»

Intel toži Nvidio

X-Bit Labs - Intel je včeraj potrdil, da je v ponedeljek vložil tožbo zoper Nvidio, s katero ji želijo preprečiti izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce, ki so združljiva z Intelovimi procesorji, ki imajo vgrajen pomnilniški krmilnik (torej Core i7 in nasledniki). Intelov predstavnik za stike z javnostmi Daniel Snyder je v izjavi zapisal, da želi Intel od sodišča uradno odredbo, da Nvidia nima licence za izdelavo čipovij z omenjenimi lastnostmi. Intel namreč vztraja, da se licenca ne nanaša tudi na prihjajoče procesorje nove generacije, kot je naprimer družina Nehalem. Poudaril je, da so nesoglasja več kot leto dni poskušali rešiti po zunajsodni poti, a z Nvidio niso našli skupnega jezika, kljub temu pa upa, da tožba ne bo vplivala na sodelovanje podjetij na drugih področjih.

Nvidia se je na tožbo že odzvala. V odgovoru sodišču je izvršni direktor Jen-Hsun Huang zatrdil, da je po njihovem mnenju licenca popolnoma veljavna. Pravi, da Intel očitno boli, da so šli procesorji po poti, ki so...

3 komentarji

Abit in nForce2

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs se je Abit odločil spremeniti imena svojim nForce2 osnovnim ploščam. Celotna serija naj bi se tako sedaj imenoval NF7. Uradno niso navedli razloga čemu tako, dejstvo pa je, da si bo nova imena dosti lažje zapomniti. Tako bo sedaj moč kupiti tri Abitove plošče na nForce2 naboru:
  • Abit NF7 bo zgrajena na nForce2 SPP ter bo veljala 160 evrov
  • Abit NF7-S bo prav tako zgrajena na nForce2 SPP, opremljena pa bo še s Serial ATA ter Firewire standardoma. Stala bo 240 evrov
  • Abit NF7-G, grajena na nForce2 IGPin z integriranim grafičnim jedrom, pa bo vredna 180 evrov.
Originalna novica tukaj.

0 komentarjev

nForce2 v rokah AnandTechovcev

AnandTech - Danes se dogajajo samo čudovite stvari, vsaj za AMD privržence. Izšla sta nova procesorja, stari se ceníjo, nForce2 trka vrata ... No, dobre tri mesece po tem, ko je nVidia predstavila nForce2, so se končno pričele pojavljati tudi matične plošče, temelječe na njem. Na AnadTechu so si ogledali Asusovo A7N8X v povezavi z najmočnejšim Athlonom ta hip. In rezultati so prijetno presenetili. Klik!

3 komentarji

Nvidia najavila nForce 415-D

Nvidia - Z naborom nForce je Nvidia dokazala, da niso samo mojstri grafike, ampak da znajo narediti tudi dokaj dober nabor. Z nForce 420-D je Nvidia dala AMD-jevim procesorjem novega poleta, vendar pa so kupci marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč očitali precej visoko ceno njihovih izdelkov. Razlog za tako visoko ceno je tičal ravno v integrirani grafični kartici, ki jo marsikdo sploh ni uporabljal, povrhu vsega pa je še zaostajala za običajnimi karticami s procesorjem GeForce 2 MX, ki smo jih vtaknili v režo AGP 4x. Nvidia se je tako odločila, da v kratkem izda izvedenko nForce 415-D, ki bo vsebovala vse sestavne dele najmočnejše...

3 komentarji

nForce prevzema krono?

The inquirer - ECTS je kar primerno mesto, kjer nekateri velikani hardware industrije pokažejo svoje izdelke. Tam je bila tudi Nvidia, ki je kazala svoj nForce nabor za AMD-jeve procesorje. Nekateri so bili glede napovedi o tem naboru precej skeptični, saj Nvidia zaenkrat nima še nobenih izkušenj z izdelavo naborov, vendar pa nekateri viri blizu AMD-ju pravijo, da bo nForce nabor, ki bo prevzel krono in postal najhitrejši chipset za AMD-jeve procesorje. Do tega naj bi prišel s svojo posebno dual channel arhitekturo, ki mu bo omogočala 4.2 GB/s pasovne širine, v navezi z PC266 DDR SDRAM-om. To je dvakrat več, kot omogočata najnovejša nabora SiS735 in KT266A. Tako naj bi postal nForce prava pošast. Napovedi so sicer obetavne, vendar sem mnenja, da raje počakajmo na uradne teste, kot pa da podležemo govoricam.

