»

Geocities prihajajo na BitTorrent

Za Geocities popolnoma vsakdanja spletna stran

vir: PC World
PC World - Geocities so pred leti uporabniki spleta radi uporabljali za gostovanje svojih spletnih strani, saj gre za popolnoma brezplačno gostovanje. Pred približno letom dni je lastnik, Yahoo!, celoten portal ugasnil, kar sicer ni užalostile velike večine ljudi, a so nekateri uporabniki vseeno pogrešali peščico uporabnih informacij, ki jih je bilo mogoče najti v gori nepomembnih, barvno neusklajenih in utripajočih spletnih strani. Pri Yahoo! so napovedali, da bodo spletne strani ukinili tik preden so to dejansko storili, kar je pomenilo, da je bilo arhiviranje izredno zahtevno. Vseeno je to uspelo članom portala Textfiles.com, ki se...

22 komentarjev

Geocities dokončno odklopljen

Los Angeles Times - V prvi polovici leta smo še obširno razpisali o nekdanjem spletnem velikanu Geocities, ki je postal ena izmed žrtev metamorfoze interneta. Leta 1995 ustanovljena stran je svoj čas veljala za de facto standard postavljanja osebnih strani na splet. Čas jo je žal povozil, rešil je ni niti Yahoojevi nakup, ki je za stran odštel 3,6 milijarde dolarjev, a takrat najbolj vročega železa ni znal okovati. Tudi zaradi tega in pa seveda konstante izgube, ki jo je stran pridelovala odtlej, je Yahoo že zaprl nove registracije in aprila letos napovedal dokončno slovo strani.

Danes je naposled napočil dan, ko bodo zahtevki po strani www.geocities.com vračali rezultat strežnik nedosegljiv. Prgišče uporabnikov, ki...

8 komentarjev

Ko monopol prevlada...

Google Groups

vir: Wikipedia
Wired Blog - O nevarnostih monopola in kam nas lahko le-ta privede je bralstvo Slo-Tech-a načeloma seznanjeno, a ker nam je že Burke dal vedeti, da ne smemo počivati na lovorikah, dodatno čtivo vsekakor ne more biti odveč. Tokrat si bomo ogledali kako je več kot dvajset let internetne zgodovine lep čas rjavelo na Google-ovih policah in do prvega omembe vrednejšega članka po teh policah sploh ni bilo možno spodobno iskati.



Usenet, ki se je pojavil leta 1979 in tako letos obeležuje svojo tridesetletnico, je dolga leta služil kot edino sredstvo skupinskega sporazumevanja na internetu - šele po njegovih najstniških letih so se namreč sploh pojavili prvi forumi, ki so mu kasneje v...

29 komentarjev

Geocities danes in nikoli več

Ars Technica - Daljnega leta 1994, ko je bil internet še v povojih, je bila za večino uporabnikov edina možnost, kako priti do kakšnega megabajta prostora in ustvariti svojo osebno spletno stran, preko strani Geocities. David Bohnett in John Rezner sta Geocities sprva ustanovila pod imenom BHI (Beverly Hills Internet), ki je bilo hkrati tudi ime manjšega podjetja v južni Kaliforniji. Ti so na spletu organizirali sprva šest četrti, kasneje pa so dodajali še nove. Širšemu občinstvu so stran odprli leta 1995, ko je lahko vsakdo postal prebivalec kakšne četrti in v njej brezplačno postavil svoje spletne strani. Istega leta so se preimenovali v Geocities.

Stran se je financirala z oglasi, kar je nekatere uporabnike jezilo, a to ni zajezilo njene rasti. Do leta 1997 so postali peta najbolj odmevna spletna stran na svetu. Leta 1998 so pripravili javno prodajo delnic (IPO) z začetno ceno 17 dolarjev, ki je na borzi kmalu poletela preko stotice. Leto pozneje je tik pred pokom dot-com mehurčka Geocities...

