»

Intervju z Rambusom

CNet - Kot sem že večkrat rekel, je lahko Rambus zelo zoprno podjetje, saj toži druga podjetja, ki se ukvarjajo s pomnilnikom kar po tekočem traku (tipično Ameriška strategija). Seveda gotovo ni treba poudarjati, da se večina tožb ne konča v prid Rambusu. Vendar pa je Rambus lahko tudi precej zanimivo podjetje, ko pridemo do tehnologije. Njegove prihodnje načrte sem že predstavil v eni izmed mojih prejšnjih novic, sedaj pa je čas, da pogledamo, kako ljudje v Rambusu komentirajo odnose z Intelom, višjo ceno RDRAM-a, napovedi za prihodnost, tožbe z drugimi podjetji, itd. Intervju so napravili na CNetu in sicer z enim izmed vodilnih mož pri Rambusu - Davidom Mooringom. Seveda intervjuja ne vzemite preveč resno, ker - saj veste - vsak navija za svoje .

0 komentarjev

Nekateri so za majhne

Slashdot - Kar ne morem verjeti, kako so se nekatera podjetja navdušila za proizvajanje majhnih računalnikov, ki so bolj podobni walkmanu, kot pa pravemu računalniku. Take računalnike so nekateri poimenovali kar Mini Book PCs. Eno izmed takih podjetij je podjetje Sintsong, ki ima kar precej izkušenj na tem področju. Poznamo jih po svojih Espresso in Cappuccino računalnikih. V Cappuccino družini sta zaenkrat dva Mini Book računalnika. GX1 sem predstavil že v eni izmed mojih prejšnjih novic, TX2, pa nameravam predstaviti v tej novici. Pa zasnovi se računalnik ne razlikuje kaj posebej od sorodnika, saj je osnova še vedno ostala ista - torej velika integriranost. Stvarca podpira starejše Intelove procesorje (Pentium III in Celeron), ter nov način hlajenja, saj so se pri podjetju odločili, da bodo za čim boljše hlajenje uporabili bakren hladilnik (prejšnja rešitev je bila kombinacija aluminija in bakra). Potrudili pa so se tudi pri dizajnu, saj so k sodelovanju povabili dizajnersko podjetje, ki je...

1 komentar

Rambus kot razvijalec tehnologije

GamePC - Podjetje Rambus, ki je krivo za nastanek istoimenskega pomnilnika Rambus DRAM (RDRAM) poznamo večinoma po raznih tožbah, ki jih podjetje izgublja eno za drugo. Vendar kadar se podjetje ne valja po sodišču, razvija tehnologijo. Prvi primerki RDRAM-a smo videli v navezi z naborom i820 in i840, ki pa se nista obnesla. RDRAM je doživel uspeh šele s Pentium4 procesorji, saj so le-ti zasnovani tako, da znajo izkoristiti vse prednosti tega pomnilnika. Trenutno je najbolj razširjen RDRAM PC800 (400 MHz), že dalj časa pa je v pripravi PC1066 RDRAM, ki naj bi enkrat v kratkem prišel na prodajne police. Najverjetneje takrat, ko bodo P4 procesorji delovali z zunanjo frekvenco 533 MHz. Vendar da ne boste mislili, da se je razvoj RDRAM pomnilnika ustavil, sem vam poiskal ta članek, kjer je avtor opisal Rambusove načrte za prihodnja leta. Leta 2002 naj bi ugledali prve 32-bitne primerke, leta 2005 pa še 64-bitne module (prototipi so že nared). Rambus pa se je odločil še za en pomemben korak, ki...

0 komentarjev

Spet udarec za Rambus

The Register - Rambus je čisto Ameriško podjetje - tako po značaju, kot po izvoru. Ima pa tudi precej "zanimivo" taktiko, kako izživcirati konkurenco- na sodišču seveda. No, čeprav je Rambus precej prisoten na raznih tožbah proti drugim proizvajalcem, pa ga sodišče ne jemlje preveč resno, saj Rambus po tekočem traku izgublja tožbe. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko je Rambus zahteval zaprtje Micronove tovarne v italijanskem Avezanu, zaradi domnevnega kršenja patentnih pravic. Rambus je zopet zvisel, Micron pa lahko spet nemoteno "štanca" svoje module. Ni kaj Rambus, namesto, da bi denar porabil za napredek pomnilniških tehnologij, ga raje trosiš po sodiščih .

