»

SAP-ov zaposleni na Ebayju našel SSD, ki je bil ukraden iz SAP-a

Slo-Tech - Rabljeni diski, ki se prodajajo na Ebayju, nemalokrat sploh niso formatirani ali pobrisani in vsebujejo podatke prejšnjih lastnikov. Podobno velja tudi za ključke USB in ostale spominske naprave, o čemer smo pisali že pred desetletjem. Redkejši pa so primeri, ko kupci na Ebayju najdejo komponente, ki so jim bile ukradene. Iz SAP-ovega podatkovnega centra v Baden-Württembergu so ukradli štiri SSD-je, ki so se sedaj znašli na Ebayju. To vemo, kar je enega kupil - zaposleni v SAP-u.

Diske so ukradli novembra lani. Eden izmed njih se je kasneje znašel na Ebayju, kjer ga je zaposleni v SAP-u brž kupil. Na disku je nato našel osebne podatke več kot 100 zaposlenih v SAP-u. Hitro je stekla preiskava, ki je pokazala, da so diske ukradli zaradi pomanjkljive varnosti. Čeprav je bil podatkovni center varovana lokacija, niso preverjali ljudi, ki so vstopali in izstopali. Ko so diske prestavili na manj zaščiteno lokacijo, so od tam izginili. To je že peti potrjeni incident, ko so iz SAP-ovih...

53 komentarjev

Amazon uvaja barantanje

Slo-Tech - Na Amazonu sicer redno najdemo različne popuste in akcije, a bistvena razlika v primerjavi s Ebayjem in podobnimi ostaja dokončnost prikazane cene. Kolikor piše, da izdelek stane, za toliko ga lahko dobimo. Odslej to ne bo več edina možnost.

V želji po povečanju prodaje je Amazon uvedel nov način prodaje Make an Offer (Postavi ponudbo). Prodajalci, ki za svoje izdelke odkljukajo to možnost, bodo imeli ob ponudbi še dodaten gumb, s klikom na katerega bodo lahko potencialni kupci predlagali nižjo ceno za izdelek od postavljene. Prodajalec bo potem lahko ponujeno sprejel, zavrnil ali postavil protiponudbo. Če se bosta prodajalec in kupec sporazumela o drugačni, nižji ceni, se bo kupčija sklenila po tej ceni. Amazon želi pristaviti svoj lonec in pospraviti provizijo, zato ju vzpodbuja za uporabo njegove...

2 komentarja

Dražbe na Ebayju čedalje redkejše

BuisnessWeek Online - Ebay je zaslovel kot spletna stran za dražbe, a se njegova funkcija s časom spreminja. Pravih avkcij, na katerih se dražitelji potegujejo za izdelek v omejenem časovnem okviru, je čedalje manj, narašča pa delež izdelkov z znano in nespremenljivo ceno, kažejo podatki NBER. Razlogov je več.

Danes je manj kot 15 odstotkov vseh izdelkov, ki se prodajajo na Ebayju, na voljo v avkcijah. Še pred 10 leti je bil ta delež 90-odstoten. Od takrat je ves čas zlagoma upadal, še posebej izrazita sprememba pa se je zgodila leta 2008, ko je Ebay spremenil iskalni algoritem. Takrat na prvo mesto ni več uvrščal izdelkov z najkrajšim časom do izteka avkcije, ampak je bilo sortiranje odvisno tudi od...

28 komentarjev

Zakaj bi se bogati Apple zadolžil za 17 milijard dolarjev?

The New York Times - Na prvi pogled se sliši paradoksalno. Apple ima trenutno 145 milijard dolarjev denarnih sredstev in ekvivalentov, kar je ogromno. Podjetje redno prideluje visoke dobičke - ki v zadnjem kvartalu resda niso bili več rekordni - a cena delnice podjetja je kljub temu izgubila več kot tretjino vrednosti. Apple je zato napovedal, da bodo do leta 2015 med delničarje razdelili 100 milijard dolarjev, nekaj v obliki dividend in nekaj v obliki odkupov lastnih delnic. Da bi lahko izplačal te zneske, se je Apple pretekli teden zadolžil za 17 milijard dolarjev, povpraševanje pa je bilo ogromno z 52 milijardami dolarjev. Nazadnje se je Apple z obveznicami zadolžil leta 1996, ko je bilo podjetje tik pred propadom. Kaj se torej dogaja?

