»

BlackBerryjev androidni Priv se prodaja katastrofalno

Slo-Tech - BlackBerry je veliko pričakoval od svojega pametnega telefona, na katerem teče Android. Toda Priv se do danes potencialnim kupcem ni prikupil. Kot so povedali viri v podjetju AT&T, ki telefone prodaja v svojih paketih, je prodaja zelo slaba, delež vračil pa večji od želenega.

Priv ni bil nikoli poceni telefon za množice, saj je bil s 700 dolarji celo dražji od osnovnih iPhonov. Luksuzni segment pa je precej omejen, saj tam prevladujeta Samsung in Apple, kar priznava tudi BlackBerryjev izvršni direktor John Chen in dodaja, da izdaja tako dragega telefona najbrž ni bila najmodrejša poteza. Po neuradnih podatkih se pripravljata dva cenejša androidna telefona (za okrog 400 dolarjev), ki bosta bržkone že odločila o prihodnosti tega oddelka v BlackBerryju. Chen je namreč že oktobra dejal,...

56 komentarjev

Izguba v Sonyju raste

Delnica podjetja se glede na rezultate drži presenetljivo dobro.

Financial Times - Težave v podjetju, ki je izumilo predvajalnik zgoščenk, DSLR-fotoaparate in videorekorder, se nadaljujejo s pričakovano rekordno izgubo. Potem ko je podjetje konec fiskalnega leta 2013 zaključilo s prvim dobičkom v višini 458 milijonov dolarjev po petih rdečih letih, je bilo leto 2014 precej slabše z izgubo v višini 1,25 milijarde dolarjev, medtem ko trenutne projekcije kažejo, da bo izguba konec fiskalnega leta 2015 presegla dve milijardi dolarjev (fiskalno leto v Sonyju se konča že marca).

To pomeni, da bo podjetje v zadnjih osmih kumulativno ustvarilo 12 milijard dolarjev čiste izgube. Iz podjetja so zato sporočili, da letos prvič po letu 1958 ne bodo izplačevali dividend, ker bo izguba vsaj petkrat...

30 komentarjev

BlackBerry po dolgem času z dobičkom

The Wall Street Journal - BlackBerry je v minulem četrtletju presenetil z dobičkom, potem ko smo več četrtletij poročali o izgubi. V četrtletju pred tem se je izguba skrčila na dobrih 400 milijonov dolarjev, kar je naznanjalo boljše rezultate in tri mesece zaključujejo s skromnim dobičkom.

V tem obdobju so ustvarili 23 milijonov dolarjev dobička, kar je zelo malo, a še vedno bolje od izgube. Prodaja je v primerjavi s četrtletjem pred tem upadla za odstotek na 966 milijonov dolarjev (padec v primerjavi z lanskim letom pa je kar 69-odstoten), kar pa je še vedno bolje od pričakovanj analitikov. Glavni razlog za pozitiven rezultat kljub nižji prodaji je znižanje odhodkov, ki so v primerjavi z enakim obdobjem lani nižji za 57 odstotkov, in posledično...

10 komentarjev

BlackBerry lani z ogromno izgubo, a boljšimi obeti

Reuters - BlackBerry je v preteklem fiskalnem letu, ki se je končalo konec februarja, ustvaril 5,9 milijard dolarjev čiste izgube, so sporočili iz kanadskega proizvajalca mobilnih telefonov. Nekoliko upanja vzbuja le zadnje četrtletje, v katerem so izgubili le 423 milijonov dolarjev, medtem ko so pričakovali še bistveno večjo izgubo. A že pred tem so ustvarili toliko izgube, da lanski rezultat ni mogel biti kaj drugega kot katastrofalen. Novi izvršni direktor John Chen je poudaril, da je podjetje na poti vrnitve k rasti in dobičku ter da se premikajo k trdnejši finančni podlagi.

Glavni problem v BlackBerryju ostaja dejstvo, da prodajo premalo mobilnih telefonov - v zadnjem kvartalu 1,3 milijona, pred tem 1,9 milijona. Samo odpisi...

30 komentarjev

BlackBerry brez kupca, a z novim direktorjem

The Wall Street Journal - Konec septembra je lastnike in uporabnike BlackBerryja razveselila novica, da bo podjetje za pet milijard dolarjev dobilo novega lastnika. Fairfax Financial Holdings (FFH), že sedaj največji lastnik podjetja, je naj bi bil pripravljen odkupiti podjetje za devet dolarjev po delnici. Kmalu je postalo jasno, da je prevzem daleč od gotovega, saj FFH ni oddal zavezujoče ponudbe, BlackBerry pa čedalje bolj tone v rdečem. Govorilo se je tudi o težavah z zbiranjem denarja, a FFH to zanika. V zadnjem četrtletju so pridelali skoraj milijardo dolarjev čiste izgube. Sedaj je jasno, da prodaje ne bo.

