»

Lenovo hoče kupiti RIM

Slo-Tech - Hitro se približuje 30. januar, ko bo RIM pokazal nov operacijski sistem za svoje pametne telefone BlackBerry 10. Glede na težek položaj kanadske proizvajalca pametnih telefonov bo to dan D, ki bo v veliki meri določil prihodnost podjetja. A pojavile so se tudi druge povsem resne napovedi. Za prevzem RIM-a se zanima Lenovo.

Finančni direktor Wong Wai je na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu povedal, da si podjetje ogleduje trg in razmišlja, kako bi okrepilo svojo prisotnost na trgu mobilnih naprav, kjer je danes Lenovo nepomemben igralec. Ena izmed zelo resnih možnosti je nakup RIM-a. Ni sicer edina, a Wai je povedal, da ob dobri ponudbi ne bi oklevali. RIM navedb ni...

13 komentarjev

Nokia in RIM zakopala bojno sekiro

CNet - Dva padla velikana sta danes zakopala bojno sekiro, tako da bosta svojo energijo lahko preusmerila v bolj pomembne reči, recimo lastno preživetje, namesto v medsebojno tožarjenje. Tako sta se Nokia in RIM sporazumela, da bosta odstopila od vseh medsebojnih tožb in sklenila nove dogovore o licenciranju. Večji zmagovalec je Nokia, saj ji bo RIM plačal enkratni večji znesek in mesečne obroke neznane velikosti za uporabo njenih patentov. Zneskov podjetji nista želeli razkriti.

Podjetje sta bili v sodnih sporih skoraj deset let. Začeli so se davnega leta 2003, ko sta RIM in Nokia sicer podpisala patentni dogovor, a se nista nikoli zares dogovorila, kaj vse pokriva in česa ne. Zadnje jabolko...

2 komentarja

RIM poslal vabila za dan B 30. januarja, začel preizkus beta verzije

Bloomberg - Že dlje časa je jasno, da ima kanadski izdelovalec blackberryjev RIM težave. Še pred dvema letoma je bilo povsem drugače. Lani je RIM celo zavrnil prevzemno ponudbo Amazona, ker so bili nezadovoljni s ponujenim zneskom. Tedaj je RIM še posloval s pičlim dobičkom. Od tedaj vsako četrtletje beležijo veliki minus. Zadnji véliki poizkus, da se podjetje prebije na zeleno vejo, bo 30. januarja, ko bo v New Yorku potekala uradna predstavitev BlackBerryja 10, za katero so danes poslali lična vabila. Začela se ob 8.30 po lokalnem času oziroma 14.30 po slovenskem (precej manj so navdušeni na zahodni obali, kjer bodo morali vstati pred pol šesto uro). Splavitev izdelka bo globalna, tako da bo nemudoma naprodaj v vseh večjih državah.

BlackBerry 10 bi bil moral iziti že v tej...

2 komentarja

Nokia terja prepoved prodaje blackberryjev v ZDA, VB in Kanadi

Reuters - Najodmevnejše patentne vojne se bijejo med Applom in Samsungom, a tega nagajanja so vešči tudi ostali proizvajalci. Nokia je tako na več sodiščih vložila zahtevo za izdajo začasne odredbo o prepovedi prodaje RIM-ovih izdelkov (torej v glavnem blackberryjev) v ZDA, Veliki Britaniji in Kanadi, dokler podjetji ne zgladita nesporazumov glede patentov in licenčnin.

Nokia in RIM se nista tožili, ampak sta nesoglasja reševala na arbitražnem sodišču. Ta je potekala septembra na Švedskem, podjetji pa sta se pred začetkom obvezali, da bosta rezultat spoštovali. Tam se niso dogovorili nič bistvenega, razen da so ugotovili, da RIM nima pravice izdelovati izdelkov, ki uporabljajo standard WLAN (brezžični internet), dokler z Nokio...

4 komentarji

Apple in HTC zakopala bojno sekiro

ZDNet - Po dolgem času iz sveta patentnih bojev prihaja vzpodbudna novica. Apple in HTC sta namreč zakopala bojno sekiro in sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju. Dogovor zajema vse trenutne in v prihodnosti dodeljene patente; hkrati sta podjetji tudi odstopili od vseh medsebojnih tožb. V izjavi za javnost lahko preberemo navdušenje obeh izvršnih direktorjev nad sporazumom. Peter Chou iz HTC-ja je dejal, da se bo HTC sedaj lahko namesto na tožarjenje osredotočil na inovacije. Applov Tim Cook je povedal popolnoma enako, le z besedami, da bo Apple ostal osredotočen inovacije. Razlika je le semantična, a lepo pokaže razliko v filozofiji obeh podjetij.

Podrobnosti sporazuma so seveda strogo tajne, saj nobeno podjetje noče dati streliva ali postaviti...

11 komentarjev

RIM razmišlja o delitvi podjetja ali prodaji

Žalosten, a vse bolj verjeten scenarij.

The Wall Street Journal - Davno je že od tega, ko je bila situacija v kanadskem RIM-u rožnata, a sedaj je že diametralno nasprotna. Podjetje z vsakim četrtletjem tone vedno globlje, tržni delež in prihodki upadajo, izguba pa raste. Še pred slabim letom dni so bile zamisli o prodaji ali celo razdelitvi podjetja bogokletne, sedaj pa so tudi ti scenariji vedno verjetnejši. Čeprav je britanski Sunday Times vedno potrebno jemati z zrnom soli, gre vseeno premisliti o njegovih navedbah, da se pripravlja razdelitev RIM-a na dva dela in odprodaja dela premoženja.

Kot pišejo v časniku, naj bi RIM-u intenzivno preigravali...

37 komentarjev

Patentnih tožb med Applom in Nokio za zdaj konec

ComputerWorld - Apple in Nokia ste sklenila dogovor, ki končuje dveletno obdobje medsebojnega napadanja s patentnimi tožbami. Začelo se je oktobra 2009, ko je Nokia vložila tožbo zoper Apple zaradi domnevnega kršenja patentov, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih iPhone. Apple je decembra istega leta odgovoril s protitožbo, v enaki meri pa je tik pred koncem leta vrnila še Nokia. Lansko leto je prineslo zaostrovanje nasprotovanj, saj je februarja 2010 Apple vložil še eno tožbo, maja lani pa je Nokia spet odgovorila. Decembra lani je Nokia vložila še četrto tožbo, Apple pa je že pred tem zahteval prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Se sliši zapleteno?

Nič ne de, kajti podjetji sta zakopali bojno...

5 komentarjev