»

Zaradi prestopnega dne računalniški hrošč ohromil bencinske črpalke na Novi Zelandiji

Slo-Tech - O računalniških zmedi zaradi datuma smo nazadnje resneje pisali pred četrt stoletja, ko je strah pred hroščem tisočletja domala ohromil svet, na koncu pa se na silvestrovo konec leta 1999 ni zgodilo nič. Precej manj radikalen datum je 29. februar, ki napoči vsako četrto leto, a tudi ta se računalnikom lahko zatakne. Na Novi Zelandiji danes skoraj pol dneva niso mogli točiti goriva na samopostrežnih bencinskih črpalkah, ker so odpovedali plačilni terminali. Razlog je bil - datum.

Ni še povsem jasno, kaj se je zgodilo, poznamo pa anamnezo. Vsi bencinski servisi, ki so uporabljali plačilne terminale podjetja Invenco, so obstali. Plačevati je bilo možno zgolj na servisih, kjer so imeli tudi človeškega trgovca ali kjer so uporabljali opremo drugega proizvajalca. Izvršni direktor Invenca John Scott je potrdil, da so imeli težave z delovanjem in da so morali urgentno izdati popravek programske opreme, o podrobnostih pa ni povedal nič.

Težave so trajale približno 10 ur, začele pa so se...

13 komentarjev

Amazon dobil patent za fotografiranje pred belim ozadjem

Slo-Tech - Znano je, da je v ZDA mogoče patentirati bistveno več kakor v Evropi, kar je razlog za obstoj patentnih trolov, kakor imenujemo podjetja, ki ničesar ne proizvajajo, le tožarijo se zaradi domnevnih kršitev patentov. Tudi resni proizvajalci se zapletajo v dolge patenten vojne (recimo Apple proti Samsungu), rezultati pa so raznovrstni.

Pred kratkim je Amazon v ZDA dobil patent, ki so ga prijavili leta 2011 in opisuje fotografiranje pred belim ozadjem. V njem Amazon na petih straneh utemeljuje novo tehniko fotografiranja, ki je pravzaprav postavitev, ki jo srečamo v vseh fotografskih studiih. Tehnika sestoji iz štirih ključnih korakov: vključitve...

27 komentarjev

Nova Zelandija prepovedala programske patente

Slo-Tech - Dve leti nazaj, ko se je Nova Zelandija spravljala novelirat svoj patentni zakon, je v državi nastopila vidna javna debata o tem, kaj naj naredijo s programskimi patenti. Večina domače industrije si je želela, da programske opreme ne bi bilo mogoče patentirati, in vlada je naposled popustila ter umaknila svoj izvorni amandma, s katerim bi programsko opremo (pod psevdonimom "embedded software") izrecno vključili v seznam patentabilnih izumov. Omenjeni amandma so spisali lobisti tujih tehnoloških gigantov, ki bi tudi največ pridobili z ohranitvijo/ojačitvijo zaščite svojega IP portfelja.

Zdaj, dve leti kasneje, so jo s tega seznama izrecno izvzeli in programsko kodo klasificirali kot...

9 komentarjev

Novozelandska industrija podpira lansko prepoved programskih patentov

Slo-Tech - Novozelandska vlada je leta 2000 začela revizijo patentnega zakona (1953), z namenom prilagoditve družbenim in tehnoloških spremembam v zadnjih 50 letih. Zadnje še odprto vprašanje je zadevalo patentiranje računalniških programov (ti. softwerski patenti) in na tej fronti je njihov parlament lani tega časa sprejel še kako dobrodošlo odločitev, da računalniških programov ni mogoče patentirati. Vse to se je zgodilo kljub ostremu nasprotovanju mednarodnih konzorcijev.

Istočasno so v spremenjeni zakon zapisali, da je izume, ki zgolj vključujejo (embed) računalniške programe, načeloma še vedno mogoče patentirati. Da se te ti. "z računalnikom izvedene izume" (Computer-implemented inventions aka CII) ne bi uporabilo kot stranska...

17 komentarjev

Programski patenti na Novi Zelandiji neveljavni

Slo-Tech - Pred nekaj tedni se je zdelo, da bo Nova Zelandija podprla programske patente. NZICT je še posebej aktivno lobirala za opustitev napovedane prepovedi programskih patentov, k čemur jih je spodbudila marčevska napoved zavrnitve programskih patentov. Pretekli teden se je na tem oddaljenem otoku zgodil še en preobrat, tako da bo, kot kaže, programskim patentom na Novi Zelandiji odklenkalo.