0 komentarjev

nForce matične plošče konec septembra

The Register - Medtem, ko se bosta VIA in Intel zaradi "sporne" licence za izdelavo Pentium4 naborov dobesedno pobila med seboj, Nvidia precej umirjeno zaključuje sago o svojemu nForce naboru, ki bo izdelan za AMD-jeve procesorje Athlon. Nvidia je najverjetneje že zdavnaj pričela z masovno proizvodnjo nForce čipov, saj lahko prve matične plošče pričakujemo že konec septembra. Znani so tudi proizvajalci - Abit, Asustek, Gigabyte in MSI, kar pomeni, da nas čaka kar lepo število zanimivih matičnih plošč.
Nvidia je sicer podprla AMD-jevo platformo, vendar pa se še vedno veliko govori o podpori Intelovim Penitum III procesorjem, saj je nForce kar precej tesen sorodnik čipovja, ki ga uporablja X-box (za manj izobražene: X-boxove "možgane" predstavlja Pentium III procesor). Še več, govori se tudi nekaj o podpori procesorjem Pentium4, saj naj bi bila Nvidia po nekaterih podatkih precej blizu pridobitvi Intelove uradne licence.
nForce na papirju sicer izgleda precej obetaven, vendar se bojim, da nForce...

0 komentarjev

nForce

Source magazine - O nForce ste že slišali, a ne? Če niste takoj brat stare novice! Na kratko: nForce je Nvidina pogruntavščina kako zaslužiti denar še na drugih področjih računalništva. Ker je na grafični sceni nedvomno kraljica (GeForce3 še vedno nima tekmeca na tržišču), se je Nvidia odpravila na tržišče veznih čipovij. Najprej se je povezala z AMD-jem in odkupila njegovo Hyper-Transport tehnologijo. Potem pa je naredila nForce. Kodno ime nForca je Crush (dvojni pomen?). O nForcu je nekaj znanega, nekaj pa še ne. Če preberete ta članek boste imeli zelo dobro idejo o čem pravkar govorim.

4 komentarji

Nvidia uradno najavila nForce

več strani - Včeraj je na Computex sejmu Nvidia tudi uradno najavila svoje vezno čipovje nForce. Po specifikacijah in prvih benchmarkih vsekakor gre za fenomenalno platformo, ki bi utegnila postati najbolj popularna za AMDjeve procesorje. Poglejmo še enkrat, kaj nam nForce prinaša:
  • Čipovja podpirajo AMDjeve Duron/TBird procesorje na 200/266MHz zunanji frekvenci. Na žalost podrobnosti o podpori Palominom še ni, ve pa se, da že obstaja tudi nForce za Intelove procesorje, ki pa bo predstavljen komaj, ko bo Nvidia dobila ustrezno licenco od Intela.
  • Podprt pomnilnik je PC1600/PC2100 DDR SDRAM, do 1.5GB. Zanimivost je vsekakor Nvidiina TwinBank arhitektura, ki omogoča delo s pomnilnikom pri 128 bitih (združitev dveh neodvisnih 64 bitnih kontrolerjev). V praksi to pomeni povečano, 4.2GB/s prepustnost in precej zmanjšano pomnilniško latenco zaradi interleavinga (prepletanja).
  • nForce podpira tudi DASP (Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor) tehnologijo, ki predvideva vrstni red uporabe podatkov iz...

9 komentarjev

Nvidia in zvok

Penstar Systems - Nvidia, sodeč po teh govoricah, kmalu ne bo več le proizvajalec grafičnih čipov. Vstopila naj bi tudi na tržišče zvočnih čipov.
Kot veste, Nvidia sodeluje z Microsoftom pri izdelavi X-Box konzole. Nvidiin del je seveda grafika in zvok. To je združeno v čipu imenovanemu MCPX (media and communications processor for X-Box). Tukaj pa se poraja vprašanje. Če že Nvidia načrtuje zvočni čip za X-Box, zakaj ne bi izdala še nekaj podobnega za PC? Očitno si je Nvidia postavila isto vprašanje in ugotovila, da tehtnega razloga, da ne bi, ni. Torej se Creativu, ki je po propadu Aureal Company postal pravi monopolist, obeta močna konkurenca s strani Nvidie. Kaj pa proizvajalci zvočnih kartic (Hercules, Turtle Beach,...) pravijo? Seveda so navdušeni. Če pride do "vojne" med Creativeom in Nvidio, bodo cene čipov šle le še navzdol. Ampak ne pozabite, gre (le) za govorico!...

4 komentarji