»

Zaključek desete sezone Fortnita rušil rekorde

Slo-Tech - Zaključek desete sezone priljubljene igre Fortnite, ki smo mu bile priče minuli teden, je poskrbel za številne rekorde. Padec zastora si je na Twitchu, Twitterju in YouTubu v živo oglédalo več kot sedem milijonov gledalcev. Na Twitterju in Twitchu je padel celo rekord, medtem ko ima YouTube zgodovino še bolj gledanih dogodkov (ki niso povezani z igrami). Na Twitchu je na primer v konec bolščalo 1,7 milijona ljudi. Twitter je zbral (ne v živo) kar 43 milijonov ogledov.

Po koncu ene sezone sledi druga, ki je to pot nabrala še več navdušencev. Novi Fortnite: Chapter 2 prinaša največ sprememb po letu 2017, odkar igra obstaja. To so nov otok za borbe, motorni čolni, možnost plavanja junakov - novi zemljevidi pač vključujejo bistveno več vodnih površin. Po drugi strani je orožij manj.

Zanimivo pa je
, kako je rekorde rušil izid nove verzije igre. Akamai, ki založniku Epic Games nudi omrežne storitve za množično deljenje vsebin (content delivery network), je povedal, da so med nalaganjem...

18 komentarjev

Kitajska blokirala Twitch

vir: Wikipedia
The Verge - Spletna storitev Twitch za pretočno spremljanje iger v živo odslej ni več dosegljiva na Kitajskem, prav tako je iz kitajskega App stora izginila istoimenska aplikacija. V podjetju ki je sicer od leta 2014 v lasti Amazona, so novico že potrdili, o razlogih pa za zdaj ne dajejo informacij. Prav tako jih ne daje pristoji kitajski organ, Cyberspace Administration of China.

Razlogi se najverjetneje delno skrivajo v prizadevanjih za zmanjšanje odvisnosti od igranja iger pri mladostnikih, kar je tamkajšnja vlada napovedala pred kratkim. Še bolj verjetno pa v skokoviti rasti priljubljenosti Twitcha na Kitajskem, zlasti v času zadnjih Azijskih iger, ko so Kitajci prek te platforme množično spremljali tekme e-sports, ki so bile na igrah prvič na...

39 komentarjev

Amazonov Twitch piratiziral YouTubov dogodek

vir: The Verge
The Verge - Nedavni, t. i. "največji dogodek v zgodovini interneta", prenos dvojnega boksarskega dvoboja britansko-ameriških spletnih zvezdnikov iz Manchestra, je na plačljivem kanalu YouTuba spremljalo kakih 800.000 uporabnikov. Za domnevno ekskluzivni ogled so plačali po 7,5 funta. Toda vzporedno z uradnim streamom se je pojavilo še kar nekaj piratskih, denimo na Twitterjevem Periscopu, a najbolj obiskan je bil tisti na Twitchu, ki je na vrhuncu dvobojev pritegnil krepko čez milijon gledalcev in s tem prekosil Youtubovega plačljivega.

Amazon, ki ima Twitch v lasti je moral zato zadnje dni požreti kar nekaj kritik, potem ko ni poskrbel za pravočasno odstranitev ilegalnih prenosov. Kar pa je v...

13 komentarjev

Zaživel je YouTube Gaming

Google - Po napovedih je zaživela spletna stran YouTube Gaming, ki je dosegljiva v formatih za namizni splet, iOS in Android. Gre za neposredno konkurenco že uveljavljeni strani Twitch, kjer je mogoče gledati odigrane igre. A po drugi strani ima YouTube več kot milijardo obiskovalcev, Twitch pa 34 milijonov.

Google se je svoj čas celo spogledoval z nakupom Twitcha, pa ga je potem za milijardo dolarjev prevzel Amazon. V Googlu so hitro zavihali rokave in začeli dodelovati YouTube tako, da je postal neposredna konkurenca. Izboljšali so streaming, dodali visoke ločljivosti in hitrost 60 sličic na sekundo. In sedaj je YouTube Gaming na voljo vsem. Priznati je treba, da se je Google res potrudil z dizajnom, a na koncu bo odločila...

36 komentarjev

YouTube Gaming bo konkruriral Twitchu

Google - Lani je Google skorajda kupil Twitch, pa ga je potem raje prevzel Amazon. Danes je Google predstavil novo storitev YouTube Gaming, ki je neposredni odgovor na Twitch in mu bo poizkušala ukrasti čim več uporabnikov.

