»

Avstralski premier: za varnost vsak dan ugasnite telefone

Slo-Tech - Avstralski premier Anthony Albanese je postregel z nenavadnim priporočilom državljanom za več varnosti. Priporočil jim je, da vsak dan za pet minut ugasnejo pametne telefone. Napotek ni iz trte izvit, je pa obseg njegove koristnosti vprašljiv. Gre seveda le za enega izmed nasvetov v daljšem govoru o spopadanju s kibernetskimi grožnjami, ki jim bo Avstralija v prihodnosti posvečala še več pozornosti.

Dejal je: "Vsi imamo odgovornost. Male stvari, izklop telefona za pet minut vsako noč. To lahko storite vsakih 24 urah, denimo med umivanjem zob ali pri drugih opravilih." Nekaj podobnega je ameriška agencija NSA svetovala že pred tremi leti, ko so dejali, da bi ponovni zagon telefonov enkrat na teden lahko preprečeval vdore. V tem grmu tiči zajec.

Ponovni zagon telefona je zelo osnoven ukrep, ki vseh napadov ne more preprečiti, lahko pa jih v nekaterih primerih oteži. Priyadarsi Nanda z univerze v Sydneyju pojasnjuje, da to zmanjšuje tveganja, ker prisilno ugasne vse aplikacije in...

23 komentarjev

Valve bi znal v kratkem dovoliti posojanje iger

TechSpot - Minulo sredo izdan popravek za Valvovo distribucijsko platformo Steam vsebuje nekaj zelo zanimivih nizov:


“SteamUI_JoinDialog_SharedLicense_Title” “Shared game library”

“SteamUI_JoinDialog_SharedLicenseLocked_OwnerText” “Just so you know, your games are currently in use by %borrower%. Playing now will send %borrower% a notice that it’s time to quit.”

“SteamUI_JoinDialog_SharedLicenseLocked_BorrowerText” “This shared game is currently unavailable. Please try again later or buy this game for your own library.”


Ti nizi še niso v rabi, vendar bi (kot je za Valve že običajno) lahko namigovali na skorajšnjo izvedbo posojanja iger znotraj Steama. Kot kaže, iger ne bo mogoče prodati, jih bo pa mogoče "posoditi" prijatelju, podobno kot je to že mogoče na Kindlih.

Posojen naslov se bo - ko in če Valve to dokončno omogoči - začasno prenesel v prijateljevo knjižnico (Steam library), ter mu bo tam na voljo, dokler ne bo izvorni lastnik zahteval vrnitve (tako, da bo spet sam začel igrati...

11 komentarjev

Piše se 2013 in preprodaja lastnih MP3-jev še vedno pod vprašajem

Sporočilo vsem kupcem. Taka bi morala biti obvezna nalepka na vseh avtorskih delih, takoj zraven tiste s "CE".

vir: Jundooz
Slo-Tech - V avtorskem pravu obstaja doktrina z imenom "prva prodaja" (first sale doctrine, tudi exhaustion doctrine), ki pravi, da imetnik avtorske pravice s tem, ko vam proda izvod svojega avtorskega dela (glasbeni CD, iTunes komad, Steam igro, karkoli), izgubi pravico do kontroliranja nadaljnje distribucije te kopije. To po domače pomeni, da vam ne more preprečiti, da svojo zakonito pridobljeno kopijo prodate naprej, morda ceneje, kot jo ponuja on sam. To je smiselno, saj velja tudi za ostale dobrine: stanovanje, avto, računalnik in burek so od trenutka plačila kupnine vaši in najbrž bi prav čudno gledali, če bi na njih pisalo "not for resale".

Fini tekst (43. člen veljavnega Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, podobno drugod v EU in v...

61 komentarjev

Sony hoče še offline DRM

Scumbag Sony je sicer globoko v rdečih številkah

vir: The Internets
The Internets - Sony je minuli mesec vložil patentno vlogo za nov offline DRM sistem, ki bi vsak plošček z igro opremil še s posebno oznako (tag) za upravljanje pravic. Ko bi uporabnik kupil plošček in ga prvič vstavil v svojo igralno konzolo, bi se na to oznako trajno shranila identitega te konzole. Disk od takrat dalje ne bi deloval več nikjer drugje, kar bi efektivno preprečilo posojanje ali preprodajo rabljenih diskov, brez potrebe po vseskozi aktivni internetni...

117 komentarjev

Popravek za in-app purchase hack prihaja z iOS 6

ZDNet - Prejšnji teden je ruski heker Alexey Borodin (ZonD80) neprijetno presenetil Jabolčne, in sicer z javno objavo resne varnostne luknje v načinu procesiranja in-app nakupov v iOS aplikacijah (vse verzije od trojke naprej). Posledično so lahko bolj spretni uporabniki dobili vse in-app nakupe, bonuse in nadgradnje zastonj, z le malo možnosti, da se jih kasneje odkrije. Apple je pripravil paleto začasnih rešitev, pravi obliž pa bo na voljo šele s prihajajočo izdajo iOS 6, ki je trenutno v beti (in že jailbrakan).

Luknja je temeljila na Applovi šlampariji - na iNapravi namreč niso preverjali pristnosti strežnika za plačevanje in-app nakupov. Borodin je zato preprosto postavil svojega, nato pa v wi-fi nastavitvah podtaknil svoj DNS strežnik,...

1 komentar

Amazon podpisal z založbami, njihov iTunes Match na poti

Jeff Beszos, Amazonov CEO

vir: CNet
CNet - Amazon je svojo spletno storitev za streamanje glasbe predstavil že lani spomladi, sicer na veliko presenečenje vseh, a potem brez vidnejšega uspeha. Analitiki pravijo, da zato, ker je je rešitev v tej fazi zanimiva predvsem (zgolj) za tiste, ki imajo res veliko glasbe in se zato res ne želijo ukvarjati s kopiranjem med računalnikom in mobilnikom oz. tablico, za to skupino pa ima Apple trenutno boljšo ponudbo - iTunes Match (na voljo celo v Sloveniji). Amazonu zato ni ostalo drugega, kot da se usede za pogajalsko mizo in odpre denarnico.

Digital Locker so namreč zagnali brez krovne pogodbe s štirimi (no, zdaj že tremi) velikimi založbami - Universal + EMI, Warner in Sony. Amazonovo stališče je bilo,...

0 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (5): Optus TV Now in oblačni videorekorderji

ABC News - Avstralska mobilna operaterja Optus in Telstra se že vso pomlad (oz. jesen na njihovi strani ekvatorja) dajeta glede prenosa tekem avstralskega nogometa in rabgija na mobilnih napravah. Dokončna odločitev v tej zadevi bi lahko imela izjemen vpliv na vprašanje zakonitosti oblačnih videorekorderjev (cloud DVR-ov), širše pa tudi glasbenih lockerjev kot npr. iCloud ali Amazon Digital Locker. Poglejmo.

Telstra se je letos februarja z avstralsko zvezo AFL zmenila za mobilno ekskluzivo in zato tudi odštela lepe milijone (med 50 in 150 milijoni avstralskih dolarjev letno), zaradi česar jih je strašno zmotila sveža ponudba konkurenta (Optus s svojo TV Now), ki je omogočala snemanje tekem z javno predvajanih televizijskih kanalov in njihovo...

19 komentarjev