»

Iranski Iridium dva meseca v miru prečesaval Citrixovo omrežje?

vir: Wikipedia
The Register - Citrix je konec tedna obvestil svoje stranke, da so doživeli vdor v svoje omrežje, pri čemer so neznanci odnesli za 6 TB občutljivih internih podatkov. Kot so sporočili iz varnostnega podjetja Resecurity, ki je o vdoru prvo opozorilo predstavnike Citrixa in FBI, naj bi za napadom stala iranska hekerska skupina, znana pod imenom Iridium. Ta je doslej uspešno napadla že več kot dvesto vladnih agencij, naftnih in tehnoloških podjetij. Napad naj bi se začel že decembra lani in trajal dva meseca, vdiralci pa so pri tem uspešno obšli več ravni zaščite in se prebili tudi v Citrixova VPN omrežja. Po poročanju Resecurityja so bila med odnešenimi podatki elektronska sporočila, poslovni načrti in drugi, tudi zaupni dokumenti.

Kot je...

13 komentarjev

Temni bazeni likvidnosti

The New York Times - Veliki igralci na finančnih trgih imajo vedno v rokavu kakšno inovativno zamisel, kako dobro zaslužiti in pretentati konkurenco. O visokofrekvenčnem trgovanju (HFT) smo že obširno pisali in ker tehnologija počasi prihaja v zrelo fazo, kjer so dobički manjši, se vedno najde kakšna nova možnost. Takšna možnost so s HFT povezani temni bazeni likvidnosti (dark pool), ki so sami po sebi sicer zakoniti, njihova zloraba pa seveda ne. Britanska banka Barclays se je znašla pred tožbo zaradi zlorabe tega instituta.

Zgodba gre poenostavljeno povedano takole. Če želi nek veliki institucionalni lastnik delnic ali obveznic prodati večjo količino, je to treba izvesti preudarno. Na malih borzah brez likvidnosti, kot je ljubljanska, to...

14 komentarjev

Norveški dacar hoče odprto kodo v blagajnah

Slo-Tech - Norveško ministrstvo za finance je v okviru programa za preprečevanje utaje davkov odločeno ven vreči vse trgovinske in gostilniške blagajne v državi ter jih zamenjati z novimi. Da pa lastniki podjetij ne bi preprosto podtaknili svežih blagajniških programov s skrivnim "dvojnim računovodstvom" (en račun za dacarja, drugi - resnični - za dejansko vodenje prometa), mislijo dodati zahtevo, da mora biti vso novo programje na voljo tudi v izvorni obliki. Le na takšen način je namreč mogoče verodostojno preveriti, da program ne pomaga pri fiktivnem zniževanju prihodkov (davčne osnove), oz. da ni bil kasneje skrivoma spremenjen v ta namen.

Zakonodajni predlog roma v parlament še to pomlad, zamenjave pa naj bi se začele...

32 komentarjev

Cisco prodaja Linksys

Dobri stari Linksys.

vir: South Park
Bloomberg - Omrežni velikan Cisco je najavil prodajo svoje divizije Linksys, ki proizvaja dobro znane domače brezžične usmerjevalnike. Kupce zanjo išče investicijska banka Barclays, bojda med igralci na TV trgu, cena pa naj bi bila pošteno nižja od 500 milijonov dolarjev, ki jih je za kalifornijsko podjetje Cisco odštel pred malo več kot 9 leti. Linksys namreč deluje v zelo zapolnjenem segmentu trga, ter zato z nizkimi maržami.

S tem počasi zaključujejo strategijo izhoda iz potrošniškega trga, s katero je izvršni direktor John Chambers sprožil lani spomladi, z zaprtjem linij za Flip videokamere (kupljene l. 2009 tudi za pol milijarde) ter Cius videokonferenčne tablice (menedžerji so si pač...

24 komentarjev

Cisco bi kupcem njihovih usmerjevalnikov samovoljno odklapljal internet

Cisco vas gleda, vir:allthingsd.com

vir: Boing Boing
Boing Boing - Pretekli teden je Cisco neprijetno presenetil svoje uporabnike. Preko interneta so se namreč samodejno posodobili usmerjevalniki iz serij E2700, E3500 in E4500, ki so imeli privzeto nastavljeno samodejno posodabljanje. Z "nadgradnjo" pa je po novem edini način, da lastnik pride do nastavitev svojega usmerjevalnika, prijava v Ciscove oblačne storitve Cisco Connect Cloud.

Pogoji uporabe te oblačne storitve (ki je uporabniki niso zahtevali) pa so naravnost predrzni: v njih si Cisco pridržuje pravico, da za uporabniki vohuni, tako da beleži količino prenešenih podatkov in tudi obiske strani na internetu. Cisco pa se je odločil tudi, da lahko ukine račun (in dostop do usmerjevalnika), v...

