»

Kitajska začela blokirati Reddit

Slo-Tech - Uporabniki Reddita so se pogosto spraševali, zakaj spletna stran predstavlja izjemo in za razliko od večine ostalih zahodnih platform za komunikacijo na Kitajskem ni blokirana. Sedaj se tega ne bodo več spraševali, saj so čez vikend na Kitajskem onemogočili dostop do Reddita, s čimer je šel po poteh Googla, Facebooka, YouTuba in podobnih.

To seveda ne pomeni, da na Kitajskem ni več nobene možnosti za dostop do Reddita. Kot so ljudje tam že zdavnaj spoznali, je VPN preprost in učinkovit obvoz. Čeprav so se kitajske oblasti lani razjezile in napovedale popolno prepoved VPN-jev brez posebnih dovoljenj, se VPN-ji še vedno uporabljajo, le pogosteje jih je treba menjati. Na sploh dajejo spletni komentarji vtis, da nihče ni prav zares jezen ali presenečen, da je...

3 komentarji

Kdor je ukradel sedem milisekund, je zaslužil milijone

Slo-Tech - Od Wasingtona do Chicaga je približno tisoč kilometrov po zemljevidu (tri svetlobne milisekunde). Po cesti je teh kilometrov še nekaj več, za informacije pa je pot še daljša, saj se biti vmes sprehajajo po več povezavah in usmerjevalnikih, tako da informacijski signal med mestoma ne more potovati hitreje kakor sedem milisekund. Zakaj je to pomembno? Ker se je prejšnji teden zgodil natanko eden izmed treh scenarijev: nekdo se je počutil neverjetno vsevednega in slepo stavil 600 milijonov dolarjev na skrajno nepričakovano odločitev ameriške centralne banke (FED), nekdo je zlomil zakone fizike ali pa je nekdo dobil podatke hitreje, kot bi jih bil smel. V vsakem primeru je zaslužil ogromno denarja. Ni treba dvakrat ugibati, kaj je daleč najverjetneje. Berite dalje, saj ima zgodba cel kup detajlov.

Poglejmo incident pobliže, za kar moramo...

41 komentarjev

Outsourcanje lastne službe

TheNextWeb - Varnostna ekipa pri ameriškem internetnem ponudniku Verizon je objavila zanimivo študijo varnostne analize (case study), ki so jo opravili za eno od svojih strank. Ta stranka - razvijalska hiša - je v svojem omrežju zaznala občasno prisotno VPN povezavo iz Kitajske. Za to ni bilo nobenega pojasnila, vsaj ne, dokler niso ugotovili, da je eden od njihovih ključnih zaposlenih preprosto najel kitajsko freelancersko firmo, da opravlja njegovo delo za 1/5 plače, ter potem cel dan visel na redditu in facebooku, oz. šušmaril še za druge firme.

Vse skupaj so odkrili bolj ko ne po naključju. Sistemski administrator pri razvijalski hiši je v VPN dnevnikih našel zapise o prijavah s Kitajske, kar se mu je zdelo izjemno neverjetno, saj so za VPN uporabljali dvofaktorsko prijavo (up. ime in geslo, ter potem še RSA ključek). Misleč, da gre verjetno za katero od tistih 0-day okužb na računalniku od enega od zaposlenih, je kontaktiral Verizon, s katerim so imeli sklenjeno svetovalno pogodbo, ter...

96 komentarjev

Google popustil kitajski cenzuri

Guardian - Google se je očitno sprijaznil, da bo internet na Kitajskem še nekaj časa cenzuriran, saj so s svojega iskalnika potihoma umaknili opozorilo uporabnikom, da so iskalni rezultati cenzurirani. Spomnimo, da je Google leta 2011 nehal upoštevati zahteve kitajskih oblasti po cenzuri iskalnih rezultatov, ampak je strežnike raje premaknil v Hongkong. Partije to ni zmotilo, saj so cenzuro pač začeli izvajati interno z velikimi kitajskim požarnim zidom. Uporabnikom se je pri iskanju nezaželenih pojmov za kakšno minuto prekinila povezava do Googla. Ta se je oblastem postavil po robu in maja začel uporabnike pred iskanjem po teh ključnih besedah obveščati, da utegnejo doživeti izklop povezave, na kar Google nima vpliva.

