»

Strokovnjaki iz bank bežijo v internetne igre in igralništvo

Londonski City je finančno središče EU

Financial Times - Pred bankirji so težki časi. Nekdaj so Wall Street in investicijske banke pogoltnili najpametnejše diplomante z univerz, pri čemer so jih vabili z astronomskimi plačami in še višjimi bonusi. Sedaj so bankirji v očeh javnosti glavni krivci za skorajšnji razpad globalne ekonomije, zato banke klestijo bonuse in plače na vseh koncih in krajih, nemalokrat tudi odpuščajo, vmes pa posega tudi EU z omejitvijo bankirskih plač. Kam torej z vsemi (kmalu) brezposelnimi bančniki? Kot kaže, jih bodo posrkali založniki spletnih iger, kjer virtualna ekonomija postaja vedno realnejša s pravimi dolarji (Kitajci so to že davno odkrili, Zahodnjaki pa to spoznavajo zlasti z visokimi računi), in ponudniki spletnega igralništva.

Zlasti velik eksodus strokovnjakov iz...

27 komentarjev

Evropska centralna banka budno spremlja bitcoin

Slo-Tech - Ko smo prvikrat pisali o anonimni, decentralizirani, virtualni valuti bitcoin, še ni bilo povsem jasno, ali gre za muho enodnevnico ali pa se bo valuta prijela. Sčasoma se je pokazalo, da je zamisel Japonca Satoshi Nakamoto (za kar se je izkazalo, da gre za psevdonim, saj njegova identiteta ni znano) genialna. Valuta bitcoin je pseudo anonimna, tako da lastnika računa oziroma obeh strani transakcij ni mogoče zlahka identificirati, hkrati pa povsem decentralizirana, kar onemogoča manipulacije. Vse transakcije se poravnavajo takoj in so neizpodbojne, emisija valute pa se vrši z rudarjenjem (izračunavanjem zgoščevalne funkcije, hash). Denarni agregat valute je navzgor omejen na približno 21 milijonov bitcoin in se mu z rudarjenjem približujemo z geometričnim zaporedjem.

Valuta je dobro konvertibilna, saj na internetu najdemo...

61 komentarjev

V ZDA zasežene domene največjih pokeraških strani

vir: CNet
CNet - Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) je konec tedna zasegel domene petih najpriljubljenejši pokeraških strani na internetu. PokerStars, Full Tilt Poker, UB.com in Absolute Poker so sicer dosegljive, a na njih najdemo le obvestilo, da je bila domena zasežena. FBI lastnike obtožuje finančnih prevar, pranja denarja in nelegalnega igralništva. Očitajo jim, da so vzpostavili nedovoljene skrivne bančne račune med njimi prenašali nedovoljena sredstva.

Gre za obsežno policijsko akcijo, pri kateri je največ pomagal skesanec Daniel Tzvetkoff, ki naj bi bil kolovodja operacije, sedaj pa v zameno za nižjo kazen sodeluje z organi pregona. Tzvetkoff je bil že aretiran, ko si je prilastil več deset...

42 komentarjev

Preprodajanje virtualnih dobrin v spletnih igrah pomemben vir prihodkov za manj razvite

vir: BBC
BBC - Spletne igre, kjer igralci zbirajo različne vredne predmete in virtualne valute (recimo zlato), ki njihovim likom dajejo različne prednosti in sposobnosti, so postale velika poslovna priložnost za revnejše države. Svetovna banka v študiji ocenjuje, da je sivi trg, koder se trguje z vrednimi virtualnimi predmeti iz spletnih iger, vreden okoli tri milijarde dolarjev.

Zahodni igralci iger, kot sta World of Warcraft in Lineage, nimajo časa za večurno igranje in zbiranje raznih vrednih predmetov, zato jih pogosto kupujejo od drugih igralcev. Približno četrtina jih je to že storila, pri čemer so vsote najbolj vnetih dosegle tudi več tisoč evrov. Čeprav se ponudniki iger proti temu početju borijo, ga ne uspejo izkoreniniti.

Samo na...

5 komentarjev

Kitajska daje staršem več nadzora nad početjem otrok v internetnih igrah

Na Kitajskem so kiberkavarne zelo priljubljena dostopna točka do interneta.

China Daily - Kitajska vlada je prek osmih ministrstev v ponedeljek objavila seznam ukrepov za zaščito mladoletnih igralcev spletnih iger, ki jih bodo morali ponudniki iger vpeljati najpozneje do 1. marca letos. Preizkusno delovanje sistemov bo potekalo februarja, prihodnji mesec pa bo uporaba obvezna. Namen sprejetih ukrepov je staršem omogočiti večji nadzor nad aktivnostmi njihovih otrok.

Starši ali zakoniti skrbniki bodo lahko od ponudnikov iger zahtevali, da omejijo dovoljen čas uporabe iger na dnevni ali tedenski osnovi ali pa kar v celoti blokirajo uporabo svojih storitev. Ponudniki iger bodo morali redno spremljati vzorce uporabe in igralniške račune, tako da bodo lahko sodelovali s starši, če se bo izkazalo, da njihovi otroci igrajo neprimerne igre...

6 komentarjev

Kitajska omejuje mlade igralce iger

Slashdot - Kitajske oblasti želijo mladoletne igralce računalniški iger zaščititi pred kvarnimi vplivi, zato so jim prepovedali cel kup stvari. Najprej so vsem, ne le mladoletnim, prepovedali uporabo virtualnih valut za nakup realnih dobrin. Kot virtualno valuto Kitajci definirajo tudi predplačilne kartice za igranje spletnih iger (na primer World of Warcraft). Odslej bo uporaba virtualnih valut, ki jih je moč menjati za realno valuto, omejena le na nakup virtualnih dobrin.

Mladoletne igralce iger pa so še dodatno omejili. Da jih splet ne bi pokvaril, jim bodo od 1. avgusta prepovedali sploh vsakršno ukvarjanje z virtualnimi valutami. Nova zakonodaja bo izrecno prepovedovala vsakršne kvarne vsebine, pri čemer natančna opredelitev ni podana. Se pa med njo prištevajo pornografija, kulti, praznoverje, igre na srečo in nasilje v spletnih igrah. Vse to bo mogoče, ker je v veljavi nova zakonodaja, ki zahteva registracijo s pravim imenom.

4 komentarji