»

Which?: Apple in HTC precenjujeta baterije v svojih telefonih

vir: Pexels

Slo-Tech - Britanska potrošniška organizacija Which? je izpeljala test vzdržljivosti baterij nekaterih najbolj popularnih pametnih telefonov in izkazalo se je, da pri navajanju podatkov pretiravata Apple in HTC. Nasprotno pa na drugi strani Samsung, Nokia in Sony včasih kar močno podcenjujejo baterije, ki jih vgrajujejo v svoje izdelke.

Pri Which? so aprila sami nabavili 50 telefonov petih ponudnikov, pri čemer je vsako znamko zastopalo najmanj šest telefonov. Rezultati so zanimivi: Apple pri svojih izdelkih navaja od 18 do 51 % daljši čas baterije, kot se je potem izkazalo na testu. Najhuje je pri iPhonu XR, kjer uradni podatki govorijo o do 25 urah pogovorov, na preizkusu pa je zdržal le 16 ur in 32 minut. HTC je denimo največ...

27 komentarjev

Večina proizvajalcev garancijo nepošteno omejuje

Slo-Tech - Večno jabolko spora pri elektronskih napravah so popravila na nepooblaščenih servisih in garancija. Svoj čas so imeli celo računalniki na ohišju nalepko, ki je z grožnjo razveljavitve garancije preprečevala odpiranje. Toda to je nezakonito tako v Evropi kakor ZDA.

Ameriška neprofitna organizacija US PIRG je izvedla raziskavo
, v kateri so preverjali, kako se proizvajalci držijo zakona, ki prepoveduje nepoštene omejitve garancije...

136 komentarjev

Apple primoran nuditi dveletno garancijo

ZDNet - Potem, ko je po prejeti kazni 900 tisočih evrov moral lani Apple spremeniti svoje pogoje garancije v Italiji, so danes prenovili še pogoje garancije za Francijo, Nemčijo in Belgijo.

Spomnimo: Apple je za svoje naprave nudil zgolj eno leto garancije, Evropska zakonodaja pa predpisuje, da morajo prodajalci nuditi vsaj dve leti garancije. Ker je Apple svoje izdelke oglaševal zgolj z enoletno garancijo, dveletno pa je nudil kot plačljivo storitev AppleCare, je italijanska Agencija za varstvo konkurence dosodila (Googlov prevod), da mora Apple zaradi zavajanja skupno plačati malodane milijon evrov kazni.

Zaradi želje po ustrezanju evropski zakonodaji (oz. bolje rečeno zaradi strahu pred novimi kaznimi) je Apple tako spremenil garancijske pogoje za Francijo, Nemčijo in Belgijo. Nadejamo se, da se Apple v bližnji prihodnosti uskladi tudi s preostalimi članicami EU.

Če bi tako upoštevali še direktivo o baterijah, ki navaja, da mora biti uporabnikom iz naprav omogočeno enostavno...

41 komentarjev

Apple se opravičuje kitajskim potrošnikom

Applov izvršni direktor Tim Cook je lani obiskal Kitajsko

The New York Times - Včasih se je to dogajalo sila redko, v zadnjem času pa ni več nezaslišan slučaj, da se Apple - opraviči. Tako so se včeraj opravičili kitajskim potrošnikom, če so ti dobili vtis, da jih Apple obravnava oholo. Odzivi so mešani.

Zgodba se je začela zapletati 15. marca, ko je na svetovni dan potrošnikov kitajska televizija objavila reportažo, kako podjetja na Kitajskem obravnavajo potrošnike. Ob tem so ostro okarali Apple, češ da ponuja prekratko garancijo (kitajska zakonodaja zahteva dvoletno, Apple pa je ponujal le leto dni) in da odira potrošnike na servisu. Zamenjava zadnjega pokrova na iPhonu naj bi tako na Kitajskem stala 90 dolarjev. Po stari navadi se Apple na pripombe sprva ni odzval, a se je na Kitajskem razvnel velik vihar. O Applovih...

5 komentarjev

V EU se obeta pocenitev e-knjig

Guardian - Evropska komisija je danes sporočila, da so se pogodili z Applom ter štirimi založniki Hachette Livre, HarperCollins, Simon & Schuster in Macmillan, ki so jih sumili usklajenega in koordiniranega nastopa na trgu pri prodaji e-knjig, kar predstavlja kršitve protimonopolne zakonodaje.

Spomnimo, da ima spor svoje zametke v letu 2010, ko se je začela e-črkarska pravda med Amazonom in Applom. Amazon je tedaj sam določal, po koliko bo prodajal knjige, kar je s pridom izkoristil Apple in vsilil agencijski model. Po tem modelu namreč ceno e-knjig določajo založniki, Apple pa zgolj pobere 30...

29 komentarjev

EU žuga Applu zaradi zavajajočega oglaševanja

Viviane Reding žuga

Bloomberg - Evropska komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Viviane Reding je pisala članicam Evropske unije, naj preverijo, ali Apple v posameznih državah zavaja pri oglaševanju svojih izdelkov. Gre za oglaševanje garancijskega jamstva, ki je po direktivi 1999/44/ES v EU predpisano minimalno na dve leti (pri nas zakonodaja to definira v 37.b in 37.c členu Zakona o varstvu potrošnikov). Pri tem ne gre za obvezno in popolno enoletno garancijo, ki jo dodatno predpisuje slovenska zakonodajo, ampak za osnovno dvoletno jamstvo, da izdelek v dveh letih po nakupu ne bo imel stvarnih napak.

Apple v svojih oglasih poudarja, da dobijo kupci z napravo še enoletno garancijo, omogoča pa tudi dokup triletne garancije. Ob tem...

15 komentarjev

Apple zavajal v Italiji, pritožba zavrnjena

ZDNet - Konec lanskega leta smo pisali o odločitvi italijanskega varuha konkurence in pravic potrošnikov AGCM, ki je Applu izrekel skoraj milijon evrov kazni zaradi zavajanja potrošnikov z garancijskimi pogoji. V EU je predpisana minimalno dvoletno jamstvo za stvarne napake (to ni isto kot enoletna garancija, ki je v Sloveniji obvezna poleg dvoletnega kritja). Apple je pri prodaji svojih izdelkov oglaševal enoletno razširjeno garancijo AppleCare, ki sicer nudi širše kritje od zakonsko predpisanega, in hkrati ponujal dokup dodatnega leta te razširjene garancije. Nikjer pa niso omenili, da v vsakem...

21 komentarjev

Apple zaradi zavajanja oglobljen v Italiji

Slo-Tech - Italijanski AGCM (Autorità garante della concorrenza e del mercato), ki skrbi za varovanje konkurence in pravic potrošnikov, je Applu izrekel skoraj milijon evrov težko globo zaradi zavajanja potrošnikov.

Srž problema je tičala v oglaševanju osnovne in plačljive podpore in garancije. V Evropi je namreč že od leta 1999 v veljavi direktiva 1999/44/ES, ki eksplicitno zahteva najmanj dvoletno garancijo za stvarne napake na vsak izdelek, ki se proda v EU (pri nas je določba prenesena v 37.b in 37.c člen Zakona o varstvu potrošnikov). Medtem pa je Apple v Italiji na svojih...

46 komentarjev