»

Kocka je padla - Intel bo tožil Vio

The inquirer - VIA si je naredila kar lepo reklamno kampanjo, ko je najavila, da bo izdala svoj P4X266 nabor za Pentium4 procesorje brez uradne Intelove licence. Intelu to ni bilo nič kaj preveč všeč, zato je Vii grozil z raznimi tožbami, če se ne bodo ravnali po pravilih "igre". Vie pa ni nič kaj preveč motilo in je še naprej nemoteno razvijala svoj čip. Intel je spet prešel v ofenzivo in marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč, ki si veliko obeta od prodaje izdelkov, ki so namenjeni P4 procesorjem, zagrozil s prenehanjem dobave svojih naborov. Tudi to ni prijelo, saj so se marsikateri manjši ali srednje veliki proizvajalci požvižgali na Intelove pridige. Olje na ogenj je prililo dejstvo, da Intel ne sme izdelovati DDR naborov za svoje Pentium4 procesorje zaradi pogodbe z Rambusom, ampak samo SDRAM izvedenko, ter da VIA še vedno ni plačala licenčnine. Ko je Intel izčrpal še zadnje možnosti, se je odločil, da Vio toži. S tem Intelovim ukrepom se bodo najverjetneje tudi končale razne žolčne...

10 komentarjev

VIA KT266A

VIA Hardware - Naslednjo novico nam je poslal MorpheusX.
Če ste se obotavljali glede nakupa DDR matične plošče zaradi slabih performans trenutnih čipovij, vam ne bo treba več (dolgo) čakati. VIA je predstavila nov nabor čipov imenovan KT266A, ki se po zgodnjih testih sodeč, ne samo kosa, temveč tudi prehiti vsa ostala čipovja trenutno na tržišču. Čipovje je kompatibilen z vsemi Duroni/Athloni, vendar pa boste za optimalne performanse rabili 266Mhz FSB Athlona. Cena naj bi se gibala v istem rangu kot že poznan Viin nabor KT266 in tako predstavljala odlično kupčijo. Izšla naj bi malo prej kot desktop verzija Palomina, v povezavi s katerim bo to že tako ali tako odlično čipovje pokazalo zobe. Več o tem tu.
Če se bo KT266A res obnesla tako dobro, kot pravi VIA Hardwere, potem ima VIA še možnost prislužiti si (nazaj) naslov vrhunskega izdlovalca čipovij. Opozarjem pa vas, da je test opravila stran, ki je zelo "povezana" z Vio! Nekateri od vstvarjalcev strani so namreč kar uslužbenci Vie. Tako da glede...

2 komentarja

WinXP test

FiringSquad - Kot vam je že včeraj govoril slycer so Windows XP-ji že za prvim vogalom... Tega se zavedajo tudi tehnične strani, zato na Internetu pravkar vlada mrzlica testiranja WinXP-jev.
Tej mrzlici so podvrgli tudi fantje pri FireingSquad in so tu pripravili članek o XP-jih. Članek je kar dolg (7 strani) in precej kritičen do Microsoftovega novega ponosa. Fantje obdelajo vsako najmanjšo napak(ic)o, ki obstaja. Članek je kar koristen, ker vas bo opozoril na vse varnostne napake, ki jih XP-ji imajo. Posvetili so se namreč možnosti, da Microsoft (in drugi) vohunijo za vami. Kar, morate priznati, je kar uporabno vedeti, od kod vas lahko Veliki brat gleda! Če ste paranoik si članek definitivno morate prebrati, drugače pa... jemite ga z rezervo. ni vse takooo črno. Ali pač?

12 komentarjev

Malo samohvale

VIA Hardware - Na VIAHardwere so tu pripravili članek o zgodovini Vie. Ker pa je VIAHardwere zelo "povezana" z Vio samo, je članek spisal kar uslužbenec Vie. Kar je seveda (malo) pristransko. Celoten članek je v stilu ...in potem je VIA ostala sama na tržišču in edina kljubovala Intelu... Skratka gre za članek polen samospevov na čast Vii. Nas pa spomni na vse stvari in izdelke, ki so se pojavili pred desetimi leti do danes. Via je namreč vedno bila ptisotna na tržišču in tako lahko sledimo kako se je VIA razvijala ob procesorjih (od Pentiuma preko Pentiuma2 in 3 do AMD-jev in tako naprej)... Če niste strašen nasprotnik Vie, si članek kar preberite, ker vas bo spomnil na lepi čas Pentiumov...

7 komentarjev

VIA in Nexcom

The inquirer - Da ne boste mislili, da je VIA svoje C3 procesorje namenila samo desktop računalnikom. Ne, pred kratkim so se z meni neznanim podjetjem Nexcom dogovorili, da bo le-to uporabljalo C3 procesorje v navezi z DDR chipsetom Apollo Pro 266 v svojih Hi Server napravah. Strežnik bo lahko vseboval do 4GB DDR pomnilnika, z 800 MHz C3 procesorjem. Le-ta se gotovo ne bo odlikoval s hitrim izvajanjem strežniških programov, ampak s tihim delovanjem in nizko porabo električne energije (po podatki Vie naj bi le-ta znašala 30 W). Ker pa bo v strežnikih chipset Via Apollo 266, bo lahko Nexcom ob priliki izvedel tudi nadgradnjo z močnejšimi procesorji, kot so strežniški Tualatini (Pentium III-S).

0 komentarjev

Spet en ogled tovarne

vir: Guru 3D
Guru 3D - Potem, ko smo že videli tajvanski ABIT in VIO, je tu še en sprehod po tovorani. Tokrat evropski. Tu si lahko ogledamo Creative tovarnico na Irskem. Gre le za pakirnico in preizkuševalnico Creative grafičnih kartic, zvočnih kartic, DVD-ROM-ov,... Ne gre za članek ali intervju, ampak za foto sprehod po tovarni(ci).

1 komentar

O Truform-u

AnandTech - Včeraj sam vam govoril o ATI-jevi zadnji pogruntavščini. O Truform-u, ki bo vgrajen tudi v Radeon 2 grafično kartico. Na AnandTech-u so tu pripravili članek o tej novi tehnologiji.
Naj vam na kratko predstavim, do kakšnih zaključkov so prišli. Ugotavljajo, da gre za zelo uporabo izboljšavo, ki pa ne bo nujno uporabljena. Čeprav ATI zatrjuje, da so razvijalci igric nad Truformom navdušeni, je treba njihove izjave jemati z rezervo. Pri ATI-ju trdijo tudi, da Truform ne obremenuje hitrosti. Bomo videli...

5 komentarjev