»

Katastrofalen hrošč v Linuxovem jedru 5.12-rc1 žrl podatke

Slo-Tech - Minuli teden se je pokazalo, da obstajajo zelo utemeljeni razlogi, da testnih verzij programske opreme, četudi nosi oznako rc (release candidate), ni modro uporabljati na produkcijskih sistemih. V nedeljo, 28. februarja, je Linus Torvalds izdal prvo verzijo rc Linuxovega jedra 5.12, kar je po navadi precej dolgočasen dogodek. Če se v verziji rc najdejo kakšni večji hrošči, se ti popravijo in izide naslednja verzija rc, sicer postane verzija končna. To pot pa je imelo jedro 5.12-rc1 katastrofalnega hrošča.

Težava je bila tako resna, da je jedro dobilo oznako 5.12-rc1-dontuse, Torvalds pa je izrecno odsvetoval uporabo in hrošča označil kot double ungood. V kodo se je ob čiščenju prikradel na prvi pogled nenevaren hrošč, ki je okvaril delovanje izmenjalnih datotek (swap). Po navadi se v Linuxu v ta namen uporablja ločena particija (swap partition), ki je hrošč ne prizadene, zato ga niso odkrili takoj. Kdor pa uporablja datoteke za swap, mu bo hrošč pojedel podatke na disku. Zaradi...

59 komentarjev

Prihaja USB 3.2 in zmeda s poimenovanji

Slo-Tech - Včasih je bilo življenje in poimenovanje enostavno. USB 1.1 (Full Speed) je zmogel 12 Mb/s, USB 2.0 (High Speed) je zmogel 480 Mb/s, novi USB 3.0 (SuperSpeed USB) pa 5,0 Gb/s. Potem je konzorcij USB-IF izdal USB 3.1, ki je omogočal hitrosti do 10 Gb/s, a je prinesel manjšo zmedo pri označevanju. Odtlej se naprave, ki so se včasih imenovale USB 3.0, imenujejo USB 3.1 Gen 1, "nove" USB 3.1 pa so dobile ime USB 3.1 Gen 2 ali s potrošniško oznako SuperSpeed USB 10 Gbps. Sedaj je na poti USB 3.2, ki bo zmogel še dvakrat višje hitrosti, torej USB 20 Gb/s. To pa pomeni, da bodo spet vse naprave dobile nova, še manj razumljiva imena.

Prva generacija ("USB 3.0") se bo imenovala USB 3.2 Gen 1 (SuperSpeed USB), druga generacija bo odslej USB 3.2 Gen 2 (SuperSpeed USB 10...

33 komentarjev

Najprostornejši USB-ključek meri 2 TB

Beta News - Največji prenosni diski so dosegli 5 TB, rekorderji med SSD-ji so še desetkrat večji, največji USB-ključki pa komajda zlezli do 2 TB. Kingston je namreč na CES-u 2017 predstavil svoj USB-ključek, ki meri 2 TB, s čimer je prevzel naziv najprostornejšega med ključki običajnih dimenzij (meri 72 mm x 27 mm x 21 mm). Toda Kingston se je osredotočil zgolj na velikost, druge pomembne lastnosti pa je pozabil. Tako ima ključek zgolj priklop USB tip A, ne pa modernejšega tipa C, ki je na nekaterih novejših prenosnikih edini prisoten (denimo na novih macbookih pro). Prav tako podpira zgolj USB 3.0, ne pa hitrejšega USB 3.1 v2. Podatkov o ceni še ni, a njegov manjši brat s kapaciteto 1 TB...

20 komentarjev

Hrošč v Intelovih procesorjih

Ars Technica - Intel je potrdil, da imajo njihovi procesorji iz družine Skylake (šesta generacija Core) hrošča, ki pri nekaterih ukazih povzroči sesutje ali zmrzovanje sistema. Napaka se pojavlja na različnih osnovnih ploščah, pomnilniških modulih in operacijskih sistemih, kar pritrjuje dejstvo, da je problem resnično v samem procesorju. Problem bo mogoče rešiti z nadgradnjo BIOS-a, ki bo preprečil izvedbo problematičnih ukazov s problematičnimi vhodnimi podatki.

Hrošč je ponovljiv, in sicer ga je najlaže pridelati z uporabo programa za iskanje Mersennovih praštevil Prime95. Če izberemo eksponent 14.942.209, bo po nekaj minutah ali urah prizadet sistem postal neodziven. Ker je Prime95 preizkušen kos programske opreme, ki ga uporablja...

37 komentarjev

Hrošč v Mathematici spominja na leto 1994

Slo-Tech - Španski matematiki so našli hrošča v zadnjih verzijah programskega paketa Mathematica, ki povzroči napačne rezultate nekaterih izračunov in celo različne rezultate ob več zagonih z istimi vhodnimi parametri. Hrošč se vleče že vsaj štiri leta, Wolfram pa ga kljub poročilu pred letom dni še vedno ni popravil.

Na napako so naleteli, ko so računali Casoratijeve determinante in želeli dokazati nekaj izrekov. Pri izračunih v Mathematici so odkrili nekaj protiprimerov, medtem ko so isti izračuni v Maplu kazali, da protiprimerov ni. Podrobna analiza je pokazala, da sta možna le dva scenarija - bodisi napak računa Mathematica bodisi Maple.

Iskanje hrošča je pokazalo, da je krivec Mathematica. Ne le da nekatere vrednosti determinant izračuna narobe, pri nekaterih primerih vrne...

