» »

Kocka je padla - Intel bo tožil Vio

Kocka je padla - Intel bo tožil Vio

The inquirer - VIA si je naredila kar lepo reklamno kampanjo, ko je najavila, da bo izdala svoj P4X266 nabor za Pentium4 procesorje brez uradne Intelove licence. Intelu to ni bilo nič kaj preveč všeč, zato je Vii grozil z raznimi tožbami, če se ne bodo ravnali po pravilih "igre". Vie pa ni nič kaj preveč motilo in je še naprej nemoteno razvijala svoj čip. Intel je spet prešel v ofenzivo in marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč, ki si veliko obeta od prodaje izdelkov, ki so namenjeni P4 procesorjem, zagrozil s prenehanjem dobave svojih naborov. Tudi to ni prijelo, saj so se marsikateri manjši ali srednje veliki proizvajalci požvižgali na Intelove pridige. Olje na ogenj je prililo dejstvo, da Intel ne sme izdelovati DDR naborov za svoje Pentium4 procesorje zaradi pogodbe z Rambusom, ampak samo SDRAM izvedenko, ter da VIA še vedno ni plačala licenčnine. Ko je Intel izčrpal še zadnje možnosti, se je odločil, da Vio toži. S tem Intelovim ukrepom se bodo najverjetneje tudi končale razne žolčne razprave, ki so se zadnje čase pojavljale na internetu. VIA se bo sicer sklicevala na patente, ki jih je pridobila z nakupom Cyrixa in nekdanjega grafičnega giganta S3, vendar bo zadnjo besedo, kot vedno, imel sodnik. Jaz navijam za Vio, za katerega pa vi?

10 komentarjev

OldSkul ::

Via je preveč trmasta.Plačat bi mogla pa je.Zdaj jo je doletela pa tožba.Prav ji je!>:D

undefined ::

Heh, se hecaš? Navijam za Intel, jasno. Zakaj? Prvič zato, ker je to INTEL-OV chipset, in ne VIIn, torej ima Intel vsako pravico do kontrole svojih produktov, in kje se bodo izdelovali. Drugič, mislim, da vsi poznamo VIO po najbolj hroščatih chipsetih na zemlji (sledi ji seveda SIS), zato dobro razumem zakaj se Intel boji, da bo VIA naredila še plošče, ki bazirajo na njihovih chipsetih, hroščate.
Intel jim ni dovolil izdelovati njihovih produktov, oni so vseeno šli to izdelovati, ali so krivi? Da, guilty as charged!

BigFoot ::

se strinjam. in čeprav proti VII nimam čisto nič in so mi čisto všeč, pa še vedno mislim in upam da bo Intel dobil tožbo.

Sumo ::

Mah vi trije ste mal cudni...

paper ::

Intel.

LordWorm ::

Psica Via!
Prou ji je!
8-)

BigFoot ::

Sumo> kot kaže nismo samo trije

Eschelon ::

O.K. Fantje, preden se pobijete, mal informacij. Chipset za P4/DDR ni intelov. VIA ga je razvila sama. Ker sem sam tako za openSource kot openHW, sem na strani VIAe.
Intel bo tozil zato ker je Via uporabila specifikacije za P4. To je tako kot bi Microsoft tozil vsakega, ki bi naredil software za Windowse. Je pa tle seveda mal drugace, ker je Intel dolocene stvari za komunikacijo chipset/procesor patentiral. (Kot bi recimo Microsoft v winse XP vgradil nekatere nove API funkcije in jih patentiral, pol se pa jebite - saj morda jih pa enkrat bo).
Ampak VIA je ta know-how, kako delati s P4 dobila preko S3/Cyrix.
Ce se motim, naj me nekdo popravi.

||_^_|| ::

ni mi čist jasn kaj mata S3 & cyryx tle?

||_^_|| ::

ups cyrix:) btw, zakva se še kr ne da komentarjev popravlat?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VIA: nič več veznih naborov za namizne računalnike?

Oddelek: Novice / Matične plošče
374045 (2832) Pyr0Beast
»

VIA se bo razdelila

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
183700 (2557) StratOS
»

Plata: procesor 478, xpress 16x pci

Oddelek: Kaj kupiti
81520 (1396) jan01
»

QDI Advance 10T + Tualatin, max. overclock ?

Oddelek: Navijanje
481980 (1452) Spajky

Več podobnih tem