BlackBerry bo dobil milijardo dolarjev težko likvidno injekcijo od FFH in nekaterih drugih...

4 komentarji

BlackBerry odpušča

Slo-Tech - Težave v kanadskem taboru pametnih telefonov se nadaljujejo, saj se BlackBerry še vedno otepa izgube in stroške krči na vse načine. Mednje sodi tudi odpuščanje, ki bo sledilo letos. BlackBerry je potrdil neuradne govorice, ki so krožile od sredine tedna - odpustili bodo skoraj polovico zaposlenih.

Izmed približno 12.000 zaposlenih se bodo poslovili od 40 odstotkov, tako da bo v podjetju ostalo 7.000 ljudi. Že lani pa so odpustili še pet tisoč ljudi, tako da bo imel BlackBerry kmalu dve tretjini manj zaposlenih, kot so jih imeli v letu 2011. Do leta 2015 tako nameravajo znižati stroške za 50 odstotkov, ne le pri plačah, ampak tudi na drugih postavkah.

Nobena skrivnost ni, da gre...

8 komentarjev

BlackBerry z izgubo negativno presenetil

Slo-Tech - Kanadski BlackBerry (nekdanji RIM) je v preteklem četrtletju zabeležil izgubo (PDF poročila), ki je presegla napovedi analitikov in vzbuja pomisleke o prihodnosti podjetja. Čeprav so se prihodki od prodaje v primerjavi s četrtletjem poprej povečali za 15 odstotkov na 3,1 milijarde dolarjev, so ustvarili 84 milijonov dolarjev izgube. Ta številka absolutno gledano ni visoka, a težave so strukturne narave. V enakem obdobju lani je BlackBerry ustvaril pol milijarde dolarjev izgube, potem pa so se stvari začele obračati na bolje. V predzadnjem kvartalu so pridelali celo 94 milijonov dolarjev dobička, sedaj pa je spet tu izguba.

BlackBerry je celo povečal prodajo pametnih telefonov, in sicer so jih prodali 6,8 milijona, kar je za 13...

4 komentarji

BlackBerry 10 bo zamudil, RIM z ogromno izgubo

The Wall Street Journal - Kanadski proizvajalec telefonov BlackBerry podjetje RIM je objavilo poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta 2013, ki kažejo na poslabšanje že tako katastrofalnih rezultatov. Analitiki so slabe rezultate pričakovali, a tako visokih izgube in upada prihodkov niso.

V četrtletju, ki se je končalo 2. junija, so RIM-ovi prihodki upadli za tretjino (v primerjavi z enakim obdobjem lani) in dosegli vsega 2,8 milijarde dolarjev. Padec na medčetrtletnem nivoju znaša 43 odstotkov. Prodali so 7,8 milijona telefonov, medtem ko so jih še pred pol leta dvakrat toliko. Nadaljuje se tudi večanje izgube, ki so jo prvikrat po dolgem času zabeležili pred tremi meseci. Sedaj se je...

5 komentarjev

RIM z izgubo in brez fokusa

vir: ZDNet
ZDNet - Kanadski proizvajalec blackberryjev RIM se še vedno ni izkopal iz težav, ampak prav nasprotno tone vedno globlje. Resnejše težave se vlečejo vse od lanskega oktobra, ko je bilo celotno omrežje storitev za blackberryje nekaj dni nedosegljivo. Pridružujejo se še izjemno slaba prodaja tabličnega računalnika PlayBook, zaradi česar je RIM opustil ideje o tablicah, in januarska zamenjava celotnega vodstva. Finančni izkaz za pravkar zaključeno četrtletje kaže, da se kriza poglablja, RIM pa vse stavi na BlackBerry 10.

V četrtem kvartalu fiskalnega leta 2011, ki se je končalo 3. marca, so se RIM-ovi prihodki znižali za četrtino na 4,2 milijarde ameriških dolarjev. Medtem ko so imeli leto pred tem skoraj milijardo dolarjev dobička, so v zadnjem četrtletju ustvarili 125 milijonov dolarjev...

33 komentarjev