»

Boljša čitljivost uničuje trajno uskladiščenje prebranega

Wired Blog - Razvoj pisav, računalniških zaslonov, bralnikov e-knjig in podobnega gre že dlje časa v smer večje berljivosti. Toda to ni nujno koristno, v svojem blogu in nastopu na BBC-ju pojasnjuje bloger o nevroznanosti Jonah Lehrer. Prav lahkotnost, s katero zaznavamo lepo oblikovane črke, našim možganom signalizira, da besedilo ni zelo pomembno, zato si zapomnimo manj.

Stanislas Dahene s pariškega College de France se ukvarja z nevroanatomijo branja. Pravi, da obstojita dve različni poti zaznavanja, osmišljanja in skladiščenja podatkov, pridobljenih iz besedila. Ventralna pot se uporabi, ko beremo besedilo iz znanih besed. Takrat v trenutku zaznave že poiščemo informacijo o njenem pomenu, ne da bi o tem posebej razmišljali. Tovrstno branje je hitro, tekoče in nezahtevno.

...

15 komentarjev

Win95, Win98 in problemi z 2.1+ GHz procesorji

Microsoft - Mogoče že malce stara novica, ampak vseeno: kot kaže se starima operacijskima sistema Windows 95 in Windows 98 počasi bliža konec, saj je prvi padel že na odpad zgodovine, medtem ko je drugi z eno nogo že tudi praktično v grobu. To potrjuje tudi napaka, ki vas bo doletela med inštalacijo, če posedujete procesor, ki je hitrejši od 2.1 GHz. Vse kar boste dobili, je naslednje sporočilo: While initializing device NDIS: Windows protection error . Več o samem problemu in kako ga odpraviti, si lahko preberete tukaj. Za tiste, ki pa še vedno vztrajate na Windowsih 95 pa naj povem, da za vas ni rešitve, saj Microsoft za ta operacijski sistem ne namerava izdati popravka.

0 komentarjev

Primerjava brskalnikov za Linux

Slashdot - Da ima Linux močno podporo med tako imenovanimi Open Source skupnostih najbrž že veste. Ravno dobra podpora prej omenjenih skupnosti pa botruje vedno večjemu številu programov, ki so namenjeni Linuxu. Izjeme niso niti spletni brskalniki, ki jih je za ta operacijski sistem na voljo kar nekaj. Manjši predogled teh brskalnikov so opravili na tej strani, kjer so si ogledali njihove odlike in slabosti ter poizkušali podati končno sodbo o tem, kateri izmed peterice Opera-Galeon-Konqueror-Netscape-Mozilla je najboljši. Med drugimi so primerjali tudi hitrost nalaganja strani, ki za marsikaterega uporabnika predstavlja pomemben dejavnik, ki kasneje vpliva na izbiro omiljenega browserja.

0 komentarjev

Zlib Microsoftov rabelj?

Linux Weekly News - Pred kratkim so na operacijskem sistemu Linux odkrili varnostno luknjo v knjižici zlib, ki naredi ta operacijski sistem ranljiv na razne napade. To seveda ni nič kritičnega, saj programerji, ki delajo na projektih odprte kode izdajajo popravke dnevno, tako da se za varnost ni treba preveč bati. Bolj problematičen utegne biti položaj za Microsoft, saj se je ugotovilo, da je knjižice zlib "posvojil" tudi redmondski velikan, ki je njeno kodo vključil v nekatere svoje izdelke. Tako naj bi isto varnostno luknjo kot so jo odkrili na Linuxu imeli Micorosoftovi programi Internet Explorer, DirectX, Messenger, Front Page, zbirka programov Office, Windows XP in še nekateri drugi programi. Da smo si na jasnem, koda zliba ni pod okriljem licence GNU, zato jo je lahko Microsoft uporabil brez kršenja zakona. Seveda pa je malce čudno, da si Microsoft sposoja kodo pri Open Source projektih in nato govori, kako so ti projekti škodljivi za razvoj programske opreme. In sposojanje kode iz zliba niti...

3 komentarji

Creative Audigy Platinum

Bench House - Creative Labs je res podjetje, ki narekuje tempo med proizvajalci zvočnih kartic. Z njihovim revolucionarnim čipom EMU10K1 so orali ledino, s kvaliteto tudi. Zvok kartic (od AWE64 do Live! 5.1) je bil vedno kristalno čist, jasen ter barvit. A, kot vse novo, je ta inovacija kmalu postala stara. Za rešitev so morali Creativovci na novo narediti čip, ki bo poganjal nove generacije zvočnih kartic. Rodil se je EMU10K2, čip, ki se je za množice preimenoval v Audigy. Vam podatek, da razmerje signal/šum znaša kar 100 dB, kaj pomeni? Uh, to je ena od stvari, ki jo Slo-Tech pač mora dobiti na test . Blagor Bench-Houseovcem...

4 komentarji

Windowsi preljubljeni

Slo-Tech - Gotovo bi vsi kar malce pogrešali zdaj že kar legendarne Windowse, ki so orali ledino pred petimi in več leti, če bi se Microsoft "naveličal" tega posla. No, ker pa Microsoftu ekonomsko zelo dobro kaže, se nam za obstoj priljubljenih Oken ni treba preveč bati. Da bi si ta operacijski sistem čim bolje zapomnili, so se neki šaljivci odločili, da sistem obdelajo malce bolj iz smešne plati. Njihov izdelek si lahko ogledate na tej strani. Pa še opozorilo: stran ni namenjena preobčutljivim ljudem, saj boste dobesedno crknili od smeha (no, vsaj jaz sam :)). Thanx, Kekec.

6 komentarjev

Novi PKZIP Suite

Slo-Tech - ZIP standad še vedno živi, Žiga pa poroča o njem:

Med vsemi temi "zipi", ima PKZIP za nekatere legendaren pomen. Bil je eden izmed tistih, ki so orali ledino na mnogih področjih. Po besedah ZDNeta pa naj bi bila nova verzije PKZIP Suite-a zopet "tisto pravo". Sam sem sicer malce skeptičen - pkzipa nisem nikoli preveč pogosto uporabljal (maral), saj sta mi WinZIP ter WinACE služila več kot odlično... Program najdete tukaj

1 komentar