»

Bitfinex in Tether pogrešata 850 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Newyorško tožilstvo od novembra 2018 izvaja preiskavo podjetja iFinex, ki upravlja eno večjih in bolj kontroverznih menjalnic kriptovalut Bitfinex. Sedaj so dobili sodno odredbo, ki iFinexu in povezanim podjetjem prepoveduje nadaljnje kršitve newyorške zakonodaje. Preiskava je namreč pokazala, da je izginilo 850 milijonov dolarjev združenih sredstev podjetja in vlagateljev.

Denar se je izgubil v poslu s panamskim podjetjem Crypto Capital, ki ga je iFinex izbral kot izvajalca plačilnega prometa, ker klasične banke v ZDA s podjetjem niso želele poslovati. Wells Fargo je Bitfinexu in Tetherju odpovedala gostoljubje marca 2017 in tedaj so se začele težave. Ko je Crypto Capital zadržal 850 milijonov dolarjev (menda naj bi...

73 komentarjev

Tudi Južna Koreja prepovedala financiranje s kriptožetoni

Slo-Tech - Slab mesec dni po kitajski prepovedi prvih javnih ponudb kriptovalut (ICO) je enako prepoved sprejela tudi Južna Koreja. Od danes je tam prepovedano vsakršno nabiranje kapitala z javno ponudbo kriptovalut, kar je v zadnjem letu priljubljena praksa novoustanovljenih start-upov. Komisija za finančne storitve v Južni Koreji, ki regulira trg, je sporočila, da so ICO prepovedali, ker mora biti trgovanje s kriptovalutami regulirano, trenutno pa se prek njih steka denar v špekulativne naložbe. Po njihovi oceni se obseg ICO po svetu povečuje, kar velja tudi za Južno Korejo, zato bodo odmerjali visoke kazni za ICO v Južni Koreji.

Na Kitajskem je ICO popolnoma prepovedan od začetka meseca. V ZDA je ICO sicer dovoljen, a gre po letošnji odločitvi regulatorja trga...

43 komentarjev

HP priznal in bil obsojen dajanja podkupnine

Slo-Tech - V San Franciscu se je končal postopek ameriškega pravosodnega ministrstva proti Hewlett-Packardu in njegovim ruski, mehiški in poljski podružnici, v katerem je bilo podjetje obsojeno dajanja podkupnin. Skupno bodo morali plačati 108 milijonov dolarjev glob in sodnih stroškov.

Preiskava HP-ja zaradi podkupovanja se je v ZDA pričela že pred štirimi leti, v Evropi in Rusiji pa je tekla še dlje. V ZDA so HP-ju očitali kršitve zakona o prepovedi podkupovanja v tujini (FCPA), saj naj bi odgovornim osebam v Rusiji izplačali večmilijonske podkupnine, da so dobili posel na ruskem tožilstvu. Podobno so si v Mehiki zagotovili posel z naftnim podjetjem v državni lasti ter na Poljskem s policijo.

Že aprila letos se je HP pogodil z ameriško agencijo za nadzor trga vrednostnih...

7 komentarjev

Hewlett-Packard priznal podkupovanje

Guardian - Hewlett-Packard se je pogodil z ameriško agencijo za nadzor trga vrednostnih papirjev (SEC), tožilstvom in pravosodnim ministrstvom v postopku zaradi podkupovanja in pranja denarja. Podjetje bo plačalo 108 milijonov dolarjev globe, začenjajo pa se tudi kazenski postopki, so sporočili iz pravosodnega ministrstva. Preiskavo so skupaj opravljali FBI, ameriška davčna služba (IRS), SEC in tuji organi pregona.

Korupcijo so odkrili pri pregledu pogodb s poljsko policijo v vrednosti 40 milijonov dolarjev za vzpostavitev IT-sistema. Preiskava je pokazala, da je HP nepošteno posloval tudi v Rusiji, kjer je delal za tožilstvo, in v Mehiki, kjer je delal za naftno podjetje v državni lasti. V vseh teh državah je HP podkupoval uradnike, da so mu ti priskrbeli omenjene dobičkonosne...

9 komentarjev

Google dal na stran pol milijarde za poravnavo

Pfizer je bil leta 2009 kaznovan z globo višini 2,3 milijarde dolarjev zaradi trženja analgetikov, ki nista bila več na seznamu registriranih zdravil.

The Wall Street Journal - Po pisanju The Wall Street Journala je Google napravil za 500 milijonov dolarjev rezervacij za poravnavo s pravosodnim ministrstvom v primeru oglaševanje ilegalnih spletnih lekarn. Če se namreč izkaže, da je kateri iskalnik s prikazovanjem oglasov za ilegalne dejavnosti služil, je kazensko odgovoren, in prav to pravosodno ministrstvo očita Googlu.

