»

Windows File Manager je nazaj

Microsoft - Do Raziskovalca, ki ga je prinesel prenovljeni uporabniški vmesnik v Windows 95, smo za brskanje po disku in urejanje datotek uporabljali File Manager. Nekaj različic je Microsoft še prilagal File Manager v Windows, potem pa je - tako smo menili - romal na smetišče zgodovine. Sedaj se vrača, in to v prosti obliki. Microsoft je izdal izvorno kodo, ki omogoča njegovo poganjanje celo na Windows 10.

Izvorna koda je na voljo na Githubu pod licenco MIT open source. Ponujajo dve verziji. Prva verzija (original_plus) je praktično identična originalni, le nekaj popravkov za delovanje na modernih sistemih ima, vključno s podporo za 64-bitne sisteme. Druga verzija (current master) je posodobljena z nekaj funckionalnostmi, ki so nam danes samoumevne. Ima na primer...

44 komentarjev

Microsoft preizkuša reklame v meniju Start v Windows 10

Beta News - Na pametnih telefonih so v brezplačnih aplikacijah oglasi nekaj običajnega, saj (tudi) od tega avtorji teh aplikacij živijo. Na računalnikih v ekosistemu Windows se od reklam vse bliska na spletu, medtem ko jih programi skoraj nimajo, razen kakšnih brezplačnih (freeware ali freemium). Lahko pa bi jih imeli. Microsoft preizkuša, kako bi se obnesli oglasi za aplikacije v meniju Start.

Ob tem se velja spomniti na Mozillo, ki je pred poldrugim letom razmišljala o vpeljali reklam v Firefox. Zamisel ni bila preveč dobro sprejeta in nekaj mesecev pozneje so sporočili, da je ne bodo udejanjili. Microsoftov poizkus je taktnejši.

V razvojnem kanalu (program Windows Insider) so se v meni Start...

43 komentarjev

Microsoft pokazal Office 2016

Microsoft - Office 2016, ki je bil marca v predogledni verziji na voljo le razvijalcem, je sedaj dostopen vsem. Microsoftov izvršni direktor Satya Nadella je na konferenci Ignite v Chicagu napovedal, kaj novega lahko pričakujemo jeseni letos, ko izide končna verzija. Sedanji predogled lahko preizkusi vsakdo, tudi brez naročnine na Office 365 oziroma nameščene prejšnje verzije Office.

Glavni poudarek bo na večji integraciji s storitvami v oblaki ter podpori za OneDrive, dobrodošla novost pa so tudi Smart Applications. Recimo, Outlook bo imel poln dostop do OneDrive, tako da bo mogoče večje priponke pošiljati neposredno iz OneDrive, na da bi jih posebej vlekli na disk in zatem še enkrat pošiljali. Če tudi prejemnik uporablja Office 2016, bodo...

50 komentarjev

Microsoftov oblak OneDrive prinaša več prostora

Mashable - Microsoftova storitev za hrambo podatkov v oblaku OneDrive je dobila precejšnji dodatek prostora. Medtem ko je bilo doslej brezplačnih 7 GB prostora, ga je odslej zastonj kar 15 GB. Opazne so tudi pocenitve plačljivih paketov. Najšibkejši paket s 100 GB, ki je predhodno stal 7,5 dolarja mesečno, se je pocenil na vsega dva dolarja. Dvakrat večji paket je dvakrat dražji.

Spletna pisarna Office 365 Home za 10 dolarjev mesečno, Office 365 Personal za sedem dolarjev mesečno in Office 365 University za 80 dolarjev za štiri leta vsi prinašajo kar 1 TB prostora v oblaku. Podobno bodo terabajt dobili tudi poslovni uporabniki, ki imajo naročen Office 365 z OneDrive for Business. Doslej je Office 365 vključeval le 20 GB prostora. Nove cene veljajo od 1. julija.

S tem je...

49 komentarjev

Potrjen Windows 8.1 z Bingom

The Windows Blog - Microsoft je uradno potrdil obstoj verzije Windows 8.1 z Bingom, o kateri smo špekulirali že pred poltretjim mesecem. Ta bo zelo podobna Windows 8.1 Update 1, le da bo imela privzeti iskalnik Bing, ki pa ga bo mogoče spremeniti. To lahko v navadni verziji storijo že prodajalci, v novi verziji pa bodo to smeli storiti šele končni uporabniki. Drugi razlik v primerjavi z navadnim Windows 8.1 naj ne bi bilo.

