»

Paraplegik shodil s pomočjo hrbtenjačnega vsadka

IEEE Spectrum - Na ameriški kliniki Mayo so z uporabo hrbtenjačnega vsadka za stimulacijo živčnih signalov dosegli, da je možakar s popolnoma paraliziranimi nogami spet delno shodil.

Hromeče poškodbe hrbtenjače so ena največjih tarč medicine. Po svetu poteka množica raziskovalnih projektov, ki so v zadnjem desetletju že postregli s preboji, najsigre za uporabo presaditve celic, branja možganskih živčnih signalov ali raznih vsadkov.

Nova dobra novica pri rabi implantov prihaja s klinike Mayo v Minnesoti. Tam so dosegli, da je paraplegik Jered Chinnock po postopku s stimulacijo hrbtenjačnih signalov ob pomoči hodulje prehodil nekaj čez sto metrov. Zdravniki so priredili že obstoječi vsadek, ki ga predpisujejo bolnikom s kroničnimi bolečinami hrbta in jača...

25 komentarjev

Microsoft sprožil kampanjo proti Linuxu?

Windows 7 proti Linuxu

Ubuntu.si - Best Buy je največji prodajalec zabavne elektronike v ZDA, ki hkrati deluje tudi v Kanadi, Mehiki in na Kitajskem. Te dni so tudi njegovi uslužbenci deležni programa Microsoft ExpertZone, ki naj bi jih poučil o zmožnostih novega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 7 in kako to predstaviti kupcem. Po dokončanju programa prejmejo legalno kopijo Windows 7 za 10 dolarjev, ki jo lahko seveda prodajo dalje in zaslužijo kakšen dolar. Eden izmed modulov v programu se nanaša tudi na dvoboj Windows 7 proti Linuxu in prodajalcem pojasnjuje, zakaj je prvi boljši. In tu se stvar zaplete, saj so nekatere trditve Microsofta skrajno nenavadne, če že ne sporne.V posnetkih iz programa, ki jih je na spletu objavil nek uslužbenec Best Buya, Microsoft trdi, da...

137 komentarjev

Odprtokodna skupnost krši 235 Microsoftovih patentov?

Slashdot - Microsoft trdi, da prosto programje, kot je Linux, krši vsaj 235 njihovih patentov. Zato želijo avtorske honorarje od distributerjev in programerjev, morda celo uporabnikov kot smo mi sami.

Odprtokodno programje se zadnje čase na določenih področjih predvsem zaradi svoje kakovosti precej širi, ampak Microsoft trdi drugače, saj pravijo, da je razlog za uspeh OSS njihova obsežna kršitev patentov.

Steve Ballmer trdi, da pri Microsoftu častijo in podpirajo spoštovanje intelektualne lastnine. FOSS (Free and Open-Source Software) patroni pa bodo po njegovo morali igrati po istih pravilih kot ostali.

Eben Molgen, zagovornik in pravni zastopnik FOSS-a, meni, da je programska oprema kot matematični algoritem in je tako ni možno patentirati. Dodaja, da ni vse v številu patentov, od katerih jih je v zadnjih letih ogromno nastalo pri Microsoftu. Ravno to dejstvo dviga njegovo samozavest, saj sodišče meni, da je večina novih Microsoftovih patentov nepravilnih.

Med drugim imajo fantje iz...

58 komentarjev

Pričetek konca?

News.com - Po tem članku sodeč bi lahko sklepali, da se v računalniškem svetu obetajo spremembe. Dell je namreč oznanil, da bo (tudi) zaradi Microsoftove nove politike prodaje licenc, svoje PCje prodajal brez nameščenega operacijskega sistema (v tem primeru Windows OSa) vendar z priloženim t.i. FreeDOS operacijskim sistemom, ki pa tudi ne bo nameščen ob nakupu, ampak ga bo uporabnik lahko namestil kasneje. Za ta ukrep naj bi se odločiči zato, da se bo uporabnik lažje odločil kateri operacijski sistem bo uporabljal. Klik!