Srž problema so reklame za spletne prodajalne zdravil, ki nimajo sedeža v ZDA. Te kršijo zakonodajo s prodajo ponarejenih, pretečenih ali neodobrenih zdravil, pri čemer zdravniški recept sploh ni potreben, zato je njihovo delovanje v ZDA prepovedano. Če se bo izkazalo, da je Google vede sprejemal oglase teh prodajaln, bo kazensko odgovoren (recimo leta 2007 so se Google, Microsoft in Yahoo poravnali in plačali skupno 31,5 milijona dolarjev zaradi oglaševanja...

1 komentar

Preiskava zaradi podkupovanja HP-ja se širi

The Wall Street Journal - V ZDA so razširili preiskavo podjetja Hewlett-Packard, ki mu od letos pod prste gledajo zaradi domnevnih večmilijonskih podkupnin, s katerimi so si zagotovili posle v Rusiji prek nemške podružnice. Oblasti v ZDA, Nemčiji in Rusiji preiskujejo sedanje in nekdanje zaposlene v HP zaradi suma podkupovanja, poneverbe in utaje davkov v poslu podjetja Hewlett-Packard ISE GmbH z ruskim tožilstvom. Podkupnine v višini 10,9 milijona dolarjev za posel, vreden 44,5 milijona dolarjev, naj bi v letih 2001-2006 prejeli na ruski strani, kar je kršitev FCPA.

Sedaj pa ameriško pravosodno ministrstvo in nadzornik trga vrednostnih papirjev SEC sumita, da so se nečedni posli odvijali na večjem območju Skupnosti neodvisnih držav že od leta 2000. Pravosodno ministrstvo in SEC uradnih komentarjev ne dajeta, v HP-ju pa so dejali, da v največji meri sodelujejo v preiskavi, ki je očitno razširjena.

Če bodo HP-ju dokazali nezakonito ravnanje, jih čakajo visoke kazni. Kršitev FCPA se kaznuje s 500.000...

0 komentarjev

Boj za 3Par se stopnjuje

ComputerWorld - V začetku tedna smo poročali, da se Hewlett-Packard in Dell resno borita za podjetje 3Par, ki prodaja virtualna polja za shranjevanje podatkov in sicer tako imenovani thin provisioning. Tekom tedna smo videli še kar nekaj protiponudb, tako da je usoda kupčije še nejasna.

Spomnimo, najprej je Dell ponudil 18 dolarjev na delnico. Ponudba je bila že malodane sprejeta, ko je presenetil Hewlett-Packard in ponudil 24 dolarjev. V četrtek je Dell ponudil 24,30 dolarjev na delnico, a je HP še isti dan svojo ponudbo dvignil na 27 dolarjev. Naslednji je bil na potezi Dell, ki je bil prav tako pripravljen odšteti 27 dolarjev za delnico 3Para, kar so delničarji 3Para v petek potrdili, pri čemer so kazenski penali za 3Par v primeru, da jih prevzame kdo drug, 27 milijonov dolarjev. Te nekdo drug na vse kriplje skuša biti HP, ki je ponudil 30 dolarjev na delnico oziroma dve milijardi dolarjev za podjetje. V primerjavi s tem zneskom so penali 27 milijonov dolarjev videti nepomembno majhni.

Sedaj...

0 komentarjev

Hewlett-Packard v preiskavi zaradi podkupovanja

Kenneth Willett

vir: CNet
CNet - Ameriški organi pregona so se pridružili ruskim in nemškim v preiskavi obtožb zoper Hewlett-Packard, da naj bi si podjetje z večmilijonskimi podkupninami zagotovilo javna naročila v tujini, s čimer so kršili zakon FCPA. Kot poroča The Wall Street Journal, ameriško pravosodno ministrstvo in njihov ATVP poizkušata ugotoviti, ali je podjetje kršilo omenjeni zakon s podkupovanjem tujih državnih uradnikov, kar je v njem eksplicitno prepovedano.

Nemške oblasti že nekaj časa raziskujejo, ali je HP resnično plačal 10,9 milijona dolarjev podkupnin, da so dobili posel, v katerem so ruskemu tožilstvu prek nemške podružnice prodali sistem za varne komunikacije. HP-jeve moskovske pisarne je v sredo ruska policija preiskala, da bi...

2 komentarja

Epson kriv dogovarjanja o cenah

Motorola Razr

TG Daily - Epson se je na sodišču v San Franciscu izrekel za krivega v postopku, kjer so mu dokazovali dogovarjanje o cenah. V letih 2005 in 2006 naj bi se namreč dogovorjal o cenah LCD-panelov, ki jih je Motorola vgrajevala v svoje telefone Razr. V skladu z dogovorom, ki so ga dosegli s tožniki, bo podjetje polno sodelovalo s pravosodnim ministrstvom v preiskavi, ki poteka o nastavljanju cen podjetij iz Japonske, Južne Koreje in s Tajvana. Poleg tega bodo morali plačati 26 milijonov dolarjev globe. Spomnimo, da so lani zaradi podobnih kaznivih dejanj LG-ju, Sharpu, Chunghwaju in Hitachiju skupno naložili za 616 milijonov...

4 komentarji