Kot pove ime in kot velja za Twitch, je YouTube Gaming namenjen vsem igralcem raznovrstnih iger po celem svetu. Tako imenovani e-šport, kot se imenuje (pol)profesionalno igranje iger, je že zdavnaj prerasel okvire dnevnih sob ter postal velikanski posel. Na YouTubu že sedaj najdemo najrazličnejše kanale, od kuharskih, glasbenih do navodil za preigranje iger, zato YouTube Gaming lepo zaokrožuje ponudbo. Na voljo bo kot samostojna aplikacija ter ločena podstran, ki bo imela razdelke za več kot 25.000 iger. Za vsako bodo v ločenem kanalu na voljo videoposnetki, živa predvajanja (live...

22 komentarjev

Google kupuje Twitch za prenose igranja iger

The Wall Street Journal - Google bo prevzel podjetje Twitch in njihovo storitev za prenašanje igranja iger zlil z YouTube, poročajo viri blizu podjetij. Za podjetje bodo odšteli milijardo dolarjev. To je eden največjih prevzemov in največji nakup v imenu YouTuba, katerega je Google kupil leta 2006 za 1,65 milijarde dolarjev.

Twitch je stran, ki je začela delovati leta 2011 in sodi med najbolj priljubljene spletne strani za objavljanje in spremljanje igranja iger. Tedaj je zbrala 35 milijonov dolarjev tveganega kapitala, med njenimi investitorji pa je na primer tudi Take-Two Interactive Software. Google sicer na YouTube ima funkcijo živega prenašanja (streaming) dogodkov, na primer koncertov in športnih dogodkov, pa tudi iger, a je vse skupaj...

29 komentarjev

Twitter dobil novo podobo

Slo-Tech - Twitter je dobil prvo večjo predelavo vse od svojega nastanka, saj je bil doslej togo omejen na 140 znakov. Ker pa, tako pravijo na Twitterju, "se življenje vedno ne prilega 140 znakom", so ga nekoliko predelali. Bolj pragmatičen razlog je ogromno število obiskovalcev, ki bi jih z dodatno večpredstavnostjo na strani radi zadržali dlje, tako da bi stran postala za oglaševalce še zanimivejša.

Stran ima nov dizajn, preglednejšo časovnico objavljenih čivkov in neskončen drsnik (nič več klikanja Prikaži več). Dodali so podporo za večpredstavnost, tako da lahko uporabniki v čivke sedaj vstavijo slike in videoposnetke neposredno (podprte storitve so DailyBooth, deviantART, Etsy, Flickr, Justin.TV, Kickstarter, Kiva, Photozou, Plixi, Twitgoo,...

4 komentarji

Google gre po nakupih

CNet - Google je šel včeraj spet malo nakupovat. To pot so pogled vrgli na AdMob, ki se ukvarja z oglaševanjem na mobilnih napravah. Uporabnikom je podjetje bržkone najbolj poznano kot dobavitelj reklam na iPhonih in Androidih, zaradi česar je seveda zamikalo Google. AdMob, ki je bil ustanovljen leta 2006, vodi svoj Mobile Advertising Network po več tisoč straneh in trži oglase za velikane, kot sta Ford in Coca-Cola. Google je zanj odštel 750 milijonov dolarjev v delnicah, s čimer je to tretji najdražji Googlov prevzem - prekašata ga zgolj DoubleClick (3,1 milijarde dolarjev) in YouTube (1,6 milijarde dolarjev). Googlova delnica je pridobila 1,8 odstotka, medtem ko AdMob ne kotira.

3 komentarji

Bosta Sony in YouTube sodelovala?

CNet - Kot poroča ArsTechnica, se Sony in YouTube dogovarjata, da bi Sony dovolil YouTube na svoje spletne strani naložiti nekaj filmov v vsej dolžini. Kakšnih natančnejših informacij še ni, prav tako obe podjetji ne dajeta uradnih izjav. Prejšnji teden je Disney sklenil dogovor z YouTubom, tako da so sedaj na spletu na voljo njihove krajše vsebine, a to ni natančno to, kar bi YouTube iskal. Stran se bo po napovedih Credit Suisse letos spopadla s pol milijarde dolarjev izgube (240 milijonov prihodkov in 711 milijonov odhodkov), tako da mrzlično išče poti, kako v malho spraviti kakšen nadomestni dolar. Če bo posel s Sonyjem uspel, bodo začeli konkurirati strani Hulu, ki pa je omejen na ZDA. Počasi, počasi se tudi založniki začnejo zavedati novih časov in novih način distribucije vsebine.

4 komentarji

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev