»

Nvidia naj bi razvijala procesor za namizne računalnike

Slo-Tech - Sklicujoč se na neuradne informacije, Reuters poroča, da se Nvidia podaja v osvajanje nove trdnjave. Vladar trga grafičnih čipov za umetno inteligenco razvija tudi centralne procesorske enote (CPU), ki bodo temeljile na arhitekturi ARM in bodo poganjale Windows na namiznih računalnikih.

To je del Microsoftove strategije v boju proti Applu, ki v zadnjih letih povečuje tržni delež. Ta se je v tem času skorajda podvojil, k čemur so prispevali lastni čipi na tej isti arhitekturi ARM. Pri tem pa podjetji nista osamljeni, saj naj bi tudi AMD razvijal čipe na ARM za osebne računalnike. Ključno vprašanje je, kdo bo prvi na trgu. Nvidia naj bi prve čipe ARM izdala že leta 2025. Še en konkurent, Qualcomm, naj bi imel do leta 2024 ekskluzivno pravico za izdelavo ARM-jevskih čipov za računalnike z Windows, kar pojasnjuje, zakaj se torej leta 2025 obeta prihod ostalih igralcev. Qualcomm jih sicer izdeluje že od leta 2016 in so namenjeni prenosnim računalnikom.

V Nvidii in AMD-ju navedb ne...

57 komentarjev

Apple se poslavlja od Intelovih procesorjev v Macih

Ars Technica - Starejši bralci se bodo spomnili, da so bili svoj čas Applovi računalniki Mac konkurenca PC-jem tudi zato, ker niso uporabljali Intelovih procesorjev (arhitektura x86). PowerPC-ji so dobro desetletje, vse do leta 2006, poganjali Mace, nato pa je Apple ugotovil, da njegova prednost ne bo toliko v strojni opremi kakor v programski. Poldrugo desetletje pozneje je Apple naredil cel krog, saj bodo novi Maci v neki srednjeročni prihodnosti spet brez Intelovih (ali AMD-jevih) procesorjev. Arhitekturo x86 bo nadomestil ARM, ki bo Applu tesno prilagojen.

Tim Cook, ki je načrtovano spremembo najavil na letošnjem virtualnem dogodku, jo je označil kot eno izmed štirih največjih sprememb Macov v zgodovini. Prve tri so bile prehod na PowerPC leta 1994, prehod na Intel leta 2006 in operacijski sistem Mac OS X. Najnovejša sprememba pa bo imela posledice zlasti za pisce aplikacij za Mac. Odslej bosta namreč obstajali dve vrsti aplikacij: nativne in prevedene. Prve bodo napisane neposredno za...

218 komentarjev

Amazon in drugi trgovci množično uničujejo neprodane izdelke

Slo-Tech - Minuli teden smo pisali, da veliko število vrnjenih izdelkov spletnim trgovcem povzroča težave in da je mnogokrat ceneje vrnjeno blago uničiti, kakor pregledati, prepakirati in vnovič prodati. A ne uničujejo se le vrnjeni izdelki, temveč tudi neprodani izdelki. Nemški Greenpeace se je ogledal dogajanje v Amazonovem distribucijskem centru v Winsnu na Spodnjem Saškem in ugotovil, da vsak teden uničijo več kot 20 kubičnih metrov novih izdelkov.

Kot je pojasnila Viola Wohlgemuth iz Greenpeacea Nemčija, gre večinoma za izdelke tretjih prodajalcev, ki oglašujejo na Amazonu. Kar se ne proda hitro, postane kmalu predrago, da bi se sploh kdaj prodali, če vštejemo še stroške skladiščenja. Amazon zato tem prodajalcem ponuja uničenje izdelkov, ki je cenejše od skladiščenja. Amazon ima pač v skladiščih omejen prostor, ki ga je treba zapolniti z izdelki, ki bodo čim hitreje prinesli čim več prihodkov. Viola Wohlgemuth pravi, da to v resnici pomeni, da je skladiščni prostor v tem primeru več...

47 komentarjev

Rešitev v naglici, ki je spremenila svet: 40-letnica arhitekture x86

Slo-Tech - Še eno obletnico praznuje Intel te dni. Pred pol stoletja je podjetje nastalo, pred natančno 40 leti, 8. junija 1978, pa je Intel predstavil procesor 8086. Šestnajstbitni procesor, interno poimenovan tudi iAPX 86, je izšel, ko je bil 32-bitni iAPX432 še precej oddaljen. Namesto tega je 8086, ki je predstavljal naslednika 8-bitnega Intelovega čipa 8080, ustoličil nepozabno arhitekturo x86, ki je ključno vplivala na razvoj računalništva.

Čip 8080 je v Intelu zasnoval še legenarni Federico Faggin, ki je zatem odšel na svoje in s podjetjem ZiLOG izdal Z80. Ta procesor, ki je bil združljiv z 8080, je Intelu povzročal preglavice, saj je bil zmogljivejši. ZiLOG je hitro rasel in ob uspešni prodaji je podjetje kmalu zaposlovalo več kot tisoč ljudi. Čeprav je bil Z80 v...

