»

Naočniki Google Glass živijo dalje s posodobljeno inačico

Slo-Tech - Google je predstavil posodobljeno izvedenko naočnikov Glass, Enterprise Edition 2. Tudi ta je namenjena gospodarski dejavnosti in ne splošni rabi, iz katere so bila očala pred leti umaknjena, saj se tam niso posebej proslavila.

Google Glass so še vedno najbolj poznani pametni naočniki - takšni z namontiranimi računalnikom, kamero in prikazovalnikom, kar uporabniku nudi različne informacije. Toda v preizkusnem obdobju med leti 2013 in 2015 so postali razvpiti v glavnem zaradi tveganja za zasebnost, saj je bilo težko preprečiti snemanje okolice, zaradi česar so nekatere inštitucije in lokali njihovo nošnjo sploh prepovedali. Javnosti se na koncu s tem problemom vseeno (še) ni bilo treba posebej ukvarjati, ker je podjetje sklenilo, da izdelek za množično splošno...

1 komentar

Snapchat predstavil pametna sončna očala

The Wall Street Journal - Snapchat, ki ga poznamo po mobilni aplikaciji za enkratno deljenje foto in videoutrinkov s prijatelji in svetom, je predstavil svoj prvi fizični izdelek. To so sončna očala, ki imajo vgrajeno videokamero, s čimer lahko takoj napravimo posnetek in ga delimo s svetom.

Tehnične podrobnosti so še zavite v tančico skrivnost, saj imamo na voljo le dve uradni fotografiji in en pobegli videoposnetek. Vemo tudi, da naj bi imela kamera 115-stopinjski zorni kot in da bodo očala stala 130 dolarjev, ko pridejo proti koncu leta na...

10 komentarjev

Prototip Hyperloopa se bo gradil v Kaliforniji

Ars Technica - Elon Musk je januarja z velikim pompom napovedal revolucijo na področju potniškega prometa, saj želi v prihodnjem desetletju udejanjiti koncept cevnega prevoza, ki je podoben cevni zračni pošti. Tedaj je napovedal gradnjo prototipa v Teksasu, končni izdelek pa naj bi najprej povezal Los Angeles in San Francisco. Kot kaže, bo prvi prototip že kmalu nared, a ne v Teksasu, temveč v Kaliforniji.

Februarja je podjetje Hyperloop Transport Technologies (HTT) sporočilo, da so sklenili dogovor z Muskom glede gradnje osem kilometrov dolgega prototipa v Kaliforniji. HTT je zanimivo podjetje, ker ni povezano z Muskom (razen pogodbeno). Izvršni direktor mladega start-upa je Dirk Ahlborn, ustanovitelj...

26 komentarjev

Sonyjeva pametna očala SmartEyeglass

Slo-Tech - Medtem ko je Google najavil, da bodo še malo premislili zasnovo svojih pametnih očal, je Sony napovedal skorajšnji začetek prodaje svojih pametnih očal. SmartEyeglass bo za 840 dolarjev na voljo že prihodnji mesec, sprva za razvijalce aplikacij. Na Japonskem, v Evropi in Ameriki bo mogoče dobiti SmartEyeglass Developer Edition SED-E1 od 10. marca dalje. Spomnimo, da je bila cena Google Glasses 1500 dolarjev. Široko komercialno dostopnost načrtujejo za leto 2016.

Sonyjeva pametna očala tehtajo 77 gramov ter imajo kamero s tremi milijoni točk, povezljivost prek Wi-Fi in Bluetootha, prek pametnega telefona pa tudi GPS, ter številne senzorje (žiroskop, akcelerometer). Na lečah imajo možnost prikazovanja črnobele slike,...

30 komentarjev

Google Glass se vrača z Intelom

Google Glass je združljiv tudi z dioptrijskimi očali

vir: Wikipedia
Ars Technica - Google Glass do sedaj ni bil pretirana uspešnica, pričakuje se npr. da bo postal uspešen v specializiranih področjih, ne pa v vsakdanu. K temu kaže tudi počasno opuščanje že razvitih aplikacij, kot je to storil Twitter z uradnim odjemalcem za Glass. A vseeno se že dlje pričakuje javno predstavitev, do sedaj je Google naglavni dodatek prodajal le izbranim srečnežem, Glass Explorerjem, večinoma razvijalcem in novinarjem. Prva pričakovanja za javno predstavitev so omenjala leto 2014, a se je izid zavlekel, zdaj je pričakovan za leto 2015. Najnovejša poročila Wall Street Journala zdaj pravijo, da bo izid prihodnje leto podkrepil Intel, saj naj bi končnim uporabnikom namenjena izdaja Google Glassa uporabljala njihove procesorje.

