»

Izšla nova verzija Debiana 12

Slo-Tech - Po skoraj dveh letih razvoja je izšla nova verzija Linuxove distribucije Debian, ki jo poganja jedro Linux 6.1 LTS. Različica Bookworm nadomešča Debian 11 Bullseye iz leta 2019. Debian je ena najstarejših in najstabilnejših distribucij Linuxa, na kateri so osnovane številne druge, tudi Ubuntu.

V Debianu 12 najdemo LibreOffice 7.4.5.1, Evolution 3.46.4-2, Transmission 3.0, Mozillo Firefox ESR, Nginx 1.22, Emacs 28.2, PHP 8.2, systemd 252, Python 3.11.2, Perl 5.36, Vim 9.0. Privzeto okolje je GNOME 43, na voljo pa tudi druga, denimo KDE Plasma 5.27, LXDE 11, LXQt 1.2.0, MATE 1.26 in Xfce 4.18.

Debian 12 bo uradno podprt do decembra 2026. Novosti so še repozitorij non-free-firmware, podpora APFS (Apple File System), orodje ntfs2btrfs , mimalloc, ksmbd-tools, Secure Boot na ARM64 in številne druge. Prenos je mogoč s spletne strani.

33 komentarjev

Nova različica podatkovne baze PostgreSQL 9.5 prinaša obilico novosti

Slo-Tech - V čertrek je izšla nova različica strežnika za upravljanje s podatkovnimi bazami PostgreSQL, ki prinaša kar nekaj zanimivih novosti.

Dlje časa pogrešana funkcija v PostgreSQL je bil "UPSERT" (skrajšano za "INSERT, ON CONFLICT UPDATE"), ki omogoča, da aplikacija z istim SQL stavkom obravnava nove in obstoječe zapise. To precej poenostavi logiko same aplikacije, saj je preverjanje konfliktne situacije izvedeno v podatkovni bazi, tako da se zagotovi atomičnost spremembe. Uporabniki MySQL to poznajo kot INSERT ON DUPLICATE KEY UPDATE.

Z različico 9.5 je podpora za JSON nadgrajena, da je sedaj možno podatke v JSONB poljih spreminjati s funkcijami v podatkovni bazi - dodajati, nastaviti in brisati elemente znotraj JSON objektov, tako da ni več potrebno JSON objekta spreminjati v zunanji aplikaciji. Dobrodošla je tudi funkcija json_pretty, ki JSON objekt izpiše na bolj čitljiv način.

Pomembna novost je možnost kontrole dostopa do podatkov na nivoju vrstic in stolpcev (t.i. row level...

57 komentarjev

Debian 7.0 je tu

Wheezy je ime dobil po pingvinu iz Toy Story.

vir: engadget
Debian - Po dobrih dveh letih od zadnje velike različice je izšel Debian 7.0, znan tudi pod imenom Wheezy. Novosti je precej, najprej pa bomo opazili prenovljeno namizje GNOME 3.4.

Pod pokrovom najdemo številne izboljšave. Podpora za multiarch omogoča namestitev paketkov za različne arhitekture na isti sistem; podprte so i386, amd64, powerpc, sparc, mips, mipsel, ia64, armel, armhf in še nekaj bolj eksotičnih. Omeniti velja še izboljšano podporo za večpredstavnost, tako da zdaj za predvajanje avdio in video datotek v patentiranih formatih večinoma ni več potrebno dodatno delo. Dobrodošla je široka podpora za overjanje v več korakih, nova pa je tudi podpora za oblake in še nekaj drugih novosti.

Ker Wheezy obsega več kot 36 tisoč paketov in ker usklajevanje odvisnosti...

