»

V Maribor prihaja superračunalnik

Slo-Tech - Včeraj so v Mariboru na svečanosti otvorili prvi del nastajajočega superračunalnika HPC RIVR, ki nastaja v okviru projekta Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur. Projekt, ki ga koordinira Univerza v Mariboru, v njem pa sodelujeta še Institut informacijskih znanosti (IZUM) in novomeška Fakulteta za informacijske študije (FIŠ), bo na koncu postavil celoten superračunalniški sistem, ki se bo v svetovnem merilu (na lestvici Top 500) uvrščal med 20. in 40. mesto. Kot pogodbeni partnerji sodelujejo vse inštitucije, ki so članice SLING-a, torej tudi ostale univerze, Inštitut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, ARSO, ARNES in nekaj drugih partnerjev.

Prvi del HPC RIVR-ja ima zmogljivost 244 teraflops in je namenjen razvoju in preizkušanji in programski rešitev, da bo končni izdelek nared po meri za raziskovalce iz različnih ved, ki imajo zelo različna znanja, zahteve in potrebe. Nekatere simulacije terjajo veliko procesorske moči, drugod je ozko grlo skladiščenje podatkov,...

77 komentarjev

Nova Nvidiina pošast Tesla K80

Slo-Tech - Nvidia je predstavila grafično kartico Tesla K80, ki je njihov najhitrejši izdelek doslej. Kot lahko razberemo iz oznake GK210-Duo, gre v resnici na istem vezju za dva čipa GK210. S tem je približno dvakrat hitrejša od predhodnika Tesla K40, ki ima podoben čip GK110, a relativno varčnejša.

Tesla K80 ima skupaj 4992 jeder, 416 teksturnih enot (TMU) in 96 ROP. za paralelno računaje CUDA, s čimer je približno 10-krat hitrejša od najboljših centralnih procesorjev ta hip. Kartica ima 24 GB pomnilnika s prepustnostjo 480 GB/s prek dvokanalnega 384-bitnega vmesnika, kar je največja količina pomnilnika med karticami doslej. Tesla K80 zmore 2,9 teraflop/s v dvojni natančnosti in...

25 komentarjev

Lestvica TOP500 je osvežena

vir: Top 500
Top 500 - Prišel je čas za osvežitev lestvice TOP500, ki razvrsti 500 najzmogljivejših superračunalnikov na svetu po njihovi zmogljivosti. Napovedali smo že, da bo na vrhu prišlo do spremembe in točno to se je tudi zgodilo. Nov kralj med superračunalniki je kitajski Tianhe-2. S skoraj 55 PFLOPS, kolikor jih zmore v najboljših pogojih, je približno dvakrat hitrejši od Crayevega Titana (teoretični maksimum znaša 27,1 PFLOPS), ki se nahaja v laboratoriju Oak Ridge v ZDA. Slednji uporablja AMD-jeve Opterone 6274 (16-jedrniki z 2,2 GHz osnoven frekvence) in nVidiine računske kartice Tesla K20x (v osnovi na moč podobne grafičnim karticam GTX Titan), medtem ko so se kitajski razvijalci Tianhe-2 odločili za praktično popolnoma Intelove kose.

Tianhe-2 (v prevodu Rimska Cesta-2) se nahaja v Državnem Univerzitetnem centru za...

10 komentarjev

IBM krepko presegel vse

Google News - Že ptičke na drevesih čivkajo, da NEC-ov Earth Simulator ni več najhitrejši superračunalnik na svetu. Za las ga je presegel IBM Blue Gene/L, kasneje pa z rekordnimi 51,9 teraflopi še Silicon Graphics s Columbijo.

Le par dni pred ponovno objavo seznama najhitrejših superračunalnikov TOP500 pa je IBM pohitril Blue Gene/L, ki naj bi presegel neverjetnih 70 teraflopov. Poročajo mnogi.

Kje je meja?

36 komentarjev

Prenosni računalniki še niso zreli za TOP500

Overclockers Australia - Na lestvico najhitrejših 500 računalnikov na svetu se po večini uvrščajo samo dragi in posebej za ta namen zgrajeni računalniki, ki v kombinaciji s posebnimi programi tvorijo najhitrejša čuda našega sveta - računalniška se ve. Zaenkrat imajo prej omenjeni računalniki še prevlado na seznamu TOP500, a prav kmalu se lahko zgodi, da bo na tem seznamu kakšen izmed super računalnikov, ki jih bodo sestavili prostovoljci na kakšni prireditvi.

V San Franciscu se je tako zgodil prvi FlashMob, kjer so pozvali prostovoljce, da prinesejo svoje prenosne računalnike, ki so jih priklopili v mrežo ter pognali preskusne programe. Tako so kljub "samo" 256-im računalnikom, ki so jih uspeli priklopiti v mrežo, uspeli priti do polovice hitrosti, ki bi jo potrebovali za uvrstitev na seznam TOP500. Kljub temu da cilj projekta ni bil dosežen, so avtorji dokazali, da je možno doseči visoke hitrosti superračunalnikov, če je programska oprema pravilno sprogramirana, je strojna oprema kolikor toliko...

4 komentarji

Superračunalniški spisek

Top 500 - Izšel je, tako kot vsake pol leta, novi seznam najzmoglivejših superračunalnikov TOP500. Kaj prinaša novega? Japonski Earth Simulator (NEC) je še vedno prvi s 35 teraflopi. Dobro tretjino te moči ima najboljši ameriški superračunalnik - ASCI Q. Tretje čudo je iz Virginije, poganjajo pa ga procesorji G5 (IBM in Apple). IBM, HP, NEC in Cray (SGI) dominirajo na seznamu, ki se je po nameščeni moči v pol leta povzpela iz 375 na 528 TF, kar je skoraj 50-odstotno povečanje. Intel je še vedno najpogostejši procesor, AMD pa nezadržno veča svojo prisotnost. Med operacijskimi sistemi podobno velja tudi za Linux, ki ima svoja predstavnika na šestem in sedmem mestu. Zanimivo pa je, da imajo prvega konja Japonci, kljub temu da je 90 odstotkov superračunalnikov ameriških. Klik!

12 komentarjev

Superračunalnik z 78 Athlon procesorji

Electic Tech - AMD je naznanil, da je računalnik PRESTO III (računalnik Tokijskega tehnološkega inštituta) postal prvi superračunalnik, ki bazira na AMD-jevih procesorjih, ki se je vpisal na veliko Top 500 listo. Top 500 je seznam najmočnejših računalnikov na svetu, PRESTO III pa trenutno drži 439. mesto. Trenutno PRESTO III opravlja svoje delo v ustanovi, ki ima precej dolgo ime - Matsuoka Laboratory of the Global Scientific Information and Computing Center and the Department of Mathematical and Computing Science. Računalnikova naloga je predvsem poganjanje razno raznih simulacij in kompleksnih programov (za izračunavanje).
PRESTO III ni EDINI superračunalnik, ki bazira na AMD-jevih procesorjih, je pa trenutno najmočnejši računalnik na teh procesorjih. Več tukaj.

6 komentarjev