Po poldrugem letu bitk in sporov s kitajskimi oblastmi je Google obupal. Brez kakršnegakoli...

15 komentarjev

Foxconn se robotizira

CNet - Čeprav v Foxconnu sestavljajo najbolj zapletene in dovršene elektronske naprave za široko potrošnjo, delo v kitajskih obratih še vedno večinoma sloni na ljudeh. Robotizacije je zanemarljivo malo, kar se je na Kitajskem zaradi nizkih plač dolgo časa izplačalo. A časi se spreminjajo, v Foxconn pa prihajajo roboti.

Ko je izvršni direktor Terry Gou lani napovedal, da bodo v prihodnjih treh letih milijon zaposlenih v veliki meri nadomestili roboti, mu nihče ni verjel. Leto pozneje Foxconn dobiva prve večje pošiljke robotov. V Foxconn je prispela pošiljka 10.000 robotov, ki se jim jih bo do konca leta pridružilo še dodatnih 20.000.

Do konca leta 2014 Foxconn seveda ne bo v celoti robotiziran, a robotizacija vendarle poteka. Podrobnosti je...

44 komentarjev

Bučen prihod novega iPhona 5

CNet - Včeraj je bil dan, ki so ga težko pričakovali vsi Applovi privrženci. V državah, ki so po Applovem tolmačenju prvi svet (ZDA, Kanada, VB, Francija, Nemčija, Avstralija, Japonska, Hongkong in Singapur) so namreč začeli prodajati nov pametni telefon iPhone 5. Pred prodajalnami so vile dolge vrste, najbolj neučakani pa so se tja odpravili že več ur pred uradnim odprtjem. V Sloveniji bomo iPhone 5 dobili v drugem valu prihodnji petek.

Applov svojega iPhona 5 ponuja v treh različicah, ki odklenjene stanejo 650, 750 oziroma 850 dolarjev. Razlikujejo se po količini spomina, ki je 16, 32 ali 64 GB. Ob dvoletni vezavi so cene nižje, in sicer znašajo še vedno zajetnih 200, 300 oziroma 400 dolarjev. Kolikšne bodo cene v Sloveniji,...

105 komentarjev

Delo od doma, uporaba lastne opreme, svojega mobilnika: večja storilnost, več nadur

BYOD je za menedžerje zlata jama.

ComputerWorld - Klasični delovnik od sedmih do treh (ali celo od šestih do dveh), kjer po navodilih nadrejenega na službenih strojih opravljamo delo in minuto po preteku delovnega časa pozabimo na obstoj službe, je preteklost. Delodajalcem je to že zelo dolgo jasno, a hkrati se krepi zavedanje, da je pomemben način. Ali drugače povedano, delavci potrebujejo nekaj korenčka, če naj delajo več in dlje. Delo od doma in uporaba lastnega mobilnega sta dva taka korenčka.

Pisali smo že, da...

66 komentarjev

HBGary: tajne operacije

Nabor zmogljivosti HBGaryjevega rootkita

vir: Ars Technica
Ars Technica - Na dan prihajajo nove informacije o delovanju podjetja HBGary, o katerem smo že pisali. Iz epošte je razvidno, kako pester je nabor veščin, ki ga je podjetje HBGary nudilo svojim strankam.

Ukvarjali so se s povratnim inžiniringom zle kode, katere primer je bil Wordov dokument, navidezno interni Al Kajdin dokument, ki naj bi vseboval kodo. Pošiljatelj je naslovniku svetoval, da naj ne odpira šifriranega arhiva...

7 komentarjev