67 komentarjev

Cisco krči število zaposlenih za skoraj šestino

CNet - Cisco se še vedno ni izvil iz težav, ki sta letos nakazala ukinitev znamke Flip in odpuščanje zaposlenih ter spremljala izguba zaupanja investitorjev. Tedaj so odpustili okrog 550 zaposlenih, kar pa je bil le začetek. Uresničila so se ugibanja z začetka prejšnjega tedna, da naj bi Cisco odpustil kakšno šestino vseh zaposlenih. V Ciscu bo 11.500 manj zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih v Ciscu po celem svetu. Brez dela jih bo sicer ostala le polovica izmed teh.

Prihranili bodo približno milijardo dolarjev na letno ravni tako, da bodo prekinili delovno razmerje 6500 zaposlenim v matičnem podjetju. Od teh se jih bo 2100 predčasno upokojilo, ostali pa bodo odpuščeni....

19 komentarjev

Cisco prevzel Tandberg

CNet - Cisco je lani napovedal prevzem norveškega podjetja Tandberg, a se je kasneje prevzem ustavil, ker švedska borznoposredniška družba SEB Enskilda, ki je četrtinski lastnik podjetja, ni bila zadovoljna s ponujeno ceno. Cisco je popustil in ceno s treh milijard zvišal na 3,41 milijarde dolarjev, kar je prepričalo tudi Švede. Včeraj je tako Cisco objavil, da je prevzem podjetja končan.

Za 3,3 milijarde dolarjev so postali 91,1-odstotni lastnik podjetja Tandberg, kar je dovolj, da izvedejo iztis še preostalih delničarjev. Do decembra je namreč Cisco pridobil 89 odstotkov delnic, meja za prisilni iztis malih delničarjev pa je tako kot pri nas 90 odstotkov. Medtem ko je Cisco lovil manjkajoči odstotek, sta ameriško pravosodno ministrstvo in Evropska Unija potrdili, da prevzem ne krni konkurence. Letos naj bi prevzem Ciscu prinesel nekaj izgube, že drugo leto pa bo dobičkonosen.

Podjetje Tanberg se ukvarja s področjem video konferenc, telekonferenc in telekomunikacij, kamor meri tudi...

2 komentarja

Težave pri Ciscovem prevzemu Tandberga

Bloomberg - Pretekli mesec smo poročali, da se Cisco pripravlja na trimilijardni prevzem podjetja Tandberg. Kot kaže, se to morda ne bo zgodilo, saj nad idejo niso najbolj navdušeni delničarji norveškega podjetja. Ponudbo je namreč zavrnila švedska borznoposredniška družba SEB Enskilda, ki je četrtinski lastnik podjetja, ker je cena po njihovem mnenju prenizka (Cisco je ponudil 38-odstotno premijo glede na tržno ceno na dan predstavitve ponudbe). Po njihovem mnenju bo Tandberg posloval bolje kot samostojna družba, so si pa ob ustreznem finančnem nadomestilu (3,1 do 3,7 milijarde dolarjev) pripravljeni premisliti. Viri tako trdijo, da bo Cisco odkorakal stran, če ne bo vsaj 90 odstotkov delničarjev za prevzem. Tandberg je v zadnjem četrtletju pridelal 50 milijonov dolarjev dobička ob štirikrat večjem prometu.

0 komentarjev

Cisco prevzel Pure Digital

TG Daily - Podjetje Cisco Systems je uradno najavilo prevzem manjšega podjetja iz San Francisa Pure Digital Technologies, za katerega so odšteli 590 milijonov dolarjev. Tarča se ukvarja z razvojem majhnih video kamer, ki so namenjene uporabnikom, ki želijo hitro prenesti svoje posnetke na spletne strani, kot sta Facebook ali YouTube. S prodajo kamer, ki stanejo med 130 in 230 dolarjev, je podjetje lani držalo četrtinski tržni delež, saj so jih prodali kar 1,5 milijona.

In kaj ima od tega Cisco? Podjetje je leta 2003 s prevzemom Linksysa vstopilo na trg domačih mrež, dve leti kasneje pa so kupili še Scientific-Atlanta. Lani so se ogreli za Pure Networks, letos pa je padel še Pure Digital. Kot pravijo, bodo z uporabo tehnologije prevzetega podjetja, v katerem bodo obdržali vse zaposlene, in njihove programske opreme FlipShare razvili nove video funkcionalnosti in novo generacijo zabave in komunikacije. Vse legalne podrobnosti transakcije bodo zaključene v letošnjem zadnjem četrtletju.

2 komentarja