Windows 8.1 z Bingom bo mogoče dobiti le skupaj z nekaterimi napravami, predvsem tablicami, izmed katerih bodo številne imele prednaložen tudi Office z enoletno naročnino na Office 365. O ceni še ni podatkov, a Windows 8.1 z Bingom naj bi bil (skoraj) zastonj. Na...

21 komentarjev

Naprej v Indiji, mogoče pa tudi drugod - brezplačni Windows Phone OS

Slo-Tech - Microsoft je svoj imperij zgradil z operacijskim sistemom Windows, preden ga je razširil še na druge izdelke. Licence za Windows nikoli niso bile poceni in čeprav je Microsoft nudil različne popuste in akcije, so z licencami zbrali zajeten kupček denarja. Potem pa sta se zgodila brezplačni Android in neločljiva naveza programske in strojne opreme iz Appla, ki sta začela odžirati delež redmondskemu velikanu. V presenetljivo kratkem času je Android osvojil ogromen tržni delež, zato mora Microsoft iskati nove tržne taktike.

O eni izmed njih smo že poročali, in sicer bo Windows 8.1 na poceni napravah za 250 ali manj dolarjev po novem stal vsega 15 dolarjev, glasno pa se pogovarjajo tudi o povsem zastonjski verziji. Šlo naj bi za napol reklamno...

8 komentarjev

Google bistveno pocenil svoj Drive

Google - Google se je resno podal v cenovno vojno na področju oblačnih storitev za shranjevanje podatkov, saj so včeraj najavili korenito znižanje cen svojega Google Drivea. Kapaciteta v brezplačni inačici ostaja 15 GB, medtem ko so plačljive verzije cenejše do 80 odstotkov.

Nakup 100 GB dodatnega prostora stane dva dolarja mesečno, 1 TB pa dobimo že za 10 dolarjev na mesec. Doslej je 100 GB stalo pet dolarjev, terabajt pa 50 dolarjev. Kdor potrebuje največ prostora, lahko poseže po 10 TB, ki bodo stali od 100 dolarjev mesečno naprej. Zakupljen prostor lahko uporabljajo v storitvah Google Drive, Gmail in Google Photos+.

Kaj pa konkurenca? Glavni igralci na tem področju so še Dropbox, Mega in Mirosoftov OneDrive. Dropbox nudi brezplačno 2 GB prostora, ki ga lahko razširimo z novačenjem prijateljev, OneDrive 7 GB, Mega pa kar 50 GB. So pa vsi dražji pri dodatnem prostoru, saj...

49 komentarjev

Bo Windows 8.1 zastonj?

ZDNet - V začetku tedna smo pisali, da bo Microsoft svoj Windows 8.1 na poceni računalnikih, ki stanejo manj kot 250 dolarjev, pocenil za 70 odstotkov (na 15 dolarjev), da bi si pridobil čim večji tržni delež. Kaj pa če niti to ne bo dovolj? Zaslužiti se da tudi z drugimi storitvami, zato se sedaj poigravajo z idejo, ki se je še do nedavnega zdela bogokleta - Windows 8.1 bo mogoče v prihodnosti kar zastonj.

Seveda ne kar vsaka verzija in za vsakogar, ampak bi lahko bila brezplačna verzija z vgrajeno Microsoftovo dodatno programsko opremo oziroma tako imenovani Windows 8.1 with Bing. Zastonj (ali pa vsaj zelo zelo poceni) bo kot nadgradnja za uporabnike Windows 7. Kakorkoli že,...

216 komentarjev

Windows 8.1 RT umaknjen zaradi težav, že popravljen

Ars Technica - Le dva dneva po izidu nove verzije Microsoftovega operacijskega sistema Windows 8.1 so morali v Redmondu umakniti inačico za arhitekturo ARM. Windows 8.1 RT je bil prek spletne trgovine Windows Store brezplačno na voljo le dva dni, potem pa so pretehtale pritožbe uporabnikov o nepojasnjenih težavah po nadgradnji.

