»

PayPal v Rusiji podpira gotovinsko plačevanje

Slo-Tech - Za uporabo PayPala potrebujemo kreditno kartico, s katero povežemo PayPalov račun in se uporablja za bremenitve pri plačilih in odobritve pri prenosu prejetega denarja nazaj v banko. V Rusiji pa bo odslej mogoče uporabljati PayPal brez uporabe kreditne kartice, saj bo mogoče denar na PayPalov račun nalagati gotovinsko.

Seveda je mogoče PayPal brez kreditne kartice registrirati tudi drugod, a je v tem primeru funkcionalnost računa precej omejena; denar lahko le prejemamo od drugih uporabnikov, nato pa ga moramo nujno zapraviti prek PayPala. V Rusiji so kreditne kartice manj razširjene kot na Zahodu ali še zlasti v ZDA, zato se je PayPal povezal s storitvijo Rapida, ki v Rusiji omogoča prenos denarja.

Sistem bo deloval kot običajni predplačniški sistemi - pri obisku poslovalnice bo...

5 komentarjev

Liberty Reserve nedostopna, ustanovitelj aretiran

BBC - Policija na Kostariki je v Santi Ani izvedla racijo nepremičnin, ki so pripadali Arthurju Budovskemu, ki je bil ustanovitelj in vodja strani Liberty Reserve. Budovsky je bil medtem aretiran v Španiji, na Kostariki pa so zasegli več računalniške opreme, strežnikov in tudi luksuznih vozil, vrednih več kot pol milijona dolarjev.

Omenjena stran je omogočala prenos denarja po svetu, a drugače kakor PayPal ali pa Western Union. Za razliko od PayPala ni zahtevala praktično nobenih dokazil o istovetnosti; zadoščalo je le ime, rojstni datum in elektronski naslov. Na svoj račun je bilo mogoče denar nalagati na vse mogoče načine, od kreditnih kartic do bančnih nakazil in poštnih nakaznic. Za razliko od Western Uniona se je denar na Liberty Reserve pretvoril v njihovo valuto, potem pa ga je bilo mogoče prenesti komurkoli, ki je uporabljal...

5 komentarjev

PayPal bo olajšal odmrzovanje sredstev

CNN - PayPal je napovedal, da se v prihodnjih mesecih obetajo korenite spremembe, ki bodo olajšale poslovanje z uporabniki. Gre predvsem za težavo zamrznjenih sredstev, kar PayPal stori, kadar zazna sumljive transakcije. To je plemenita ideja, s katero PayPal preprečuje pranje denarje in prevare (kupci na primer lahko dobijo denar nazaj, če jih prodajalec ogoljufa), a se je precej izrodila. Rutinsko blokiranje računa za 21 dni ob najmanjšem sumu nečednih poslov in možnost podaljšanja blokade za 180 dni sta marsikomu povzročila precej nevšečnosti. To se ima spremeniti, zagotavlja PayPalov lastnik eBay.

Zgodilo se je namreč mnogo ljudem, tudi precej Slovencem. Ko PayPal račun enkrat iz tega ali onega razloga zamrzne, je odmrznitev sila težko doseči. PayPal terja...

25 komentarjev

PayPal onemogočil lokalna plačila v Argentini

BBC - V Argentini se zgodovina po zelo kratkem času ponavlja. Leta 2001 je država v spopadu s hudo finančno krizo zamrznila bančne račune prebivalstva, prepovedala dvige deviz in naposled vse v dolarjih denominirane račune pretvorila v pese. Tako imenovani corralito je povzročil veliko nezadovoljstvo in hude protivladne proteste. Ko se je Argentina lani ponovno znašla v škripcih, so uvedli zelo podobno rešitev. Vlada je omejila nakupe ameriških dolarjev, s čimer je želela nasilno povečati zaupanje v argentinske pese. Uradna razlaga je sicer nekoliko lepša, in sicer naj bi s tem zmanjšali odvisnost od ZDA, preprečili beg kapitala iz države in zmanjšali utajo davkov ter pranje denarja.

Toda ker je inflacija že dvomestna, Argentinci dolarje kupujejo na črnem trgu....

14 komentarjev

PayPal izdal aplikacijo za Facebook

Yahoo News - PayPal je včeraj predstavil aplikacijo, ki omogoča neposredno uporabo svoje storitve za prenos denarja in plačevanja kar prek Facebooka. Aplikacija se imenuje Send Money in čeprav ni prva integracija PayPala v Facebook, ostaja prva uradna aplikacija, ki omogoča peer-to-peer prenos sredstev neposredno med prijatelji na Facebooku.

PayPal namreč ocenjuje, da kar 80 odstotkov njegovih uporabnikov uporablja tudi Facebook, zato je širitev storitev na področje socialnih omrežij zelo smiselna. Uporabniki so sedaj dobili enostavno možnost denarnega nakazila svojim prijateljem, ki ga lahko izvedejo na dva načina. Bodisi izvedejo samo golo nakazilo bodisi pa mu priložijo tudi e-kartico s sporočilom. V slednjem primeru se...

7 komentarjev

FBI dobil podatke o napadalcih Anonymous iz PayPalovih dnevnikov

Wired News - Prejšnji teden smo poročali, da je FBI med racijami aretiral in obtožil 14 ljudi, ki jih sumijo sodelovanja v hekerski skupini Anonymous. Obtoženi so po Computer Fraud and Abuse Actu, poleg njih pa so preiskali še prostore 35 drugih osumljencev v iskanju dodatnih dokazov. Iz zaprisežene pisne izjave FBI-jevega agenta Chrisa Thompsona, ki je bila uporabljena pri pridobitvi ene izmed sodnih odredb za hišno preiskavo, je sedaj razvidno, kako so ugotovili identiteto teh posameznikov.

Podatke jim je posredoval PayPal. Spomnimo, da je lani 4. decembra PayPal zamrznil račun WikiLeaksa, kamor so lahko prejemali donacije. To je izzvalo srd internetne skupnosti, kar...

32 komentarjev

PayPal začasno onemogočil plačila v Indiji

Slashdot - Uporabniki PayPala v Indiji so te dni upravičeno jezni, saj je PayPal 28. januarja začel blokirati vsa plačila v Indijo in iz države, prav tako pa jim je onemogočil prenos sredstev s PayPalovih računov na transakcijske račune v bankah ali na kreditne kartice. Anuj Nayar, PayPalov tiskovni predstavnik, je bil v edinem pojasnilu na blogu sila skop. Potrdil je le, da so bila osebna plačila v Indijo in iz države začasno ustavljena in da intenzivno iščejo rešitev, pri čemer ni niti namignil, zakaj so se odločili za tako drastično potezo.

Indijski uporabniki PayPala so na forumih ponoreli, saj jih PayPal ni vnaprej obvestil o svojih namerah. Ker so nakazila stornirali brez pojasnil, je kopica uporabniških računov v rdečih številkah. Neuradni viri trdijo, da gre za posledico novih zahtev Reserve Bank of India, ki jim PayPal še ni utegnil zadostiti.

Za zdaj edina možnost pošiljanja denarja v Indijo ostaja izbira postavke Goods pri nakazilu in vnos poštnega naslova za prejem paketa. Vse...

4 komentarji