»

Okna 10 prehitela sedmico

Tržni deleži operacijskih sistemov

Slo-Tech - Na Microsoftu imajo ob zamenjavi letnice še dodaten razlog za praznovanje. Tri leta po izidu so Okna 10 po tržnem deležu končno prilezla do samega vrha, odkoder so izrinila svojega dedka, Okna 7. Trenutno jih ima na svojih namiznih računalnikih po podatkih Net Applications nameščenih nekaj več kot 700 milijonov uporabnikov. Med operacijskimi sistemi sicer gigantsko vodi Windows s 86,20 %, sledita pa Mac OS z 10,65 % in Linux z 2,78 %. V primerjavi z decembrom 2017 Okna zlagoma izgubljajo delež, lani ob tem času so bili deleži razporejeni 88,51, 9,02 in 2,12 %.

In če pogledamo podrobneje okenski delež; Okna 10 so imela decembra 39,22 %, sledi jim kot rečeno sedmica s 36,90 %. Različici 8 in 8.1 imata namreč zanemarljiv...

61 komentarjev

Start menu naj bi se vrnil šele z Okni 9

"Mini start menu", kot so ga obljubljali aprila.

vir: WinBeta
WinBeta - Medtem, ko Jabolčni ponosno razkazujejo novi OS X Yosemite, Microsoft (še vedno) bolj ko ne stopiclja na mestu in se odloča, kaj bi storil ze ne najbolj sprejetimi Okni 8. Če se je spomladi še zdelo gotovo, da bodo s popravki 8.1 in 8.2 za uporabnike z miško in tipkovnico spet postala bolj podobna stari in preverjeni izkušnji iz Sedmice, to zdaj več ni nujno.

Zadnje, bojda dobro preverjene govorice pričajo, da povratka Start menuja (v mini ali polni različici), kot je bil obljubljen na Build konferenci aprila, še ne bo v za avgusta najavljenem popravku 8.2. Vrnil naj bi se šele z naslednjo inačico Oken, t.i. Threshold ("prag"), ki so napovedana za naslednjega aprila in ki bi lahko že nosila zaporedno številko 9. Podobna odločitev naj bi bila sprejeta tudi...

130 komentarjev

Microsoft naj bi pripravljal brezplačno različico Oken

ComputerWorld - Priljubljena ruska spletna stran za objavo še nepotrjenih (in večinoma leakanih) novic o Microsoftu, , je te dni postregla z govoricami, da naj bi Microsoft pripravljal posebno brezplačno različico Oken 8.1, mišljeno kot konkurenco za ChromeOS oz. Android.

Tako imenovani "Windows Cloud" naj bi za normalno delovanje potreboval stalno povezavo do interneta, po zmogljivostih pa naj bi bil nekje med sedanjima "Starter" in "Home Premium" različicama. Izpad dohodka iz kupnine naj bi se pokril iz oglasov, ki bi bili uporabniki prikazani ob uporabi privzetega spletnega iskalnika Bing. Če bi pa uporabnik želel, bi lahko doplačal nek zmerni znesek na naročnino ter si tako zagotovil še...

44 komentarjev

Microsoftu pol milijarde evrov globe

The Wall Street Journal - Podpredsednik Evropske komisije in komisar za konkurenco Joaquin Almunia je oznanil, da je Komisija Microsoftu izrekla 561 milijonov evrov globe. S tem so se uresničile neuradne napovedi z začetka meseca, da bo Komisija kaznovala Microsoftovo neupoštevanje zavez iz leta 2009, čeprav so v Redmondu trdili, da gre za tehnični napako.

Gre za znan primer glede izbere brskalnika, v katerem so Microsoftu očitali izkoriščanje monopolnega položaja operacijskega sistema Windows, s čimer so dajali prednost lastnemu brskalniku Internet Explorer. Leta 2009 se je Microsoft s Komisijo...

143 komentarjev

Microsoftu še ta mesec nova globa EU

Reuters - Viri blizu Evropske komisije trdijo, da bo Microsoftu še ta mesec izrečena nova globa v desetletje trajajoči sagi o zlorabi monopolnega položaja EU. Zgodba ima korenine v integraciji brskalnika Internet Explorer v operacijski sistem Windows, s čimer si je po mnenju Komisije Microsoft zagotovil neupravičeno visok tržni delež na trgu brskalnikov. Leta 2009 se je Microsoft s Komisijo poravnal in izognil globi ali zahtevi po odstranitvi brskalnika iz Windows. Namesto tega so se zavezali, da bodo v Windows ponudili izbirno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri...

28 komentarjev

Evropska komisija bo začela postopek zoper Microsoft

Bloomberg - Z Evropsko komisijo ni češenj zobati, ugotavlja Microsoft. Julija so bili namreč pošteno okarani, ko je Komisija ugotovila, da od februarja 2011 uporabniki njihovega novega operacijskega sistema Windows 7 SP1 niso videli pojavnega okna za izbor brskalnika. Komisija je bila Microsoftu leta 2009 naložila obvezni prikaz okna, v zameno pa so ustavili protimonopolni postopek zoper njih. Microsoft se je izvijal z izgovori, da je šlo za tehnično napako, ki se je nepojasnjeno priplazila v njihov operacijski sistem.

Čeprav so hitro reagirali in takoj izdali popravek, ki je okno za...

88 komentarjev

Evropejcem v Windows 7 izbira brskalnika

X-Bit Labs - Kot kaže, sta Microsoft in Evropska komisija po večmesečnem pregovarjanju dosegla dogovor, kakšno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windows 7 bo Microsoft tržil v Evropi, da bo ta skladna z našo protimonopolno zakonodajo. Priložili ji bodo lahko brskalnik Internet Explorer, a bo moral Microsoft upoštevati nekaj smernic, ki so jih v Redmondu predlagali sami.

V Windows bodo vključili izbirno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali namestitev drugega brskalnika, izbrali poljuben brskalnik kot privzet in po želji onemogočili Internet Explorer. S tem bo volk sit in koza cel, saj bo IE ostal del sistema, a bo odločitev o njegovi uporabi prepuščena uporabnikom. Prodajalci oz. proizvajalci računalnikov (OEM-i) bodo to odločitev lahko sprejeli namesto uporabnikov in že sami namestili poljubne druge brskalnike in onemogočili IE. Komisija pozdravlja predlog in bo sedaj raziskala praktično učinkovitost ukrepa. Klik!

37 komentarjev

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja

The Register - Ko je decembra Microsoft izgubil tožbo na Evropskem sodišču prve stopnje, so obljubili, da bodo januarja pripravili različico operacijskega sistema Windows XP brez vgrajenega Windows Media Playerja. Sedaj je januar skoraj že minil, pri Microsoftu pa so povedali, da bodo OEM prodajalci dobili prve različice Oken brez WMPja v "nekaj tednih".

Zanimivo je, da se je Microsoft na zaprtih zaslišanjih v letu 2003 branil s tem, da bi naj bilo nemogoče narediti Okna brez Windows Media Playerja - vse dokler jim Real Networks ni demonstriral rahlo predelane različice Oken, na katerih je bil namesto WMPja RealPlayer. Izvorna novica.

Baje se prav tako ne da narediti Windowsov brez Internet Explorerja ...

93 komentarjev