»

Objavljena vsa božična predavanja Donalda Knutha

Slo-Tech - Eden največjih umov računalništva, Donald Knuth, se v javnosti pojavlja redko. Ena izmed izjem je niz božičnih predavanj, ki jih ima za študente na Stanfordu že tri desetletja. Začelo se je leta 1993 in odtlej so predavanja izjemno obiskana, vsled prenosa na internetu pa dostopna tudi širši javnosti. Letošnje predavanje je potekalo 6. decembra, a novost je v resnici popolnjen arhiv. Posnetki predavanj so bili sicer dostopni že prej, a razpršeni po celem spletu.

Stanford je letos na svojem kanalu na YouTubu poskrbel, da so vsa predavanja združena na enem seznamu. Prav tako so uredili tudi arhiv Knuthovih predavanj iz leta 1985 na Stanfordu pri predmetu CS204 (Computational Law). Med Knuthovimi izvajanji najdemo še malo šolo TeXa in osnovno šolo TeXa in Tex82.

Donald Knuth je sicer najbolje znan kot avtor znamenite knjige The Art of Computer Programming, izumitelj sistema za stavljenje besedila TeX, jezika Metafont in pisav Computer Modern, razvil je tudi nabor ukazov MIX/MMIX. Za...

1 komentar

Stanfordov predsednik odstopil zaradi znanstvenih nepravilnosti

Slo-Tech - Predsednik prestižne ameriške univerze Stanford je moral odstopiti, ko je neodvisni pregled njegovega znanstvenega dela pokazal, da vsebuje resne pomanjkljivosti. Najhujših očitkov niso potrdili, a so bile ugotovljene nedoslednosti vseeno dovolj resne, da se je Marc Tessier-Lavigne odločil odstopiti. Na univerzi bo ostal kot redni profesor.

Neodvisni odbor je pregledal več kot 50.000 dokumentov, opravil več deset intervjujev, analiziral več posnetkov in se posvetoval z več drugimi organizacijami, vključno z revijami oziroma njihovimi uredniki. Očitka, da je Tessier-Lavigne leta 2009 v prelomni raziskavi Alzheimerjeve bolezni ponarejal podatke in nato to prikrival, komisija ni potrdila. Nobenih dokazov ni bilo, da je kdorkoli iz skupine v tej raziskavi ponarejal podatke. So pa ugotovili, da je imela študija več težav in da ni dosegala standarda znanstvene metode, ki se pričakuje.

Tessier-Lavigne je na Stanfordu zaposlen šele od leta 2016. Ko je objavil sporno raziskavo, je delal...

31 komentarjev

Primer Aarona Swartza, pol leta kasneje

Slo-Tech - Nedavno je minilo šest mesecev, odkar si je mladi heker in internetni aktivist Aaron Swartz vzel življenje, da bi se rešil svojih težav z zakonom. Spomnimo, šlo je za mladca, ki je globoko verjel v pravico do prostega širjenja informacij, sploh tistih, za katere je tako ali tako plačala država. Leta 2008 se je prvič lotil masovnega wgetanja dokumentov, takrat sodb, iz plačljive baze PACER, s katero upravljajo ameriška sodišča. Okoli tega ga je sicer obiskal...

17 komentarjev

Umrl je "JSTOR-ov heker" Aaron Swartz

Slo-Tech - V petek ponoči je v newyorškem stanovanju umrl soustanovitelj spletne strani Reddit, aktivist za svobodo na internetu in soustanovitelj Demand Progressa Aaaron Swartz. Šestindvajsetletnega mladeniča so našli v svojem stanovanju obešenega, vse sledi pa kažejo na samomor.

Swartz je bil pravi računalniški wunderkind, ki je že pri 14 letih sodeloval pri pripravi standarda RSS 1.0 za izmenjavo informacij. Po prvem letu na Stanfordu je študij obesil na klin in ustanovil stran Infogami, ki se je kmalu združila z Redditom. Postal je aktivist za svobodo na internetu, ki se je zavzemal za odpravo omejitev in cenzure.

Zaslovel pa je z incidentom JSTOR. Med letoma 2010 in 2011 je svoj računalnik nepooblaščeno povezal v omrežje...

