»

Japonci dobili najhitrejše optične povezave do interneta za domače uporabnike

Computerworld - Ko je Google v Kansas Cityju postavil optično omrežje za domače uporabnike, ki je nudilo hitrosti do enega gigabita na sekundo, so letvico dvignili zelo visoko. Sedaj so jo više pomaknili Japonci, saj je Sony v Tokiu postavil optično omrežje, ki zmore dvakrat toliko. Japonski ISP So-net Entertainment, ki je v Sonyjevi lasti, je zagnal omrežje Nuro, ki v Tokiu in šestih okoliških prefekturah domačim uporabnikom in majhnim podjetjem ponuja dostop do interneta s hitrostjo 2 Gbps/1 Gbps (download/upload) po standardu GPON (Gigabit-capable Passive Optics Networks, ki v teoriji podpira hitrosti do 2,448 Gbps), kar je ta hip najhitrejša komercialna povezava do interneta za končne uporabnike na svetu. Z dvoletno vezavo bo Nuro stal 4980 jenov mesečno (40 evrov), priključnina pa stane 400 evrov.

Japonska je ena izmed...

109 komentarjev

Google z lastnim Chromebookom?

TheNextWeb - Sodeč po kosu nehote objavljene dokumentacije na družbenem omrežju Google+ naj bi Google že nekaj časa pripravljal lasten Chromebook z visokoresolucijskim zaslonom ranga 2560x1700 pikslov v nenavadnem razmerju 3:2 (nekje vmes med 16:9 in 4:3 zasloni), velikim nekaj pod 13 palcev, ter morda celo občutljivim na dotik. Zapisano je skupaj s tam najdenim videoposnetkom vzbudilo precej odziva, ker bi lahko šlo za Googlov odgovor na lani predstavljene MacBook Proje z retina zaslonom.

Dokumenti naj bi prišli iz kalifornijske programerske hiše Slinky.me, ki je v preteklosti že precej sodelovala s gigantom iz Mountain Viewa. Njihov šefe sicer pravi, da je objava plot dela "še neimenovanih kitajskih hekerjev", Google pa seveda ne komentira. O...

77 komentarjev

Google Fiber na voljo končnim uporabnikom

Ars Technica - Prva izmed sosesk v Kansas Cityju v zvezni državi Kansas ima dostop do svetovnega spleta prek Googlove optične povezave. Google je v Hanover Heights začel s priklapljanjem stanovalcev na storitev, ki za 70 ameriških dolarjev na mesec ponuja dostop do spleta z do gigabitom na sekundo, ponujajo pa tudi IPTV z možnostjo obilice dodatne strojne opreme (snemalniki z 2 TB prostora, Nexus 7 kot upravljavec snemalnika in televizije, možnost nakupa Chromebooka, itd.). Pri Googlu se trudijo, da bi priklop opravili čim hitreje in s čim manj težavami, zatrjujejo, da bodo sami pospravili ves nered, glavno pa jim je, da vse opravijo v enem obisku in dom naročnika zapustijo s polno delujočo internetno povezavo.



Pri Ars Technici so se pogovorili z...

85 komentarjev

Googlov internet gre v Kansas City

TechCrunch - Približno leto dni dolg projekt iskanja najprimernejšega mesta, ki bi postalo prvo z z Googlom kot ponudnika interneta, je končan. Mnogi se verjetno spomnite mesta Topeka, ki je pred časom celo spremenilo ime v Google v želji, da bi odgovorne za izbiro mesta prepričali, da so najboljši kandidat. Nasploh se je na razpis prijavilo 1.100 mest oz. skupnosti ter se tako potegovalo za glavno nagrado, testno splavitev optičnega omrežja, prek katerega bi Google ponujal internet s prenosi vse do enega gigabita na sekundo ob zelo privlačni ceni. Ta še ni določena, a naj bi se gibala na ravni mnogo počasnejših možnosti.



Zmaga žal ni šla v Topeko, ki se nahaja v zvezni državi Kansas, temveč je šlo v mesto z zvezni državi enakim imenom, Kansas City. Pri Googlu so prebivalce ZDA sicer nekoliko pomirili, da je Kansas City zgolj prvo izmed mnogih mest, ki bodo v prihodnosti deležna podobne ponudbe iskalnega giganta iz Mountain Viewa. Prvi naročniki v Kansas City se bodo na Googlovo omrežje...

5 komentarjev

Britanski ISP ponuja prioritizacijo prometa

PC Pro - Na Madžarskem je zakonodajalec ponudnike dostopa do interneta prisilil poleg oglaševane cene pripisati še minimalno garantirano hitrost, s čimer želijo uvesti nekaj reda na področje, saj uporabniki mnogokrat ne dobijo tega, kar plačajo. V Veliki Britaniji pa so se nekateri ponudniki dostopa do interneta podobnih težav lotili z drugega konca - Demon je začel ponujati igralniški paket, ki prioritizira uporabnikov promet za skromno doplačilo.

Na prvi pogled se zdi, da gre za problem nevtralnosti interneta, o čemer se v zadnjem času krešejo mnenja na obeh straneh Atlantika, a situacija ni povsem enaka. Pri nevtralnosti interneta gre za zagotavljanje enakopravnosti podatkovnih paketkov ne glede na izvor, Demon pa nudi prioritizacijo glede na cilj. Ali kot pravijo sami, za dodatne tri funte mesečno uporabnikom, ki intenzivno igrajo igre prek spleta, preklopijo na režim povezav do interneta za podjetja, ki je načeloma zanesljivejši.

Poleg višje prioritete, ki pa po besedah predstavnikov...

22 komentarjev

T-2 pocenil optiko

Nove cene pri T-2

T-2 - September je tu in z njim novosti, ki so jih za svoje uporabnike obljubili pri ponudniku dostopa do interneta T-2. Po uvedbi paketa asimetrične optike 100/10 Mbps za 20 evrov so sedaj še nekoliko znižali cene nekaj svojih paketov. Na forumih se je o tem šušljalo že nekaj dni prej, sedaj pa so tudi na svoji spleti strani zapisali nove cene. Paket 50/50 Mbps bo po novem stal 30 in ne več 50 evrov, 100/100 Mbps pa se je s 100 evrov pocenil na 40 evrov. Cena najšibkejših paketov ostane nespremenjena. Paketi brezčasna optika so imeli doslej na izbiro le hitrosti 10/10 ali 100/100, po novem pa so dobili še vse vmesne - 20/20 za 44, 50/50 za 46, 100/10 za 36 in cenejših 100/100 Mbps za 56 evrov. Novi paketi bodo na voljo od 1. oktobra.

91 komentarjev

Test TDK veloCD 32/10/40 CD-RW pekač

CDRLabs - Na CDRLabs.com so si podrobneje ogledali nov TDK-jev novi CD-RW pekač. Njegove specifikacije so kar zanimive. Snema s hitrostjo kar 32x, ima 4MB bufferja ter BURN-Proof in Sanyo-jevo FlexSS-BP tehnologijo. V testu so ugotovili, da je snemalnik eden izmed najhitrejših 32-kratnikov na tržišču. Pekač si lahko v čezlužju omislite za $155, kar dejansko ni veliko, za to, kar ponuja. Celoten test si oglejte tukaj.

0 komentarjev