Simon Power, ki je med drugim tudi minister za pravosodje in minister za trgovino, je napovedal, da v zakonski osnutek zakona o patentih ne bodo vnesli sprememb, za katere si je prizadevala NZICT, tako da bo programske opreme ne bo moč patentirati. Novozelandska skupnost računalnikarjev (NZCS) odločitev pozdravlja, saj je po njihovem...

25 komentarjev

Konec programskih patentov v ZDA?

Groklaw - Programski patenti so najverjetneje dobili hud udarec. Zgodilo se je sicer že pred tremi meseci, a je bila novica nekako prezrta.

30. oktobra 2008 je bil v ZDA zaključen sodni proces In re Bilski, kjer je Zvezno prizivno sodišče (ki rešuje vse pritožbe v patentnih zadevah v ZDA) odločilo, da metode in druge neoprijemljive stvari ne morejo biti več kar tako patentirane, temveč da morajo patenti njuno izpolnjevati t.i. kriterij naprave ali transformacije, torej da mora biti ključen del patenta dejanska namenska naprava in/ali fizična transformacija. Čeprav patentna vloga, ki je bila predmet procesa, nima neposredne zveze s programsko opremo (gre za vlogo za patentiranje poslovne metode), proces predstavlja precedens, ki bo imel po pričakovanjih močan vpliv tudi na področje programskih patentov - ker računalnik pač ni namenska, ampak splošna naprava.

Znano je, da je bila ravno patentna zakonodaja v ZDA do nedavnega tista, ki je dovoljevala patentiranje praktično vsega, kar si lahko...

67 komentarjev

500 IBMovih patentov za odprtokodno skupnost

The New York Times - O programskih patentih je bilo na teh straneh že precej govora in tarča gneva je največkrat bil neki monopolist, ki je med drugim patentiral dvoklik z miško. Resnici na ljubo pa je pri tem prednjačil IBM, ki si je samo v pravkar minulem letu 2004 pridobil več kot 3.000 patentov, do sedaj pa jih je zbral že prek 40.000 in na njihov račun iztržil najmanj dolarsko milijardo.

Da si ne bi nakopali preveč jeze, pa kaže, kot poroča New York Times, da bodo Mednarodni poslovni stroji dovolili uporabo 500 njihovih patentov v odprtokodnih projektih. Patenti seveda ostajajo njihova last, v primerjavi s prej navedenimi številkami se ta podatek tudi zdi kot pljunek v morju, nakazuje pa možnost, da bodo na podoben način ponudili še več patentov in k temu dejanju spodbudili tudi druga podjetja. Ne pozabimo, da je taisto podjetje pred desetletji odprlo standarde za svoj PC in tako povzročilo še danes trajajočo prevlado te arhitekture na naših mizah.

Na odzive odprtokodne skupnosti še čakamo, za...

32 komentarjev

Patent tedna: Seznam opravil

Slashdot - Zaradi novega mogočnega trenda v razvoju računalniške industrije smo se odločili, da uvedemo novo rubriko novic, ki je pravzaprav edina rubrika, ki na Slo-Techu sploh obstaja. Naše budno oko bo noč in dan spremljalo sprejemanje programskih patentov in vsak teden enemu izmed njih podelilo laskavi naslov: "Patent tedna".

Tokrat nismo imeli težkega dela, saj je nov Microsoftov izum, ki ga je prvi opazil sam predsednik žirije, Gandalfar, zares vreden tega imena in je pustil konkurenco daleč za sabo. Ameriški patentni urad mu je namreč pod zaporedno številko 6,748,582 podelil patent za uporabo seznama opravil pri razvoju programske opreme, ki se samodejno generira iz komentarjev v programski kodi. Po domače povedano, Microsoft si je izboril pravico, da lahko edino on uporablja t.i. sezname "TODO". Redmondskemu vrhu za dosežek čestitamo in mu pošiljamo šopek cvetja s pripisom: "Gaudeamus igitur, iuvenes dum summus!". Naš izbor so potrdili tudi na ostalih mednarodno uveljavljenih...

74 komentarjev