»

Microsoft britanskega regulatorja prepričuje o prevzemu Activision Blizzarda

Reuters - Microsoft se še vedno trudi prepričati javnost in regulatorje, da prevzem Activision Blizzarda ne bo nikakor vpliva na konkurenco na trgu. Po skorajšnji odobritvi Evropske komisije je sedaj še v Veliki Britaniji zagotovil, da bo Call of Duty licenciral Sonyju za obdobje deset let. S tem želi Microsoft tudi britanskega regulatorja, kjer je pričakovati več težav, prepričati v odobritev prevzema.

Lani so v Redmondu napovedali, da bodo za 69 milijard dolarjev prevzeli Activision Blizzard. Eden najglasnejših kritikov in nasprotnikov te kupčije je bil prav Sony, je dejal Microsoftov predsednik Brad Smith. Da so njegovi pomisleki tehtni, je dal vedeti tudi britanski CMA (Competition and Markets Authority), ki je minuli mesec dejal, da bo prevzem negativno vplival na konkurenco med Xboxom in PlayStationom ter ohromil igranje v oblaku. Microsoft zato sedaj jamči naslednje. Za igralce Call of Duty bi bili platformi PlayStation in Xbox enakovredni, prav tako pa bi bili Call of Duty in drugi...

10 komentarjev

Nocoj premiera Call of Duty battle royale

vir: Activision

Slo-Tech - Svet igranja je sredi tektonskih sprememb. Trgovine s ploščki tonejo v pozabo, pretočne storitve vznikajo kot italijanske koronavirusne okužbe. Še več, ljudje so začeli množično gledati igranje drugih. Vsebinski trend, ki je zadnja tri leta obnorel svet pa se imenuje battle royale. Potem, ko so naslovi kot so Fortnite, PUBG in Apex Legends pritegnili množice igralcev - in posredno zaslužili velike denarje, kljub temu, da je bila sama igra na voljo brezplačno - se je trendu bil primoran pridružiti še Activision.

Nocoj ob 20. uri (lastniki njihovega zadnjega plačljivega naslova Modern Warfare pa že štiri ure prej) bo mogoče prvikrat prekrižati merke v brezplačni spletni streljačini Call of Duty: Warzone. Nekaj podrobnosti je doslej že pobegnilo v medije, denimo ta, da se bo v posamezni bitki lahko pomerilo tudi do 150 igralcev (Fortnite denimo 100, Apex Legends 60), vse skupaj bo na začetku potekalo na mapi mesta Verdansk, ki sicer nastopa v prej omenjenem Modern Warfaru. Igra bo...

15 komentarjev

V Franciji je sabljanje s svetlobnimi meči uraden šport

vir: AP News
AP News - Francoska sabljaška zveza je replike svetlobnih mečev iz Vojne zvezd priznala kot uradne pripomočke na svojih tekmovanjih in za takšne dvoboje pripravila posebna pravila.

Medtem ko skušajo mnogi klubi v klasičnih športnih panogah mlajšo generacijo privabiti z ustanavljanjem lastnih ešportnih ekip, so se v Francoski sabljaški zvezi izziva lotili malce drugače. Meču, sablji in floretu, ki so standardna orožja v profesionalnem sabljanju, so uradno pridružili svetlobni meč iz filmske franšize Vojne zvezd. Seveda gre za plastične replike in ne prava plazemska orožja - ker slednja pač še ne obstajajo in bi bila v praksi verjetno precej nevarna.

Ker so okoli tega zasnovali čisto prava tekmovanja, ima...

13 komentarjev

Vojna zvezd najhitreje zaslužila milijardo dolarjev

Slo-Tech - Najnovejši film iz sage Vojna zvezd je potreboval manj kot dva tedna, da je ustvarjalcem prinesel milijardo dolarjev, kar mu je uspelo prej kot kateremukoli filmu doslej. Vojna zvezd: Sila se prebuja je stala približno 200 milijonov dolarjev, torej so se stroški že več kot povrnili. V prvem vikendu po izidu so prodali za 529 milijonov dolarjev vstopnic. V drugem tednu so zaslužili 546 milijonov dolarjev, torej skupno že več kot milijardo dolarjev v 12 dneh. Jurski park je za milijardo dolarjev potreboval 13 dni. Nova Vojna zvezda je podrla še nekaj manj izrazitih rekordov, denimo za najvišji zaslužek med božičem in najboljši drugi vikend od izida filma.

