»

Google se je poravnal v kolektivni tožbi zaradi zavajanja o zasebnosti lokacijskih podatkov

Google - Google se je poravnal s 40 ameriškimi zveznimi državami v tožbi, ki so jo te proti njemu sprožile zaradi zavajajočih informacij in nastavitev zasebnosti pri beleženju lokacijskih podatkov (Location History). Sporna dejanja segajo v obdobje 2014-2020, v javnost pa so se izstrelila sredi leta 2018. Tedaj je Associated Press poročal, da izklop nastavitve Location History ne zadostuje, ker obstaja še dodatna nastavitev, ki je večina uporabnikov ne pozna in ne izključi. Začele so se tožbe.

Google je lani izgubil v Avstraliji, v ZDA se je nedavno poravnal z Arizono, sedaj pa je uredil še največjo težavo v ZDA. Poravnava v tožbi 40 zveznih držav je težka 391 milijonov dolarjev. Google je ob tem poudaril, da gre za stare grehe, saj so funkcionalnost spremenili že pred leti. To drži, a tudi stare dolgove je treba odplačati.

Poleg odškodnine bo Google v naslednjih mesecih spremenil tudi nekaj nastavitev glede zasebnosti. Navedel bo več podatkov, poenostavil bo zahtevke za izbris in...

3 komentarji

Google tudi v ZDA pod protimonopolnim drobnogledom

Slo-Tech - Google, ki ima zaradi protimonopolne zakonodaje in varovanja zasebnosti največ težav v EU, se je tudi v ZDA znašel pod drobnogledom oblasti. Generalni državni tožilec zvezne države Missouri je začel preiskovati Google zaradi suma več kršitev zakonodaje. Preverjal bo zlasti tri točke: in sicer zbiranje, obdelavo in uporabo osebnih podatkov Googlovih uporabnikov; Googlovo uporabo spletnih vsebin z drugih spletnih strani; in Googlovo domnevno manipulacijo spletnih iskalnih zadetkov, kjer naj bi svoje storitve prikazoval previsoko, konkurenčne pa prenizko.

Druga in tretja točka sta nam zelo znani, saj je Google zaradi teh kršitev na tnalu tudi v EU. Spomnimo, da je junija EU Googlu

3 komentarji

Windows 10 bo na švicarsko zahtevo bolje skrbel za zasebnost

CNet - Švicarski informacijski pooblaščenec (FDPIC) je po preiskavi ugotovil, da Windows 10 krši švicarsko zakonodajo s področja varovanja zasebnosti. Microsoft se je zato s švicarskimi oblastmi že sporazumel, kako bo v Windows 10 varovanje zasebnosti izboljšal, s čimer se je izognil sodnemu pregonu. Spremembe bodo veljale globalno, torej v vseh različicah Windows 10 za vse trge. To ni samoumevno, saj se še dobro spomnimo posebnih verzij N Windows 7, ki so bile namenjene EU in so nastale kot odgovor na tožbo Evropske komisije zaradi integracije Windows Media Playerja v operacijski sistem.

Glavni očitki so se to pot nanašali na transparentnost glede zbiranja in obdelave...

14 komentarjev

FTC opozarja pisce aplikacij, da sledenje uporabnikom prek mikrofonov ni dovoljeno

Slo-Tech - Sledenje uporabnikom tudi med nepovezanimi napravami, za kar se uporabljajo vgrajeni mikrofoni in oddajanje neslišnih zvokov, postaja dovolj resen problem, da nanj opozarja tudi ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC). O tehnologiji smo pisali lani in če se je tedaj vse skupaj zdelo še precej futuristično, je danes tehnologija za sledenje prek naprav (cross-device tracking) že dobro razvita. Vodilni na tem področju je SilverPush.

Njegove knjižnice (SDK) uporablja čedalje več piscev aplikacij za mobilne naprave, ki jih prepoznamo tudi tako, da ob namestitvi zahtevajo pravico za dostop do mikrofona, čeprav ga glede na pričakovano funkcionalnost ne potrebujejo. Tovrstnih aplikacij ni malo, nepopoln seznam pa si lahko ogledamo na Addons Detectorju.

