»

Se splača kupovati na črni petek?

Slo-Tech - Preživeli smo še en črni petek, ki je ponovno postregel z rekordno prodajo prek spleta. V primerjavi z lanskim letom so samo v ZDA letos prodali za 23 odstotkov več, in sicer so spletni trgovci zbrali 6,2 milijarde dolarjev. Tretjino tega zneska so ljudje zapravili z nakupi s pametnih mobilnih naprav (torej telefonov). Pričakujejo, da bo jutri izplen še večji, saj so prodajalci za črnim petkom izumili še kiberponedeljek. Ocenjujejo, da bo prodaja dosegla osem milijard dolarjev.

Kupci verjamejo, da so na črni petek deležni visokih popustov, zaradi česar naj bi bili njihovi nakupi racionalnejši. V Adobe Analytics ugotavljajo, da so bile letos na črni petek cene v povprečju enake kakor dan pred tem. Nemci so naredili izčrpnejšo analizo, ki res kaže, da črni petek v večini primerov ni najugodnejši...

84 komentarjev

Spletno nakupovanje povzroča kopičenje

The Atlantic - Analize nakazujejo, da preprostost nakupovanja na spletu pri zaznavnem deležu Američanov povzroča kopičenje kupljenih stvari, saj jih ne uspejo vrniti ali prodati naprej.



Za pregledovanje prodajnih artiklov in nakupe vemo, da sprožajo sproščanje dopamina v možganih in sodobni marketinški prijemi, ki to dinamiko izrabljajo, so znanost v malem. Spletno nakupovanje je postopke močno poenostavilo, saj je vse stvar klikov in potegov čez zaslon, lahko tudi v postelji. Dodatna zanimivost pri naročanju z linije je mehanizem odloženega zadovoljstva, ker moramo na dostavo nekaj časa čakati.

To naj bi v ZDA povzročilo dodatno rast potrošnje v smeri nebistvenih dobrin, posledično pa tako kopičenje doma kot povečano količino odpadkov. Američani so lansko leto porabili...

58 komentarjev

Črni petek: rast spletnega nakupovanja, čedalje več tudi z mobilnih naprav

MarketWatch.com - V petek se je začela tradicionalna nakupovalna sezona, ki jo v ZDA otvori črni petek. Na ta, za trgovce najpomembnejši dan v letu, postane jasno, v kakšni kondiciji je gospodarstvo, koliko bodo ljudje zapravili do božiča in kakšne so njihove nakupovalne navade. Za našo stran je zanimivo predvsem opazovati, kako klasične načine nakupovanja izpodriva spletno nakupovanje. Tudi slednje se deli v več generacij, saj v zadnjem času postaja čedalje pogosteje spletno nakupovanje z mobilnih naprav.

Letošnje rezultate je priskrbel kar IBM z Digital Analytics Benchmarkom. Prodaja prek spleta je na črni petek v primerjavi z lanskim letom zrasla za 20 odstotkov in...

12 komentarjev

NORAD tudi letos sledi Božičku, a to pot z Microsoftom

Kanadski vojaki v NORAD-u.

NORAD Santa - Kakor vsako leto od leta 1955, bo Severnoameriško poveljstvo za zaščito zračnega prosotra (NORAD) tudi letos sledilo Božičkovi poti po Zemeljski obli. Tradicija se je nenačrtovano začela, ko je trgovska mreža Sears iz Colorado Springsa v svoji reklami kampanji na letake natisnila telefonsko številko, kamor so lahko otroci poklicali in govorili z Božičkom. Zaradi pomote pa so natisnili številko za izredne primere v CONAD-u (predhodnik NORAD-a), ki je tisto leto prejel ogromno otroških klicev. Od tedaj NORAD vsako leto sledi potovanju Božička, od leta 1997 tudi po spletu.

Na božični večer se v poveljstvu zbere več kot tisoč zaposlenih in njihovih družin, ki...

6 komentarjev

Črni petek spet rekorden za spletno nakupovanje

TechCrunch - Včeraj je bil v ZDA in Kanadi črni petek, kakor označujemo tradicionalni začetek božične nakupovalne sezone, kateri sledi zahvalnemu dnevu. Nakupovanje se vedno bolj seli na internet in tako so nakupi prek Amazona in drugih spletnih trgovcev po eni strani dobra napoved prodaje in ocena finančne kondicije potrošnikov, po drugi strani pa vsako leto predstavljajo tudi svojevrsten test internetnih strežnikov velikih trgovskih podjetij. Letos so črni petek preživeli brez večjih tehničnih težav, čeprav je prodaja dosegla nove rekorde.

Poglejmo najprej v bližnjo preteklost. Analitiki iz comScora so objavili podatke o prodaji za tretji letošnji kvartal. Od julija do septembra so...