40 komentarjev

Prispeli Windows 10 za ARM in ustrezna prenosnika

Slo-Tech - Skoraj natanko leto dni po napovedi, da je Windows 10 za ARM resna zamisel, ki je že zelo blizu uresničitve, smo ga dočakali. Microsoft je danes predstavil Windows 10 ARM, Asus pripadajoč prenosni računalnik, HP pa tablico. Microsoft obljublja, da bo Windows 10 ARM zapolnil vrzel med pametnimi telefoni in prenosnimi računalniki, torej da bo združil najboljše iz obeh svetov. To naj bi bilo po eni strani tipkovnica, sledilna ploščica in splošni operacijski sistem za poganjanje vseh programov, po drugi strani pa neopazno preklapljanje med Wi-Fi in LTE, takojšnji zagon (v resnici so always-on), dolga avtonomija in prenosne dimenzije.

Asusov prenosnik NovaGo 2-in-1 ima baterijo, ki zdrži 22 ur normalne uporabe...

29 komentarjev

Intel licenciral ARM, a le za stranke

Bloomberg - Intel je minuli teden na vsakoletnem dogodku Intel Developer Forum razkril, da je z ARM-jem sklenil dogovor o licenciranju. Ta mu daje pravico, da za svoje stranke v lastnih obratih proizvaja čipe z arhitekturo ARM.

Intel je ugotovil, da se v pametne telefone in druge prenosne naprave po redni poti ne bodo prebili. Njihovi procesorji so izvrstni za namizne računalnike in strežnike, ko pa postavimo energijsko učinkovitost na prvo mesto, ARM nima prave konkurence. To je slaba novica za Intel, saj se trgi osebnih računalnikov počasi ohlaja, medtem ko je rast trga prenosnih naprav še vedno zdrava.

Po drugi strani pa ima Intel ogromne proizvodne kapacitete, ki jih prodaja tudi drugim podjetjem. To je začel prejšnji izvršni direktor Paul...

6 komentarjev

Prihaja 14 nm

AnandTech - Čeprav pri krčenju velikosti elektronskih komponent počasi trkamo na robove fizikalnih omejitev, za zdaj proizvajalci še uspevajo zmanjševati litografijo. Intel že dlje časa dela na prehodu na 14 nm-tehnologijo izdelave, katere napredek so predstavili včeraj.

Intel je 14 nm prvikrat predstavil že lanskega novembra, potem čipov Broadwell v tej litografiji ni in ni bilo. S slabim letom zamude se sedaj Intel vendarle zares podaja v 14 nm. Prve rezine za 22 nm-tehnologijo so pokazali na IDF-u leta 2009, prve delujoče čipe dve leti pozneje, predlani pa so šli v množično prodajo. Zato pravimo, da 14 nm nekoliko zamuja. Sedaj so povedali skoraj vse o prihajajočem Broadwellu Y, ki ga bomo našli v čipih s komercialnim imenom Core M.

Intel trdi, da je v Core M prenovil...

39 komentarjev

Ruska vlada želi menjati vse Intel/AMD procesorje z doma izdelanimi ARM čipi

Čipi bodo dobili ime po sladkovodnem jezeru Bajkal.

vir: Wccftech.com
Wccftech.com - Ruska državna tiskovna agencija ITAR-TASS je pravkar najavila namero ruske vlade, da v nekaj letih zamenjajo vse vladne računalnike z Intelovimi in AMD-jevimi procesorji z novimi računalniki z doma narejenimi, na ARM-u baziranimi SoC čipi po imenu "Baikal" (poimenovanim po Bajkalskem jezeru). Na ta način se želijo rešiti nevarnosti, da bi bil v osrednjih čipih prisoten takšen ali drugačen ameriški backdoor.

Čipi bodo narejeni po mikroarhitekturi ARM Cortex-A57, izdeloval pa jih bo domači proizvajalec superračunalnikov T-Platforms, ob pomoči vojaškega dobavitelja Rostec in državnega tehnološkega giganta Rosnano. Štirijedrni čipi s frekvenco 2GHz naj bi bili na voljo že naslednje leto, osemjedrniki pa leto potem. Namenjeni so tako za...

151 komentarjev

Intel bo proizvajal ARM-procesorje

vir: Forbes
Forbes - Intel je napovedal, česar še pred meseci ne bi nikoli verjeli: na svojih proizvodnih linijah bo izdeloval procesorje na arhitekturi ARM za konkurenco. Altera je namreč sklenila dogovor s procesorskim gigantom, da bo zanjo izdeloval čipe Stratix 10, ki vsebujejo 64-bitni štirijedrni procesor na arhitekturi ARM Cortex-A53 ter FPGA-vezje. Je Intel, ki je dolga leta proizvajal procesorje le po lastnih načrtih (če izvzamemo bolj simbolične količine FPGA-jev za druge naročnike), priznal poraz arhitekturi x86 na mobilnem področju? Daleč od tega.

Arhitekturi ARM in Intel/x86 sta na mobilnem trgu huda konkurenca. V namiznih in prenosnih računalnikih si je x86 zagotovil močno prevlado, medtem ko je mobilnih napravah situacija...

