»

Evropska podjetja imajo težavo: sprejemanje različnosti

vir: Pxhere

Slo-Tech -
Raziskava londonske družbe Atomico, sicer gre za sklad tveganega kapitala, je pokazala, da je sprejemanje drugačnosti in njeno vključevanje tudi v razvitih državah stare celine še vedno predstavlja problem. Kar 93 odstotkov sredstev zbranih s strani rizičnih skladov je denimo šlo v roke podjetjem s kompletno moško posadko.

Raziskava, ki je potekala letos jeseni, je zajela 5000 posameznikov, od ustanoviteljev podjetij, vlagateljev, odločevalcev in drugih posameznikov, povezanih s tehnološkimi panogami. 55 % tistih, ki sami sebe opisujejo kot temnopolte, večinoma gre za prišleke iz afriških in karibskih držav, je izpovedalo,...

88 komentarjev

Zakoni iz internetnih zmenkov trajnejši od klasičnih

vir: PNAS
PNAS - V reviji PNAS so objavili izsledke zanimive raziskave, ki je proučevala usodo zakonov partnerjev, ki so se spoznali na spletu. Rezultati so zanimivi: v povprečju so taki zakoni trajnejši, ljudje v njih pa zadovoljnejši kakor v zakonih, ki so se začeli na tradicionalen način.

V študiji so zajeli skoraj dvajset tisoč Američanov, ki so se poročili med leti 2005-2012. Avtorji raziskave so kontaktirali skoraj pol milijona ljudi, izmed katerih se jih je odzvalo 200.000. Naposled so izbrali končni vzorec 19.131 ljudi. Še poročeni (takih je bilo 92 odstotkov) so morali izpolniti vprašalnik o svojem zakonu, medtem ko so ločeni (pet odstotkov) odgovarjali o preteklem zakonu.

Ugotovili so, da večina ljudi...

74 komentarjev

Povej mi, kateri brskalnik uporabljaš, pa te zaposlim

The Economist - Ne bi si mislili, da ima izbira brskalnika vpliv zaposljivost v verigi hitre prehrane, a bi se ušteli. Moderne tehnologije ponujajo velike množice podatkov, ki jih delodajalci, oglaševalci, raziskovalci in še kdo drug poizkušajo čim bolj prečesati svojimi algoritmi, da bi iz njih izluščili koristne informacije. Znane so raziskave o splošnih značilnostih populacije, ki jih pridobivajo z analizo sporočil na Twitterju - recimo nedavna raziskava o sreči in potovanjih ali predlanska raziskava bioritma. Wikipedija in forumi ponujajo informacije o uspešnosti oziroma priljubljenosti izdelkov med širokimi množicami. Gre pa tudi v drugo smer, torej na posameznika. Sedaj ugledni časnik The Economist ugotavlja, kako delodajalci pri...

28 komentarjev

Raziskava zapisov s Twitterja: Na potovanjih smo srečnejši

BBC - Z razvojem družbenih omrežij (Twitter, Facebook) se ustvarja tudi nova znanstvena disciplina, ki se za zdaj še na pol hudomušno imenuje twitterologija. Razmah uporabe Twitterja je namreč raziskovalcem ponudil sveti gral - ogromne količine kratkih povedi, ki razkrivajo precej osebnih informacij. Presenetljivo je, da so ljudje na Twitterju, dasi je ta v principu javen in niti najmanj anonimen, precej bolj iskreni kakor v anketnih vprašalnikih, četudi so ti anonimni. Ker so sporočila na Twitterju opremljena vsaj še s časovnim žigom, mnogokrat pa tudi z GPS-lokacijo pošiljatelja, je mogoče iz njih izluščiti marsikaj. Recimo to, kdaj smo najsrečnejši.

Pred poldrugim letom smo pisali o prvi tovrstni raziskavi, ko so na Univerzi Cornell analizirali pol milijarde zapisov na Twitterju in...