19 komentarjev

Intel potrdil USB-hrošča v Haswellu

Slo-Tech - Intel je potrdil, kar se je na glas govorilo že nekaj mesecev - vezni nabor Haswell ima hrošča pri upravljanju z USB-jem. Po izhodu iz stanja pripravljenosti se namreč lahko zgodi, da nekatere naprave, ki se povezujejo po najnovejšem standardu USB 3.0 (SuperSpeed), logično izginejo. Intel pravi, da gre zgolj za nekatere USB-ključke. To v skrajnem primeru pomeni, da je te naprave treba izklopiti in vnovič priključiti, nevarnosti za izgubo podatkov pa naj ne bi bilo.

Intel je vseeno napovedal revizijo stepping za vezni nabor (s C1 na C2), v kateri bo hrošč oziroma erratum v Intelovem izrazoslovju odpravljen. Prizadeti so vezni nabori Q87, Q85, H87, Z87, B85 (namizni), C222, C224, C226 (strežniški) ter QM87, HM87, HM86 (za prenosnike). Haswell s popravljenim hroščem izide 15....

44 komentarjev

Na CeBIT-u predstavljene matične plošče za Haswell

Xtreme Systems - Čeprav bodo prvi sistemi z Intelovimi novimi procesorji Haswell na voljo šele poleti, so na CeBIT-u mnogi proizvajalci matičnih plošč že predstavili svoje izdelke, namenjene za namizne računalnike. Kot je že običaj za zadnjih nekaj generacij Intel za Haswell pripravlja novo vezno čipovje, za razliko od Ivy Bridge pa, kot vemo že nekaj časa, Haswell prav tako prinaša še novo podnožje, LGA-1150. Predstavljene matične plošče so zgrajene okrog čipovij iz serije 8, Z87 za vse, ki imajo željo navijati svoj procesor, ter H87, ki pokrije večino zahtev domačih uporabnikov, razen navijanja. Na voljo bodo seveda tudi druga čipovja, npr. poslovni rabi namenjeno B85.

Svoje izdelke so na stojnicah predstavili vsaj AsRock, Asus, Biostar, Gigabyte,...

44 komentarjev

Intelov izvršni direktor gre maja v pokoj

Guardian - Intel je objavil, da jih bo maja zapustil njihov dolgoletni sodelavec in v zadnjih letih izvršni direktor Paul Otellini. Odločitev je nepričakovana, saj so vsi pričakovali, da bo Oteliini ostal še tri leta (v Intelu se upokojujejo s 65 leti), zato je dvignila precej prahu.

Otellini se je podjetju pridružil leta 1974 in je po izobrazbi ekonomist z MBA. V letih 1994-1996 je bil podpredsednik in menedžer za prodajo in trženje, v letih 1996-1998 pa je bil vodja te enote. V letih 1998-2002 je bil izvršni podpredsednik in vodja enote, ki je razvijala mikroprocesorje in vezne nabore. V upravni odbor se je prebil leta 2002, ko je bil izvoljen za operativnega direktorja; izvršni direktor in s tem vodja...

3 komentarji

Intel predstavil nov vezni nabor Z77

Intel - Intelovi procesorji iz družine Ivy Bridge so po nekaj zamudah na vidiku šele za konec meseca, a je Intel vseeno malo pohitel in predčasno pokazal vezni nabor zanje. Imenuje se Z77.

Matične plošče s tem veznim naborom sicer krožijo naokoli že nekaj časa, a do uradne predstavitve smo čakali do tega konca tedna. Vezni nabor s kodnim imenom Panther Point predstavlja nadgradnjo serij 6x, ki jih je Intel začel izdajati na začetku leta 2011. Čeprav bodo procesorji Sandy Bridge (trenutna generacija) in prihajajoči Ivy Bridge medsebojno združljivi, za nove procesorje Intel priporoča sedmico (ne bo pa to nujno, saj bo v mnogo...

69 komentarjev

Intel 945GC

DigiTimes - Intel naj bi po informacijah proizvajalcev matičnih plošč predvidoma v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil nov vezni nabor 945GC. Omenjen vezni nabor velja za naslednika veznih naborov 945G in 945GZ. 945GC bo podpiral do 800 MHz FSB-ja ter prihajajoče Core 2 Duo E4000 ter Pentium E1000 procesorje. Intel pričakuje več uspeha od omenjenega veznega nabora, kot ga je imel z njegovimi predhodniki v najnižjem razredu.

Več o tem v izvorni novici na DigiTimes.

2 komentarja

RD600 le na DFI matičnih ploščah?

Slo-Tech - Po informacijah na Daily Tech-u naj bi tajvanski proizvajalci matičnih plošč podlegli Intelovim pritiskom in bo tako le DFI izdelal matično ploščo s prihajajočim ATI-jevim veznim naborom RD600, od katerega obetajo veliko predvsem navijalci. Glavni razlog v Intelovem nasprotovanju omenjenemu veznemu naboru je verjetno nedavni AMD-jev prevzem ATI-ja. RD600 naj bi svojo uradno predstavitev doživel prihodnji mesec. Več o tem na Daily Tech-u.

Poleg tega naj bi DFI preklical izdelavo matične plošče temeljoče na nVidiinem veznem naboru nF590 Intel Edition C19. Razlog za to naj bi bil v slabih navijalskih zmožnostih omenjenega veznega nabora. Namesto le-tega naj bi DFI kupcem konec letošnjega leta matično ploščo z nVidiinim veznim naborom 590 SLI Intel Edition C55. Več o tem na PC Modding Malaysia.

3 komentarji