3 komentarji

EU proti .NET tehnologiji

Reuters -

Evropski uniji je očitno zasmrdela ta Microsoftova tehnologija, saj si hoče stvar dodobra ogledati. Pri EU želijo biti namreč prepričani, da .NET Passport v skladu z evropskimi zakoni o varovanju podatkov - Uporabnikove podatke lahko firma uporabi ali posreduje tretji osebi le na podlagi uporabnikovega dovoljenja.

.NET Passport storitev, je namenjena predvsem olajšanju poslovanja po internetu, saj omogoča uporabnikom (danes že več kot 100 mio registriranih uporabnikov), da shranijo uporabniško ime, geslo, številko kreditne kartice, ipd na eno mesto, na .NET. Če se še niste registrirali - uporabnik mora vpisati elektronski naslov, telefonske številke ter zgoraj naštete podatke. Microsoft trdi, da je to čisto prostovoljno.

Microsoft v svojo obrambo seveda trdi, da je .NET Passport popolnoma varen in da sovpada z EU zakoni...

8 komentarjev

Microsoft Visual J# .Net

ZDNet - Billy-evo podjetje je izdalo orodje VJ#.Net, s katerimi je razvijalcem omogočeno pisanje programov v javi, ki pa delujejo zgolj in le na platformi .Net ter v povezavi s sistemom (politiko?) Web Services. Orodje je lastnikom Visual Studia .Net na voljo zastonj, v oškatelnih verzijah pa bo na voljo čez nekaj tednov. Klik!

Sun se seveda 'buni', saj se s tem izgublja glavna prednost Jave, torej poganjabilnost na vseh mogočih napravah, ki javo podpirajo. Microsoft trdi, da se je s tem znebil obveznosti do plačevanja licenčnin (roko na srce, če bi Sun vodil malce drugačno politiko glede jave, bi bila slednja veliko bolj uporabljana kot je), pričakujejo pa, da bo v roku leta dni okoli 15 % jave spisane s pomočjo orodja J#.

3 komentarji

IE brez podpore za vsadke

ZDNet - Poleg nevgrajene podpore za Javo pa to ni edina dobrota, ki manjka Internet Explorerju, priloženemu Oknom XP. Microsoft je namreč že z IE 5.5 onemogočil podporo pluginom, še vedno (beri: še bolj) pa so podprti Microsoftovi vsadki ActiveX.

v Wall Street Journal-u je bil celo objavljen članek, kjer Microsoft trdi, da je to storil zaradi 'večje varnosti', vendar pa nikjer ni bila omenjena kakršnakoli težava oz. luknja.

Moje skromno mnenje je precej nevtralno. Namreč, le malokrat se strinjam z onimi anti-Microsoftovci, in deloma tudi tukaj. Namreč, Internet Explorer je Microsoftov izdelek, in zatorej se mi ne zdi prav nič sporno, če nekatere '3rd party dodatke' (beri: Javo in podobno) podprejo le posredno. Ne vem - ko je Netscape 6 opustil del podpore za sloje (layerje), se ljudje niso preveč kregali... Morda zato, ker ga nihče ne uporablja? :]] Klik!

7 komentarjev

MS spet izziva

Slashdot - MS bo v naslednji različici IEja onemogočil plugine, ki so bili narejeni z Netscape APIjem. To pomeni, da bo nehal delovati tudi Quicktime in mnogo drugih uporabnih stvari. Fun, ne? V bistvu gre za to, da bodo vse prisili, da gredo na ActiveX in jih s tem priklenili na 'edino pravo' vero^H^H^H^Hplatformo. Netscapeov API deluje na vseh platformah od Maca preko Unixov do Oken, ActiveX pa uganite sami...
Čudno, da se upajo to narediti medtem, ko sodniki spet premlevajo MSjevo razbitje. Ko smo že pri tem, je ameriško vrhovno sodišče zavrnilo MSjevo pritožbo s katero bi še nadaljne zavlekli protimonopolne tožbe. Poleg tega je še vedno mogoča preprečitev izida XPjev...

16 komentarjev