»

ZDA nad Snowdna še s civilno tožbo

vir: Flickr

Slo-Tech - Državno tožilstvo vzhodne Virginije je včeraj zoper Edwarda Snowdna vložilo še civilno tožbo, s katero zahteva zaseg morebitnih premoženjskih koristi, ki bi jih ta dobil od pravkar izdane avtobiografije Permanent Record. Med toženci so tudi založniki, ki so knjigo izdali, s čimer želi tožilstvo preprečiti, da bi kakršnakoli sredstva prišla v roke Snowdnu. Vloženi zahtevek je sicer ločen od kazenskega, ki zoper njega teče zaradi domnevnega razkritja tajnih informacij.

Kot v obrazložitvi za javnost navaja tožilstvo, s tožbenim zahtevkom ne želijo preprečiti izida oz. distribucije knjige,...

37 komentarjev

ZDA za vdor v Yahoo obtožujejo zaposlena v ruski FSB

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo za vdor v Yahoo, ki se je zgodil leta 2014 in v katerem so napadalci odnesli osebne podatke 500 milijonov uporabnikov, obtožuje dva ruska vohuna in še dva hudodelca. Obtožena sta Dmitry Dokuchaev in Igor Sushchin, ki sta zaposlena v internetnem oddelku ruske obveščevalne službe FSB. Poleg njiju sta na obtožnici še znani kriminalec Alexsey Belan, ki se skriva v Rusiji, in Karim Baratov, ki so ga včeraj aretirali v Kanadi.

To je prvi primer, da so ZDA vložile uradno obtožnico proti uslužbencem ruskih državnih služb zaradi računalniškega kriminala. Pred tremi leti pa so podobno storile tudi proti petim kitajskim uslužbencem.

Sedanjo četverico ZDA obtožujejo nepooblaščenega vstopa v računalniški sistem, prevare, kraje trgovinskih...

12 komentarjev

Primer Snowden: Rusija je vedela za prihod, malomarna zaščita v NSA

Slo-Tech - Ko je sedaj že slavni žvižgač iz NSA po nekajtedenskem skrivanju v Hongkonu priletel v Moskvo na letališče Šeremetjevo, so ruske oblasti odigrale vlogo presenečenega gostitelja. S tem naj bi si Hongkong elegantno opral roke in vroči kostanj naprtil Rusom. A resnica je bolj zapletena, razkriva Washington Post. Snowden je že v Hongkongu kontaktiral Rusijo.

Torej, ko je Greenwald v Guardianu objavil Snowdnove dokumente, se je Snowden odjavil iz hotela Mira v Kowloonu in poniknil, dokler se ni ponovno pojavil v Rusiji. A v vmesnem času je preživel več dni na ruskem konzulatu v Hongkongu, pravi več prič. Snowden je v Hongkong pripotoval 20. maja, 11. junija pa se je odjavil iz hotela. V Rusijo je pripotovla 23. junija. Vmes...

28 komentarjev

Snowden tabori na moskovskem letališču

Russia Today - Ruski predsednik Vladimir Putin je potrdil, da se ameriški žvižgač Edward Snowden že od nedeljskega prihoda nahaja v tranzitni coni na moskovskem letališču Sheremetyevo. Ameriške zahteve za izročitev je za zdaj zavrnil, spremljajoče očitke nekaterih senatorjev in diplomatov o nesramnosti in nesodelovanju pa temu primerno označil kot "arogantne" in "nesmiselne". Dodaja, da z ZDA ne sporazuma o izročanju, da ni v Rusiji storil ničesar kaznivega, zato velja za svobodnega državljana in lahko kadarkoli odpotuje.

Seveda ni tako enostavno. ZDA so Snowdenu minuli vikend preklicale potni list in že do...

49 komentarjev

Snowden na poti v Rusijo

Daily Mail - Edward Snowden, žvižgač iz afere Prism, ki ga ZDA obtožujejo vohunjenja, je danes zgodaj zjutraj prostovoljno zapustil Hongkong in odpotoval v Rusijo. Z Aeroflotovim letalom bo tja pripotoval predvidoma ob 15.15 uri po slovenskem času. Ruske oblasti ne želijo komentirati teh navedb, medtem ko jih je Wikileaks potrdil.

Hongkonške oblasti so včeraj iz ZDA prejele zahtevek za izdajo pripornega naloga za Snowdena, ki pa ni bil povsem v skladu s hongkonškimi pravnimi zahtevami. Hongkong je zato obvestil ZDA, naj zahtevek popravijo in pošljejo dopolnjenega, da bo postopek lahko stekel. Vmes se je Snowden, ki je bil svoboden državljan, na lastno željo vkrcal na letalo za Moskvo. Pri tem so mu pomagali pravni svetovalci Wikileaksa, ki ga tudi spremljajo na letalu. Kam ga...

31 komentarjev

Snowden obtožen vohunjenja

Edward Snowden

Washington Post - ZDA so Edwarda Snowdna uradno obtožile vohunjenja, razkriva vložena obtžnica zoper njega. Obtožnica ga bremeni nepooblaščene objave informacij o nacionalni obrambi, namerne objave zaupnih obeščevalskih informacij in kraje vladne lastnine. Prvi kaznivi dejanji opisuje zakon o izdaji države iz leta 1917, zaradi česar Snowdnu grozi do 10 let zapora za vsako obtožbo.

Obtožnici so vložili že 14. junija, sedaj pa jo je sodišče odpečatilo. Snowden se je že pred objavo podatkov, ki so zanetili afero Prism, zatekel v Hongkong, kjer se sedaj skriva na neznani lokaciji. Želi si pridobiti politični...

