»

YouTube še malce zaostril boj proti blokiranju oglasov

Slo-Tech - Google že dobro leto bije boj proti blokiranju oglasov na YouTubu, kar so pred tem tiho tolerirali vrsto let. Po različnih načinih, ki omejujejo blokiranje v brskalnikih, so sedaj na vrsti zunanje aplikacije za ogled videoposnetkov na mobilnih napravah. Sporočili so, da bodo začeli striktno preganjati aplikacije, ki ne spoštujejo pravil uporabe (Terms of Service). Trn v peti so seveda aplikacije, ki odstranijo oglase.

Mobilni odjemalec za YouTube ni bil nikoli zares uporabnikom prijazen, saj prikazuje oglase pred posnetki in med njimi, hkrati pa deluje le ob vključenem zaslonu. V ozadju predajanje ni mogoče, kar ni tehnični problem, temveč komercialna odločitev. Google promovira plačljivo verzijo YouTube Premium, ki teh omejitev nima. Zato so uporabniki često posegali po alternativah, kakršna je na primer NewPipe.

Google bo sedaj omejil dostop do svojega API za tretje aplikacije, ki ne prikazujejo oglasov. Ob njihovi uporabi lahko opazimo zatikanje ali pa se vsebina sploh ne bo...

31 komentarjev

BlockFi prva žrtev implozije FTX

Sam Bankman-Fried

Reuters - Implozija FTX-a je povzročila kaskadno reakcijo v ekosistemu kriptovalut, saj so bila FTX-u izpostavljena številna podjetja. Med njimi najdemo tudi velikane, kot so Binance, Nicehash, Coinbase in druge. Prva žrtev je očitno BlockFi, ki je zaradi težav z likvidnostjo že zamrznil izplačila strankam. Sporočili so, da so močno izpostavljeni FTX-u in povezanim družbam.

BlockFi je julija podpisal sporazum s FTX, po katerem naj bi mu slednji zagotavljal likvidnostna sredstva v obliki 400-milijonskega revolving kredita. Ker so FTX, FTX.US in Alameda vložili zahtevek za začetek prisilne poravnave, je sedaj v težavah tudi BlockFi. Zavrnili so govorice, da imajo večino sredstev pri FTX, a so priznali veliko izpostavljenost. Od strank zato pričakujejo razumevanje, medtem ko urejajo situacijo, prosili pa so jih tudi, da na BlockFi ne nalagajo novega denarja. Zatrjujejo, da imajo še dovolj sredstev, da prevetrijo več možnosti in se odločijo za najboljšo. Ali to drži, bomo videli kmalu.

Medtem...

29 komentarjev

Google zavrača evropske očitke o zlorabi prevladujočega položaja

Google - Google se je uradno odzval na očitke Evropske komisije, da zlorablja prevladujoč tržni položaj, in jih seveda pričakovano zavrnil. Glavni pravnik in podpredsednik Kent Walker je na blogu pojasnil uraden odziv, da je Google v resnici konkurenco povečal, ne pa omejeval. Google je že aprila prejel izjavo o nasprotovanju, ki mu jo je v imenu EU poslala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Glavni očitek leti na integracijo aplikacij v Android, s katero Google izriva konkurenco.

To je le ena izmed front (glej shemo), na katerih se Google bori z EU, zato ni presenetljivo, da želijo s spravljivimi toni doseči poravnavo. Minuli teden so v Bruselj poslali uradno izjavo glede obtožb o zlorabi prevladujočega položaja na...

15 komentarjev

Google omogoča izdelavo GIF-ov iz videoposnetkov

TechCrunch - Google je brez velike najave dodal možnost izdelave animiranih sličic v formatu GIF neposredno na strani YouTube iz tamkajšnjih videoposnetkov. Kot je pri Googlu že v navadi, se bo novost v naš vsakdanjik priplazila postopoma. Tako še ni dostopna na vseh videoposnetkov, na nekaterih pa vendarle je. Avtorji videoposnetkov jo morajo namreč odobriti.

Storitev uporabimo tako, da v meniju pod videoposnetkom kliknemo Share (Skupna raba) ter izberemo novo možnost GIF. Nato izberemo začetno in končno časovno točko v posnetku, morebitne napise ter kliknemo ustvari. Nastale datoteke GIF gostujejo kar na YouTubovih strežnikih, tako da jih ni težko deliti naokoli. Dolžina posnetka je omejena na šest sekund. Za uporabo storitve moramo biti prijavljeni.