0 komentarjev

Ponovno : Rambus vs. Infineon

uebertakten.de - Kreganje okoli kraje patentov med ameriškim proizvajalcem Rambusom in nemškim Infineonom se nadaljuje sedaj v Nemčiji. Kot je znano je Rambus obtožil Infineon in nekatere druge proizvajalce (Micron, Infineon, Hyundai) modulov kraje patentov. V tem sporu gre predvsem za kršitev evropskega Rambus patenta, ki dovoljuje proizvodnjo pomnilniških čipov. Rambus, ki nima svoje lastne proizvodnje, je tako močno odvisen od prodaje licenc. V maju je Rambus, v podobni tožbi v ZDA, doživel težek poraz. Tožba je bila zavrnjena in Rambus je moral denarno nadomestiti izpad proizvodnje. Za razplet te tožbe bo treba še počakati.

1 komentar

Nekaj za modifikatorje ...

Club Overclocker - Po dolgem času spet en kratek test lučk in neonk, ki so so ga pripravili na ClubOC. Tam so stestirali neonko in neke čudne svetleče cevke, ki jih lahko tudi upogibamo. Gotovo ni treba poudarjati, da se naložba v te stvari splača samo, če imate v ohišje vdelano okensko modifikacijo. Tisti, ki imate radi lepo razsvetljena ohišja se gotovo ne boste preveč sekirali, ko boste odšteli $36 za opisani komplet. Morda pa se tudi motim ...

0 komentarjev

Intervju z Davidom Haroldom

The inquirer - Gotovo vam ime David Harold ne pove kaj dosti. Tudi meni ni, dokler si nisem prebral tega intervjuja na The Inquirerju. David Harold je eden izmed vodilnih mož pri Imagination Technologies in njegovih oddelkih: PowerVR Technologies, Metagence Technologies, Ensigma Technologies in VideoLogic Systems. Nas zanima bolj oddelek PowerVR, ki ima zasluge za PowerVR, Kyro in Kyro 2 čipe. Ravno Kyro je bil osrednja tema, o kateri je tekla beseda. V intervjuju je obdelanih veliko različnih tem: od izzivanja Nvidie, preko prodaje Kyro čipov, sodelovanja s Herculesom, podpore v igrah, manjka T&L enote, ... Od Harolda so poizkušali izvleči tudi nekaj podatkov o Kyru 3, vendar jim Harold ni povedal nič novega. Rekel je le, da pri PowerVR delajo na nekih revolucionarnih tehnologijah, ki bodo vključene v Kyra 3. Skratka zanimiv intervju, ki ga morate prebrati.

0 komentarjev

Rambus ujet

Electronic News - Sodeč po tej novici na ENews, je pravni boj za Rambus pravkar postal zelo, zelo otežen. V javnosti so se namreč pojavili dokumenti, e-maili in poslovni načrti, ki samo potrjujejo dejstva, da je Rambus načrtno kršil pravila JEDECa z namenom, da na skrivaj prevzame nadzor nad celotnim DRAM trgom. V dotični novici tako lahko preberete kar nekaj "sočnih" izsekov iz e-mailov, kot so recimo skrivni pogovori najvišjih operativcev Rambusa, načrti za prevzem DRAM tehnologij in podobne stvari. Seveda to vse skupaj pomeni, da je svet za Rambus v trenutku postal precej bolj črn in da je pričakovati, da bodo v prihajajoči sodni bitki popolnoma poraženi. Juhej .

1 komentar

Rambus profitira

X-Bit Labs - Če si mislite, da je z Rambusom kot podjetjem bolj ali manj konec, se krepko motite. S svojim izsiljevanjem so si pridobili kar lep kupček denarja, kar kaže tudi zadnji primer s Hitachijem in NECom. Obe podjetji sta že enkrat podlegli Rambusu in plačali dajatve, potem pa sta se združili v Elpida Memory Inc. ( obratovati bodo začeli januarja 2001 ). Kot novo podjetje pa so Rambusu še enkrat morali izplačati vse dajatve. Neverjetno [:\\].Glede na sedanje stanje pa resno dvomim, da ima Rambus kot podjetje kakšno perspektivno na pomnilniškem trgu, saj jih je DDR SDRAM povozil na celi črti!

0 komentarjev