17 komentarjev

Kam bo šel Snowden?

Edward Snowden

Slo-Tech - Najprej bi sicer morali ugotoviti, kje je ta hip, a vseeno je bolj žgoče vprašanje, kam bo Edward Snowden v srednjeročni prihodnosti šel. Pred razkritjem velike prisluškovalne afere Prism je pobegnil v Hongkong, kjer je ta teden zapustil hotel in izginil neznano kam. Snowden je v intervjuju za Guardian povedal, da bi si želel pridobiti azil na Islandiji. A to ni tako preprosto, čeprav je Islandija demokratična država, ki zagovarja svobodo govora in interneta.

O tem je danes govorila Birgitta Jónsdottír, islandska poslanka, ki se že dva tedna mudi na obisku v ZDA. Povedala je, da so...

30 komentarjev

Snowden poniknil

Slo-Tech - Edward Snowden, ki je odgovoren za razkritje prisluškovalne afere Prism, je izginil neznano kam. V Hongkong je pripotoval 20. maja, preden je objavil dokumente, saj se je želel izogniti gotovi aretaciji v ZDA. Hongkong ima sicer podpisan sporazum o izročanju z ZDA, a pričakovati je, da bi Kitajska blokirala ali vsaj oteževala izročitev.

Danes okrog poldneva po lokalnem času se je Snowden odjavil iz hotela Mira v Kowloonu, kjer je prebival, in se odpravil neznano kam. Za zdaj ni nobenih indicev, da bi izginil neprostovoljno, verjame pa se, da je še vedno v Hongkongu, pravi Ewen MacAskill, ki je za Guardian pokrival zgodbo. Povsem možno je, da je Snowdnu preprosto zmanjkalo denarja za...

27 komentarjev

Mož, ki je razkril največje prisluškovanje na svetu: Edward Snowden

Guardian - Britanski časnik Guardian je pred nekaj dnevi razkril informacije, da ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) na internetu prisluškuje več milijonom Američanov in da zmore prestrezati praktično vse. Sprva je na internet pricurljal strogo zaupni nalog, ki ga je NSA izročil operaterju Verizon, s katerim mu je naložil izročanje prometnih podatkov o vseh klicih znotraj ZDA in v tujino. Podatki obegajo telefonske številke, IMSI, trajanje in čas klica, ne pa tudi vsebinskih. Nalog velja od 25. aprila do 19. julija, v njem pa je izrecno zapisano, da se obstoja nadzora ne sme razkriti nikomur.

Dan pozneje je javnost izvedela za program Prism, ki prisluškovanje na internetu postavlja v...

118 komentarjev

Liberty Reserve opral šest milijard dolarjev

The New York Times - Te dni postaja jasno, kako velika je bila pravzaprav operacija, ki jo je vodila nedavno zaprta stran Liberty Reserve. Odpečatena je namreč obtožnica zoper ustanovitelja strani in njegove in šest sodelavcev, v kateri jih tožilstvo bremeni pranja denarja. Oprali naj bi kar šest milijard dolarjev.

Prejšnji teden ni bil aretiran le Arthur Budovsky, ki so mu vzeli prostost v Španiji, ampak so na Kostariki in v New Yorku aretirali še štiri druge predstavnike strani (Vladimir Katz, Azzeddine el Amine, Mark Marmilev in Maxim Chukharev). Na Kostariki so preiskali tri hiše in pet podjetij, ki so bili povezani z Liberty Reserve. Allan Esteban Hidalgo Jimenez in Ahmed Yassine Abdelghani pa ostajata na begu.

Stran Liberty Reserve je imela samo v ZDA 200.000 uporabnikov,...

7 komentarjev

Applov izvršni direktor pred Senatom: davke plačujemo

Forbes - Applov izvršni direktor Tim Cook je danes pred Senatom pojasnjeval, kako je z Applovim plačilom davkov. Podjetje namreč svoje tuje prihodke prek dveh irskih in ene nizozemske podružnice spravi v davčne oaze, kjer davkov na dobiček ni. Senatni odbor je tako ocenil, da se je Apple izognil plačilu davka na 44 milijard dolarjev dobička. Odbor je lani zaradi enakih očitkov že preiskoval Microsoft in Hewlett-Packard, ki uporabljata podobne trike.

Že včeraj je bila na Applovih straneh dostopna izjava, ki jo je danes predstavljal Cook. V njej je poudaril, da je Apple največji plačnik davkov v ZDA. Lani so plačali šest milijard dolarjev davkov in kar 2,5 odstotka celotne mase davkov na dobiček v ZDA. Dodaja, da Apple zaposluje...

34 komentarjev

Za tihotapljenje iphona čez kitajsko mejo tri evre in zaporna kazen

Reuters - Elektronika (in nekateri drugi zahodni izdelki, na primer parfumi) so na Kitajske močno obdavčeni, zato tihotapljenje teh izdelkov čez mejo cveti. Najbolj priljubljeni so seveda Applovi izdelki, ki so na Kitajskem resnični statusni simbol. Še posebej se tihotapljenje razmahne po izidu telefonov v ZDA in pred kitajskim debijem, ko iphoni potujejo na vzhodu po vsem mogočih poteh. Ena izmed pomembnih vstopnih točk je hongkonško-kitajska meja.

Hongkong ima podobno kot Macao na Kitajskem posebni carinski status, zato je tihotapljenje prek teh meja razširjeno vsaj tako, kakor je bilo na zahodnih jugoslovanskih mejah. Kitajska je v boju zoper tihotapce aprila zaprla stran LanyouShuma.com, kjer so se ti izdelki...

5 komentarjev