»

Stare igre se prodajajo po rekordnih cenah

Slo-Tech - V petek so še neodprto kopijo videoigre iz leta 1987 The Legend of Zelda prodali za 870.000 dolarjev, kar je predstavljalo rekord. Dotlej ga je držal izvod Super Mario Bros, ki je pred tremi meseci novega lastnika dobil za 660.000 dolarjev. Dražba Zelde se je začela pri 110.000 dolarjih in je tako visoko ceno dosegla, ker je šlo za izvoz iz druge polovice leta 1987 z oznako NES R, ki mu je sledila večja proizvodnja leto pozneje (REV-A). Pomagalo je tudi dejstvo, da igra še ni bila odprta.

A trajalo je le dva dni, da padel tudi ta rekord. Izvod Super Mario 64 so prodali za 1,56 milijona dolarjev. To je prva igra, ki je bila prodana za več kot milijon dolarjev. Ta igra je iz leta 1996 in je bila prav tako neodprta. Iz Heritage Auctions so sporočili, da niso pričakovali, da bodo po prodaji Zelde še en rekord postavili kar na isti dražbi. A ker so v tako dobri kondiciji, torej neodprte in odlično ohranjene, le še štiri kopije Super Mario 64, je cena pač eksplodirala.

Te ekstremno...

25 komentarjev

Apple II po 23 letih dobil novo nadgradnjo

Slo-Tech - Od zadnje programske nadgradnje računalnikov iz družine Apple II je minilo že dobrih 23 let in seveda nihče ni resno pričakoval, da bomo za že zdavnaj upokojeno linijo sistemov videli še kakršnekoli posodobitve. Pa bi se zmotili. John Brooks je ljubiteljsko pripravil novo verzijo ProDOS 2.4, ki teče na vseh Applih II, tudi prvih [] in []+. Spomnimo, prvi Apple II je na trg prispel leta 1977, serijo pa so upokojili leta 1993. ProDOS je eden izmed alternativnih sistemov za Apple II, ki je z nami od leta 1983.

V praksi bo novo verzijo operacijskega sistema ProDOS lahko preizkusil le malokdo, saj Applov II ni prav veliko. Kdor bi se rad le malo pozabaval, ga lahko zažene v spletnem emulatorju. V ProDOS-u 2.4 najdemo Bitsy Bye...

23 komentarjev

Apple-I to pot za 365.000 dolarjev

Business Insider - Ni vsak Apple-I avtomatično vreden skoraj milijon dolarjev in njihove cene ne gredo zgolj kvišku, kot bi lahko sklepali iz zadnjih dražb. V New Yorku so na dražbi pri dražbeni hiši Christie delujoč Apple-I prodali za vsega 365.000 dolarjev, kar je glede na pretekle cene prodajalca Boba Lutherja nekoliko razžalostilo.

V preteklosti so računalniki Apple-I dosegali resnično vrtoglavne cene. Oktobra se je cena enakega primerka na podobni dražbi povzpela na 900.000 dolarjev, sicer pa se je njihova cena v zadnjih letih gibala okrog 100.000-500.000 dolarjev. Gre za zbirateljski predmet, katerega cena zelo niha, zato ne moremo pavšalno zaključiti, da je v zadnjih treh mesecih cena padla za 60 odstotkov. Je pa Luther pričakoval, da bo za svoj primerek iztržil...

6 komentarjev

Rekordna cena za Apple-I

Time - Ena izmed najboljših investicij je bil nakup prvega Applovega računalnika, ki so ga pod imenom Apple-I za 666,66 dolarja (približno 2000 današnjih evrov) začeli prodajati leta 1976. Njegova vrednost bi se vam do danes nominalno več kot potisočerila!

Steve Jobs in Steve Wozniak sta takrat prodala vse vrednejše imetje, da sta si lahko privoščila razvoj in proizvodnjo. Sestavili in prodali so slabih 200 enot, izmed katerih naj bi bilo danes delujočih še okrog petnajst (skupno pa jih je evidentiranih 63). Zanimivo je, da je prodaja sprva šepala in da so komajda prodali 50 enot, ki jih je v paketu naročila trgovina Byte Shop. Kasneje so prodali še 150 enot. Apple je že leto pozneje začel prodajati Appla-II in vabil vse kupce prve verzije k nadgradnji.

V sredo...

5 komentarjev

Prodali Apple-I za pol milijona evrov

BBC - Ta konec tedna so v Nemčiji na dražbi prodali delujoč primer računalnika Apple-I iz zgodnjih Applovih let. Zanj je neznani prodajalec od neznanega kupca iztržil dobrega pol milijona evrov. A vse vendarle ni neznano; zanimiva je zlasti predzgodba.

Prazgodovine tukaj ne bomo na široko obnavljali. Apple je računalnik Apple-I izdal leta 1976, ki sta ga mukoma spravila skupaj Steve Jobs in Steve Wozniak. Takrat je moral Jobs prodati svoj avto, Wozniak pa svoj drag kalkulator, da sta sploh lahko sfinancirala razvoj in gradnjo. Apple-1 ni bil nič več kakor osnovna plošča, ki je dobila različna ohišja in zaslone.

