»

Velik napredek v projektu Loon

Slo-Tech - Skoraj štiri so že minila od prvih resnih preizkusov Googlovega ambicioznega projekta Loon in v tem času so se inženirji že zelo dobro naučili krmiliti balone, s katerimi na zemlji zagotavljajo dostop do interneta. Z uporabo računalniškega učenja so stopili še stopničko više in se že povsem približali komercialni uporabi, tako da prve teste za končne uporabnike napovedujejo še to leto.

Google sprva v Loon sploh ni verjel, zato je dobil tudi ime Project Loon. Bil je pač zanimiv projekt, ki bi morda lahko vodil do uporabnega izdelka, verjetno pa ne bo. A projekt je proti pričakovanjem odlično napredoval, pri tem pa so rešili cel kup predvidljivih in tudi nepredvidljivih težav. Kot je bilo na primer dejstvo, da se je tkanina preluknjala, če so jo prepogibali ali po njej hodili v navadnih nogavicah. Sedaj so baloni rutinsko v zraku že več mesecev in brez težav obkrožijo svet.

To je bila tudi prvotna ideja. Imeti jato balonov, ki bi krožila okrog sveta, tako da bi bil nad izbranim...

10 komentarjev

Google Loon osvaja Indonezijo in še svet

Slo-Tech - Še pred dvema letoma zgolj smelo zastavljen Googlov projekt postavitve dostopa do interneta po celem svetu z uporabo balonov postaja realnost. Google je že sklenil dogovor s Šrilanko, da bodo začeli projekt Loon testirati tam, še na večji skali pa ga bodo implementirali v Indoneziji. Država, ki jo sestavlja dobrih 17.000 otokov in ima 250 milijonov prebivalcev, od katerih jih ima dostop do interneta le tretjina, je zaradi socioekonomskih in geografskih dejavnikov idealna za to tehnologijo.

Google bo dostop do interneta ponudil vsaj 100 milijonom Indonezijcev, in to takšnega s hitrostmi nekaj megabitov na sekundo, kar je v rangu novih mobilnih omrežij LTE. Tehnologijo bodo postavljali z lokalnimi operaterji Indosat, Telkomsel in XL Axiata, ki bodo...

5 komentarjev

Šrilanka bržkone z balonskim internetom Google Loon

Phys.org - Google zelo ambiciozen projekt Loon za pokrivanje območje z internetno povezavo s stratosferskimi baloni bo najverjetneje že prihodnje leto premierno zaživel na Šrilanki. Tamkajšnja vlada je z Googlom podpisala memorandum o soglasju, ki daje pravno podlago za nadaljevanje pogovorov o vzpostavitvi omrežja Loon nad to azijsko državo.

Projekt Loon sestavljajo s helijem napolnjeni baloni, ki bi na višini 20 kilometrov ostali približno tri mesece in bi omogočali širokopasovni dostop do interneta na področju pod seboj, ki bi ga pokrivali. Po treh mesecih bi posamezen balon zamenjali, tako da bi bila zagotovljena neprekinjena povezljivost. Google je balone za Loon že preizkušal na Novi Zelandiji, same storitve pa seveda niso ponudili še nikjer. Trenutno testi tečejo v...

17 komentarjev

MWC: Google bi postal tudi mobilni operater

Ars Technica - Googlov podpredsednik Sundar Pichai se je na Mobile World Congressu razgovoril o Googlovih željah, da podjetje postane tudi mobilni operater. Podjetje v nekaterih ameriških mestih že ponuja izredno hiter internet prek optičnih povezav, imajo pa tudi dolgoročnejše in velikopotezne načrte o dostavi interneta z brezpilotnimi letali in baloni. V primerjavi s tema idejama je postavitev mobilnega omrežja precej dolgočasno predvidljiva. Tehnologija obstaja, težave so več ali manj rešeno, razvoj gre le v pokritost in inkrementalno povečevanje hitrosti prenosa podatkov.

Posla mobilnega operaterja bi se Google lotil po svoji navadi, torej previdno in na manjšem območju, podobno kot so tudi kraje...

0 komentarjev

Googlu bo pri internetu z balonov pomagala francoska vesoljska agencija

Google - Francoska vesoljska agencija (CNES) in Googla sta najavila partnerstvo pri reševanju zagotavljanja internetne povezljivosti v odročnih sveta, kjer ni optičnih, bakrenih ali satelitskih povezav. CNES bo sodeloval v lani napovedanem projektu Loon, s katerim želi Google z baloni v odročne kraje prinesti povezave do interneta.

Lahki poliestrski baloni imajo sončne celice in osnovno elektroniko, ki jim omogoča tako medsebojno komunikacijo kakor tudi prenos podatkov na zemljo. Sprejemniki na tleh z njimi komunicirajo prek posebnih anten...