59 komentarjev

Sirija odrezana od interneta

EFF - Med silovitimi ofenzivami, ki potekajo v državljanski vojni v Siriji, je država izgubila povezavo z internetom. Ni še znano, ali so povezavo prekinile sirske oblasti, da bi lažje obračunale z uporabniki, ali pa so jih nemara med prodiranjem pretrgali prav uporniki. Obe strani krivdo pripisujeta druga drugi, verjetnejša pa je prva možnost.

Že lani smo pisali, da je Sirija začela omejevati dostop do interneta. Takrat so se upori šele prav začenjali in oblasti so poizkusile ovirati dogovarjanje z omejevanjem dostopa do interneta. Tudi v kasnejših mesecih je bil dostop do interneta in do tujih strani večkrat moten. Nikoli doslej pa se še ni zgodilo, da bi bila v temi cela država.

Vseh 84...

10 komentarjev

Upor proti izdajatelju strokovnih revij Elsevier

Cene Elsevierjevih matematičnih publikacij v zadnjih 15 letih.

Singularity Hub - O težavnem in dragem dostopu do znanstvenih člankov smo že precej pisali. Lani sta se na to temo pojavili dve aferi, prva s preprodajo gesel do uglednih znanstvenih revij in potem druga z MIT-jevim študentom Aaronom Schwartzem, ki se je odločil z baze JSTOR prenesti pet milijonov znanstvenih člankom in jih objaviti na p2p omrežjih v dobro ostalih študentov in raziskovalcev. Po pravi mali policijski akciji so ga dobili in zdaj mu grozi 35 let zapora.

Dogodka sta opozorila na širši in sistematični problem zaslužkarstva iz naslova preprodaje (javno financiranega) raziskovalnega dela. Številni ugledni znanstveniki so začeli pozivati k bojkotu velikih založnikov, posebej dansko-britanskega giganta Elsevier. Motilo ji je, da navija cene revij (povprečno 8% rast na leto, glej...

34 komentarjev

Kako so lovili Swartza po MIT-ovem kampusu

Ars Technica - Prejšnji teden smo poročali o vloženi obtožnici zoper Aarona Swartza, ki je z računalniškega omrežja MIT-a prenesel pet milijonov znanstvenih člankov iz baze JSTOR, zaradi česar mu grozi 35 let zapor in milijon dolarjev globe. Obtožen je vloma in nepooblaščenega dostopa do računalniškega sistema. Do 9. septembra, ko se bo postopek nadaljeval, v sodnih dvoranah sprememb ne pričakujemo, je pa zanimiva zgodba, kako so tatu sploh ujeli.

Policija v kampusu MIT-a je bila 4. januarja obveščena, da je v sobi 004T z omrežno opremo v omaro postavljen neznan prenosni računalnik s priključenim zunanjim trdim diskom. Policist je ob 10.30 zaplenil prenosni računalnik, ga preiskal za prstne odtise in ga nato postavil nazaj, le da je...

31 komentarjev

Javno objavljenih več tisoč znanstvenih člankov

Slashdot - Le dan po obtožbi Aarona Swartza zaradi domnevnega vdora v JSTOR na MIT-u in nepooblaščenega dostopa do petih milijonov znanstvenih člankov so njegovi podporniki odgovorili. Na splet so priobčili kopico znanstvenih člankov, ki je sedaj dostopna prek protokola torrent. Datoteke se najdejo na običajnih mestih na internetu.

Gre za članke iz revije Philosophical Transactions of the Royal Society, ki so že tako stari, da so že v javni lasti. Revija sama izhaja od leta 1665, vsi objavljeni članki pa so izpred leta 1923 -- skupno 18.592 člankov, ki tehtajo 33 GB. Kljub poteku avtorskih pravic so bili doslej dostopni le proti plačilu 19 dolarjev na članek ali prek naročnine na JSTOR. Na splet jih je postavil Greg Maxwell, ki je...

52 komentarjev

Vdor v JSTOR na MIT, odtujenih pet milijonov znanstvenih člankov

Aaron Swartz

The New York Times - Z znanstvenimi članki je križ, saj jih je veliko objavljenih v plačljivih revijah, dostop do katerih ni poceni. Ali je to okusno, glede na to da jih večino financira država z davkoplačevalskim denarjem, so mnenja deljena. Zato se je 24-letni Aaron Swartz, ustanovitelj strani Infogami, ki se je kasneje združila z Redditom, in neprofitne organizacije Demand Progress, odločil "vdreti" v arhiv člankov JSTOR in ga prekopirati. Problem je, da...

79 komentarjev