50 komentarjev

AMD bojda razvija ARM procesor za tablice

Viziova 11,6'' tablica je ena redkih, ki uporablja AMD-jev procesor Fusion

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pri AMD-ju so že pokazali zelo varčne procesorje Fusion, osnovane na arhitekturi x86, ki naj bi se uporabljali v tabličnih računalnikih. Seveda je bilo zraven vključeno še grafično jedro, a splošna težava teh čipov je, da jih praktično ne vidimo na trgu. V svetu mobilnih telefonov in tablic večinoma kraljuje ARM, z izjemo Intela, ki se trudi odrezati svoj del pogače. Pri AMD-ju so tako sprejeli namig, saj bojda pripravljajo nove čipe, v katerih bodo namesto procesorskih jeder x86 uporabljena jedra ARM Cortex-A53 oz. A57. Gre za 64-bitni jedri, kjer je A53 naslednik Cortex-A7, torej gre za manj zmogljivo, bolj varčno jedro, medtem ko je Cortex-A57 64-bitni...

40 komentarjev

Brian Krzanich Intelov novi izvršni direktor

CNet - Intel je včeraj dobil novega izvršnega direktorja, ki bo na tem mestu nasledil Paula Otellina, ki se je maja upokojil. Slednji je podjetje vodil osem let, skupno pa je bil v njem zaposlen polnih štirideset let. Krzanich ni novinec, saj že dobro pozna delo v Intelu, kjer je bil doslej operativni direktor in podpredsednik. Za imenovanje je moral premagati še dva druga podpredsednika, in sicer finančnega direktorja Stacyja Smitha ter Renee James, ki je vodila oddelek programska oprema in storitve. Slednja bo postala predsednica podjetja.

Imenovanje Krzanicha za novega vodjo podjetja kaže, da...

1 komentar

ARM dobil 64 bitov

Ars Technica - V četrtek je ARM na novinarski konferenci v kalifornijski Santa Clari predstavil tehnične podrobnosti nove generacije arhitekture ARMv8, ki končno prinaša podporo za 64-bitno izvrševanje ukazov. Prvi procesorji z ARMv8 bodo na voljo prihodnje leto, prvi prototipi sistemov, ki jih bodo uporabljali, pa leta 2014.

ARM je najbolj priljubljena med RISC-arhitekturami (medtem ko je x86, ki jo imamo v osebnih računalnikih, CISC), ki jo v veliki meri uporabljamo, kadar sta ključni nizka cena in nizka poraba energije. Zato ni presenetljivo, da je velika večina procesorjev v pametnih telefonih, predvajalnikih glasbe, tabličnih računalnikih in vrsti drugih naprav prav arhitekture ARM. Vsi ti procesorji so 32-bitni (v resnici imajo že 40-bitno virtualno naslavljanje za...

51 komentarjev

Windows prihaja na ARM

vir: engadget
engadget - Že nekaj dni pred CES-om se je špekuliralo, da naj bi Microsoft prav na tem velikem sejmu najavil različico svojega namiznega operacijskega sistema Windows, ki bo delovala na arhitekturi ARM. To sicer že podpira linija Windows CE, namenjena vgrajenim napravam, na njej pa je bila zgrajena še serija operacijskih sistemov za mobilne telefone, Windows Mobile in trenutno aktualen Windows Phone 7.

Namizna različica s podporo arhitekturi ARM naj bi prišla z naslednjo izdajo, najpogosteje označeno kot Windows 8, a ne bo nujno izšla skupaj z različico za arhitekturo x86 oz. x64. Poleg same arhitekture procesorjev ARM naj bi Windows že s tovarniško namestitvijo popolnoma podpiral SoC-je nVidie, Texas Instruments in Qualcomma,...

34 komentarjev

Intel bo proizvajal čipe po pogodbi za zunanja podjetja

ComputerWorld - Intel je včeraj objavil vest, da bo izdeloval čipe tudi za zunanje naročnike, kar je precejšnja sprememba od uveljavljene politike tega podjetja. Doslej je namreč veljalo, da Intel v svojih tovarnah proizvaja čipe le za lastne potrebe.

Podpisali so pogodbo s podjetjem Achronix Semiconductor, da bodo za slednje proizvajali FPGA (field-programmable gate array) v 22 nm-tehnologiji prihodnje leto, ko bo nova tehnologija v Intelovih obratih zaživela. Šlo bo za družino Achronix Speedster22i, ki naj bi bila za 300 odstotkov zmogljivejša, polovico manj potratna in 40 odstotkov cenejša od obstoječih FPGA. Namenjen bo uporabi v telekomunikacijah, mrežni opremi, industriji in bo omogočal uveljavitev prihajajočih tehnologij, kot sta 100G in 400G ethernet.

Še več, Intelov tiskovni predstavnik Bill Kircos je v elektronskem sporočilu za medije dejal, da "so odprti za sodelovanje še z drugimi podjetji poleg Achronixa". Proizvodnja FPGA za Achronix na Intel ne bo vidneje vplivala, saj bo zavzela...

4 komentarji