»

Facebook bo olajšal brisanje starih objav

The Verge - Pred desetimi ali petnajstimi leti je bil svet drugačen, današnji uporabniki družbenih omrežij pa mlajši in često bolj navihani. In to se odraža tudi na Facebooku, kjer je kopánje po starih objavah in fotografijah lahko razlog za precej slabe volje, še zlasti če so javno vidne. Zato je dobrodošla Facebookova novost, ki poenostavlja skupinsko brisanje starih objav. Storitev bo najprej prispela v mobilno aplikacijo.

Gre za novo funkcijo Manage Activity, ki uporabnikoma omogoča enostavno brisanje starejših objav. Možno jih bo brisati posamič ali skupno, pri čemer bodo v slednjem primeru uporabnikom v pomoč filtri, denimo glede na časovno obdobje, označene osebe itd. Facebook funkcijo oglašuje kot način, kako spletno navzočnost na Facebooku bolje prilagoditi temu, kar ste danes. Kot primer navajajo človeka, ki se želi po študentskih letih zaposliti ali nekoga, ki bi rad odstranil vsebine v zvezi s staro ljubeznijo.

Po odstranitvi objav te ne bodo nepovratno izbrisane, temveč bodo...

8 komentarjev

Google ne bo več bral vaše elektronske pošte

Slo-Tech - Google je brez velikega pompa sporočil, da ne bo več bral elektronske pošte uporabnikov za namene prikazovanja ciljanih oglasov. Doslej so to počeli Googlovi algoritmi, zato so bili oglasi, ki smo jih videvali v brezplačni verziji Gmaila, povezani z vsebino naše pošte. Če smo si pošiljali pošto o počitnicah na tropskih otokih, smo pač videvali reklame zanje.

Spremembe pa ni zahteval Googlov marketinški oddelek, temveč oddelek za storitve v oblaku Google Cloud. Poslovno verzijo Gmaila namreč uporabljajo številna podjetja, prav tako pa najemajo paket pisarniških aplikacij G Suite, ki ima tri milijone naročnikov. Čeprav Google uporabnikom, ki za Gmail plačujejo, nikoli ne prikazuje ciljanih oglasov, so se za spremembo odločili iz praktičnih razlogov. Nekateri...

20 komentarjev

Facebook izvajal raziskavo na uporabnikih, ki tega niso vedeli

The Atlantic - Facebook je januarja 2012 en teden na 700.000 uporabnikih izvajal raziskavo njihovega počutja in vplivov nanj, ne da bi to vedeli. Raziskave, ki uporabljajo podatke s Facebooka ali drugih družabnih omrežij, niso nič novega, a v dosedanjih primerih so bile omejene na zbiranje obstoječih podatkov z družabnih omrežij. Facebook pa je v raziskavi aktivno posegel v vsebino, ki so jo videli njegovi uporabniki.

Zanimalo jih je, ali objave prijateljev, ki jih...

24 komentarjev

Ali Facebook beleži tudi, kar pobrišete? Lahko bi

smh.com.au - Facebook shranjuje karseda veliko informacij o svojih uporabnikih, ker je takšen pač njihov poslovni model. Več informacij, več ciljanih oglasov, več denarja. Včasih gredo pri tem predaleč, kot je bilo večletno hranjenje že zdavnaj izbrisanih slik, kar so dokončno popravili šele lani. Sydney Morning Herald se sprašuje, kaj je s stvarmi, ki jih na Facebook zapišemo, pa si potem premislimo. Natančneje: kaj je s komentarji, ki jih napišemo, a ne pritisnemo Enter, temveč napisano zbrišemo.

Izkaže se, da Facebook teoretično lahko hrani tudi to. Ideja ni nova, saj nekaj podobnega počne tudi Gmail. Če pišete elektronsko sporočilo v Gmailu in ga ne shranite pred zaprtjem brskalnika, ga Google med Osnutke shrani za vas. To je koristno v primeru, da se vam brskalnik sesuje ali vas kaj iztiri kaj drugega,...

