»

Kako je Google z enim znakom v kodi pokvaril prijavo v Chrome OS

Slo-Tech - Google je v posodobitvi 91.0.4472.165 za Chrome OS zagrešil napako, zaradi katere se uporabniki niso mogli več prijaviti v naprave. Ker se Chrome OS kot operacijski sistem za naprave, ki se zanašajo pretežno na oblak, posodablja avtomatično ob ponovnem zagonu, uporabniki niso mogli storiti ničesar. V novi verziji 91.0.4472.167, ki je sedaj nared, so napako popravili. Kogar je nevšečnost doletela, lahko bodisi počaka, da se naprava ponovno samodejno posodobi, ali pa jo tovarniško ponastavi. Komur naprava deluje, se še nekaj dni odsvetuje ponovi zagon, da ne bi slučajno posodobil na nepravo verzijo.

Zanimivo pa si je bilo pogledati, kje je Google storil napako. Ker je Chrome OS odprtokoden, je to možno. Uporabniki na redditu so hitro ugotovili, da je šlo za napako v enem znaku. Namesto standardnega operaterja &&, ki v C++ pomeni 'in', se je v kodi pomotoma zapisal &. To je pomenilo, da Chrome OS sploh ni preverjal gesla, temveč je avtomatično javil napako.

Precej manj razumljivo pa...

29 komentarjev

Kako iskreno je Googlovo posipanje s pepelom?

Sundar Pichai

vir: Google
Google - Prah, ki ga je dvignilo partnerstvo Googla in ameriške vojske zaradi sodelovanja na projektu Maven, s katerim bi s pomočjo umetne inteligence analizirali obveščevalne posnetke, s tem pa izboljšali natančnost pri napadih z droni, je na videz dosegel svoj namen: predstavniki podjetja so v zadnjih dneh večkrat zagotovili, da se bodo v bodoče izogibali vojaških raziskav, ki bi povzročaje neposredno gorje človeštvu. Zadnji se je na protest zaposlenih na svojem blogu odzval sam izvršni direktor Sundar Pichai. Več tisoč Googlovih delavcev je namreč nedavno podpisalo peticijo, ki je vodstvo podjetja obtožila, kršenja etičnih načel svoje korporacije. Tako početje naj bi namreč negativno vplivali na podobo, ki si jo je podjetje...

17 komentarjev

Microsoft Wireless Display Adapter

Microsoft Wireless Display Adapter

vir: The Windows Blog
The Windows Blog - Microsoft je z objavo na svojem Windows blogu uradno predstavil Wireless Display adapter, ki je prav to, kar pove ime, priprava za brezžično povezovanje z zaslonom. Na zunaj je adapter na moč podoben konkurenčnemu Chromecastu, le da je nekoliko večji in ima kar pritrjen kabel s priključkom USB (Chromecast je opremljen s priključkom micro USB in ima priložen primerne kabel). Namen priklopa USB je seveda dodatno napajanje, saj HDMI, kamor se sicer adapter vključi, ne zmore zagotavljati dovolj moči. Pri zunanjosti se podobnost s Chromecastom večinoma konča, saj sta z vidika funkcionalnosti popolnoma različna, čeprav je končni efekt navsezadnje na moč podoben.

Chromecast vsebuje procesor in osnovni operacijski sistem, ki mu omogoča nameščanje aplikacij ter...

13 komentarjev

Chromecast SDK je na voljo javnosti

Mali 'ključek' se vtakne v HDMI priključek, za napajanje pa skrbi povezava z USB-jem. Podatke prenaša prek WiFi

vir: Google
Google - Chromecast se je izkazal kot zelo uspešen Googlov izdelek, ki so ga ljudje radi kupovali nekoliko omejeni podpori navkljub. Lani poleti, ob predstavitvi male napravice, je bilo namreč mogoče predvajati le posnetek z YouTube ter prikazovati spletne strani z osebnega računalnika, odprte v brskalniku Chrome, a je že kmalu sledila podpora za Netflix, Hulu, Plex (aplikacija, ki na Android in iOS omogoča enostavno predvajanje lokalnih videoposnetkov z mreže oz. prek spleta), itd. Že kmalu po izidu Chromecasta je bil na voljo prvi SDK, a je bil ta predogledne narave, katerega specifikacija bi se do izida lahko še spremenila.

Nič več. SDK oz. razvojni paket za Chromecast je namreč javen. Podpora za...

30 komentarjev

Google predstavil Android 4.3, sveža Nexus 7, Q

Sundar Pichai.

vir: CNET
CNET - Googlov Android/Chrome/Apps šefe Sundar Pichai je danes - kot že najavljeno - predstavil svežo verzijo Androida - 4.3. Novosti niso posebej velike. Napravo bo zdaj lahko uporabljalo več uporabnikov hkrati, vsak s svojim profilom, mulčevega pa boste lahko omejili (mu prepovedali in-app nakupe, po zgledu Microsofta). OpenGL ES 3.0 bo znal izkoristiti novejše mobilne grafične čipe, kar so ponazorili z ličnim demom s popularnim Unity game engine. Podobno kot pri Oknih 8.1 je zdaj na voljo tudi polnovredni e-Book oz. video DRM, kar se že pozna: ameriški uporabniki bodo lahko uporabljali Netflix v HD različici, študentarija pa si bo lahko izposojala oz. kupovala učbenike. Sproti so še malo popravili Blootooth, ter dodali še 5...

