»

FIFA bo na svetovnem prvenstvu uporabila izboljšani VAR

Slo-Tech - Na prihajajočem nogometnem svetovnem prvenstvu, ki bo novembra in decembra potekalo v Katarju, bo FIFA premierno uporabljala z umetno inteligenco izpopolnjen VAR, kar bo znatno skrajšalo čas za pregled situacij in sprejem odločitev, kar trenutno v povprečju traja 70 sekund. Sistem za določanja prepovedanega položaja SAOT (Semi-automated offside technology) bo docela prenovljen. Končne odločitve bosta še vedno sprejemala glavni sodnik in stranski sodnik, a jima bo tehnologija v izdatno pomoč.

SAOT je doslej na preizkusih deloval dobro, je dejal Pierluigi Collina, ki pri FIFI vodi odbor za sodnike. Situacije na igrišču bodo spremljali z 12 kamerami in senzorji v žogi. Vse žoge bodo imele senzor, ki bo 500-krat na sekundo oddal natančno informacijo o položaju. To bodo primerjali s položajem igralcev, ki jih bodo spremljali s frekvenco 50 posnetkov na sekundo. Kamere bodo osredotočene na 29 točk na telesih igralcev in na žogo.

Informacije SAOT bo preveril operater tehnologije, nato...

7 komentarjev

Današnje težave s telefonskim omrežjem A1

Slo-Tech - Danes smo imeli premnogi težave pri uporabi komunikacijskih rešitev na svojih mobilnikih. Uporabniki so se spopadali z različnimi problemi, od nezmožnosti vzpostavljanja telefonskih povezav z drugimi uporabniki, do večurnega zamujanja SMS sporočil. Čeprav so težave imeli vsaj še uporabniki Telekoma Slovenije, kaže, da so bile povezane z nedelovanjem medomrežne povezave do mobilnega operaterja A1. Kot so sami priznali v večernih urah, je omrežje A1 danes vsaj 5 ur delovalo “nepravilno”. Kaj točno se je dogajalo z njihovo medomorežno povezljivostjo, pri operaterju še ugotavljajo. Trenutno so težavo rešili s preusmeritvijo klicev prek okoliških držav. Tako naj bi bile težave vsaj začasno odpravljene.

62 komentarjev

EU želi lažji dostop do podatkov na evropskih strežnikih

Slo-Tech - Če so teroristični napadi za koga kakor naročeni, so zagotovo za oblasti, kadar potrebujejo izgovor za kratenje pravic in krčenje svoboščin. Zadnji napadi v Veliki Britaniji in Franciji so tako Evropsko komisijo spodbodli, da je začela pripravljati zakonske možnosti za hitrejši in lažji dostop do osebnih podatkov, ki jih imajo podjetja shranjene na strežnikih v EU.

Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourová je na včerajšnjem srečanju ministrov v Luksemburgu predstavila več možnosti za pospešitev dostopa do podatkov. Eden izmed njih predvideva neposredni zajem podatkov na strežnikih, ki jih imajo za svoje oblačne storitve ameriška podjetja v Evropi. Tiskovni predstavnik Christian Wiga je potrdil, da je...

39 komentarjev

Telekom ne dovoli deljenja mobilne povezave

vir: Delo
Delo - Telekom se je odločil, da zakup prenosa podatkov prek mobilnega omrežja ne pomeni, da jih lahko porabimo povsem poljubno. Tako lahko razumemo njihovo politiko, ki prepoveduje in tudi v praksi preprečuje deljenje podatkovne povezave z mobilnega telefona (tethering) v določenih paketih, če ne dokupimo (tehnično povsem nepotrebne) storitve, ki to dovoljuje.

V paketu Modri namreč Telekom do 31. 1. 2016 ponuja zakup dodatne količine prenosa podatkov, in sicer 10 GB za tri evre mesečno. Pri tem v pogojih uporabe piše, da te podatkovne povezave ni dovoljeno dovoliti z drugimi napravami, torej ustvariti Wi-Fi točke. Če želimo početi še to, moramo doplačati dodatna dva evra. Nekaj podobnega je v paketu EU neskončno zapovedoval že Simobil, a v praksi tega niso...

117 komentarjev

Kakšno nadomestila naj operater povrne končnemu uporabniku ob nedelovanju ali slabši kakovosti delovanja storitev?