Uradna razlaga iz Redmonda je sila skopa. V odgovoru na vprašanje so zapisali, da se je zgodila "situacija, ki vpliva na omejeno število naprav...

117 komentarjev

Windows 8.1 je prispel

Bolj barvito ozadje štartnega zaslona

vir: The Windows Blog
The Windows Blog - Microsoft je na svoji spletni trgovini z včerajšnjim dnem uporabnikom operacijskega sistema Windows 8 omogočil prenos paketa, ki operacijski sistem nadgradi na Windows 8.1. Nadgradnja je za uporabnike Windows 8 brezplačna, medtem ko bodo morali ostali, ki licence za lani predstavljeno verzijo Oken še nimajo, Windows 8.1 kupiti v škatli. To bodo lahko naredili že danes.

Novosti, ki jih prinaša osvežitev Microsoftovega namiznega in tabličnega operacijskega sistema, smo večinoma že omenjali. Vrača se gumb start, ki sicer ne odpre štartnega menija, kot vse do Windows 7, temveč štartni zaslon, ki ga poznamo že z Windows 8 in do katerega se je dostopalo s postavljanjem kazalca na spodnji levi vogal zaslona. Štartni zaslon bo po novem na ozadju imel isto sliko, kot...

270 komentarjev

Windows 8.1 že na voljo za MSDN/TechNet

Microsoft - Kljub drugačnim napovedim še pred tednom dni, je Microsoft včeraj prek kanalov MSDN, Technet, do konca meseca pa bo tudi institucionalnim kupcem v velikih količinah (volume licensing) omogočil prenos končne verzije naslednjega operacijskega sistema Windows 8.1. Še pred štirinajstimi dnevi, ko so Windows 8.1 dokončali (RTM), so zatrjevali, da teh možnosti odslej ne bo več in da bomo morali vsi skupaj počakati do 17. oktobra, ko bo na voljo v trgovinah. (Povsod sicer piše 18. oktober, a to po novozelandskem času, ko bo pri nas še 17. oktober.)

Microsoft si torej v zadnjem času precej premišljuje. Najprej so na primer napovedali izjemno strog režim glede izposoje iger na prihajajoči konzoli Xbox One, potem pa so si - tudi zaradi precej liberalnega pristopa v...

44 komentarjev

Microsoft pokazal Windows Blue in nove telefone

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je danes ob 18. uri po našem času organiziral veliko novinarsko konferenco v San Franciscu, tako imenovani dogodek Build, kjer so prvi dan predstavili novo verzijo operacijskega sistema Windows 8.1 oziroma Blue. Prvo besedo pred 6000 glav veliko množico udeležencev je imel Steve Ballmer.

Povedal je, da je Windows 8.1 prva verzija, ki jo označujemo kot hitro verzijo (rapid version), saj je Osmica izšla pred vsega osmimi meseci. To politiko v še radikalnejši obliki izvajata Google s Chromom in Mozilla s Firefoxom, Ballmer pa pravi, da bo nova norma tudi za Windows, Office, strojno opremo in vse izdelke iz Redmonda.

Najprej je beseda tekla o telefonih. Lumia 521 bo naprodaj povsod tam, kjer subvencioniranje...

33 komentarjev

Predogled Windows 8.1: gumb Start je nazaj

Slo-Tech - Microsoft je danes pokazal predogledno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windows 8.1, ki bo izšel še letos. Gre za novo verzijo, ki to ni, saj že ime pove, da gre zgolj za malce obsežnejši paket popravkov, dodatkov in izboljšav, ki bo celo zastonj. Najpomembnejša pa bo zmagoslavna vrnitev gumba Start, ki ga je Windows 8 upokojil, pa so uporabniki zagnali vik in krik. Microsoft je bil dovolj moder, da jih je uslišal.

Pregledov Windows 8.1 na internetu kar mrgoli. Vseeno poudarimo glavne značilnosti. Že na začetku moramo vse privržence starega videza razočarati, saj vrnitev startnega gumba ne pomeni redukcije na videz Windows 7. Še vedno imamo pozdravni zaslon iz Windows 8, ki pa ga je mogoče precej bolj prilagoditi (tudi z novimi vrstami ploščic)....

115 komentarjev