13 komentarjev

V ZDA se pripravlja zakon o raziskavi povezave med nasilnimi igrami in agresijo

Rockefeller želi omejitev prodaje nasilnih iger.

Slo-Tech - Pravzaprav je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo v ZDA po petkovem pokolu na osnovni šoli v Connecticutu prst uperili v nasilne video in računalniške igre. Streljanje je tako pretreslo ameriško javnost, da je celo predsednik Obama začel previdno retoriko, da bo treba nekaj ukreniti v zvezi z razširjenostjo orožja v ZDA. Vsi vemo, kako občutljivi so Američani na drugi amandma, in resno razpravo o njegovi ukinitvi lahko sproži le resnično izredni dogodek. Bistveno manj pa so Američani navezani na igre z nasilno vsebino. V Senatu se je sedaj pojavil zakonski osnutek, ki hoče na tem področju napraviti red.

Demokratski senator Jay Rockefeller iz Zahodne Virginije je v razpravo vložil zakonski osnutek (bill), ki terja natančno analizo učinkov nasilnih iger na otroke. Če bo...

107 komentarjev

Delo od doma, uporaba lastne opreme, svojega mobilnika: večja storilnost, več nadur

BYOD je za menedžerje zlata jama.

ComputerWorld - Klasični delovnik od sedmih do treh (ali celo od šestih do dveh), kjer po navodilih nadrejenega na službenih strojih opravljamo delo in minuto po preteku delovnega časa pozabimo na obstoj službe, je preteklost. Delodajalcem je to že zelo dolgo jasno, a hkrati se krepi zavedanje, da je pomemben način. Ali drugače povedano, delavci potrebujejo nekaj korenčka, če naj delajo več in dlje. Delo od doma in uporaba lastnega mobilnega sta dva taka korenčka.

Pisali smo že, da...

66 komentarjev

Nimate Facebooka? Verjetno ste terorist

Slo-Tech - Zgodilo se je že, da so delodajalci na razgovoru za zaposlitev od kandidata zahtevali geslo za Facebook in druga socialna omrežja, kjer sodeluje. To ni dovoljeno. Povem običajno pa je, da delodajalec potencialne novozaposlene preveri prek interneta in poišče, katere podatke o sebi delijo z javnostjo. Zato velja biti pri objavljanju stvari na internetu sila previden, marsikdo pa svetuje, da Facebooka sploh ne bi uporabljali. A raziskovalci, da je to vsaj toliko sumljivo kakor pretirana uporaba, piše Tagesspiegel.

Debata se je razvnela po streljanju v Denverju ta mesec, ko je 24-letni James Holmes med premiero novega filma iz serije Batman Vzpon Viteza vse naokrog streljal in ubil 12 ljudi. Za razliko od lanskih napadov v Oslu se Holmes tokrat nikjer na internetu ni...

38 komentarjev

Morala IT delavcev je na psu

News.com - Na News.com ugotavljajo, da je morala med profesionalnimi računalničarji in sorodnimi poklici tako nizka, kot še nikoli doslej. Vsaj kar se tiče Amerike in večine preostalega sveta. Sklicevali so se na raziskavo Meta Groupa, kjer kar 72% IT delavcev iz 650 firm trdi, da je vzdušje v celotni branži moreče.

Razlogi so predvsem naslednji: t.i offshoring (selitev izvajanja IT storitev v npr. Indijo), zasičenost trga z IT projekti, posledično recesija, posledično manj delovnih mest, posledično manjša plača, bolj racionalni (beri: nemogoči) delodajalci, žužkaste tehnologije, neuki uporabniki, posledično več stresa... Slaba volja se širi med zaposlenimi in vpliva na njihovo produktivnost. Krog se sklene.

Dobro, malo dramatiziram in vse skupaj mečem v isti koš. Delavci, ki obvladajo določeno vrste baz podatkov (npr. Oracle) ali nekatere spletne tehnologije so še vedno zelo iskani, pri nekaterih drugih nišah, ugotavljajo, da je najhujše že prešlo in se krivulja počasi obrača navzgor....

14 komentarjev