89 komentarjev

Google pripravlja Android predstavitev

Nova generacija naprav Nexus 7

vir: The Verge
The Verge - Večina tistih, ki spremlja svet Androida, je že na konferenci I/O pričakovala, da bo Google predstavil Android 4.3, kot splavitveno napravo pa bi obenem predstavili novo generacijo Nexus 7.

Zgodovina je jasna, saj je bil Nexus One predstavljen skupaj z Androidom 2.1, Nexus S z 2.3, Galaxy Nexus s 4.0, lanskoletni Nexus 7 s 4.1 ter Nexus 4 in 10 skupaj z Androidom 4.2. Poleg očitnega trenda je bila razlog za takšna pričakovanja tudi obilica govoric. O lastnostih nove generacije naprave Nexus 7 se namreč govori že od aprila (podobna cena, podobno prostorni modeli in podobna velikost predhodniku, a zaslon s 1920×1200 pikami, Qualcommov Snapdragon 600 namesto Tegre 3, vsaj 2 GB pomnilnika ...), kakor tudi o Androidu 4.3. Obenem je bila konference polna neuradnih...

44 komentarjev

Prevetritev vodstva Androida

Andy Rubin, oče Androida

vir: Google
Google - Andy Rubin je že dolgih 10 let nazaj so-ustanovil podjetje Android Inc. (po tem, ko so Microsoftu prodali podjetje Danger, ki je skrbelo za T-Mobile Sidekick), vsega dve leti pa je trajalo, da je mlado podjetje z vizijo ustvariti na Linuxu osnovan mobilni operacijski sistem prevzel Google. S tem je Andy Rubin postal le vodja projekta pri Googlu, ki se je v nekaj letih razvil v eno izmed najpomembnejših svetovnih mobilnih platform in enega izmed najpomembnejših Googlovih produktov. Po približno desetih letih ima te vodstvene funkcije očitno dovolj, saj je odstopil z mesta vodje projekta Android. Zamenjal ga bo Sundar Pichai.

Rubin se je kot kaže za to potezo odločil sam, a ne bo zapustil Googla. Pravi namreč, da...

2 komentarja

Zmanjkalo Cr-48

engadget - Googlu je zmanjkalo prenosnikov Cr-48 z operacijskim sistemom Chrome OS in nič ne kaže, da bi naročili nove primerke. Bilo naj bi jih 60.000, a so od lanskega decembra do danes razdelili vse. Nekaj jih je šlo za zaposlene, drugi za javno promocijo. Tako je povedal Sundar Pichai iz Googla, ki je hkrati potrdil, da bodo nove naprave s Chrome OS na voljo poleti. To ne bodo Cr-48, ampak druge mobilne naprave iz Acerja in Samsunga, kasneje pa še izpod rok ostalih proizvajalcev. Več bomo izvedeli maja na Google I/O.

10 komentarjev

Googlov operacijski sistem pozno jeseni

Google Chrome OS

Reuters - Google je na tajvanskem Computexu po tem, ko je dvignil obilo prahu z oznanilom, da ne bodo več uporabljali Microsoftovih operacijskih sistemov, vendarle nadel tudi nekoliko podrobnejšo časovnico svojemu hišnemu operacijskemu sistemu Google Chrome OS. Njihov Sundar Pichai, ki je vodja projekta Chrome OS, je novinarjem povedal, da bodo netbooki in druge naprave s Chrome OS nared do pozne jeseni letos. To pomeni, da bodo ulovili božično nakupovalno sezono, kar so napovedovali že prej. Čas je kar pravšnji, saj je manija tabličnih računalnikov z iPadom na čelu nekoliko uspavala trg netbookih, ki ga bo Google poskusil...

45 komentarjev

ChromeOS: V prihodnosti ni prostora za diske

Wired News - Google je včeraj predstavil nekaj svojih zamisli, kakšen bo njihov operacijski sistem ChromeOS in kaj bo omogočal. Sundar Pichai iz Googla razlaga, da si želijo uporabnike razveseliti s skoraj trenutnim vklopom, ki bi trajal največ sedem sekund, tako da bi se računalnik vključil tako hitro kot televizor. To bodo dosegli z odstranitvijo diskov iz naprav, ki bodo poganjale ChromeOS. Namreč, tega operacijskega sistema Google ne bo prosto delil po spletu, marveč ga bo moč dobiti le z nakupom naprav proizvajalcev, ki bodo z Googlom sodelovali. ChromeOS ne bo tekel na klasičnih netbookih, ampak nekoliko večjih s tipkovnicami polne velikosti, trackpadi in normalno velikimi zasloni.

Ker te naprave ne bodo imele trdih diskov, bodo nujne podatke...

158 komentarjev