Trenutno obstaja še kakšnih 40 primerkov Appla-I, zato je to zelo cenjen računalnik. Ne zaradi svoji sposobnosti, ki jih danes...

4 komentarji

Apple zavajal v Italiji, pritožba zavrnjena

ZDNet - Konec lanskega leta smo pisali o odločitvi italijanskega varuha konkurence in pravic potrošnikov AGCM, ki je Applu izrekel skoraj milijon evrov kazni zaradi zavajanja potrošnikov z garancijskimi pogoji. V EU je predpisana minimalno dvoletno jamstvo za stvarne napake (to ni isto kot enoletna garancija, ki je v Sloveniji obvezna poleg dvoletnega kritja). Apple je pri prodaji svojih izdelkov oglaševal enoletno razširjeno garancijo AppleCare, ki sicer nudi širše kritje od zakonsko predpisanega, in hkrati ponujal dokup dodatnega leta te razširjene garancije. Nikjer pa niso omenili, da v vsakem...

21 komentarjev

Apple 1 na dražbi prodan za 150 tisočakov

ComputerWorld - Iztekla se je dražba Appla 1, ki je potekala v Londonu. Dražitelj, ki je napovedal, da bo Applov prvi računalnik iz leta 1976, ki se je svoj čas prodajal za 666,66 dolarjev, prodal za 100 do 150 tisoč funtov, je imel prav. Ponosen novi lastnik, italijanski zbiratelj Marco Boglione, je za svoj Apple 1 z 8 kB pomnilnika in 8-bitnim procesorjem 6502 odštel 133.250 funtov (157.470 evrov), čeprav poznavalci pravijo, da je imel prodani eksponat nekaj neoriginalnih delov. Omenimo, da naj bi jih bilo v delujočem stanju na svetu manj kot petdeset, izdelanih pa je bilo vsega dvesto. Novembra 2009 se je na Ebayju prodal en primerek, ki je takrat dosegel ceno 50.000 dolarjev. Na dražbi je bil sicer prisoten tudi sam Steve Wozniak, oče predmeta na dražbi.

8 komentarjev

Dražba Appla 1

Slashdot - V torek, 23. novembra, bo britanski Christie's dražil primerek prvega Applovega računalnika. Apple I je izšel julija 1976 in je stal zverinskih 666,66 dolarjev (poltretji tisočak v današnjih dolarjih). Do prenehanja prodaje naslednje leto je Steve Wozniak ročno izdelal okrog 200 primerkov, danes pa jih najdemo na svetu le še tri ali štiri ducate. Kakor tako redkemu zbirateljskemu primerku pritiče, pričakujejo, da bodo zanj iztržili med 100 in 150 tisoč funti.

Apple 1 je takrat Steve Wozniak prodajal še iz garaže staršev Steva Jobsa. Poganja ga procesor MOS R6502P s taktom 1 MHz in ima 8 KB pomnilnika (tovarniško 4 KB, možna razširitev do 48 KB). Za normalno uporabo je bilo treba imeti še tipkovnico in televizijski zaslon.

25 komentarjev

Mož desetletja Steve Jobs

Slo-Tech - Iztek leta in pričetek desetih let 21. stoletja kar kliče po raznih izborih izdelkov in ljudi leta in desetletja, tako da se nekaj tovrstnim novicam v bližnji prihodnosti ne bo moč povsem ogniti. Na finančnem portalu SmartMoney, ki sicer ni tako ugleden kot kakšen Bloomberg, so izbirali človeka desetletja. O tem na naših straneh sploh ne bi poročali, če si laskavega naslova ne bi prislužil Applov izvršni direktor Steve Jobs, ki je prejel 30 odstotkov vseh glasov. Na drugo mesto se je zavihtel finančni guru Warren Buffett, šef znamenitega holdinga Berkshire Hathaway, sledijo pa mu Ben Bernake (vodja ameriške zvezne banke FED), Sergey Brin in Larry Page (ustanovitelja Googla) ter Bill Gates (ustanovitelj Microsofta).

Kaj je Jobs storil takega, da si zasluži naziv mož dekade? Podjetje Apple je bilo ustanovljeno leta 1976, ko so skupaj stopili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne. Podjetju je šlo v prvih letih dobro, posebej v spominu nam je ostala legendarna reklama za Macintosh...

4 komentarji

Nov test!

Slo-Tech - Leta gredo naprej, a pregovori ostajajo. PCji so fajn, ampak grdi pa malce neprijazni do začetnika, računalniki z GNU/Linuxom so le za izkušene mačke, in tako dalje. Naš stalni forumaš kst, privrženec vsega jabolčnega, trdi da so Applovi računalniki ter najnovejši operacijski sistem istega podjetja OSX nekaj najboljšega po narezanem kruhu. Ravno v namene osveščanja javnosti o alternativah nakupa je na test popeljal prenosni računalnik Apple iBook ter opisal priloženo programje. Klik!

22 komentarjev