Ni še jasno - iz Googla namreč...

7 komentarjev

Tretji poizkus: Microsoft umaknil mobilno aplikacijo za YouTube

The Verge - Razmere med Microsoftom in Googlom se očitno umirjajo, veliki zmagovalec pa je Google. Microsoft je namreč umaknil drugo verzijo mobilne aplikacije za dostop do YouTube, ki so jo izdali, ko je bila prva neprimerna. Pri aplikacija je namreč omogočala prenos posnetkov na disk in je odstranila oglase, s čimer se je Google ni strinjal in je do 22. maja terjal njen umik. Tistega dne je Microsoft izdal novo verzijo, ki ni več podpirala prenosa aplikacij, je pa še vedno rezala reklame. Tudi to očitno ni bilo v redu, zato se še ta verzija umika.

Microsoft in Google sta sedaj napovedala, da bosta sodelovala in s skupnimi močmi izdala aplikacijo, ki bo podpirala...

23 komentarjev

Microsoft izdal na pol popravljeno mobilno aplikacijo za YouTube

ZDNet - Microsoft je posodobil svojo mobilno aplikacijo za YouTube, tako da ustreza nekaterim Googlovim zahtevam, ne pa vsem. Spor se je začel, ko je Microsoft 7. maja izdal aplikacijo za Windows Phone, ki omogoča zelo svoboden dostop do YouTuba. Googlu je šlo v nos predvsem to, da aplikacija omogoča prenos videoposnetkov na disk in da odreže reklame pred in po posnetkih. To pa je, tako trdi Google, v nasprotju s pravili uporabe. Zato je Google Microsoftu poslal zahtevo za prenehanje kršitve in postavil rok 22. maj. Včeraj je rok potekel, Microsoft pa je izdal popravljeno aplikacijo, ki je nekje vmes med prejšnjo in Googlovimi zahtevami.

Nova verzija aplikacije...

9 komentarjev

Google od Microsofta zahteva odstranitev mobilne aplikacije za YouTube

vir: ReadWriteWeb

vir: engadget
engadget - Kot je bilo pričakovati, Google ni dobro sprejel Microsoftove aplikacije, ki uporabnikom Windows Phone omogoča dostop do YouTuba. Z aplikacijo je namreč mogoče na disk prenesti filme (download), aplikacija odstrani reklame pred in po posnetku (tega pri nas sicer ni mnogo, v ZDA pa precej) in blokira tudi ostale oglase z AdBlockom. Vse to pa je, tako pravi Google, v nasprotju s pravili uporabe.

Za zdaj Google ni uporabil težkega topništva, ampak so Microsoft zgolj pozvali, naj aplikacijo odstrani. Rok so postavili na 22. maj, uradni razlog pa je izdaja aplikacije brez Googlovega blagoslova. Problem so pač že omenjene funkcije odstranjevanja oglasov in...

15 komentarjev

Microsoft naredil svojo lastno YouTube aplikacijo za WP, pa brez oglasov in z download gumbom

RedWriteWeb - Trend "dobrih medsosedskih odnosov" med Microsoftom in Googlom se, kot kaže, nadaljuje. Mircosoft je pravkar izdal svojo lastno YouTube aplikacijo za mobilno platformo Windows Phone, potem ko Google ni bil pripravljen investirati časa zavoljo "pomanjkanja uporabnikov", niti ne po Microsoftovi izrecni novoletni prošnji/nerganju. Aplikacija je seveda čisto lična, se je pa Microsoft kar moral potruditi in dodati par funkcij, ki jih v uradnih YT aplikacijah ni (in jih tudi ne sme biti): AdBlock in zmožnost prenosa (downloada) posnetkov.

Aplikacija tako odstrani morebitne pre-/post-roll video oglase, ki jih na našem trgu resda skoraj ni, so pa v ZDA precej pogosti. Potem skensla tudi video overlay oglas, ki se prikaže na začetku predvajanja...

44 komentarjev

Je Google zašpecal Microsoft?

Evropski komisar za konkurenco, Joaquín Almunian, želi trgu poslati jasno sporočilo.

vir: The Wall Street Journal
Slo-Tech - Kot smo poročali včeraj dopoldne, je Evropska komisija Microsoftu spisala še en plačilni nalog, tokrat za 561 milijonov evrov (pa brez možnosti polovičke), ker so evropskim kupcem Windows 7 SP1 za več kot leto dni "pozabili" ponuditi izbiro privzetega brskalnika, ter jim preprosto podturili svoj Internet Explorer. Skupni znesek kazni zavoljo favoriziranja IE-ja tako znaša že 2.2 milijardi evrov.