12 komentarjev

Sledenje obiskovalcem trgovskih centrov z mobilnimi telefoni

vir: CNN
CNN - Danes je v ZDA tradicionalni družinski praznik zahvalni dan, ki pade vsako leto na četrti četrtek v mesecu novembru. Naslednji dan pa je vsako leto eden izmed najbolj vročičnih dni, saj se s črnim petkom začne božično-novoletna nakupovalna sezona. Trgovine se na ta dan odprejo zelo zgodaj, običajno že okrog 5. ure zjutraj, ko jih preplavijo tisoči nakupovalcev. Letos bodo v dveh nakupovalnih središčih, enem v Kaliforniji in drugem v Virginiji, tem obiskovalcem sledili z mobilnimi telefoni. V ZDA premierno, v Evropi pa se to uporablja že več let.

Podrobni podatki o gibanju obiskovalcev trgovin so namreč izjemno dragoceni, saj omogočajo odkriti tako najbolj priljubljene točke kot tudi manj obiskane dele trgovin in nakupovalnih...

49 komentarjev

Američani vedno več kupujejo prek spleta

CNet - Prvi in najpomembnejši del decembrske nakupovalne sezone se je z božičem iztekel. Ostaja sicer še kratek teden do novoletnega predaha, a mi si vseeno poglejmo statistiko dosedanjih spletnih nakupov. Podatki iz različnih virov se nekoliko razlikujejo, a pod črto vsi sporočajo isto - potrošniško kolesje se vrača v stare tirnice.

MasterCard je v svojem poročilu SpendingPulse ugotavlja 15,4-odstotno zvišanje nakupov prek spleta, kjer je bila njihova kartica uporabljeno plačilno sredstvo. Na prvem mestu so bile obleke, torej se kupci ne bojijo več kupiti obleke brez pomerjanja. Sledila sta elektronika in nakit. V ZDA na spletne nakupe sicer še vedno odpade relativno majhen del celotne pogače, saj je prek spleta opravljenih le 10 odstotkov vseh nakupov. Toda odstotek iz leta v leto raste. Letos so na črni petek prodali za 999,3 milijonov dolarjev izdelkov prek spleta, kar je za četrtino več kot lani. V celotnem obdobju pa je bilo kar šest dni, ko je prodaja presegla milijardo dolarjev,...

4 komentarji

Na črni petek za šestino več spletnih naročil

vir: CNet
CNet - V petek je bil v Ameriki tako imenovani črni petek, ki sledi zahvalnemu dnevu in pomeni začetek božične nakupovalne sezone. Svoje ime je dobil prav zaradi množičnosti, saj se poslovne številke trgovcev na ta dan spremenijo iz rdečih (negativnih) v črne (pozitivne). Svoj čas so kupci drli v trgovine iz opeke - saj to počno še danes - a danes vedno vidnejšo vlogo igra tudi splet.

Pri Coremetrics (PDF) so zbrali podatke več kot 500 ameriških trgovcev in ugotovili, da se je...

9 komentarjev

PayPal z uspešnim črnim petkom

PC Magazine - Pretekli konec tedna je v ZDA pomenil začetek božično-novoletne nakupovalne mrzlice. Tradicionalno prvi dan besnega nakupovanja je petek, ki sledi zahvalnemu dnevu, in se imenuje črni petek. Ime je dobil v Filadelfiji leta 1965 zaradi izjemne gneče na ulicah, ki jo je povzročil.

Ebayev PayPal je bil tako pod hudo obremenitvijo ta petek, saj je ogromno transakcij izvrši kar prek interneta. V podjetju so navdušeno povedali, da so imeli kar 20 odstotkov več prometa kot lani, medtem ko točnih številk niso želeli razkriti. Tudi ostali e-prodajalci so objavili, da so letos prodali več kot lani. Ob tem vsi upajo, da se ne bo ponovil lanski scenarij, ko je nakupovalna aktivnost v zgodnjem decembru zaradi krize popolnoma zamrla.

PayPal pravi, da je bil uradni začetek nakupovalnega obdobja 16. november, ko so zabeležili 28 odstotkov več transakcij kot na povprečni ponedeljek. Na črni petek pa je bilo transakcij za 140 odstotkov več kot običajno. Tudi QVC beleži dobre rezultati - prodali so...

28 komentarjev

Amazon nedostopen na črni petek

Neowin - Črni petek je ameriški ekvivalent začetka slovenskih razprodaj na kvadratno potenco. Vsak četrti petek v novembru, dan za zahvalnim dnevom, se navsezgodaj, običajno ob petih zjutraj, odprejo trgovine in ponujajo izdelke z ogromnimi popusti, z čimer otvorijo božično nakupovalno sezono, ki potem traja do konca leta. Praksa se je že zdavnaj preselila tudi na splet.

Žrtve lastnega intenzivnega oglaševanja so postale mnoge spletne strani trgovcev, ki so bile v petek nedosegljive. Dostop je bil moten do praktično vseh večjih spletnih trgovcev, med njimi sears.com, saksfifthavenue.com, lowes.com, victoriassecret.com in amazon.com. Najbolj je bil na udaru prav slednji, ki je ponujal zabavno elektroniko, video igre in podobne izdelke 10 do 70 odstotkov ceneje. Podobno se je zgodilo že lani, ko so poskušali razgrabiti Xbox 360, česar Amazonovi strežniki niso prenesli.

4 komentarji