakupe številnih Applovih naprav v javnem sektorju zaradi pomislekov glede varnosti teh izdelkov, piše Bloomberg. V zadnjem letu so se resno lotili boja proti zahodni tehnologiji, saj so maja prepovedali nameščanje Windows 8 na računalnike v javnem sektorju, kjer so bili razlogi prav tako varnostni pomisleki. Spomnimo, da so prejšnji teden preiskali Microsoftove prostore na Kitajskem zaradi suma zlorabe monopolnega položaja.

Na seznamu, ki ga pripravljata kitajsko finančno ministrstvo in nacionalni odbor za razvoj in reforme, po novem ni več Applovih izdelkov, kot...

35 komentarjev

Kitajska prepovedala Windows 8 v javnem sektorju

Slo-Tech - Kitajska je za svoj javni sektor prepovedala nakupe računalnikov, na katerih je nameščen operacijski sistem Windows 8, je sporočila tamkajšnja tiskovna agencija. Trenutno večina vladnih računalnikov teče na Windows XP, ki pa mu je Microsoft aprila letos ukinil podporo. Kitajski proizvajalci programske opreme so zagotovili, da bodo pripravili orodja za zaščito teh sistemov tudi po koncu uradne življenjske dobe, a vseeno bode te sisteme prej ali slej nadgradili.

Poskrbeli so, da zagotovo ne z Windows 8. Natančni razlogi za tako drastično odločitev niso znani, navajajo pa pavšalen problem varnosti. Pretekli teden je kitajska agencija za javna naročila sporočila, da je razlog varčevalne narave, njihova tiskovna agencija pa ta teden navaja, da gre za vprašanje varnosti. Hkrati se bo...

104 komentarji

Google opozarja na vladne napade v elektronske predale

Google - Ravno včeraj smo pisali o praksi izraelskih oblasti na mejni kontroli, kjer morajo sumljivi potniki za vstop v državo razkriti svoje geslo za vstop v elektronski predal Gmail. To je taka zelo očitna in neprikrita metoda vdiranja v elektronske predale, a še zdaleč ne edina. Znano je, da imajo vse pomembnejše države (na prvem mestu so tu ZDA, Kitajska in Izrael) obsežne oddelke v svojih obveščevalnih agencijah ali vojski, ki se ukvarjajo z internetnim vojskovanjem. Vdiranje v komercialne storitve je le manj zahteven del njihovega posla. Googlu to ni všeč, zato so začeli v skladu s svojo politiko odprtosti uporabnike obveščati, kadar se tuje oblasti začnejo truditi za vdor v njihove račune.

Kako pomembna je Googlu odprtost, skušajo pokazati na več načinov. Zaradi cenzure na Kitajskem so šli na nož s kitajsko vlado in koncu preselili strežnike v Hongkong in se odpovedali cenzuri, uporabnike pa začeli opozarjati na cenzuro...

33 komentarjev

Na Kitajskem aretacije zaradi spletnih namigov o puču

Weibo začasno ne dovoljuje komentiranja

Bloomberg - Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua so kitajske oblasti včeraj zaprle 16 spletnih strani (npr. meizhou.net, xn528.com in cndy.com.cn) in pridržale najmanj šest oseb zaradi spletnega govora o državnem udaru. Špekulacije o državnem udaru so se na kitajskih straneh začele širiti že 20. marca, kar je kitajskim oblastem povzročilo nekaj povsem otipljivih težav - med drugim je porasla cena CDS-jev na kitajske obveznice (instrument za zavarovanje pred neizplačilom, ki imetniku v primeru neizpolnitve izdajatelja obveznic zagotavlja poplačilo).

Na kitajskih straneh so se namreč začeli pojavljati komentarji, da "je v Pekingu nekaj narobe" in da tja "vozijo vojaška vozila". Da bi zajezili...

24 komentarjev

Kitajska razvila prvi superračunalnik s kitajskimi procesorji

The New York Times - Kitajska je sestavila prvi superračunalnik, ki je zgrajen v celoti iz delov, ki so bili razviti in proizvedeni na Kitajskem, s čimer želijo na področju računske moči postati samozadostni. Nov superračunalnik, ki ima angleško ime Sunway BlueLight MPP, so postavili v Nacionalnem centru za superračunalnike v kraju Džinan v pokrajini Šandong. Sestavlja ga 8704 mikroprocesorjev Shenwei 1600, ki jih je razvil šanghajski Nacionalni center za dizajn integriranih vezij visoke zmogljivosti.

Podrobnosti o novem superračunalniki kitajska tiskovna agencija ni predstavila (prevod v angleščino). Znano je le, da ima novi superračunalnik konično moč 1,07 petaflops in povprečno moč 0,796 petaflops (merjeno z Linpackom), s čimer...

49 komentarjev

Na Kitajskem odkritih še več lažnih Applovih trgovin

Slo-Tech - Konec prejšnjega meseca smo spoznali, da so Kitajci neverjetno podjetni, ko govorimo o ponarejanju, saj znajo postaviti lažne Applove trgovine. Odkrili so dve lažni trgovini v mestu Kunming, ki sta bili tako verni kopiji originala, da celo zaposleni niso vedeli za prevaro (prodajali so prave Applove izdelke). Kitajska je trgovini kmalu zatem zaprla, a kot razlog navedla poslovanje brez obratovalnega dovoljenja in ne kršenje blagovne znamke. Kljub temu se na Kitajskem v tej smeri dogajajo pozitivni premiki, saj so v zadnjem času našli še več lažnih trgovin, začeli inšpekcije tudi v drugih mestih in jim prepovedali poslovanje pod Applovim imenom.

Med inšpekcijskim nadzorom 300 trgovin v Kunmingu so odkrili še 22...

5 komentarjev

Kitajska bo brzdala piratstvo

The New York Times - Kitajska velja za državo, kjer se avtorske in sorodne pravice najhuje teptajo, tako da ima država eno najvišji stopenj nelegalne programske opreme. BSA ugotavlja, da se stanje zelo počasi vendarle izboljšuje, a je kitajska vlada za letos napovedala neizprosen boj zoper računalniške pirate.

Njihova državna agencija za intelektualno lastnino je napovedala, da bodo vpeljali nove računovodske standarde, kako mora javna uprava vrednotiti kupljeno programsko opremo. Poleg tega bodo ekipe inšpektorjev v enem mesecu pregledale vse računalnike v vladnih agencijah, do junija pa prav vsak računalnik vsakega javnega uslužbenca.

Protipiratske zaveze so posledica ameriško-kitajskega vrha decembra, na katerem se je Kitajska...

17 komentarjev