5 komentarjev

Googlov podpredsednik skočil z roba vesolja in presegel predlanski rekord

Slo-Tech - V veliki tajnosti in brez medijskega pompa je Googlov inženir in podpredsednik Alan Eustace včeraj podrl predlanski Baumgartnerjev rekord in skočil z višine 41.419 metrov. S tem je za dobra dva kilometra izboljšal rekord za skok z najvišje višine, mimogrede pa je postavil še nekaj drugih.

Pred dvema letoma je Felix Baumgartner v sodelovanju z Red Bullom naredil odmeven medijski dogodek, Eustace pa se je projekta lotil povsem drugače. Sofinanciranja ni želel niti od Googla, čeprav mu je bil ta pripravljen priskočiti na pomoč. Sodelavci ga opisujejo kot preprostega človeka, ki pa ima rad adrenalin. Da mu ni bilo treba polagati računov in da njegovega dosežka ne bodo uporabljali v reklamne namene, je svoj projekt v celoti financiral sam.

Tri...

45 komentarjev

Google preizkuša internet na balonih

BBC - Google se je lotil zelo ambicioznega projekta, s katerim želijo omogočiti enostavno in poceni pokritje oddaljenih delov sveta s širokopasovnim internetom. V okviru projekta Loon bodo v nebo poslali približno trideset superlahkih balonov, ki bodo zagotavljali internet podoben povezavi 3G pod seboj.

Lahki poliestrski baloni imajo v zaprti plastični kupoli pod tlakom lahke pline, ki zagotavljajo zadosten vzgon. Google bo balone, ki v premeru merijo 15 metrov, opremil s telekomunikacijsko opremo in jih poslal v stratosfero na višino 20 km. To je nad rezerviranimi višinami za letala, tako da gneče tam ni. Posamezen balon bo zagotavljal internet v radiju 40 kilometrov pod seboj, na nebu pa naj bi ostal okrog 100 dni. Potem se bo kontrolirano...

26 komentarjev

Bitcoin izgubil polovico vrednosti

Slo-Tech - Dodatek (ob 23:35): Z bitcoinom se spet trguje nekoliko više, v tik pod 200 dolarji (sorazmerno blizu jutranjega vrha in konsistentno z dogodki preteklih dni). Kot kaže, je bil nihljaj navzdol posledica začasne nedosegljivosti trgovanja preko vodilnih borz Mt.Gox (ZDA) in BitStamp (Slovenija) zavoljo DDOS-napada. Nekaj nezaupanja v valuto naj bi dodal še neimenovani Redditor z vzdevkom "bitcoinbillionaire", ki je naključnim uporabnikom portala zmetal za več tisoč dolarjev kovančkov v napitninah (+bitcointip). Lastniki bitcoinov so torej začasno mirnejši, a živcev je šlo še in še, hkrati pa je lastnika zamenjalo en kup premoženja.

Dodatek (ob 0:01): Trgovanje je še vedno zelo nestanovitno in spet na precej nižjih nivojih, saj cena bitcoina divje niha med 150 in 200...

56 komentarjev

Raziskave z ogromnimi helijevimi baloni

CBS News - NASA je v nedeljo na severu Švedske izvedla prvega od več napovedanih spustov ogromnih helijevih balonov, ki so opremljeni s teleskopi za astrofizične eksperimente in raziskave kozmičnega žarčenja.

Prvi polet bo služil kot preizkus trpežnosti balona, ki bo na poti od Esrange do Aljske seboj prenašal še 2.700 kilogramski teleskop, letel bo na višini 40 kilometrov, polet pa naj bi trajal od 6 do 9 dni.



Za trenutno serijo poizkusov (od leta 1974 pa do danes so iz okolice Esrange, 1.200 kilometrov severno od Stockholma, izpustili že okoli 450 znanstvenih balonov) bodo uporabili balon, ki meri 120 metrov v višino, premer znaša 140 metrov, za njegovo napolnitev pa porabijo približno...

28 komentarjev

Google preizkuša slikovne oglase

PC World - Iskalnik Google je znan po svojem minimalističnem in do uporabnika prijaznemu izgledu. Kljub temu pa jim je uspelo v njihovo stran vključiti oglase, ki na eni strani niso nadležni za uporabnika na drugi strani pa s pomočjo usmerjenega oglaševanja, oglaševalci dosegajo veliko boljše rezultate.

Vendar je očitno vseeno pritisk na Google z željami po klasičnih pasicah, kjer vam s pomočjo animacije poskušajo prodati vijolčno opico, prevelik. Tako PCWorld poroča, da je Google omogočil obstoječim oglaševalcem, da poleg besedilnih oglasov vnašajo tudi slikovne. S to potezo upajo, da bodo uspeli iztrgati delež oglaševalskega kolača DoubleClicku ter Overture.

Za nas, uporabnike, pa je zanimivo kako nameravajo preprečiti zavajanje uporabnika. Vsak oglas bo imel na dnu slike poseben pas na katerem bo napisan spletni naslov kamor kaže povezava na sliki.

Sedaj, ko bom Bonzija gledal tudi na Googlu, bo moja spletna izkušnja nedvomno veliko boljša...

3 komentarji