FTC je ta teden poslal pismo več razvijalcem dvanajstih aplikacij, v katerih so odkrili komponente...

4 komentarji

Google bo plačal 17 milijonov dolarjev

Googlova (sedaj že izginula) navodila za uporabnike brskalnika Safari

LA Times - Google je dosegel poravnavo s 37 ameriškimi zveznimi državami zaradi kršitve zasebnosti. Plačal bo 17 milijonov dolarjev, pri čemer pa Google ne bo priznal krivde.

Gre za znamenit proces s piškotki v Safariju, s katerimi je Google obšel voljo uporabnikov in jim sledil. Brskalnik Safari namreč privzeto blokira piškotke z domen, s katerimi uporabnik ne interagira. Zato je Google na strani namenoma naložil element iframe in poslal obrazec, kar je Safari razumel kot interakcijo s to spletno stranjo in dovolil shranjevanje Googlovih piškotkov na računalnik.

Zaradi tega je Google že lani plačal 22,5 milijona dolarjev, za kar so se dogovorili v poravnavi s FTC-jem. FTC je tedaj sprožil civilni postopek, ker Google ni spoštoval predhodnega dogovora. Leta 2011 je...

19 komentarjev

Google oglobljen v Nemčiji zaradi afere Street View

Avtomobil za Google Street View

Heise - Nemški informacijski pooblaščenec je oglobil Google zaradi nezakonitega zbiranja prometnih podatkov z brezžičnih omrežij v sklopu slikanja pokrajine za storitev Google Street View. Incident je po odkritju dvignil veliko prahu, proti Googlu pa je preiskave začelo mnogo držav. Britanci niso odkrili nič nezakonitega, Francozi pač. Američani so bili precej prizanesljivi (precej manj pa njihove zvezne države), Španci so Google oglobili. Afera je bila aktualna vse do lanskega leta, saj Google podatkov ni takoj zbrisal, na koncu pa so za napako okrivili enega izmed programerjev. Sedaj so svoj odgovor podali še Nemci.

Hamburški pooblaščenec za dostop do informacij javnega značaja in varovanje...

11 komentarjev

Google priznal kršitev zasebnosti v Street Viewu, sprejel kazen in pokoro

The New York Times - Google se je poravnal z 38 ameriškim zveznimi državami, ki so nastopale proti Googlu zaradi nezakonitega zbiranja podatkov z brezžičnih omrežij z vozil za Google Street View. Škandal iz leta 2010 je pustil veliko posledic, saj se je moral Google braniti v številnih državah, kjer so mu večinoma izrekali globe, v ZDA pa sta ga FCC in FTC zgolj malo ošvrknila. Toda v vseh teh postopkih Google ni priznal, da bi bilo njihovo početje nezakonito. Nazadnje je Google namočil enega izmed svojih programerjev, ki je postal žrtveno jagnje.

V najnovejši poravnavi bo moral Google plačati sedem milijonov dolarjev odškodnine, kar je za tako veliko podjetje drobiž. Toda poravnava je pomembna zato, ker je Google prvikrat priznal, da so kršili...

22 komentarjev

EU okrcala Google zaradi nove politike zbiranja osebnih podatkov

Reuters - Evropski informacijski pooblaščenci, ki opravljajo tudi nalogo varovanja zasebnosti in osebnih podatkov državljanov, so Googlu poslali skupno pismo, v katerem izražajo svoje pomisleke glede Googlove nove politike zasebnosti. V nos jim gre seveda sprememba, ki jo je Google najavil januarja in udejanjil marca ter mu dovoljuje združevanje podatkov o uporabnikih, ki jih zberejo na različnih svojih straneh oziroma storitvah (Google Search, Gmail, YouTube, Google Docs itd.).

Pismo je podpisalo 24 pooblaščencev iz držav EU (vsi razen grškega, romunskega in litovskega). V njem od Googla zahtevajo natančna pojasnila, kaj bodo z zbranimi in združenimi podatki počeli, po kakšnih metodologiji jih bodo zbirali in...

