»

Letos IDF krajši in skromnejši

CNet - Ko je vojska, je vojska za vse, so včasih dejali, in to velja tudi pri varčevanju. Intel letos ne bo le krčil proizvodnje in odpuščal zaposlenih, ampak bo zmanjšal še ostale nenujne izdatke, kamor sodi tudi IDF.

Intel Developer Forum je dvo- ali trodnevna prireditev, ki se običajno vsako leto zgodi trikrat. Aprila na Kitajskem, septembra v ZDA in oktobra na Tajvanu, v preteklosti pa so se ustavili tudi v drugih mestih. Zaradi finančne negotovosti so se sedaj odločili, da bo letošnji IDF v Pekingu trajal samo še en dan, medtem ko bo tajvanska različica odpadla v celoti. Poleg tega bo kitajski IDF izgledal letos bolj klavrno, saj bo obiskovalcev kar petkrat manj kot prejšnja leta, ocenjujejo. Ameriški del IDF-a se ne bo spreminjal. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je ob tem povedal, da so bile reakcije razstavljavcev izrazito pozitivne, saj bodo tudi sami prihranili kakšen evro, dolar, jen ali juan. Prihodnje leto naj bi bilo spet vse po starem.

6 komentarjev

Abit BH7

vir: HardOCP
HardOCP - Z AMD-jevimi Athloni zadnje čase dosegajo ljudje veliko rekordov v navijanju. Ravno nasprotno pa se dogaja z Intelovimi P4, ki jih zaklenjeni množilniki zelo ovirajo pri navijanju. Medtem ko vsak povprečen navijalec z AMD-jem brez problemov pride do 190 MHz FSB, je s Pentiumi4 povsem drugače.

Pri ABIT-u so skušali temu narediti konec in zato na trg poslali matično ploščo BH7, ki temelji na vezju Intel i845PE. To vezje podpira procesorje s Hyper-Threading tehnologijo, ima podpro do 800 MHz FSB (navitega seveda), ter sprejme procesorje s 400 ali 533 megaherčnim vodilom. Podpira pomnilniške module DDR 400 (največ 2 GB), ima en priključek SATA in vgrajeno zvočno 6-kanalno kartico, mrežno...

0 komentarjev

Pričetek IDF

X-Bit Labs - Intel Corporation je danes uradno otvoril svoj Intel Developer Forum Spring 2003 dogodek v San Joseu, Kalifornija v McEnery Convention centru. Pričakovano je, da bo Intel povedal več o procesorjih in čipih, ki jih trenutno proizvajajo ali jih še bodo. Posebne pozornosti bo deležna tudi IA64 arhitektura, zanemariti pa ne gre niti tehnologij z IA32 dela, kot so Hyper-Threading, PCI Express in ostale. Intel obljublja goro podatkov in demonstracij novosti. Tuje spletne strani zatrjujejo, da bodo pravočasno in ažurno obveščale, kaj se dogaja. Klik!

0 komentarjev

Intelova nova čipovja

X-Bit Labs - Intel bo jutri uradno predstavil svoja nova vezna nabora, ki se bosta imenovala i845PE ter i845GE. Oba bosta podpirala Pentiume 4 nove generacije, PC2700 DDR pomnilnik, Hyper-Threading tehnologijo in ostale dobrote, ki smo jih od Intela že vajeni. Bistvena razlika med obema čipovjema je že vgrajen grafični procesor nabora i845GE.

Japonci so, kot vedno, prvi v vsem, tako da so na Japonskem že včeraj začeli s prodajo matičnih plošč na teh naborih. Zaenkrat so plošče na teh naborih izdali Gigabyte, Asus, Abit, MSI ter Intel. Cene plošč segajo od 100 do 175 dolarjev. Klik!

0 komentarjev

Epoxove nove plošče

The inquirer - Epox je nedavno predstavil plošči 4PEA+ in 4GEA+, ki sta osnovani na podlagi 845GE, oz. 845PE nabora. Plošči podpirata dolgo opevani hyper-threading. Za tem imenom se skriva Intelova tehnologija, s pomočjo katere se lahko procesor, ki vsebuje to tehnologijo, predstavi kot dvo-procesorski sistem. Plošča 4PEA+ se bo lahko pohvalila s podporo do 2 GB 333 MHz DDR pomnilnika, izvzeta pa ne bo tudi podpora USB 2.0 in obetavnemu standardu SerialATA.

Mimogrede, edina razlika med naboroma je, da eden vsebuje integrirano grafično kartico drugi pa ne. Plošči se bosta lahko pohvalili še z dodatkom za nedeljske modifikatorje, saj bosta na ventilatorju, ki bo hladil northbridge dve LED diodi.
Medtem, ko lahko o hyperthreadingu zadnje čase berete na različnih koncih in krajih, pa boste lahko več o prej omenjenih naborih prebrali v prihodnjih dneh, ko ju bo Intel tudi uradno predstavil.

