»

Nerazumljivi in škodljivi posegi MJU v internet

Slo-Tech - Z lansko novelo zakona o državni upravi so Arnesove naloge nacionalnega odzivnega centra za omrežne incidente (SI-Cert), upravljanja internetnega vozlišča (SIX) in nacionalnega registra za vrhnjo domeno .si (Register) prešle pod pristojnost Ministrstva za javno upravo (MJU). To je v skladu z novimi pristojnostmi zahtevalo spremembe sklepa o ustanovitvi Arnesa in določitev upravljanja SIX-a kot javne službe. Vlada je s potrditvijo sprememb dejansko podržavila SIX, ki ga je Arnes do januarja letos upravljal v dogovoru s skupnostjo ponudnikov internetnih storitev in vsebin.

SIX je imel burno zgodovino
SIX (Slovenian Internet eXchange) je internetno vozlišče, stičišče omrežij ponudnikov internetnih storitev ali vsebin,...

19 komentarjev

Hrvaška javna uprava je začela prehod na odprokodne rešitve

Spletni obrazec za prijavo novega zavarovanca.

vir: mirovinsko.hr
mirovinsko.hr - Ko smo že pri tem... Hrvaški zavod za pokojninsko zavarovanje (HZMO) je s 1.1. letos prešel na odprtokodno rešitev za vodenje prijav v pokojninsko zavarovanje. Spletna aplikacija (na sliki) je namenjena predvsem delodajalcem za prijavo novih zaposlenih v sistem obveznega pokojninskega...

77 komentarjev

Francoska policija izvedla uspešen prehod na prosto programsko opremo

Europa.eu - Francoska policija je na konferenci Evento 2013 v Lizboni predstavila uspešeno nadgradnjo svojega IKT sistema iz licenčnega Windows okolja na odprtokodno programsko opremo. Projekt kjer postopoma nadgrajujejo programsko opremo traja že od leta 2004. Tega leta so najprej zamenjali Office skupino programov z OpenOffice, kasneje so sledili še ostali manj pomembni programski paketi Firefox, Gimp in VLC. Leta 2008 so uspešno migrirali na operacijski sistem Linux prvih 5000 sistemov. Nadgradnjo so nadaljevali in do začetka leta 2013 so tako imeli že 37.000 sistemov, kjer je bil nameščen Ubuntu Linux. Letos pa so uspešno nadgradili na najnovejšo LTS verzijo Ubuntuja 12.04.3 z uporabo...

666 komentarjev

V kiberpipi ta teden: Odprto kodni sistemi za varnostne kopije, #201 DoBox - orodje za projektno vodenje, Plaga Zombie

#199: Infografika ftw! w/ Leon van Bakel, 28. Mar 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 17.4. ob 19h, bomo na Pipinih odprtih terminih imeli predavanje, namenjeno tisti peščici, ki ne delajo varnostnih kopij svojih podatkov ali pa z obstoječo rešitvijo niso zadovoljni. Pregledali bomo sisteme za varnostne kopije, ki se uporabljajo v domačem in podjetniškem okolju (predvsem za linux odjemalce), poslušalci pa bodo dobili pregled rešitev za njihov problem. Poudarek bo na odprto kodnih rešitvi Bacula, s katero se je zadnje pol leta igral predavatelj Andraž Brodnik. Ogledali si bomo spletni vmesnik za Baculo, ki ga razvija Domen Kožar. Svoje poglede na rešitev z Amando in ostalimi alternativami pa nam bo predstavil Andraž Sraka, strokovnjak na področju sistemske...

2 komentarja

Izvedba celovite analize možnosti uvajanja odprto-kodnih sistemov

Slo-Tech - Potem, ko je spomladi MJU naročil in dobil študijo uvajanje odprtokodne programske opreme na delovnih postajah v javni upravi, so sedaj ugotovili, da si je tokrat želijo zares in so zanjo tudi pripravljeni plačati.

Tako bo na javnem razpisu izbrani ponudnik, ki je v zadnjih petih letih uspešno izvedel vsaj en zaključen projekt iz področja vrednotenja učinkov IT projektov v javni upravi v vrednosti nad 50.000 EUR in v enakem času izvedel vsaj dva projekta evalvacije IT rešitev v javni upravi v vrednosti nad 100.000 EUR, še enkrat izvedel celovito analizo možnosti uvajanja odprto-kodnih sistemov v državno upravo.

Če poleg zgoraj naštetih pogojev zaposlujete tudi doktorja računalništva, ekonomije in informacijsko-upravljalskih ved, se lahko na javni razpis prijavite do 13.6.2011.

Za izvedbo študije je tokrat predpisana WiBe metodologija, ki se šteje za del razpisne dokumentacije (metodologijo mora izvajalec rahlo prilagoditi).

Želi kdo napovedati izvajalca in rezultat te študije?

37 komentarjev

Slovenska vlada meni, da je koda Linuxa preveč odprta

Slo-Tech - Pred časom so trije poslanci Državnega zbora RS, Luka Juri, Frangež Matevž in Dejan Levanič na vlado poslali pobudo v zvezi s prehodom na odprtokodne rešitve. Vlada je pobudo obravnavala na 19. redni seji in na predlog Ministrstva za javno upravo sklenila naslednje.

1. Glede uporabe odprtokodnih brskalnikov so na vladi mnenja, da prihranka tu ne more biti, saj je Microsoft Internet Explorer brezplačen, "uporaba drugih brskalnikov pa pogosto prinaša tudi težave pri uporabi obstoječih aplikacij". O težavah, ki jih razvijalcem spletnih strani povzroča Internet Explorer vlada seveda ne ve nič, ravno tako pa tudi ne o varnostnih problemih, ki so jim izpostavljeni uporabniki Internet Explorerja med obiskovanjem spletnih strani. Seveda posledično vlada tudi nič ne ve o stroških, ki nastajajo v zvezi s temi težavami. Pozablja se tudi, da je Firefox v Sloveniji že najbolj razširjen brskalnik.

2. Glede OpenOffice.org so na Ministrstvu za javno upravo izjavili, da ne nasprotujejo uporabi...

364 komentarjev