»

Krmilnik za Steam najpozneje novembra

Slo-Tech - Viri blizu Valva zatrjujejo, da bo podjetje svoj krmilnik za Steam izdalo oktobra ali najpozneje novembra letos. Končna oblika izdelka še ni znana, je pa že jasno, da bo nekoliko drugačna od prvih napovedi.

Ko je konec preteklega leta Valve ob izidu SteamOS-a in potem še na letošnjem CES-u ob predstavitvi Steam Machine več proizvajalcev kazal prototip Steam Controllerja, je ta še imel dva trackpada in na dotik občutljiv zaslon med njima. Slednji je že postal zgodovina, saj so ga nadomestili klasični gumbi. Krmilnik ima tako v trenutnem dizajnu dva trackpada, pod vsakim pa po štiri gumbe, razporejene v obliki karo. V sredini med njima najdemo še tri gumbe. Od ostalih sorodnih krmilnikov se še vedno razlikuje, saj ti navadno nimajo trackpadov.

Vtisi sicer...

3 komentarji

CES 2014: trinajst naprav za SteamOS

Slo-Tech - Valve je decembra izdal prvo preizkusno verzijo svojega operacijskega sistema SteamOS in napovedal pohod v dnevne sobe. Vsak računalnik, ki poganja SteamOS, je po Valvovem razumevanju Steam Machine in prvi preizkuševalci bodo prototipe prejeli še letos. Kot so obljubili decembra, so na CES-u prikazali različne verzije Steam Machine.

Vsega skupaj 13 naprav se pojavlja v najrazličnejših oblikah, barvah in okusih. Z okusom mislimo na komponente v notranjosti, saj naprave stanejo od 500 do 6000 dolarjev, temu primerna pa so tudi njihove komponente. Uporabljajo grafične čipe iz Nvidie, AMD-ja in Intela, ki so odslej podprte v SteamOS-u.

Dejanje je razumljivo. Da bi zmanjšali možnost za težave zaradi nezdružljivosti strojne opreme, je bila decembrska beta precej...

20 komentarjev

Valve se pridružuje Fundaciji Linux

linuxfoundation.org - Valve je naslednje v vrsti podjetij, ki se je pridružilo Fundaciji Linux. Včeraj so namreč iz Valva sporočili, da so postali polnopravni člani te organizacije, kar ni presenetljivo, saj Valve že intenzivno dela na Linuxu. S tem Valve pridružuje pisani druščini podjetij, med katerimi so tudi ugledni člani, kot so IBM, Oracle, Samsung, Cisco in Google; je pa Valve prvo igričarsko podjetje v tej skupini.

Steam je na Linux prispel že lani, letos pa se je otresel oznake beta. Hkrati je letos septembra Valve napovedal razvoj SteamOS. Gre za operacijski sistem, ki temelji na Linuxu in je v bistvu nadgradnja načina Big Picture v odjemalcu za Steam. V tem pogledu je videz prilagojen prikazu na televizorju in upravljanju z igralnim ploščkom. Iz...

86 komentarjev

Znane specifikacije prototipnih ValveBoxov

Alienwareov X51 ob originalnem, večjem Xbox 360. Steamov prototip bo padel nekje mednju

vir: Valve Software
Valve Software - Pred dobrim tednom dni najavljene prototipne Valvove konzole s SteamOS-om, ki jih bo prejelo 300 srečnih uporabnikov Steama, so zdaj predstavljene nekoliko podrobneje, vsaj kar se tiče specifikacij drobovja. Znotraj nabora 300 enot bo več različnih izdaj. Vsem bo enako ohišje, ki bo merilo slabih 8 cm v višino in bo v tlorisu merilo dobrih 30 cm v obe smeri - mere dajo slutiti, da bo šlo za zelo ploščato postavitev, podobno, kot pri Alienware X51, ki je v vse smeri nekaj centimetrov večji. Obenem manj kot 8 cm višine pomeni, da ne bo uporabljen standardni napajlnik ATX, temveč najverjetneje manjši, a prav tako standardni napajalnik SFX....