To se sicer sliši veliko, a je treba upoštevati še nekaj okoliščin. Prvič, konkurenčno pravo ne prepoveduje prizadevanja v smer monopola (oz. obvladujoči položaj na upoštevnem trgu, kot se mu dandanes pravi) - saj to je naravno stanje, h kateremu stremijo prav vsa podjetja - ima zelo velike probleme z zlorabo tako pridobljenega...

67 komentarjev

Največji Facebook, Google z drugim in tretjim mestom

Slo-Tech - Facebook se je lani pred javno ponudbo delnic pohvalil, da ima milijardo uporabnikov. Zadnje raziskave spletnih družabnih omrežij kažejo, da to ni povsem res, a dejstvo ostaja, da je Facebook daleč pred vsemi. Zanimivo ima Google svoji strani kar na drugem in tretjem mestu - Google+ in YouTube, ki se po novem tudi šteje za družabno omrežje, ker se tam družimo in tudi komentiramo, ne le pasivno spremljamo videoposnetkov. Vsa največja omrežja še vedno beležijo rast števila uporabnikov.

Po rezultatih raziskave Global Web Indexa je imel Facebook v zadnjem lanskem kvartalu 693 milijonov aktivnih uporabnikov (registriranih je sicer 900 milijonov računov); kar predstavlja 51 odstotkov vseh ljudi z dostopom do interneta. Google+ in YouTube capljata zadaj, a beležita solidno rast (sicer manjšo od Facebooka)....

31 komentarjev

Apple umika YouTube app iz iOS-a

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Apple je z zadnjo beto prihajajočega iOS 6 umaknil YouTube aplikacijo za iPhone in iPad (ne pa za Apple TV), kot jo v bolj ali manj nespremenjeni obliki ponujajo že vse od leta 2007. Seveda se špekulira, da se iz tega ali drugega razloga želijo rešiti vsakršne odvisnosti od Googlovih servisov, sploh odkar so maja meseca najavili zamenjavo Google Maps aplikacije z lastno kartografsko rešitvijo podjetja C3 techologies. C3, ki se specializira za visokokvalitetne 3D zemljevide, je Cupertino kupil lani novembra.

The Verge je o tem povprašal Apple in dobil odgovor, da ne gre za nič posebnega - preprosto je potekla obstoječa licenčna pogodba za YouTube vsebine, oni pa se niso odločili za obnovo. Pri tem je...

22 komentarjev

MWC 2011: Eric Schmidt o Androidu, YouTubu in Twitterju

Slo-Tech - Na Mobile World Congressu 2011 v Barceloni je govoril nekdanji Googlov izvršni direktor v odhodu Eric Schmidt, ki se je osredotočil na Android. Napovedal je, da bo Google izdajal nove verzije Androida vsakih šest mesecev. Prva prihodnja verzija bo prinesla poenotenje dosedanjih verzij za tablične računalnike (Honeycomb 3) in pametne telefone (Gingerbread 2.3).

O napravah s Chrome OS je dejal, da bodo na trgu kmalu. Prve primerke naj bi dočakali že letošnjo pomlad.

Povedal je tudi, da so Nokio intenzivno vabili k prevzemu Androida, preden se je odločila za Microsoftov Windows Phone. Imeli so tajna in zelo obsežna pogajanja, ki pa jih niso zaključili z dogovorom. Google snubi izdelovalce telefonov in mobilne operaterje, ker jih...

7 komentarjev

YouTube osvežuje storitve

engadget - Čeprav naj bi bilo poletje obdobje, ko so zaposleni na dopustih, storilnost pa v večini nekoliko manjša, to očitno ne velja za YouTube. Pred dnevi so namreč splavili novo storitev, YouTube Leanback, ter dodobra prenovili mobilni portal, namenjen, jasno, mobilnim telefonom in njim podobnim napravam. Slednji je seveda osnovan okrog standarda HTML5 (Flash se le počasi prebija v mobilni svet) ter je zdaj mnogo bolj podoben polni strani.

Obenem je po funkcionalnosti praktično povozil nativne aplikacije tako za iPhone, Android kot ostale platforme. Vmesnik je prenovljen in tako mnogo bolj prijazen uporabi na napravah z na dotik občutljivimi zasloni. Bolje so podprti priljubljeni videi ter ocenjevanje videoposnetkov, pri YouTubeu pa...

3 komentarji