»

Francoski oui za Linux

Slashdot - Francoski parlament se je odločil, da bodo izvedli popolno migracijo na Linux v obeh domovih. Trenutno sicer že mnoga ministrstva svoje strežnike zaupajo odprti kodi, sedaj pa bodo to storili še z delovnimi postajami. Vso njihovo osebje bo imelo tako na svojih računalnikih nameščen Linux in OpenOffice, saj Francozi verjamejo, da bodo s tem znižali stroške. Katero distribucijo bodo uporabljali, se še niso odločili. Slashdot.

182 komentarjev

München začenja prehod na Linux

News.com - V Münchnu so lokalne oblasti, sicer z enoletno zamudo, pričele z migracijo na Linux, ki bo po predvidevanjih trajala tja do polovice leta 2009.

Zamudo so "zakrivili" prepiri okoli programskih patentov v EU, podaljšana pogajanja in podaljšan pilotni program. Zaradi določenih programov, ki jih je možno poganjati samo na Windows operacijskem sistemu, ne bo možna popolna migracija, načrtujejo pa migracijo 80% vseh računalnikov, ki jih uporabljajo lokalne oblasti. V prehodnem času bodo na okoli 14.000 računalnikih uporabljali pisarniški paket OpenOffice, letos pa naj bi v celoti na Linux preselili 200 računalnikov.

34 komentarjev

Linux bo prehitel Windows čez 3 leta

Slashdot - Kot velik podpornik Linuxa se IBM že nekaj časa lahko pohvali s portalom, namenjenim osveščanju o Linuxu in prostem programju. V posebni rubriki, namenjeni predstavitvi oseb, povezanih z Linuxom, so tokrat predstavili Stacey Quandt, raziskovalko in proučevalko Linuxa ter ostale odprtokodne programske opreme. Najzanimivejša izjava, ki jo je podala v intervjuju, je vsekakor ta, da bo po njenem mnenju Linux čez tri leta prehitel Windows kot operacijski sistem številka ena, in sicer po številu prodanih licenc za strežnike.

Kaj pa vi mislite?

21 komentarjev

Nov test!

Slo-Tech - Leta gredo naprej, a pregovori ostajajo. PCji so fajn, ampak grdi pa malce neprijazni do začetnika, računalniki z GNU/Linuxom so le za izkušene mačke, in tako dalje. Naš stalni forumaš kst, privrženec vsega jabolčnega, trdi da so Applovi računalniki ter najnovejši operacijski sistem istega podjetja OSX nekaj najboljšega po narezanem kruhu. Ravno v namene osveščanja javnosti o alternativah nakupa je na test popeljal prenosni računalnik Apple iBook ter opisal priloženo programje. Klik!

22 komentarjev

Pingvini gredo v eter

Linux Today - 1. januarja 2002 bo začel oddajati (oziroma streamati) LinuxRadio. Vsako uro bodo bile na sporedu novice iz sveta Linuxa in Open sourcea. Poleg tega bodo vrteli 'raznorazno open source' glasbo, torej takšno, pri kateri avtorji (ali RIAA) ne pretepejo vseh in vsakogar, ki jo zavrti. Več preberite tule. Odprti so za vse predloge...
Slo-tech radio? Hmmm... Zakaj pa ne. Tudi Kiberpipa razmišlja o nečem podobnem, morda pa stvar sploh ni utopična.

9 komentarjev

Umiranje na obroke zaradi interneta

Slo-Tech - Internet je morda res najboljša stvar po narezanemu kruhu, vendar pa Tomi dokazuje, da vse le ni tako lepo:
To je namreč doživela mačeha nekega 22- letnega Kitajca, zasvojenega z internetom. Ker je bil brezposeln, ji je ukradel večjo vsoto denarja, ki ga je zapravljal po cyber-kavarnah. Ko je ženska to odkrila, je sledil prepir, nakar jo je počasi zastrupljal, na koncu na truplo skril. Epilog še ni znan, novico pa najdete tukaj.

0 komentarjev

Migracija na Linux...

IBM - ... tokrat malce drugače. Nekatere strani na veliko prepričujejo računalniško javnost, kako je Linux najboljša stvar po narezanemu kruhu in kako "grdi" so Microsoftovci s svojimi Windowsi. Vendar roko na srce, dalj kot od prepričevanja mnogim še ni uspelo priti. Ko je neuki uporabnik enkrat ujet v svet Linuxa, mu ni več pomoči, saj se mu niti ne sanja, kaj naj stori. Rešitev: kupite si knjigo o Linuxu, ali pa se zanesite na internet, ki je še vedno prava zakladnica znanja. Točneje na IBM, ki so velik podpornik Linuxa in jim ni vseeno, da nekateri zasovražijo Linux, ker ga ne znajo uporabljati. Da bi malce podučili novopečene Linuxaše, kako se stvari streže, so izdali PDF dokument, ki kar podrobno obravnava pogosto zastavljena vprašanja (FAQ) o Linuxu. Za prebiranje tega dokumenta potrebujete Adobe Acrobat Reader.

0 komentarjev

Modifikatorski FAQ

OC Mod - FAQ o modificiranju, ki ga najdete na OC Mod ni običajen FAQ, ki bi odgovarjal na določena pogosto zastavljena vprašanja. Namesto odgovorov boste našli zgolj linke, ki vas napotijo na stran, kjer je bila določena tema obravnavana. Torej, če ste se odločili, da boste izdelali kakšno modifikacijo, pa se ne spomnite, kje ste takšen vodič nazadnje videli, potem odklikajte na OC Mod FAQ. Primerno tako za zelence, kot za izkušene modifikatorje. Pred kratkim so zbirko FAQ-ov posodobili.

0 komentarjev

Linux kot desktop OS

Linux Journal - Najprej lep pozdrav vsem. Danes je zagotovo eden izmed pomembnejših dni v mojem življenju, saj bom začel pisati novice za Slo-tech (hja vajenci vedno začnejo pri dnu kajne). No da vam ne bo postalo slabo od mojega nakladanja, pa se vrnimo h konkretnim stvarem. Tukaj je prva novica:

Tokrat sem naletel na zanimivo navico, ki ponuja zanimivo branje. Nič suhopranih testov, dolgih nakladanj, le čisti užitek. Govori namreč o prihodnosti Linuxa kot desktop variante. Gotovo že poznate Linuxovo že skoraj pravljično stabilnost in kup dobrot, ki jih ponuja. Od GNU public licence do tega, da je popolnoma zastonj. Po teh dejstvih sodeč bi lahko sklepali, da se konkurenci ne piše dobro. Pa vendarle se je Linux prijel le v delovnih postajah in visokozmogljivih strežnikih. Zakaj ljudje raje posegajo po konkurenci, kot pa po Linuxu. Odgovor je samo eden: prijaznost do uporabnika. Velika večina ljudi ve, da Linux ni ravno prijazen do novincev. Vse preveč je varnostnih problemov in nastavljanja...

9 komentarjev

Izpopolnjen FAQ

Jaz - Kot vidite, imate sedaj v meniju na levi strani tudi možnost FAQ. Ne, ne gre za kakšne grde zadeve, temveč za Pogosto Zastavljena Vprašanja ( PZV se sliši preveč glupo [:D]). Gre za težave in vprašanja, ki se najpogosteje porajajo ob uporabi Slo-Techovih strani. Torej, če naletite na kakšno težavo, vas prosimo, da prvo pogledate v FAQ in šele nato e-mailate katerega od administratorjev!

0 komentarjev