»

V ZDA prva obsodba zaradi tržne manipulacije s kriptožetoni

Slo-Tech - Medtem ko so obsodbe zaradi različnih poneverb in prevar s kriptovalutami v ZDA že stalnica, smo ta teden dočakali prvo obsodbo zaradi tržne manipulacije. Na sodišču v New Yorku so 28-letnega Avrahama Eisenberga obsodili zaradi manipulacij, s katerimi je nezakonito pridobil 110 milijonov dolarjev. Grozi mu do 30 let zaporne kazni, ki jo bodo izrekli 29. julija letos.

Gre za znameniti primer Mango Markets. Eisenberg je oktobra 2022 v manj kot pol ure s trgovanjem zvišal ceno terminskih pogodb za 1300 odstotkov in dvignil tečaj kriptožetona Mango (MNGO). Nato si je na kriptomenjalnici izposodil večje količine sredstev in zastavil svoje kriptožetone Mango, s čimer je dobil okrog 110 milijonov dolarjev. Tega ni nikoli vrnil, tečaj MNGO pa se je kasneje sesedel z vrha. Tožilstvo je dokazalo, da je Eisenberg umetno napihnil ceno MNGO, da je nato s prevaro pridobil večje količine sredstev. Ves čas je vedel, da denarja ne bo nikoli vrnil. Magno Markets je bil po tej akciji insolventen.

...

10 komentarjev

Losangeleška policija zbira podatke o profilih na družbenih omrežjih o vsakem, ki je v postopku

Slo-Tech - Losangeleška policija je v standardni postopek, ki ga izvede pri razgovorih z državljani (field interview), ne le pridržanih ali osumljenih kaznivih dejanj, dodala poizvedovanje o računih na družbenih omrežjih. Brennan Center for Justice pri pravni fakulteti newyorške univerze je pridobil obrazce (field interview cards), ki jih v tem primeru izpolni policist. Tam je po novem tudi polje, kamor policist vpiše podatke o vzdevkih oziroma imenih na družbenih omrežjih. Na to je direktor policije v Los Angelesu Michel Moore v okrožnici še posebej opozoril policiste in poudaril, da bodo preverjali, ali so izpolnjeni obrazci popolni. Druge policijske uprave tega še ne počnejo, so ugotovili v Brennan Centru.

Novost v Los Angelesu velja že od leta 2015, ko so na obrazec prvikrat dodali polje za družbena omrežja. Tedaj novost ni dvignila veliko prahu, ker jo je malokdo opazil. A policija se je že tedaj zavedala, da so ti podatki zelo koristni tudi pri spletnem nadzoru nad posamezniki, kjer...

9 komentarjev

Študija za EU: piratstvo ni tako škodljivo

Slo-Tech - Evropska komisija je leta 2014 naročila 360.000 dolarjev vredno študijo o vplivu piratstva na prodajo vsebin, ki jo je izvedlo nizozemske podjetje Ecorys. Leto pozneje je bila študija dokončana, a Komisija iz ne docela pojasnjenih razlogov študije do sedaj ni razkrila javnosti. Nemška evropska poslanka Julia Reda iz vrst Piratske stranke se je prikopala do študije in poskrbela, da je končno ugledala luč sveta. Odkrila je javni razpis iz leta 2013 za njeno izvedbo, nato pa je julija letos zahtevala dostop do dokumentov javnega značaja, kamor sodi tudi omenjena študija. Več kot 300 strani dolga ekspertiza je pokazala, da je piratstvo izjemno razširjeno, a nima večjega vpliva na nakupe digitalnih vsebin.

Odkrila je, da je 51 odstotkov odraslih in 72 odstotkov...