Na internetu so se sicer že pojavili posnetki filma, a v tako obupno slabi kakovosti (cam), da si z...

152 komentarjev

GTA V prvi dan zaslužil 800 milijonov dolarjev

Reuters - Dan pred izidom GTA 5 smo pisali o težavah s prenaglo distribucijo in o nič kaj skromnih načrtih založnikov, ki želijo z igro v letu dni zaslužiti vsaj milijardo dolarjev, kar je zelo konzervativna ocena. Spomnimo, da je razvoj igre stal 265 milijonov dolarjev.

Kot kaže, jim bo to uspelo še hitreje. Povsem pričakovano je prodaja GTA 5 podrla vse rekorde. V prvih 24 urah po začetku prodaje je igra v blagajne prinesla 800 milijonov dolarjev ali več kot trikrat več od stroškov celotnega razvoja. Preračunano to pomeni, da so prodali 13-14 milijonov izvodov igre v enem dnevu. To je hkrati tudi številka, ki jo je predhodna verzija iste franšize komajda dosegla v celotnem življenju. Ob tem povejmo, da so od tega približno sedem milijonov kopij naročili v predprodaji. Milijardo dolarjev pa bodo dosegli verjetno še v tem tednu,...

30 komentarjev

V 24 urah prodanih za pol milijarde dolarjev izvodov nove izdaje Call of Duty

Takole so najbolj nestrpni čakali na odprtje trgovin.

CNet - V torek je izšla nova izdaja priljubljene prvoosebne streljačine Call of Duty. Deveta izdaja v franšizi nosi podnaslov Black Ops II in je neposredni naslednik istoimenske verzije iz leta 2010. Igra si je do danes pridobila skorajda kultni status in to prikazuje tudi prodaja. V prvih 24 urah po izidu so prodali za pol milijarde dolarjev kopij igre, s čimer je postavila svetovni rekord in prehitela lanski Call of Duty: Modern Warfare 3, ki je v enakem času zaslužil 400 milijonov dolarjev (lanski podatki veljajo le za ZDA in Veliko Britanijo, letos pa so vračunali celotni svet, a naj bi bila številka vseeno višja, četudi bi pogoje izenačili).

Letos največji uspeh je doslej beležil Halo 4, ki je v 24 urah prinesla 220 milijonov dolarjev. Primerjava...

55 komentarjev

Guitar Hero navsezadnje ni popolnoma ukinjen

CNet - Očitno so bile nekoliko preuranjene trditve, da sta tako Guitar Hero kot DJ Hero, dva glasbena naslova Activisiona, ukinjena. Vsaj v primeru Guitar Hero gre glede na intervju GameIndustry.biz z Danom Wintersom, podpredsednikom za odnose z razvijalci, za nekoliko daljšo pavzo. Ta bo dolga vsaj eno leto, saj letos ne nameravajo izdati novega naslova iz te dobro prepoznavne franšize. V februarju so sicer zatrdili, da so prekinili razvoj letošnjega naslova ter razpustili skupino, ki je igro razvijala, za kar naj bi bili krivi slabi prodajni rezultati. Glede na podatke analitikov je bilo najuspešnejše leto za glasbene igre leto 2008, ko je prodaja znašala kar 1,7 milijarde dolarjev, medtem ko so bile le dve leti kasneje, torej lani, vredne vsega 300 milijonov dolarjev. Obenem kar 80% 14,9-odstotnega upada prodaje programske opreme med letom 2008 in 2010 predstavlja celoten žanr glasbenih iger.
 Guitar Hero III: Legends of Rock

Guitar Hero III: Legends of Rock


Po drugi strani pri analitični družbi NPD poročajo, da je...

