»

Čedalje več vrnjenih izdelkov predstavlja breme za spletne trgovce

Slo-Tech - Z nakupovanjem prek interneta, ki se v zadnjem času širi tudi na področje obleke in obutve, se pojavlja tudi okoljski problem. Številna podjetja nudijo možnost brezplačne vrnitve neustreznih izdelkov, kar marsikdo izkoristi za to, da naroči več različnih kosov in potem vrne neustrezne. S tem ne bi bilo nič narobe, če ne bi v nekaterih primerih ti vrnjeni kosi romali neposredno na smetišče. Amazon so Nemci in Francozi obtoževali točno tega. Enako se počne tudi z neprodanimi izdeki; Burberry jih je lani uničil za 100 milijonov evrov.

Količina vrnjenih kosov se je v zadnjih petih letih podvojila. Samo v Kanadi jih letno vrnejo za 46 milijard dolarjev in čeprav seveda vse ne potuje takoj na smetišče, nezanemarljiv delež vendarle gre tja. Razlog je preprost; pogosto je ceneje izdelek zavreči kot preveriti, ali še vedno brezhiben, ga v primeru oblačil ponovno zlikati, zapakirati in še enkrat prodati. Za neprodane zaloge je razlog še bolj banalen; podjetja se bojijo, da bi prevelika...

130 komentarjev

Temna stran razvoja iger

Slo-Tech - Razvoj računalniških in video iger marsikomu zveni kot sanjski poklic, a branža oziroma zaposleni v njej se v zadnjem času soočajo s številnimi težavami. Največ se v javnosti govori o problemu nadur in predolgih delavnikov (crunch), ki so postali že stalnica. Že več let niso 50-, 55-, 60-urni in za krajši čas celo 100-urni delovni tedni nič nenavadnega. Precej manj pa se govori o nedostojno nizkih plačah, ki jih izplačujejo veliki studii.

Razvoj iger namreč ni samo programiranje. Pri nastajanju sodelujejo številni vizualni umetniki, pisci zgodbe in podobni poklici. Njihove plače so tako nizke, da v dražjih ameriških mestih ne morejo niti najeti stanovanja. Na Digital Trends so odstrli tudi aspekt razvoja, k čemur jih je vzpodbudila Becca Hallstedt, ki je to...

96 komentarjev

Hekerji zaradi neplačila odkupnine objavili celo sezono serije

Slo-Tech - Hekerska skupina TheDarkOverlord je vdrla v enega izmed studiev, ki se ukvarjajo s postprodukcijo televizijskih nadaljevank. Pridobili so prvih deset epizod pete sezone zelo priljubljene serije Orange is The New Black, ki jo producira in prek svoje storitve ponuja Netflix. Ker Netflix ni želel plačati odkupnine, so se odločili za javno objavo. Ljudje že množično prenašajo torrente, policija pa preiskuje vdor.

Trenutno je televizijska produkcija izjemno močna, kar se kaže v številnih izjemno priljubljenih serijah, kakršna je tudi omenjena. TheDarkOverlord je lani vdrl v več majhnih in srednje velikih podjetij. Najbolj odmeven pa je vdor v neimenovan studio - po neuradnih podatkih gre za Larson Studios, od koder so odtujili več epizod številnih televizijskih serij. Larson Studios je...

23 komentarjev

Izkopali več izvodov E.T.-ja

Slo-Tech - V mestu Alamogordo v ameriški zvezni Nova Mehika izkopavajo več ton starih iger za Atari, ki so zakopane že 31 let. Med njimi je tudi legendarna igra E.T., ki je izšla leta 1982 po istoimenski filmski uspešnici in je zaslovela zato, ker je v nasprotju s filmom eden največjih polomov v zgodovini. Okrog odloženih in zakopanih kaset za Atari se je spletlo toliko zgodb in mitov, da na koncu skoraj nihče več ni vedel, kaj je res.

Leta 1983 so na smetišču v Alamogordu zakopali 14 tovornjakov neprodanih kaset z igrami, ker je prodaja tistega leta silovito upadla, Atari pa je samo v drugem kvartalu pridelal 310 milijonov dolarjev izgube (kar bi bila danes skoraj milijarda dolarjev). Najbolj znana igra v tem kupu je seveda E.T.,...

27 komentarjev

Atari RapidSharu: dajte no pazit, da ne gostite naših avtorsko zaščitenih vsebin

TorrentFreak - Evropski pogled na pravne dileme okoli deljenja datotek je praviloma bolj trezne narave kot v čezlužju, kjer se založniki res po vsej sili trudijo (glej serijo prispevkov o novem varnem pristanu) ponudnikom spletnih storitev na pleča obesiti obveznost, da na svoje stroške (seveda) patruljirajo dejanja svojih uporabnikov in sproti brišejo morebitne sporne vsebine. Luksemburško Sodišče EU tako vztraja na svoji poziciji, da ponudniki interneta ne rabijo aktivno filtrirati svojega prometa. Zato je toliko bolj zaskrbljujoča sveža odločba nemškega zveznega vrhovnega sodišča v zadevi Atari proti Rapidshare, kjer so slednjim pravzaprav zapovedali filtriranje.

Zadeva se...

39 komentarjev

Atari prodaja remake konzole Atari 2600

TG Daily - Za vse nostalgike, ki pogrešajo igre iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, Atari vsake toliko časa izda kakšen posnetek svojih konzol Atari 2600 in Atari 7800 iz 70. in 80. let. Leta 2004 je tako začel prodajati Atari Flashback, leto pozneje Atari Flashback 2, sedaj pa pripravlja Atari Flashback 2+. Ta sestoji iz konzole, dveh igralnih palic za krmiljenje in ustreznih priključkov za priključitev na televizijo. Za razliko od originalnih konzol nova ne uporablja ROM-kasete, temveč ima vse igre naložene v pomnilniku. Gre za 20 naslovov, ki jih je imel že originalni Atari 2600, na primer Pong, Missile Command, Asteroids, Centipede, in 20 novih iger. Prodaja naj bi stekla 22. februarja, sedaj pa so mogoča prednaročila.

15 komentarjev

Dvajsetletnica TCP/IP

Information Week - Da, prav ste prebrali. Naša stara znanca, internetna protokola TCP/IP sta v uporabi že celih dvajset let. Vse se je začelo daljnega leta 1983, ko je ameriško obrambno ministrstvo zamenjalo tedaj uporabljani NCP (Network Control Program) z naprednejšima TCP/IP v svojem sprva vojaškem omrežju ARPANET, ki se je kasneje ravzilo v čudo, ki ga danes poznamo pod imenom Internet. Klik!

6 komentarjev