Trenutna omejena izdaja, Google Glass...

7 komentarjev

Pametni trak Microsoft Band

Microsoft - Microsoft se je na področje pametnih naprav, ki jih nosimo na sebi, podal s pametnim trakom, ki zbira statistiko o vadbi. Microsoft Band ni pametni telefon in ni pametna ura, a ima obilico senzorjev, ki analizirajo zdravstveno stanje nosilca.

Band ima naslednje senzorje: optični merilnik srčnega utripa, pospeškomer v vseh treh dimenzijah, žiroskop, GPS, termometer za temperaturo kože, konduktometer za prevodnost kože, merilnika vidne in UV-svetlobe ter mikrofon. Naprava najbolje deluje, ko je povezana s pametnim telefonom prek Bluetootha, pri čemer omejitev glede na znamko ni (Windows Phone 8.1, iOS 7.1, Android 4.3 in novejši). Seveda pa je...

23 komentarjev

Toshibin odgovor na Google Glass

PC World - Na sejmu Ceatec, ki te dni poteka v Tokiju, je Toshiba pokazala, da so lahko pametna očala tudi manj okorna in vpadljiva kakor Google Glass. Pokazali so prototip Toshiba Glass, ki je na pogled precej bliže klasičnim očalom.

Bistvena razlika je odsotnost kovinskega vmesnika pred steklom, ki je pri Google Glass precej vpadljiv. Koncept je sicer podoben, kar pomeni, projicirni del namestiti ob desni rob očal. Odbojni del oziroma množica prizm je vgrajena v samo steklo in se vidi le, če očala zavrtimo pod določenim kotom. Google Glass ima večjo prizmo pred steklom. Obe delujeta tako, da projektor projicira svetlobo, ki se potem s prizme (pri Googlu na zunanji strani očal, pri Toshibini s prizm v steklu) odbije v oči.

Druga...

11 komentarjev

Google Glass naprodaj - za en dan

Google - Kdor si resnično želi nove Googlove igračke z imenom Glass, ki je že pred dejanskim izidom dvignila veliko prahu in prepovedi, jo bo lahko prihodnji teden kupil. Čeprav Glass še ni dokončan in gre za prototip, bo Google v torek za en dal začel prodajati Google Glas.

To je Google razkril na svojem blogu in objavil povezavo do strani, kjer je Glass mogoče naročiti. Naročila bodo začeli sprejemati v torek ob 15.00 po slovenskem času, odprta pa bodo, dokler zaloge ne bodo pošle. Žal je dostava omejena le na ZDA.

Google Glass v tej fazi ne bo poceni, saj bo stal 1500 dolarjev brez davka. To je še posebej veliko ob zavedanju, da gre za nedokončan izdelek, ki prav veliko možnosti uporabe ta hip še nima. So ga pa izjemno veseli razvijalci, ki že pišejo aplikacije za...

13 komentarjev

Odgovor konkurence na Google Glass

The Wall Street Journal - Google sploh še ni izdal svojega očalnega računalnika Google Glass, ko je konkurenca že začela protiofenzivo. Samsung je že začel pripravljati konkurenta, kar vidimo na patentnih uradih. V Južni Koreji so že registrirali model (design patent), ki prikazuje elektronsko napravo v obliki očal.

Opisali so ga kot očala, ki imajo vgrajene slušalke, s čimer lahko uporabniki telefonirajo ali poslušajo glasbo med vadbo. Očala so povezana s pametnim telefonom, ki nanje pošilja informacije in omogoča enostavno krmiljenje, tudi ko mora uporabniki roke posvetiti čemu drugemu, na primer športni aktivnosti. Več kot očitno je torej Samsung očala patentiral v športnem smislu, čeprav so uporabna tudi drugod. Bistvena razlika od Googlovih je fizična povezava s...