6 komentarjev

Google ni izbrisal vseh prometnih podatkov iz afere Street View

Avtomobil za Google Street View

Ars Technica - Google je razkril, da še niso izbrisali vseh podatkov, ki so jih nezakonito zbirali njihovi avtomobili za projekt Street View, čeprav so lani trdili nasprotno. Maja predlani je izbruhnila afera, ko se je razvedelo, da so njihova vozila prestrezala in beležila tudi podatke o brezžičnih omrežjih in prometu prek njih v okolici. Google si je s tem nakopal jezo uporabnikov in preiskave v več državah. Čeprav so trdili, da je šlo za neljubo napako, so bili oglobljeni - v ZDA manj, drugod več.

Google pa je moral tudi obljubiti, da bo vse nezakonito zbrane podatke izbrisal, kar so predlani decembra po lastnih navedbah tudi storili. Britanski informacijski pooblaščenec je razkril, da to ne drži....

12 komentarjev

Google bo plačal 22,5 milijona dolarjev zaradi nedovoljenega sledenja s piškotki v Safariju

Googlova (sedaj že izginula) navodila za uporabnike brskalnika Safari

The New York Times - Google bo z ameriško Komisijo za zvezno trgovino (FTC) sklenil poravnavo zaradi zlorabe piškotkov in kršitev zasebnosti v brskalniku Safari, v sklopu katere bo Google plačal 22,5 milijonov dolarjev globe. To je največja globa, ki jo je zaradi kršitev v povezavi z zasebnostjo kdaj izrekel FTC. V Evropi so sicer globe precej večje, saj lahko dosežejo tudi milijardne vsote (namreč do 10 odstotkov letnega prometa).

Spomnimo, da se je na Google februarja usul plaz kritik, ko so ugotovili, da so namenoma obšli nastavitve brskalnika Safari. Slednji namreč blokira piškotke domen, s katerimi uporabnik ne interagira, kar ni bilo Googlu po godu. Njegov gumb +1 na straneh namreč ni aktiven, dokler ga uporabnik ne klikne, zato v principu Google ne more postavljati...

9 komentarjev

Googlu grozi kazen za zaobhajanje varnostnih nastavitev v Safariju

Shema delovanja Googlovega Safari heka.

vir: Bloomberg
Bloomberg - Kot poroča Bloomberg, se Google z nedavno potezo zaobhajanja varnostnih nastavitev v brskalniku Safari ni najbolj zapisal pri ameriškem tržno-potrošniško-informacijskem inšpektoratu Federal Trade Comission. Grozi jim kazen nad 10 milijoni dolarjev, prva sploh v taki višini za kršitve zasebnosti na spletu, potem pa najbrž še en postopek zaradi podobnih mahinacij v brskalniku Internet Explorer. Širše gledano je pod vprašanjem njihova zaveza spoštovanja opt-out sistema Do-Not-Track, ki ga skupaj z drugimi proizvajalci brskalnikom pospešeno predstavljajo kot sprejemljivo rešitev za varovanje spletne zasebnosti.

Če na hitro spomnimo (glej tudi slikco): Applov spletni brskalnik Safari po privzetem...

5 komentarjev

Tudi Avstralci preiskujejo Googlovo prisluškovanje

Slashdot - Googlova eskapada z nelegalnim zbiranjem podatkov z nezaščitenih brezžičnih omrežij, zaradi katere se je moral Google opravičiti in zbrane podatke posredovati Nemčiji, Franciji in Španiji, ne bo šla mimo neopažena. Oglasili so se namreč tudi v Avstraliji, kjer bo zvezna policija preiskala, ali je Google kršil njihov Zakon o prestrezanju telekomunikacij.

Avstralska zvezna vlada je naročila avstralski zvezni policiji, da razišče očitane kršitve zasebnosti, ki naj bi jih zagrešil Google. Avstralski minister za telekomunikacije Stephen Conroy je Googlovo ravnanje pretekli mesec označil kot "ostudno" in kot "največjo kršitev pravice do zasebnosti v zgodovini". Zvezni tožilec Robert McClelland je prejel več pritožb, zato je policijo zaprosil za preiskavo. Kot je dejal, izida preiskave ne želi vnaprej napovedovati, a je po njegovem mnenju šlo za kršitve večjega dela Zakona o prestrezanju telekomunikacij.

7 komentarjev