94 komentarjev

Hotfile MPAA ni plačal 80 milijonov dolarjev, ampak le štiri

TorrentFreak - Pred letom dni smo pisali o poravnavi med stranjo za shranjevanje in deljenje datotek na spletu (digital locker) Hotfile, ki so jo uporabniki uporabljali tudi za razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin, ter MPAA (cehovska organizacija filmarjev) kot oškodovancem. Tedaj so sporočili, da bo Hotfile plačal 80 milijonov dolarjev odškodnine, a vdor v Sony je razkril dokumente, ki te trditve postavljajo na laž. MPAA je namenoma zavajala z namenom zastraševanja.

Nekateri so že tedaj opozarjali, da strani, kot sta Hotfile ali IsoHunt, nimajo od kod nabrati tolikšnih vsot. Večina je kljub temu verjela v uradne za izjave za javnost, medtem ko je bilo samo besedilo poravnave tajno. Izkazalo se je, da so bile številke 80 milijonov dolarjev za Hotfile...

123 komentarjev

Isohunt že nazaj, sicer v neuradni različici

Slo-Tech - Kot smo pisali pred malo več kot tednom dni, sta se MPAA in Gary Fung nedavno dogovorila za zaprtje popularnega torrent iskalnika Isohunt. Fung je priklop na elektriko dokončno izklopil minulo sredo. Sedaj bi moral plačati še 110 milijonov dogovorjene odškodnine, vendar je seveda jasno, da MPAA tega denarja, tako kot ne onih 105 milijonov, ki jim jih je ob zaprtju obljubil LimeWire-ov avtor Mark Gorton, ne bo nikoli mogla izterjati. Znesek je bolj psihološke narave, se pravi, naj bi druge odvračal od podobnih podvigov.

Je pa še ena podobnost s primerom LimeWire. Njegova uporabniška...

9 komentarjev

Isohunt mrknil

Gary Fung, avtor Isohunta.

Slo-Tech - Po sedmih letih in pol tožarjenja ima Gary Fung, ustanovitelj popularnega torrent iskalnika IsoHunt, očitno dovolj. Poravnava z MPAA je bila podpisana ta četrtek, v njej pa se je Fung zavezal trajno zaustaviti svojo spletno stran ter nekje napraskati 110 milijonov dolarjev odškodnine za tožence-oškodovance, kjer seveda najdemo največje ameriške filmske studije. MPAA seveda že slavi.

Podpis poravnave je bil bolj ko ne le še vprašanje časa. V začetku novembra si je ameriško okrožno sodišče v Los Angelesu že tako želelo njegove prisotnosti (je sicer Kanadčan, iz Vancouvra) zaradi pogajanj o 600 milijonski odškodnini. O krivdi so odločili že letos spomladi. Takrat je bil spoznan za odgovornega pomoči pri kršitvi avtorskih pravic (contributory copyright...

55 komentarjev

BSA: stopnja piratstva lani zrasla na več kot polovico

TechWeek Europe - Nova pomlad, nova študija združenja proizvajalcev poslovne programske opreme (BSA) o obsegu piratstva po svetu. Letos je stanje še posebej zaskrbljujoče, saj je kar 57 % od približno 15.000 uporabnikov iz 33 različnih držav v anketi Global Software Piracy Survey priznalo, da uporabljajo vsaj en kos piratske programske opreme. Lani je bila ta številka 43 %.

Poročilo je predstavila Londonska pisarna BSA, skupaj z nekaj dodatnimi podatki specifično za Združeno kraljestvo. Kot pravijo, je stopnja piratstva na Otoku sicer sorazmerno nizka (27 % anketiranih), a vseeno prinese vsaj 1,2 milijardi funtov izgube na letni ravni. Velika večina (79 %) teh piratov je moškega spola; najbolj "aktivna" skupina pa so tisti, stari do 34 let.

Globalno gledano pravijo, da je piratstvo bistveno bolj razširjeno v državah v razvoju (68 %) kot pa v že razvitih državah (24 %). Največji problem naj bi bila Kitajska, kjer je bil po njihovih podatkih trg ponarejene programske opreme vreden 5,5 milijard...