37 komentarjev

Razkrite manjkajoče specifikacije Google Glass, pridobljen root

Ars Technica - Nekatere specifikacije Google Glass so znane že skoraj dva tedna, saj jih je podal kar Google približno teden dni po predstavitvi in omejeni dobavljivosti za razvijalce. Vemo tako, da ima vgrajenega 16 GB pomnilnika, da kamera zmore snemati s 720p in slikati s 5 Mpixli, ima zaslon z ločljivostjo 640 x 360 pik, zvok bo omogočen s prenašanjem prek kosti, itd. Zdaj vemo še nekoliko več, saj so se razvijalci dodobra zakopali v raziskovanje zmožnosti Googlovih očal Glass. Eden izmed razvijalcev, ki je prejel Google Glass, je Jay Lee. Na napravi je uporabil je Android Debug Bridge, orodje, ki omogoča komunikacijo z Android napravo in računalnikom, na katerem je nameščen razvojni paket za Android.

Odkril je, da Glass poganja Android 4.0.4 (to ni presenečenje, saj so...

34 komentarjev

Znane specifikacije Google Glass

Slo-Tech - Leto dni po prvi predstavitvi tedaj še zelo futurističnega projekta Google Glass so sedaj znane podrobnosti o novih očalih. Imela bodo zaslon visoke ločljivosti, ki bo prikazoval sliko, kakršno vidimo na 25-palčnem zaslonu v HD z razdalje poltretjega metra. Vgrajena kamera bo imela pet milijonov točk, zajem videa bo v ločljivosti 720p, poskrbljeno pa bo tudi za zvok (bone conduction transducer). Tako bodo odpadli nadležni ušesni vstavki.

Naprava se bo v svet povezovala prek WiFi in prek Bluetootha, shranila pa bo lahko 12 GB podatkov...

57 komentarjev

Google I/O - 1. dan

Nexus Q

Slo-Tech - Te dni v San Franciscu poteka Googlova vsakoletna prireditev I/O (kjer kratica pomeni inovacije v odprtem). Na tej razvijalski konferenci Google predstavi, kaj novega so pripravili in kaj se nam še obeta, zato je dogodek vreden pozornosti. Medtem ko danes popoldne po našem času poteka drugi dan konference (od treh), si poglejmo, kaj je Google pokazal na včerajšnjem uvodu. Ta je bil po pričakovanjih namenjen Androidu.

Prihaja namreč Android 4.1 s kodnim imenom Jelly Bean, ki sicer ne bo prinesel radikalnih novosti, bo pa dobrodošla nadgradnja. Verzija 4.0 (Ice Cream Sandwich) je namreč poenotila verziji za tablice in telefone (Gingerbread in Honeycomb), Jelly Bean pa bo sedaj vse novosti v združeni verziji izpilil. Nadgrajena obvestila (Notifications) ne bodo več...

44 komentarjev

Google predstavil projekt nadgrajene resničnosti Project Glass

Google - Google je danes uradno predstavil svoj skrivni projekt Google Glass, ki je eden izmed glavnih projektov v laboratorijih Google X, o katerem se je šušljalo že dlje časa. Gre za sistem nadgrajene resničnosti (augmented reality), ki uporabniku s posebnimi očali z vgrajenim dodatnim stranskim zaslonom omogoča najbolj naravno interakcijo s tehnologijo.

Predstavitev so izpeljali v svojem slogu, tako da Google ni razkril nobenih tehničnih podrobnosti naprave ali okvirnega datuma dobavljivosti. Namesto tega so pripravili fotografije...

66 komentarjev

Microsoft patentiral telefon z izmenljivimi moduli

Wired News - Modularnost je popularna beseda v načrtovanju programske opreme, a Microsoft je patentiral modularnost pametnih telefonov v strogo strojnem smislu. Dodeljen jim je bil patent za pametni telefon z drsnim predelom (slide-out section), v katerem pa to pot ni nujno samo tipkovnica, ampak se lahko dodatki izmenjujejo.

Na ta način lahko modul uporabljamo kot tipkovnico, daljinski upravljalnik za televizijo, prostor za dodatno baterijo, igralno podlogo itn. Večina teh izdelav že obstaja, recimo telefon z igralno podlogo, medtem ko so telefoni s tipkovnico že široko razširjeni, a še nihče ni resno razmišljal, da bi vse združil v en telefon.

Obstajajo sicer poizkusi (Modu Phone, NTT...

21 komentarjev