14 komentarjev

Svetovni sejem elektronske knjige

World eBook Fair - Project Gutenberg in World eBook Library v obdobju med 4. julijem in 4. avgustom organizirata prvi Svetovni sejem elektronskih knjig (World eBook Fair). V okviru sejma bosta obe organizaciji ponudili približno 350000 knjig, v 100 različnih jezikih. Zadeva ne bi bila nič posebnega, če knjig v tem obdobju ne bi ponudili brezplačno. Prenesti si bo moč knjige vseh zvrsti, ki jih bomo lahko imeli v lasti do konca življenja, kot so zapisali. Med tem ko Project Gutenberg že ponuja knjige brezplačno v elektronski obliki, World eBook Library ponuja svoje knjige v zameno za letno članarino ($8,95 na leto). Podobnega sejma se lahko nadejamo v prihodnjih letih, ko organizaciji do leta 2009 načrtujeta ponuditi milijon knjig.

Poleg prenosa knjig na naš računalnik nas organizatorji sejma pozivajo, da tudi sami prispevamo svoja dela v elektronski obliki.

Mogoče se pa najde tudi kaka slovenska knjiga, nikoli se ne ve...

7 komentarjev

Yahoo v zelenih številkah

Australian IT - Omenjeno spletnousmerjeno podjetje je po spremembi finančne politike, ko je za nekatere svoje storitve pričelo zaračunavati, v drugem četrtletju tega leta ustvarilo dobiček -- prvič po letu 2000. 'Dobiček' je v v obdobju od aprila do konca junija znesel $21.4 MIO, kar pomeni 3 cente na delnico, v primerjavi z lanskoletno izgubo 9 centov. Klin$g!

Navedeni primer lepo dokazuje splošno nerazumevanje A. Smithove ekonomije laične (ali kvazi-strokovne, karkoli pač želite) javnosti, saj se je v 'prizadetih' uporabniških krogih na veliko govorilo o popolnem lapsusu, ki naj bi spletnega velikana popeljalo še dlje v rdečkovje.

11 komentarjev

X-drive in Windows XP

ZDNet - Verjetno vas nemalo pozna storitev X-drive, ki je nekaj časa uporabnikom ponujala zastonjskih mislim da 10 MB prostora na internetu. Posebnost X-drivea je bila predvsem integracija v okenskega Raziskovalca, saj je poseben programček dodal pogon 'X:', ki pa je bil pravzaprav bližnjica do spletnega predala.

No, X-drive pa imamo ugledati tudi v novih (še neizdanih, da se razumemo ) Windowsih XP. Prvih 30 dni naj bi bilo zastonjskih, za nadalje pa bo potrebno plačevati, in sicer predvidoma $4.95 mesečno za 75 MB do $1,695 za 37.5 GB (500-uporabniška licenca). Aja, storitev naj bi za dostop do spletnega predala uporabljala tudi Web Publishing Wizard. Klik!

3 komentarji

GeoCities PRO

Slo-Tech - Še ena od Žige Dolharja.

Yahoo bo v okviru leta 1999 prevzetega GeoCities-a, preko katerega posameznikom ponuja zastonjski prostor na njihovem strežniku (s kopico oglasov), bo ponudil 2 novi, plačniški ter brezoglasni storitvi: prva, 'GeoCities Pro' po ceni $8.95 mesečno + $15 enkratnega stroška ponuja 25 MB prostora, 5 e-poštnih naslovov ter 'personalizirani' spletni naslov (me prav, zanima, kaj so s tem dejansko mislili), različica 'GeoCities Webmaster' pa poleg tega tudi več naprednih možnosti in prostora po ceni $11.95 mesečno + $15 enkratnega stroška. Klik.

0 komentarjev

Nvidia spet svinja

HardOCP - Vsake tolko se na internetu pojavijo zgodbe, ki predstavijo ogromno Nvidio v slabi luči... kot podjetje, ki ne izbira sredstev za uspeh, ki ne da nič na posameznike in zdaj tudi kot podjetje, ki omalovažuje konkurenco. Na tej GeoCities strani se je namreč pojavil .PDF dokument, ki ga Nvidia razpošilja OEMom in prodajalcem svojih izdelkov. V osnovi gre za blatenje Kyro/Kyro2 proizvodov in poveličevanje svojih izdelkov. No, tip, ki je ustvaril to stran, je podrobno razčlenil te obtožbe in trditve, ter jih zabil nazaj tako, da kar glava peče. Resnično priporočam ogled, še posebej zato, ker nekaj zadnjih trditev postavlja pod vprašaj tudi Anandtechov test GeForca3 in Kyra2 (podobno blamažo si je Anandtech privoščil že z Rambusovim RDRAMom)!

16 komentarjev