29 komentarjev

Novi varni pristan, drugič: MPAA v. Hotfile

Hana Beshara (roj. 1981), zdaj sredi prestajanja 22. mesečne zaporne kazni v Alexandriji, Virginia. Čaka jo še 2 leti pogojnega preiskusa in 500 ur družbenokoristnega dela.

Slo-Tech - Nadaljujemo zgodbo od včeraj, tokrat o védenju o piratski naravi vsebine kot diskvalifikatorni okoliščini za veljavo varnega pristana. Namreč, ne more biti prav, da se lahko gostitelj spletnega portala izogne odgovornosti za objavo uporabnikovih vsebin, če v ozadju odkrito novači in/ali plačuje taistega uporabnika za nalaganje avtorsko zaščitenih del, oz. se tega vsaj zaveda.

Evropski DMCA, tj. direktiva o elektronskem poslovanju, skoraj dobesedno povzeta v 11. členu našega Zakona o elektronskem poslovanju na trgu, je jasen:


Člen 14 (Gostiteljstvo)

1. Države članice zagotovijo, da ponudnik storitve, če se storitev informacijske družbe nanaša na shranjevanje podatkov, ki jih zagotovi prejemnik storitve, ni odgovoren za podatek,...

13 komentarjev

Ustanovitelji ThePirateBay.com dokončno obsojeni .. pomoči

The Local - Heca je konec - vse štiri ustanovitelje torrent trackerja in iskalnika The Pirate Bay čaka zapor in zajetna denarna kazen v skupnem znesku 3.3 milijonov evrov. Švedsko vrhovno sodišče je namreč zavrglo njihovo ustavno pritožbo in s tem dokončno zapečatilo obsodbo izpred treh let (pritožba istotako ni uspela, razen v znižanju zaporne kazni za nekaj mesecev). Fredrik Neij (10 mesecev), Peter Sunde (8 mesecev), Carl Lundström (4 mesece) in Gottfrid Svartholm Warg (1 leto) so sicer že pred časom prodali spletišče, zapustili državo in prisegli, da bodo raje zažgali vse svoje premoženje kot...

178 komentarjev

Ameriške oblasti začele zasegati domene s piratskimi stranmi

CNet - Ameriške oblasti so začele naslednjo bitko v vojni proti internetnemu piratstvu. Da bi preprečili razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin, so zasegli več deset (neuradni viri pravijo okoli 70) domen, na katerih so gostovale strani z datotekami torrent. Akcijo je izvedla Enota za priseljevanje in carine (ICE) pri Ministrstvu za domovinsko varnost (DHS).

Uporabniki pri obisku strani, kot je na primer torrent-finder.com, vidijo le obvestilo, da je domena po nalogu okrožnega sodišča zasežena. Lastnik domene Torrent-Finder sicer trdi, da ni dobil prav nobenega obvestila, da bi njegova stran kršila kakšne zakone, ampak so ga preprosto razlastili. Ko je pri registrarju GoDaddyju povprašal,...

30 komentarjev

CD Projekt ne bo toleriral piratstva nove igre

Slo-Tech - Razvijalci in založniki iger se proti nelegalnemu kopiranju običajno borijo z DRM, kar pa vznejevolji tudi legalne uporabnike. Toda če DRM ne uporabijo, se običajno morajo sprijazniti s piratiziranjem njihovih iger. Poljski založnik CD Projekt pa je napovedal, da se bodo pri igri The Witcher 2, ki izide maja 2011, neuporabi DRM navzlic proti piratstvu intenzivno borili.

Tako so nas že kar vnaprej obvestili, da bodo lovili vse, ki bodo igro nelegalno sneli z interneta. Marcin Iwiński iz CD Projekta pojasnjuje, da lahko ljudje v velikih državah v primeru kraje igre z interneta pričakujejo pismo pravnih služb, s katerim jih bodo obvestili o globi. Postopek je sicer zagoneten, saj mora odvetniška pisarna stopiti v stik s stranmi za torrente, ki jim posredujejo...

79 komentarjev