12 komentarjev

Facebook pomotoma razkril elektronske naslove šest milijonov ljudi

Ars Technica - Facebook je obvestil prizadete uporabnike, da so pomotoma razkrili elektronske naslove in telefonske številke šest milijonov uporabnikov Facebooka, čeprav jih ti naj ne bi videli. Kot so sporočili iz Facebooka, je bilo razkritje posledica napake v orodju za prenos lastnih podatkov (Download Your Information) in funkciji za priporočanje novih kontaktov. Kdor je uporabil funkcijo za prenos lastnih podatkov, je v paketu podatkov našel tudi omenjene osebne podatke nekaterih drugih ljudi, s katerimi so imeli kakšno povezavo.

Težava je bila v postopku predlaganja novih prijateljev na Facebooku. Ko uporabnik na Facebook naloži svojo listo kontaktov (recimo iz Gmaila ali Outlooka), Facebook te podatke...

10 komentarjev

Uporaba Facebooka vpliva na samopodobo in raven stresa

Slo-Tech - Pred kratkim sta bili objavljeni kar dve raziskavi, ki sta osvetlili vplive uporabe Facebooka na duševno stanje. Njuni rezultati so na prvi pogled nasprotujoči, a podrobna analiza odkrije, da se dopolnjujejo. Facebook namreč po eni strani izboljšuje samopodobo uporabnikov, a po drugi strani tudi povzroča stres. Starejše študije podobno kažejo, da ima lahko Facebook veliko negativnih učinkov na duševnost.

Prva raziskava je pokazala, da velika množica prijateljev na Facebooku stresno vpliva na posameznika. Izvedli so jo na škotski Edinburgh Napier University, kjer so analizirali približno 200 rednih uporabnikov Facebooka. Ugotovili so, da se 12 odstotkov uporabnikov spričo Facebooka počuti anksiozne in ima v povprečju 117 prijateljev, medtem ko ima preostanek, ki ne počuti tako, v...

13 komentarjev

Android 2.3.3 prihaja na oba Nexusa, konec povezovanja imenika s Facebookom

Možnost ustvarjanja NFC oznake

vir: TechCrunch
TechCrunch - Drugi manjši popravek Gingerbreada, Android 2.3.3, je po FroYu končno prinesel večjo nadgradnjo na prvi Googlov telefon, Nexus One. Obenem je ista različica na nekoliko novejši Nexus S prinesla izboljšano podporo NFC-ju (poleg branja oznak je po novem možno še zapisovanje podatkov na oznake oz. na druge mobilne telefone s...

8 komentarjev

Britanski policisti se bodo usposobili za uporabo Facebooka

E-week - Britanska agencija NPIA (National Policing Improvement Agency) je napovedala pripravo posebnega usposabljanja za policiste v njihovi državi, koder jih bodo naučili rokovanja s Facebookom in Twitterjem ter njuno uporabo za lovljenje storilcev kaznivih dejanj. Predvidevajo, da bo v usposabljanju sodelovalo 3500 policistov v Angliji in Walesu.

Med drugim jih bodo učili, kako lahko iščejo iskane ljudi prek socialnih omrežij, kako ravnati v primeru storilcev, ki se hvalijo prek interneta o svojih dejanjih, ter zapornikih, ki socialna omrežja uporabljajo za komunikacijo z zunanjim svetom. Program bo poleg poznavanja socialnih omrežij vključeval tudi druga znanja, med njimi metode preiskave umorov zaradi krvne osvete ter kako ravnati v primerih nasilja v družini in posilstev. Dobili bodo tudi podatke o bazi podatkov z odtisi čevljev in zbiranju finančnih informacij.

Socialna omrežja so vedno pomembnejša v preiskavah kaznivih dejanj, saj jih mnogi storilci uporabljajo. Lani je iz...

15 komentarjev

Google Buzz

vir: Google
Google - Google je danes v svojem štabu v kalifornijskem Mountain Viewu svetovni javnosti predstavil Buzz, svoj poizkus za prevzem naslova najpomembnejšega socialnega omrežja. Buzz je na prvi pogled mešanica Facebooka in Twitterja ter propadlega Friendfeeda, katerega uporabniška baza se vztrajno zmanjšuje po Facebookovem prevzemu razvijalcev. Jedro Buzza je posodabljanje statusa, kot na Twitterju in Facebooku, a v stilu Facebooka Buzz omogoča tudi deljenje multimedijskih vsebin. Z vključkom je mogoče kar iz GMaila, s katerim je Buzz pravzaprav neločljivo prepleten, pregledati celotne galerije s Picasse in Flickrja, medtem ko se...

35 komentarjev