»

Rusko ustavno sodišče ISP-je obvezalo k preventivnemu filtriranju interneta

Zadnja novica pravi, da naj bi si Putin med treningom juda nerodno poškodoval hrbtenico, tako da šepa.

vir: Techdirt
Techdirt - Kot rečeno, si vodilne članice OZN prizadevajo za povrnitev upravljanja interneta nazaj na državno raven. Rusija tu vidi še posebej veliko priložnost, a kot kaže, se jim tudi čakati več ne da. Na letošnji dan mrtvih je tako začela veljati obvezna cenzura spletnih strani z vladnega seznama, sprva predvsem spletnih strani z navodili za izdelavo prepovedanih substanc, kot je ekstremno toksični doma zvarjeni heroin (krokodil, desomorfij), s katerim imajo oddaljene oblasti (pokrajine) resnično znatne probleme. Kritiki so že ob sprejemanju zakona letos spomladi opozarjali, da bo država slej ko prej začela seznam zlorabljati tudi za druge, politične namene. In zdaj so v to smer poslali še dodaten signal.

Rusko ustavno sodišče je namreč pravkar...

0 komentarjev

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2)

Temni časi

vir: Slate
Informacijski pooblaščenec - Maja letos nam je Evropska komisija zagrozila z kaznijo 13.000 evrov plus drobiž dnevno (!), če ne pohitimo z implementacijo ključne telekomunikacijske zakonodaje, ki prinaša dodatne pravice v dobro uporabnikov. Najbolj se mudi z novelo e-Privacy direktive (popularno ti. "cookie direktive"), ki ponudnike spletnih strani zavezuje, da od uporabnika pridobijo soglasje, še preden na njegov računalnik postavijo kakršnekoli ne-nujne HTTP piškotke -- takšne, ki niso potrebni za prijavo ali kaj podobnega. Na ta način se - recimo, glej režime ostalih držav - zagotovi, da bo uporabnik vnaprej seznanjen z vsakršnimi oglaševalskimi vključki, ki bo lahko potencialno zbirali podatke o njegovi spletni aktivnosti, posebej za potrebe profiliranja. Rok za...

51 komentarjev

V Rusiji začel veljati zakon o cenzuri interneta

The Wall Street Journal - V Rusiji je danes začel veljati kontroverzni zakon o cenzuri interneta (strojni prevod članka na Wikipediji), ki je po besedah oblasti namenjen zaščiti otrok pred škodljivimi vsebinami, nevladne organizacije in neodvisni mediji pa se bojijo, da bo vladi omogočil samovoljno cenzuriranje politično nezaželenih strani.

Ruska duma je zakon sprejela 11. julija letos, zgornji dom ruskega parlamenta (svet federacije) pa ga je potrdil teden dni pozneje. Še deset dni pozneje, torej 28. julija, ga je podpisal tudi ruski predsednik Putin, in zakon je danes začel veljati.

V njem je predvidena vzpostavitev črnega seznama strani in domen, ki posredujejo otrokom škodljive vsebine, zato jih bodo morali ponudniki dostopa do interneta...

18 komentarjev

EU sanja o "prostovoljni" cenzuri interneta

Ustanovni člani iniciative so notranja ministrstva devetih evropskih držav. Sodelujejo še nekateri ISP-ji, ter predvsem podjetja, ki dobavljajo filtrirno opremo, ker v vsem skupaj vidijo izvrstno priložnost za zaslužek.

EDRI - Na Zahodu se za zdaj še ni mogoče igrati z začasnim izklapljanjem socialnih omrežij v času protestov po turško ali kitajsko ali kar lastnim, navzven zaprtim internetom po iransko, vendar to še ne pomeni, da so se naši politiki pripravljeni zadovoljiti zgolj s slinjenjem nad velikopoteznimi prijemi bližnjevzhodnih in azijskih vlad. Evropska komisija je letos spomladi oblikovala iniciativo (javno-zasebno partnerstvo), ki naj bi raziskalo možnosti za "prostovoljno" cenzuro interneta s strani ponudnikov interneta (odslej: ISP-jev). Pravijo ji The...

70 komentarjev

Atari RapidSharu: dajte no pazit, da ne gostite naših avtorsko zaščitenih vsebin

TorrentFreak - Evropski pogled na pravne dileme okoli deljenja datotek je praviloma bolj trezne narave kot v čezlužju, kjer se založniki res po vsej sili trudijo (glej serijo prispevkov o novem varnem pristanu) ponudnikom spletnih storitev na pleča obesiti obveznost, da na svoje stroške (seveda) patruljirajo dejanja svojih uporabnikov in sproti brišejo morebitne sporne vsebine. Luksemburško Sodišče EU tako vztraja na svoji poziciji, da ponudniki interneta ne rabijo aktivno filtrirati svojega prometa. Zato je toliko bolj zaskrbljujoča sveža odločba nemškega zveznega vrhovnega sodišča v zadevi Atari proti Rapidshare, kjer so slednjim pravzaprav zapovedali filtriranje.

Zadeva se...

39 komentarjev

Še enkrat: ISP-ji nimajo obveznosti filtriranja informacij, ki se prenašajo

Sodišče Evropske Unije je upoštevalo tako interese avtorjev kot tudi ISP-jev in uporabnikov interneta. Splošni nadzor vsega prometa v dobro omejene skupine ljudi ne pride v poštev.

Slo-Tech - Sodišče Evropske Unije nam je v četrtek dostavilo rano božično darilo, ko je v zadevi Scarlet Extended proti SABAM (povzetek v angleščini, sodba v slovenščini) odločilo, da pravo EU prepoveduje vzpostavitev celokupnega filtriranja interneta na nivoju ISP-ja samo zato, da se prepreči piratiziranje avtorsko zaščitenih vsebin s p2p in podobnim programjem. S tem so efektivno prepovedali deep packet inspection in podobne tehnologije, ki bi, če bi ostale, lahko hitro privedle do obsežne cenzure interneta v Uniji.

Sodišče je povedalo, da avtorska pravica ni absolutna, zato je pri odmeri odločitev za njeno varovanje treba upoštevati tudi pravice tako ponudnikov kot uporabnikov interneta. Pri prvih pride v poštev zlasti svobodna gospodarska pobuda, ki ne dopušča...

46 komentarjev