27 komentarjev

Xi3 Piston prihaja konec novembra

Mali računalnik z velikim naborom priključkov

vir: The Verge
The Verge - Zgodovina majhne škatlice Xi3 Piston je dolga, saj so na Engadgetu prvič o njej poročali že leta 2010, veliko bolj popularna pa je postala na začetku letošnjega leta, ko se je glasno govorilo, da bo to prvi Valveov SteamBox, torej igralna konzola s Steamom, namenjena v dnevne sobe. Od takrat so govorice o SteamBoxih nekoliko potihnile, seveda do nedavnega, ko je Valve najavil SteamOS, beta program konzol in svežo idejo igralnega ploščka, ki bo omogočal igranje osebnim računalnikom namenjenih iger brez miške in tipkovnice. Pri Valve so v začetku leta sicer sodelovali s podjetjem Xi3, a so se kmalu odločili, da tesnejšega sodelovanja ne bo ter povedali, da Piston ne predstavlja njihove vizije za SteamBox.

Pri Xi3 se ne dajo, saj bodo Piston končno začeli prodajati. To se bo zgodilo na črni petek, 29....

14 komentarjev

Gran Turismo 5 omejen z zmogljivostjo konzole

bit-tech.net - Kazunori Yamauchi, ustvarjalec izredno popularne dirkaške serije Gran Turismo za konzole Play Station, je za revijo Esquire UK povedal, da njegovo vizijo o najbolj realističnem simulatorju vožnje v vsakem primeru omejevala zmogljivost strojne opreme, tudi v primeru PlayStation 3, na katerega prihaja najnovejša, peta izdaja Gran Turisma. Omejitve so bile še toliko bolj ozko zastavljene na prvem PlayStationu, ko so izdali GT1 in GT2, ter PlayStation 2, za katerega sta izšla GT3 in GT4. V povezavi z vizijo so ga povprašali še o nekaterih podrobnostih, ki jih lahko pričakujemo v GT6, a je vprašanje enostavno odpravil z odgovorom, da je le-ta še predaleč v prihodnosti, čeprav že začenjajo z razvojem.

Odgovor je podkrepil s podatkom, da so v primeru Gran Turismo 5...

0 komentarjev

Nov prispevek: Tomaž Štolfa: The Internet of Things

Slo-Tech - Konec novembra je v Tehnološkem parku potekal WebCamp Ljubljana. Po splošnem mnenju obiskovalcev je dogodek uspel.

Kot smo obljubili, bodo počasi, za vse, ki se dogodka niso mogli udeležiti, na voljo posnetki predavanj.

Najboljša predavanja pa bomo objavili tudi na Slo-Techu. Začenjamo s predavanjem Tomaža Štolfe: The Internet of Things.

V naprej se opravičujemo za malo slabšo tehnično izvedbo snemanja. Naslednjič bo bolje.

3 komentarji

Prihaja Core i9, Core 2 odhaja

techPowerUp! - Intel se je pred prihodom procesorjev na podnožju LGA-1156 odločil poenotiti imena svojih procesorjev. Imeni Core 2 Duo in Core 2 Quad odhajata (Celeron in Pentium Dual Core očitno ostajata), stari procesorji pa bodo po novem del družine Core i3. Družbo jim bodo delali na Westmere arhitekturi zgrajeni 32 nm dvojedrniki, namenjeni prenosnikom, ki prihajajo konec letošnjega leta. Že znano linijo procesorjev Core i5 bodo sestavljali počasnejši štirijedrni Lynnfield procesorji, ki ne bodo podpirali Hyper Threadinga (in bodo tako računali z le štirimi nitmi naenkrat) in bodo izšli septembra, ter v 32 nm proizvodnem procesu izdelani dvojedrniki Clarkdale. Oboji bodo sedli v podnožje LGA-1156.

Zmogljivejši štirijedrni procesorji Lynnfield s Hyper...

23 komentarjev