74 komentarjev

PayPal onemogočil lokalna plačila v Argentini

BBC - V Argentini se zgodovina po zelo kratkem času ponavlja. Leta 2001 je država v spopadu s hudo finančno krizo zamrznila bančne račune prebivalstva, prepovedala dvige deviz in naposled vse v dolarjih denominirane račune pretvorila v pese. Tako imenovani corralito je povzročil veliko nezadovoljstvo in hude protivladne proteste. Ko se je Argentina lani ponovno znašla v škripcih, so uvedli zelo podobno rešitev. Vlada je omejila nakupe ameriških dolarjev, s čimer je želela nasilno povečati zaupanje v argentinske pese. Uradna razlaga je sicer nekoliko lepša, in sicer naj bi s tem zmanjšali odvisnost od ZDA, preprečili beg kapitala iz države in zmanjšali utajo davkov ter pranje denarja.

Toda ker je inflacija že dvomestna, Argentinci dolarje kupujejo na črnem trgu....

14 komentarjev

Dražje dražbe na nemškem Ebayju

vir: Heise
Heise - Nemški Ebay, ki je najbolj pogosto uporabljeni Ebay v Sloveniji, je v pismu uporabnikom najavil, da bodo s 13. junijem 2011 nekoliko spremenili obračunavanje provizij in stroškov za oddajo oglasov, ki bodo pomenile dražje dražbe za prodajalca. Podražile se bodo avkcije za izdelke, ki so cenejši od 500 evrov, razen za avtomobile, plovila, ladje in - naročniške pogodbe za mobilne telefone.

Brezplačen ostaja osnoven oglas, pri katerem se licitacija prične pri enem evru, ki se pojavi v eni kategoriji in ima eno sliko. Drugačna pa bo tarifa za dražbe, kjer je začetna cena višja. Doslej je bila provizija odvisna od cene (do 50 evrov 8 odstotkov, do 500 evrov 4 evre in 5 odstotkov, nad 500 evrov 26,5 evra in 2 odstotka), sedaj...

14 komentarjev

Apple 1 na dražbi prodan za 150 tisočakov

ComputerWorld - Iztekla se je dražba Appla 1, ki je potekala v Londonu. Dražitelj, ki je napovedal, da bo Applov prvi računalnik iz leta 1976, ki se je svoj čas prodajal za 666,66 dolarjev, prodal za 100 do 150 tisoč funtov, je imel prav. Ponosen novi lastnik, italijanski zbiratelj Marco Boglione, je za svoj Apple 1 z 8 kB pomnilnika in 8-bitnim procesorjem 6502 odštel 133.250 funtov (157.470 evrov), čeprav poznavalci pravijo, da je imel prodani eksponat nekaj neoriginalnih delov. Omenimo, da naj bi jih bilo v delujočem stanju na svetu manj kot petdeset, izdelanih pa je bilo vsega dvesto. Novembra 2009 se je na Ebayju prodal en primerek, ki je takrat dosegel ceno 50.000 dolarjev. Na dražbi je bil sicer prisoten tudi sam Steve Wozniak, oče predmeta na dražbi.

8 komentarjev

Hiperbaba

The Register - S 17. letom je začela delati v svojem podjetju, zadnjih šest let po 12 ur na dan, ima jih pa 24. Vsled tega ni imela preveč časa za moške, zato se ji zdaj mudi...

... a morda le malce preveč. Hiperbaba, kot jo imenujem, se je javnosti 'ponudila' preko spletnih dražb. Na eBayu je dosegla vrednost L10.000.000, nakar so avkcijo prekinili. Sedaj vam je na voljo na QXL-u, izklicna cena četrt milijona funtov. Če ste zainteresirani, pohitite, časa imate le do božičnega večera!

p.s.: Če nič drugega, si poglejte vsaj njeno trenutno 'vrednost'...

9 komentarjev