APEK - Z lahkoto si predstavljate vse užitke raziskovanja informacij na spletu, ko ob dveh zjutraj linija počepne, ali celo pade. Hočete poklicati soseda iz spodnjega (!) nadstropja, če je tudi pri njem kaj narobe, ali pa gre za napako na terminalski opremi. Glej ga zlomka, tudi telefon ne dela! Ob dveh zjutraj brez pipe v svet, groza brez primere. Jasno, tudi pomoč uporabnikom je nedosegljiva. Vse vam gre po glavi, razen morda ključnega (postelja much?), torej kdo je »kriv«, kdo bo...

71 komentarjev

Mnenje: omrežna nevtralnost ne obstaja

Misliš, da imaš nevtralno omrežje? Matrica, (c)1999 Warner Bros.

Slo-Tech - Operaterji so kot zainteresirana javnost predlagali umik vseh določb o omrežni nevtralnosti iz osnutka novega Zakona o elektronskih komunikacijah. S temu se postavi vprašanje o resničnih vzgibih za takšen predlog in tudi širši vprašanji na kaj se pojem “omrežna nevtralnost” lahko nanaša in kakšne so lahko nezaželjene stranske posledice tudi za operaterje same.

Ali omrežna nevtralnost obstaja?

Najprej težje vprašanje: kaj je “omrežna nevtralnost”? Ne glede na vse različne definicije, ki se pojavljajo na medomrežju, je rdeča nit pojma nevtralnost operaterja do vsebine, ki se je prenaša preko njegove infrastrukture. Nevtralnost v smislu, da operater ne sprejema odločitev o posameznih paketih podatkov glede na lastnosti teh paketov, če to ni nujno za posredovanje paketa do ciljnega naslova.

Tukaj se že pojavi prva...

11 komentarjev

SD in ISP-ji družno minirajo net neutrality v ZEKom-1

Slo-Tech - Kot vemo, naša vlada zavoljo grožnje Evropske komisije z 13 tisoč evri dnevne kazni hiti z vnosom ti. Cookie direktive v zakonodajo, konkretno v Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom). Vemo tudi, da je (že večkrat!) želela vso to nujo, ihto in naglico izkoristiti še vnos številnih drugih določil, npr. sistemskega backdoora do retencijske baze za policijo, Sovo in morda še za nekatere zainteresirane upravne organe. Vseh sprememb je pravzaprav toliko, da je zakonodajno-pravna služba parlamenta odločila, da bo namesto preproste novele (ZEKom-D torej) potrebno napisati kar sveži zakon (ZEKom-1).

Zanimivo, niso pa vse predlagane spremembe slabe. Predlog ZEKom-1, ki se pravkar prebija skozi glasovanje na matičnem delovnem telesu (druga faza rednega...

31 komentarjev

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2)

Temni časi

vir: Slate
Informacijski pooblaščenec - Maja letos nam je Evropska komisija zagrozila z kaznijo 13.000 evrov plus drobiž dnevno (!), če ne pohitimo z implementacijo ključne telekomunikacijske zakonodaje, ki prinaša dodatne pravice v dobro uporabnikov. Najbolj se mudi z novelo e-Privacy direktive (popularno ti. "cookie direktive"), ki ponudnike spletnih strani zavezuje, da od uporabnika pridobijo soglasje, še preden na njegov računalnik postavijo kakršnekoli ne-nujne HTTP piškotke -- takšne, ki niso potrebni za prijavo ali kaj podobnega. Na ta način se - recimo, glej režime ostalih držav - zagotovi, da bo uporabnik vnaprej seznanjen z vsakršnimi oglaševalskimi vključki, ki bo lahko potencialno zbirali podatke o njegovi spletni aktivnosti, posebej za potrebe profiliranja. Rok za...

51 komentarjev

Nizozemci uzakonili Net Neutrality

Omejevanje določenih storitev je operaterjem omogočalo prodajo sicer nekonkurenčnih in dragih paketov, na škodo uporabnika.

vir: cellphonesignal.com
Bits of Freedom - Nizozemski parlament je včeraj z novelo zakona o elektronskih komunikacijah kot prvi v Evropi uzakonil nevtralnost interneta (ti. net neutrality) za ponudnike širokopasovnega interneta, poroča njihova nevladna organizacija Bits of Freedom.

Zakon po novem prepoveduje omejevanje ali upočasnjevanje prenosa za posamezne ali vse uporabnike (traffic shaping), razen v primeru, ko je to nujno potrebno za preprečevanje preobremenjenost omrežja (congestion), če za to izrecno prosi uporabnik, npr. v primeru DDOS napada nanj, oz. če operaterju to iz tega ali onega razloga naloži sodišče. Ekplicitno je prepovedano draženje ali oblikovanje omejenih paketov za dostop do interneta na podlagi omejitev prenosa ali posameznih protokolov (ti. tiered service oz. data/bandwidth...

32 komentarjev