12 komentarjev

Debian preklopil z GNOME na XFCE

vir: The H
The H - GNOME že vse od predstavitve novega uporabniškega vmesnika GNOME Shell ni najbolje zapisan pri priljubljenih GNU/Linux distribucijah. Ubuntu jih je skenslal že leto prej, sicer bolj zaradi svoje Unity iniciative, Mint se je spravil delat kar dve predelavi - Cinnamon, ki naredi Shell bolj podoben staremu GNOME 2, ter Mate, ki je na sveže spisan GNOME 2 z "taboljšimi" elementi Shella. Prihajajoča različica Fedore, sicer tradicionalnega zaveznika GNOME, se že spogleduje z Mate. Zdaj so si zgleda premislili še pri Debianu, ki bo za svojo naslednjo stabilno različico, 7.0 Wheezy, po vsej verjetnosti preklopil na Xfce, ter zamenjal GDM za lightdm.

Joey Hess, član Debianove razvojne ekipe, je odločitev utemeljil predvsem s tem, da je XFCE...

109 komentarjev

Debian 6.0 izšel

Slo-Tech - Danes, dve leti po izidu prejšnje, je izšla nova verzija Linuxove distribucije Debian 6.0 s kodnim imenom Squeeze. Poleg že znanega Debian GNU/Linuxa je sedaj izšla tudi tehnološka predogledna verzija (technical preview) Debian GNU/kFreeBSD, ki ni osnovana na Linuxu ampak BSD-ju. Problematične datoteke s firmwari, ki niso proste, so iz glavnega arhiva umaknjene v neprosto verzijo, tako da je sedaj moč namestiti resnično prost Debian.

Debian 6.0 ima okolja KDE Plasma Desktop in Applications, GNOME, Xfce in LXDE. Podpira devet arhitektur (i386, amd64, powerpc, sparc, mips, mipsel, ia64, s390 in armel).

Glavne izboljšave so izboljšan način zaganjanja za nižji zagonski čas, nove verzije...

46 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.1

Slashdot - Po skoraj letu dni od izida zadnje večje verzije operacijskega sistema FreeBSD, takrat je bila tu inačica 7.0, smo dočakali naslednjo revizijo. Gre za FreeBSD 7.1, ki je uradno izšel v ponedeljek. Kot se spodobi, nam prinaša kar nekaj novosti in izboljšav, ki si jih lahko preberete na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. FreeBSD 7.1 je na voljo za platforme amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. KDE je posodobljen na 3.5.10, GNOME na 2.22.3, izboljšan je klient NLM (NFS Lock Manager), zagon sistema je mogoč tudi z USB-naprav in še nekaj sprememb je.

4 komentarji

Bo Debian izhajal pogosteje?

ZDNet - Tudi pri Debianu so končno ugotovili, da je čas med njihovimi stabilnimi izdajami (Woody ima že skoraj 3 leta staro brado) absolutno predolg, zaradi česar jim tudi najzvestejši uporabniki uhajajo na druge distribucije Linuxa. Pravzaprav tako meni večji del kandidatov za položaj Debian Project Leader, ki se bodo 11. aprila pomerili za glasove 945 razvijalcev Debiana. Ena od zavor je tudi veliko število podprtih arhitektur. Prihajajoča izdaja Sarge tako utegne biti zadnja, ki bo podpirala kar 11 arhitektur, že naslednja (s kodnim imenom Etch) bo morda podpirala le še i386, AMD64, IA64 in PowerPC.

6 komentarjev

Netscape 7.0 zunaj

Slashdot - Ob vsej tej noriji z novim spletnim brskalnikom Mozilla se mi je kar nekako izmuznila novica o predstavitvi spletnega brskalnika Netscape 7.0, ki ga lahko snamete iz Netscapove spletne strani.
No, ko smo že ravno pri Netscapu: kljub obetavnemu brskalniku Netscape 6.1, ki sem ga nekaj časa uporabljal tudi sam, je Netscapov delež med brskalniki, če gre verjeti tej strani, pošteno nazadoval. Netscape naj bi po zadnjih podatkih imel v rokah le še dobrih 3 % deleža med brskalniki, medtem ko naj bi Internet Explorer vladal s kar 96 %. Če se bo Netscapov delež povečal, pa je odvisno ravno od nove različice. Netscape si namreč še vedno obeta staro slavo; ni kaj, upanje tako ali tako umre zadnje [;)].

0 komentarjev