0 komentarjev

Call of Duty: Black Ops prek milijarde dolarjev

vir: CNet
CNet - Vsak nov del iz serije iger Call of Duty zadnje čase ruši rekorde, kar je lepo pokazal najnovejši naslov Black Ops. Založnik ActivisionBlizzard je namreč od splavitve pred šestimi tedni nagrabil že milijardo ameriških dolarjev od prodaje igre, za kar je predhodnik Call of Duty: Modern Warfare 2 potreboval 2 meseca, številko z desetimi mesti so namreč presegli šele v letošnjem januarju po izidu 9. novembra 2009 -točno leto dni pred izidom Black Ops.

Tretjino mejnika so založniki presegli že prvi dan, ko Call of Duty: Black Ops prinesel kar 360 milijonov ameriških dolarjev, 50 milijonov več od prejšnjega rekorda, ki je pripadal Modern Warfare 2. Zgodba se ponovi še po prvih petih dneh na prodajnih policah, ko je Black Ops pridelal 650 milijonov dolarjev v...

23 komentarjev

Call of Duty gre za med

Heise - Če smo po nenavadnem ropu trgovine v bližini Baltimora, kjer so roparji poleg gotovine ukradli sto izvodov igre Call of Duty samo nekaj dni pred izidom, predvidevali, da bo igra razgrabljena, se nismo ušteli. Igra je z velikim pompom na trgovske police prispela v torek in postavila rekord založnika. V prvem dnevu so zgolj v ZDA in Veliki Britaniji prodali več 5,6 milijona izvodov sedme izdaje te vojne serije, s čimer so zaslužili 360 milijonov dolarjev. Predhodnik Modern Warfare 2 je namreč lani v...

98 komentarjev

Modern Warfare 2 prek milijarde

vir: CNet
CNet - Že pred časom smo poročali, da je celotna franšiza Call of Duty presegla vrednost treh milijard dolarjev, čemur je takrat pomagal predvsem Modern Warfare 2, do takrat vreden 550 milijonov dolarjev. Ta številka je danes že znatno večja, še več, presegla je milijardo dolarjev. Milijardni zaslužek je v tem poslu nekaj izjemnega, poleg najnovejše izdaje Call of Duty je podobno recimo uspelo filmskim uspešnicam Jamesa Camerona Avatar in Titanic ter Batman: The Dark Knight.

Call of Duty: Modern Warfare 2 je milijardo dolarjev zaslužil v le dveh mesecih na policah trgovin, kar je prav tako osupljiv dosežek. Največji dobiček imajo od tega, jasno, pri Activision Blizzard, a je to skorajda le kaplja v morje, saj naj bi njihov World of Warcraft od naročnin prav tako zaslužil milijardo...

28 komentarjev

Franšiza Call of Duty 'vredna' že 3 milijarde dolarjev

TG Daily - Franšiza Call of Duty je nedvomno ena izmed uspešnejših linij računalniških iger v zadnjih časih, kar potrjujejo tudi prodajni rezultati. S skupno 55 milijoni prodanih izvodov so s pomočjo zadnje izdaje, Modern Warfare 2, prilezli čez mejo treh milijard dolarjev zaslužka od prodanih izvodov. To številko je močno dvignil prav Modern Warfare 2, ki je s 550 milijoni dolarjev zaslužka v le petih dneh podiral prodajne rekorde računalniško-konzolskih iger.

Po mnenju analitika Edwarda Wooja je Infinity Wardu, razvijalcu Call of Duty: Modern Warfare 2, s svojo zadnjo stvaritvijo uspeli zadeti pravo kombinacijo med realističnostjo in arkadnostjo, kljub zgražanju nad kontroverznim masakrom v eni izmed stopenj, ki se dogajajo na letališču. Povedal je tudi, da je bilo nazadnje toliko navdušenja nad igro v času izida Grand Theft Auto, verjetno pri lanskoletnem izidu zadnje, 4 inkarnacije. Vseeno meni, da prvoosebne streljačine ne morejo biti glavno gonilo industrije. Zato je izpostavil...

58 komentarjev