0 komentarjev

Intel demonstriral Pentiuma 4 pri 4.7 GHz

Sillicon Strategies - Sicer le v reklamne namene, a vendarle - 4.7 GHz pošast je bila predstavljena na IDFju (Intel Developer Forum). Hkrati so napovedali splavitev 3.0 GHz verzije s HyperThreading tehnologijo, ki je bila do sedaj rezervirana le za Xeon procesorje.

Vse lepo in prav, v hitrosti Intelu ni para, a za povprečnega računalničarja bo tak procesor še nekaj časa ostal le neuresničena želja. Ah, kaj hočemo...

0 komentarjev

Razvoj pomnilnika DDR-II

Ace's Hardware - Howard David od podjetja Intel je pred kratkim na Intel Developer Forumu predstavil DDR-II, prestolonaslednika njegovega veličanstva DDR. Nov tip pomnilnika naj bi bil hitrejši, stabilnejši, pa tudi varčnejši. Sicer stvar še ne dokončna, vendar pa bi se znalo zgoditi, da bo RDRAM kmalu le še senca preteklosti, kajti DDR-II bo s svojo visoko prepustnostjo veliko bolje zadovoljeval prihajajoče Intelove procesorje. Dokončne specifikacije bomo najbrž izvedeli v zadnji četrtini tega leta, če pa vas zanima več, pa pojdite sem. Vsekakor zanimivo tehnično branje za dolgočasno nedeljsko popoldne.

0 komentarjev

Satelit Thuraya

Boeing - Boeing oz. njegov oddelek BSS (Boeing Sattellite Systems) je ta teden predal v uporabo satelit Thuraya, ki ga je zgradil za istoimensko podjetje v Združenih arabskih Emiratih. Thuraya je namenjen globalnim komunikacijam (GSM). En satelit, ki je zaenkrat v orbiti (drugega so zgradili kot rezervni del oz. v namene razširitve sistema), pokriva površino 99 držav Evrope, Srednjega vzhoda, srednje Azije, Indije ter severne Afrike, površino, ki jo trenutno poseljuje kar 2.3 milijarde ljudi. Projekt je stal 960 milijonov dolarjev, satelit pa so izstrelili poleti 2000.
Najbolj zanimiv pa je slednji podatek: Thurayin centralni procesor je petkrat močnejši kot najmočnejši procesor, ki jih je do sedaj izdelal Boeing, in ima večjo računsko moč kot 3000 PIII procesorjev.

3 komentarji

Govorice o Intel Banias

X-Bit Labs - O Intelovem novem precesorju Banias je še vedno znano sorazmerno malo, vendar pa se iz dneva v dan pojavljajo nove govorice o temu projektu, ki se včasih izkažejo za malce bolj točne, včasih za malce manj. Njihovo pristnost so preverili na X-bit labsih, kjer nam prinašajo nekaj informacij o prihajajočem projektu: Banias bo procesor, ki bo namenjen lahkim prenosnikom, datum predstavitve pa je še daleč, saj namerava Intel poslati čip v proizvodnjo šele v drugi četrtini leta 2003, prve primerke pa naj bi videli julija 2002. Čeprav se o samem čipu še vedno ne ve veliko, pa je v javnost pricurljala novica o Baniasovih chipsetih. Chipseta bosta dva: Odum bo namenjen zahtevnejšim uporabnikom, Monterra pa bo namenjen manj zahtevnejšim, saj bo vseboval integrirano grafično jedro. Znano je tudi, da bo Banias osnovan na popolnoma novem jedru, ki ne bo imel nič skupnega z jedrom Pentiuma 3 ali 4, vendar bo kljub temu vseboval vse napredne ukaze, ki jih vsebuje Penitum4 - tudi SSE2. Ker dela na...

0 komentarjev

Gainward in 3.5ns RAM

Slo-Tech - Gainward, pri nas ne tako priznano podjetje, je uporabnike obvestil, da bo v začetku junija na Computexu predstavil serijo grafičnih kartic, katerih posebnost je uporaba ultra-hitrega 3.5ns DDR SDRAMa. Verjetno mi ni potrebno posebej poudarjati, da je 3.5ns RAM sposoben izjemnih hitrosti - Gainward zagotavlja vsaj 285MHz. Najbolj razveseljiva novica pa je, da bo s tem hitrim pomnilnikom opremljena tudi serija GF2 MX kartic. To pomeni, da bomo za zelo zmerno ceno dobili grafično kartico z ultra hitrim pomnilnikom in s tem tudi odličnimi performansami. Več pa tukaj. Thnx, OZZY.

0 komentarjev